Lagbanner
NHL-bloggen: Kritiska veckor i september

NHL-bloggen: Kritiska veckor i september

Många och långa möten krävs - det lärde vi oss av konflikten 2004

NHLs lockout är obarmhärtigt över oss. Klubbägare och spelarfack slåss likt bortskämda barn om vem som ska stoppa våra pengar i sina fickor. Vi må ha valt sida – knappast någon av oss tycker konflikten är värd en utebliven säsong.  

Det blir en kort lockout säger vissa medan andra menar att vi inte får se något spel i NHL alls den här säsongen.  Vem som har rätt är omöjligt att säga – argument så det räcker finns för båda sidorna.

En fingervisning kan vi få om vi jämför årets konflikt med den som ställde in hela säsongen 2004/05.

För åtta år sedan var tonen mellan NHL och spelarfacket NHLPA betydligt hårdare.  

Dåvarande fackordförande Bob Goodenow hotade exempelvis med en livslång spelarstrejk om ett lönetak infördes och anklagade NHL för att ljuga om ligans ekonomiska situation. Philadelphia Flyers ägare, Ed Snider, skrädde inte heller orden och ska enligt tidningsartiklar sagt att han – om chansen gavs – skulle hoppa över (förhandlings-)bordet och strypa Goodenow. Snider var – och är inte heller i år – inte med vid någon av sittningarna…
NHLs och ägarnas företrädare var då – liksom nu - Gary Bettman. Han var 2004 lika bestämd som Goodenow och sa att han och ägarna kunde vänta så länge det behövdes för att få igenom sina krav.

Under årets förhandlingar har parternas uttalande i vissa fall varit skarpa men ändå präglats av en affärsmässig professionalism. Man har också varit tydliga med att man vill nå en överenskommelse. Dessutom är de två sidorna betydligt närmare varandra redan från början - inga kontroversiella förslag om escrow eller nyheter som rookiekontrakt finns att ta ställning till.  Det mesta handlar om nivåer – i procent eller år.

Både spelarfacket och NHL har redan modifierat sina bud ett flertal gånger – 2004 hände i stort sett inget förrän i december. Då erbjöd spelarna att sänka sina löner med 24 procent och att ett lyxskattesystem skulle införas för klubbar med högst lönekostnad. Svaret från NHL var väntat – ingen deal utan ett lönetak.
Motvillig gick också NHLPA med på ett sådant i januari – med villkoret att lönetaket inte kopplades samman med ligans inkomster. Man förelog ett tak på $52 miljoner vilket var väl högt för ägarna. Och mycket närmare ett avtal än så kom man inte före sommaren 2005 – trots att både Wayne Gretzky och Mario Lemiuex kallades in till förhandlingarna.

Istället plågades spelarfacket av interna stridigheter där vice ordförande - Ted Saskin – anklagades för att ha gått bakom ryggen på sin chef. Saskin - som sedermera efterträdde Goodenow – var den som gav efter för kravet på lönetak under ett mindre formellt möte med NHLs vice kommissionär Bill Daley.
Nu har vi ett lönetak på plats och den stora frågan är hur högt det skall vara. Även nu har spelarfacket föreslagit en lyxskatt som skulle tillåta klubbar att överstiga taket men positionerna känns inte så låsta som för åtta år sedan. Spelarfackets ordförande Donald Fehr har den här gången sin bror – Steve Fehr – vid sin sida och några dispyter dem emellan lär vi knappast få uppleva.
 
Däremot är spelarna mer solidariska med varandra den här gången. Inte så splittrade som sist – då vissa spelare inte hade några större problem med ett lönetak utan tycke man kunde gått med på det betydligt tidigare än i januari.  
 
Den sammanhållningen kan i och för sig lockouten snabbt förändra. Det är nämligen stor skillnad att få åka ”hem” och spela med sin ryska – eller svenska - moderklubb och att behöva kuska runt på den amerikanska prärien med buss. Spel i AHL är långt ifrån så glamoröst som i NHL. Hur länge står Jeff Skinner, Oliver Ekman-Larsson, Ryan Nugent-Hopkins och de andra unga stjärnorna ut kan man undra?


Årets konflikt är fortfarande i sin linda och behöver inte påverka kommande säsong alls. Men då krävs att parterna sätter sig vid förhandlingsbordet – gärna redan den här veckan – och visar att man verkligen vill ha spel på de nordamerikanska rinkarna i vinter. Får vi långa och frekventa möten tror jag ett nytt avtal är undertecknat redan i oktober.

2004 höll parterna inga möten alls under hela oktober och november. Det bidrog i stor utsträckning till att säsongen så småningom ställdes in – tiden rann helt enkelt ut.

Uteblivna eller avbrutna träffar med långa mellanrum – veckor – talar alltså för en lång lockout. En upprepning av 2004 där inte ett enda möte hölls under oktober och november garanterar – förmodligen – ännu en inställd säsong.

De avslutande veckorna i september är kritiska. Det är här och nu konflikten kan få sin lösning – eller låta sig växa till ett monster av olidligt lång och sammanhängande tystnad…

Parterna skall enligt radiostationen Fan590 samtala under onsdagskvällen och då försöka komma överens om när nästa möte ska hållas.

Alltid något.


___________________________

Visste du att:

Den genomsnittliga spelarlönen i NHL har ökat med 60 procent sedan säsongen 2005/06 och ligger nu på $2,45 miljoner per säsong.

NHLs lönegolv (lägsta tillåtna lönebudget/lag) har ökat från $23 miljoner 2005/06 till preliminärt $54 miljoner 2012/13 – en kostnadsökning med 134 procent för ligans fattigaste klubbar.

Om NHLs ursprungliga förslag med en lönesänkning på 19 procent (46% av ligans inkomster) införs tjänar Gary Bettman ($7,98 miljoner) mer än Sidney Crosby ($7,29 miljoner) och ingen spelare har en högre Cap Hit.

Gary Bettmans lön har mer än fördubblats sedan 2005.

NHL ställt in 1,698 grundseriematcher sedan Gary Bettman tillträde 1993 – det är fler än Major League Baseball (938), NBA (504) och NFL (0) tillsammans.

_________________________
Svenska Fans NHL-blogg går också att följa på Facebook...
_________________________
 

Håkan Tranbecktranbeck@nhlbloggen.nu2012-09-18 17:50:00
Author

Fler artiklar om NHL-podcast