NHL-panelen: Inför Stanley Cup-finalen
Stanley Cup-finalen står runt hörnet och en del av SvenskaFans skribenter tar sig en titt på Vancouver och Boston inför finalserien. Hur bra har egentligen tvillingarna Sedin varit? Thomas eller Luongo? Fäller Vancouvers överlägsna powerplay avgörandet? Vilket lag vinner och vem tilldelas Conn Smythe Trophy?
Med Stanley Cup-finalen runt hörnet tar sig SvenskaFans en titt på de båda finallagen Vancouver och Boston. Tvillingarna Sedin, målvaktsduellen, de oväntade försvarsjättarna, Vancouvers överlägsna powerplay och givetvis slutsegrare och Conn Smythe Trophy-vinnare diskuteras.
Medverkande:
Niclas Viberg, redaktör
Mattias Larsson, redaktör
Simon Strömberg, skribent Florida/NHL
Stefan Hacker, skribent Pittsburgh/NHL
Sebastian Andersson, skribent Boston
Nicklas Mether, skribent Tampa Bay
---
Tvillingarna Sedin – hyllade och avskydda. Hur bra har duon egentligen varit?
NV: De gör sina poäng, det kan man inte blunda för. Men samtidigt är duon inte den kraften som ett lags stjärnspelare ska vara i ett slutspel. Under långa stunder är de något för endimensionella och har varit på isen vid flera motståndarmål. Lyckades Nashville mer eller mindre neutralisera duon tycker man att defensivt starka Boston ska kunna kontrollera dem också. Det blir Ryan Kesler och inte tvillingarna Sedin som avgör matchserien om Vancouver lyckas vinna.
ML: Det är dags att lägga skitsnacket på hyllan en gång för alla. Att döma folk på grund av deras utseende är sjukt lågt. För det är det enda det handlar om. Hade killarna sett ut som låt säga Henrik Lundqvist istället för som om de vore hämtade ur Den sista färden (Deliverance), så hade de inte fått till närmelsevis så mycket skit som de fått. Så pass ytlig är världen idag hur korkat det än kan låta i detta sammanhang. De har varit formidabla under andra halvan av slutspelet och två raka Art Ross talar ett tydligt språk.
SS: I sina bästa stunder är de i absolut världsklass, men plockas de bort som mot Nashville tillför de ingenting. Som duo hade jag förväntat mig mer, men individuellt är det faktiskt svårt att klaga när de gör precis vad de ska – poäng.
SH: De har varit upp och ner men tog ett steg åt rätt håll i serien mot San Jose. De har inte varit Conny Smythe-bra utan har varit dugliga spelare i mängden i vad som varit en framgångsrik lagmaskin i slutspelet. Framförallt gör de skillnad i power play.
SA:Eftersom att de verkar ha samma formkurva är frågan befogad, annars är det fel att alltid behandla dem som en person. Kanske var de tyngda av stundens allvar i början av slutspelet nu när de har kaptensansvar men de har växt in i det. Framförallt mot Sharks visade de att de kan bära sitt lag. 21 respektive 16 poäng hitintills visar på bra offensivt spel, däremot har de båda -4 i +/- vilket inte imponerar. Spelet i 5 mot 5 kan förbättras men många matcher avgörs med en man mer på isen och där är de livsfarliga.
NM: Man måste väl ändå säga att de presterat nu? Även om det inte riktigt känns som godkännandet kommit ändå. Att laget är i Conference-final har de de definitivt en stor del i, och skulle Henrik nu vinna slutspelspoängligan (som han ju leder) gör dom något unikt än en gång.
---
Tim Thomas vs. Roberto Luongo – vilket lag har det bäst ställt på målvaktssidan och vem vinner målvaktskampen?
NV: Luongo kan stundtals sprida en osäkerhet för sina lagkamrater som Thomas inte gör lika påfallande. Framför allt är det spelet med klubban omkring målburen som kan skrämma, och Luongo har redan ställt till det där. Båda två har en fenomenal förmåga att hålla inne returerna och hela tiden ha koll på pucken, men Luongo sprider i det stora hela inte riktigt samma lugn som Thomas. Fördel Boston, således.
ML: Känns som 50/50 här. I grunden är Luongo en bättre keeper men jag inbillar mig att Thomas högstanivå är snäppet över Luongos.
SS: Kan vara de två lagen med bäst ställt på målvaktssidan i hela NHL. Båda har duos i toppklass. Men efter Thomas säsong är det svårt att inte se Boston som laget med bäst målvakt. Trots att han inte varit lika dominant i slutspelet har Bruins den bästa målvakten.
SH: Spontant så har ju Tim Thomas varit den något bättre under säsongen, men jag tror skillnaderna inför finalerna är väldigt små. Jag tycker dessutom att Vancouver är ett bättre lag vad gäller det defensiva spelet överlag vilket kanske ger Luongo en fördel istället. Båda har varit relativt bra under slutspelet.
SA: Tim Thomas är i en klass för sig denna säsong. Luongo har inte varit dålig men agerat mer osäkert och svarar inte för samma till synes omöjliga räddningar som Thomas. Däremot har Canucks en bättre backup än Bruins. Om någon går sönder behöver inte Vancouver ge upp då Cory Schneider varit stabil. Däremot om Tuukka Rask tvingas göra slutspeldebut har Boston problem då man till stor del vinner matcher tack vare Thomas makalösa spel.
NM: Tim Thomas känns ju spontant hetare, men frågan är om det räcker? Canucks är vassare framåt, så tack vare det blir det i slutändan Luongo som jag ser som segrare av de två.
---
Kevin Bieksa och Dennis Seidenberg – två oväntade spelare som har klivit fram som nyckelspelare för sina respektive lag. Vilken betydelse kommer deras insatser att få i finalen?
NV: Seidenberg har varit en jätte för Boston och skulle hans poängskörd bara ha varit aningen större skulle han ha varit Bruins hetaste Conn Smythe Trophy-alternativ. Han har spelat sitt livs hockey och har tveklöst överglänst floppen Tomas Kaberle med mil. Bieksa har varit Vancouvers överlägset bästa försvarare tillsammans med partnern Dan Hamhuis. Såväl Seidenberg som Bieksa måste fortsätta på den inslagna vägen om deras respektive lag ska kunna stå emot motståndarna lika imponerande offensiv.
ML: Bieksa känns spontant som den hetare. Fem mål i slutspelet är med beröm godkänt och han är en spelare som kan krypa in under skinnet på Bostons spelare och få dem ur balans. Seidenberg har varit en defensiv jätte för Bruins och även överglänst Chara som bäste offensiva back.
SS: Jag är inte överraskad över Seidenbergs säsong. Redan i ifjol visade tysken att han kan vara NHL:s mest underskattade back. Bieksas spel under slutspelet har däremot förvånat mig. Båda är viktiga för sina lag och med tanke på att ingen spelare har utmärkt sig under slutspelet kommer deras insatser bli än viktigare.
SH: I mitt tycker så har detta varit respektive lags bästa back i slutspelet. Seidenberg har klivit fram och tagit den roll som många trodde Thomas Kaberle skulle ta som en bra andreback efter Chara och viktig i alla zoner. Att Seidenberg snittar 28 minuter och Kaberle 16 säger verkligen allt. Kevin Bieksa är kanske Vancouvers viktigaste spelare i detta slutspel så långt. Inte bara är han som alltid tuff att möta, han har dessutom gjort en hel del riktigt viktiga mål för sitt lag. Fortsätter han spela som han har gjort kan det mycket väl bli skillnaden i serien.
SA: Framförallt Seidenberg har överraskat positivt men så även Bieksa. De båda 29-åringarna har fått mycket ansvar och eftersom att de spelar mycket märks självklart deras prestationer mer tydligt. Bieksa har mer avlastning i form av Ehrhoff och Edler medan Seidenberg har stor press att göra de poängen han gör när Chara inte har synts i poängprotokollet så mycket som man önskar.
NM: Har inte sett så mycket av Bieksa, men Seidenberg har verkligen varit en stor överraskning för mig, ruggigt solid. Tror dock det mer kommer att handla om målvakterna samt de offensiva enheterna i den här serien.
---
Vancouvers powerplay är 20 procentenheter bättre än Bostons – är det i numerärt överläge som finalserien kommer att avgöras?
NV: Team defence, special teams och målvaktsspelet är de tre huvudaspekterna som avgör en matchserie. Team defence och målvakterna är relativt jämbördiga hos de båda lagen, så special teams kommer att få en stor inverkan på utgången. Penalty killing är rätt likvärdigt hos lagen, så den enorma skillnaden i powerplay ger Vancouver en jättefördel.
ML: Det man mycket väl bli så. Canucks har varit mycket bra i denna spelform medan Boston varit direkt svaga. Chara och Kaberle måste upp ett par snäpp för annars kommer Sedins, Kesler och Salo att käka upp dem.
SS: Visst kan det avgöras av special teams, men jag tror inte lagens tidigare power play- och penalty kill-statistik kommer spela någon roll. Men laget med bäst power play i finalserien får ju definitivt ett mentalt övertag, vilket i sig kan bli avgörande.
SH: Det kan mycket väl bli så. Vancouver är ett rätt tätt lag som förlitar sig mycket på power play för att vinna matcher. Bostons power play har som sagt varit uselt och i en tät finalserie så har du helt enkelt inte råd att lämna ett sådant handikapp.
SA:Samma diskussion fördes inför Bostons serie mot Tampa Bay. Likt Vancouver har Tampa Bay ett powerplay som är riktigt vasst. Bruins lyckades desarmera Lightning i den spelformen och det finns ingen anledning att tro att de inte lyckas igen mot Canucks. Visst, om Boston drar på sig många utvisningar kommer det bli kännbart men det är inte i numerärt överläge som serien kommer avgöras.
NM: Ja. Powerplay i kombination med att Vancouver är starkare i spel 5-mot-5 än vad Tampa var. Boston må vara solida bakåt, men det är ju Canucks också så.
---
Vi kommer återigen att få se en europeisk lagkapten höja bucklan – blir det Bostons Zdeno Chara eller Vancouvers Henrik Sedin?
NV: Den stora fördelen i powerplay till trots så tror jag att Vancouver får se sig besegrade. Tim Thomas och Bostons defensiv lyckas neutralisera tvillingarna Sedin och då lyckas inte ens enorma Ryan Kesler avgöra. Canucks har kanske något bättre toppspelare bland sina forwards, men Bruins har mer djup som kan avgöra.
ML: Jag har ett par tior sedan september som säger att det blir Henrik Sedin. Vancouver känns genuinare och har fler potentiella matchvinnare. Man har byggt för detta under många år nu och är nu framme vid målet.
SS: Redan innan säsongen tippade jag Vancouver som vinnare, men efter att de vunnit President's Trophy ändrade jag mig – det är svårt att både vinna grundserien och slutspelet. Men när de väl är i final har jag svårt att se att de skulle falla. Mitt tips är Canucks – igen.
SH: Jag tror det blir Henrik Sedin. Vancouver har gott självförtroende efter att man tämligen enkelt besegrade San Jose samtidigt som Boston behövde 7 matcher mot Tampa Bay. Hemmafördelen är dessutom en nyckel för Vancouver. Utnyttjas denna tror jag inte Boston orkar resa sig.
SA: Det blir Slovaken Zdeno Chara som får lyfta bucklan högt upp i luften. Vancouver vann visserligen mot Nashville som har liknande spelstil som Boston men Boston har mer spetskompetens och en ännu bättre målvakt. Boston visade i konferensfinalen mot Tampa Bay att man kan vinna mot ett lag som har en förstakedja med "star power". Bostons bredd kommer göra att Vancouver till slut inte orkar stå emot och Stanley Cup bucklan får spendera ett år i Massachusetts huvudstad Boston.
NM: Jag tippade Canucks som vinnare inför slutspelet och måste förstås stå kvar vid det tipset, ser ingen anledning att ändra på det nu. Och då blir det förstås Henrik Sedin som får lyfta pokalen - kul!
---
Avslutningsvis undrar vi vilka spelare som kan tänkas bli aktuella för Conn Smythe Trophy, baserat på insatserna hittills och på förväntningarna inför finalen?
NV: För Bostons del känns Tim Thomas rätt given. Dennis Seidenberg kan, som jag nämnde tidigare, bli aktuell om hans poängproduktion blir något utöver det vanliga under finalmatcherna. Kanske kan även en formtoppad David Krejci eller Nathan Horton bli aktuella. I Vancouver bör det bli Ryan Kesler. Han spelar med en kraft, auktoritet och karisma som ingen av hans lagkamrater kan jämföras med.
ML: Tim Thomas definitivt. Han är min etta så här långt. Henrik Sedin kommer att nämnas men Ryan Kesler känns även som ett hett alternativ. Beroende på utgången av finalserien så kan båda tidigare nämnda Bieksa och Seidenberg blanda sig i diskussionen.
SS: Finns ingen självklar i mina ögon. Med tanke på att ingen spelare varit fantastisk från det att slutspelet började till det att finalen drar igång, tror jag att den spelare som är bäst i den här serien vinner Conn Smythe. Mitt tips går till Ryan Kesler. Han blir tungan på vågen för Canucks.
SH: Jag har ju redan haussat Kevin Bieksa som jag hade gett MVP för Vancouver i detta läget, men jag tror att om Vancouver vinner finalen så kommer Ryan Kesler få Conn Smythe. I Boston är det antingen Tim Thomas om han står på huvudet i finalserien eller David Krejci som varit deras bäste spelare i offensiven.
SA: Om Boston vinner Stanley Cup finns det ingen annan än målvakten Thomas som kan vara aktuell. Om Vancouver vinner är självklart båda Sedinarna högaktuella för utmärkelsen. Jag vill också nämna Ryan Kesler som en kandidat då han har lyft sig under slutspelet och producerat mer poäng än vanligt och gör också ett riktigt hårt defensivt arbete med täckta skott och tacklingar. Det är nog jobbigare för motståndarna att möta Kesler än både Daniel och Henrik, jag håller därför honom högst vid vinst för Vancouver.
NM: Ryan Kesler är väl det givna valet för Canucks hittills, Sedinarna kan med en grym finalserie göra anspråk på det också. Loungo om han stänger igen helt nu kanske, även om han väl inte var så dominant tidigare. Om Boston skulle gå hela vägen måste det ju vara Tim Thomas. Patrice Bergeron betyder förvisso grymt mycket för laget också, men känns inte riktigt lika profilstark.