Lagbanner
Preview: Philadelphia Flyers – Boston Bruins
Philadelphia vände 0-3 till 4-3 i både matchserien och game 7 mot Boston i slutspelet 2010.

Preview: Philadelphia Flyers – Boston Bruins

I slutspelet 2010 skrev Philadelphia historia när de vände ett 0-3-underläge i matchserien mot Boston till seger med 4-3 och avancemang till Conferencefinalen. Nu möts Flyers och Boston återigen i andrarundan, och vi lär ha en mycket intressant matchserie framför oss.

För ett år sedan skrev Philadelphia in sig i historieböckerna när man blev historiens blott tredje lag att vända ett 0-3-underläge till seger och avancemang med 4-3 i en matchserie. För motståndet stod Boston – så räkna med att Bruins vill utkräva revansch.

Under grundseriens möten lagen emellan var det också Boston som var mest lyckosamma. På fyra matcher fick Bruins med sig tre segrar – inklusive 7-5 i en fullkomligt absurd match i januari – medan Philadelphias enda seger kom efter förlängning.

2011 års matchserie lär bli en mycket intressant sådan mellan andraseedade Philadelphia och tredjeseedade Boston. Härliga dueller som Chris Pronger-Zdeno Chara, Mike Richards-Patrice Bergeron, Daniel Briere-David Krejci, Kimmo Timonen-Tomas Kaberle, Scott Hartnell-Milan Lucic och Brian Boucher-Tim Thomas står framför oss och inget av lagen lär dra ifrån med ett enkelt avancemang.

Historia:

Den kommande matchserien är den blott andra lagen emellan sedan 70-talet. Då stötte man dock på sig vid flertalet tillfällen. Säsongen 73/74 drabbade de samman i det första slutspelsmötet, och det var i Stanley Cup-finalen. Flyers drog då det längsta strået och när man vann med 4-2 i matcher blev man det första expansionslaget att vinna Stanley Cup.

Från säsongen 75/76 och framåt drabbade man samman under tre säsonger i följd. 75/76 var det återige Philadelphia som stod som vinnare, den gången med 4-1 i matcher. Året efter tog så Boston sin första seger när de svepte Flyers med 4-0 i matcher och 77/78 avancerade Bruins till Stanley Cup-finalen genom att vinna med 4-1 i matcher.

Under slutspelet 2010 kom sedan den beryktade kollapsen från Bostons sida, och den lika beryktade återuppståndelse från Philadelphia. Bruins gick enkelt upp till 3-0 i matcher, men föll sedan sönder och samman och lät Flyers komma tillbaka till 3-3. I game 7 drog Bruins iväg till en 3-0-ledning, men återigen föll man samman och Flyers hämtade upp 0-3 till 4-3 både i matchserien och i game 7.

Genom historien har Boston och Philadelphia mötts vid 173 tillfällen. Bruins har övertaget med ett 90-62-21 record och en målskillnad på 569-516.

I slutspelet har det allt som oftast varit täta matcher och sju – varav två kom i fjol – av de 27 slutspelsmatcherna lagen emellan har fått avgöras i förlängning.

Nyckelspelare:

Philadelphia Flyers

Matchvinnaren: Daniel Briere

Daniel Briere är en bevisad playoff performer och har gjort mest slutspelspoäng av alla sedan lockouten. Han är skicklig på att hitta ytor kring motståndarnas målbur och är slutspelets bästa målskytt.

Försvarsgeneralen: Chris Pronger

Philadelphia är ett helt annat lag med Chris Pronger i laguppställningen, och konstigt vore väl annat. Pronger deltog sporadiskt i game 6 mot Buffalo men spelade som vanligt i game 7. Hans blotta närvaro på isen höjer det egna laget samtidigt som det sätter skräck i motståndarna. Pronger lyckades även höja Flyers tidigare svaga power play till en ny nivå när han väl gjorde comeback.

Grovjobbaren: Blair Betts

I Blair Betts har Philadelphia en av ligans bästa penalty killers som är oerhört pålitlig i det defensiva spelet. Betts får tillsammans med Darroll Powe ett enormt stort ansvar när Flyers får en man utvisad och effektiviteten på 77,4 procent speglar inte riktigt duons fina jobb.

Doldisen: Matt Carle

I skymundan av Kimmo Timonen, Andrej Meszaros, Braydon Coburn och, i de sista matcherna, även Chris Pronger, så har Matt Carle skött sig mycket bra. Han kan ibland få vissa problem i defensiven, men väldigt sällan när han har sin ordinarie partner Pronger vid sin sida. Under grundserien gjorde Carle faktiskt mest poäng av alla försvarare i even strength.

Målvakten: Brian Boucher  

Sergei Bobrovsky startade, Brian Boucher ersatte honom, sedan fick Michael Leighton chansen och nu är det Boucher igen. Vad är ett slutspel i Philadelphia utan den sedvanliga målvaktskarusellen? Boucher skötte sig dock bra i game 6 och 7 och sett över hela säsongen har han gjort det klart godkänt.

Fightern: Dan Carcillo

Dan Carcillo är numera så mycket mer än bara en agitator som tar korkade utvisningar då och då. 26-åringen har utvecklats till en skicklig tvåvägsforward som kan husera i både en scoring line eller checking line. I slutspelet har han fått göra både och, och har förutom sitt vanliga, för motståndarna, påfrestande spel även bidragit med två mål. Kommer läget att slänga handskarna backar Carcillo dock inte undan.

Lagkaptenen: Mike Richards

Mike Richards gick in i slutspelet med en sjukdom i kroppen och det har även spekulerats i att han spelar småskadad. Under de inledande matcherna kunde man också misstänka det, men allt eftersom har Flyers lagkapten vaknat till och börjat leverera. Nu väntar vi bara på slutspelets första mål.

Coachen: Peter Laviolette

Bortsett från några märkliga beslut angående målvaktsvalet i matchserien mot Buffalo finns det inte mycket att klaga på angående Peter Laviolettes tid i Flyers. Hans energi och vinnarskalle smittar av sig på hela laget och han är högst kompetent i att läsa av vilka spelare som är heta och hur han ska formera sin match-up mot motståndarna.

Boston Bruins  

Matchvinnaren: Patrice Bergeron

När förstakedjan med David Krejci, Nathan Horton och Milan Lucic inte har varit fullt lyckosam i matchprotokollen är det Patrice Bergeron som har klivit fram för Boston. Han är en mycket skicklig tvåvägsforward som man litar mycket på i alla spelformer.

Försvarsgeneralen: Zdeno Chara

När Zdeno Chara prickar in toppformen är han ett monster. När formen inte är på topp är han mest likt ett långsamtgående fordon som utgör ett hinder i trafiken, men att köra om honom då är inget större problem. Hittills i slutspelet har Chara varit någonstans mitt emellan och för Bruins del behöver han vakna till på allvar om man ska gå långt i slutspelet. Philadelphia å sin sida vill säkerligen få till väldigt kvicka spelvändningar när Chara är på isen.

Grovjobbaren: Brad Marchand

Brad Marchand inledde säsongen som en mer eller mindre okänd liten spelare för fjärdekedjan, men har allt eftersom arbetat sig upp i hierarkin och huserar numera framgångsrik jämte Patrice Bergeron. Han spelar med en enorm fart och fläkt och lyckas hävda sig väl i det fysiska spelet, trots en relativt klen kroppshydda.

Doldisen: Chris Kelly

Chris Kelly anslöt från Ottawa i februari och under 24 grundseriematcher för Bruins blev det två mål och tre assist från hans klubba. På sju slutspelsmatcher har det nu blivit tre mål och tre assist. Förutom den överraskande poängproduktionen har Kelly även bjudit på ett stabilt spel i Bostons checking line.

Målvakten: Tim Thomas

Tim Thomas insatser under matchserien mot Montreal var inte alltid klockrena, utan att för den skull vara odugliga. Hans statistik ser på pappret finfint ut, men stundtals var han inte riktigt den kraften att räkna med som vi såg under grundserien. Ett defensivt inriktat Boston behöver en målvakt i full form om de ska rå på Philadelphias djupa offensiv.

Fightern: Shawn Thornton

Shawn Thornton är ingen renodlad fighter, utan hävdar sig mycket bra i spelet i övrigt. När situationen kräver det tvekar han dock aldrig att slänga handskarna och gick totalt 14 fighter under grundserien. I slutspelet har det dock inte blivit någon, men nog lär han gå en omgång eller två mot Flyers Dan Carcillo?

Lagkaptenen: Zdeno Chara

Zdeno Chara har varit Bostons lagkapten sedan han anslöt från Ottawa inför säsongen 06/07. Den här säsongen har han inte riktigt nått sin toppnivå, men blev trots det nominerad till Norris Trophy. Han kan spela i alla situationer och har alltid fått dra ett tungt lass i alla lagen han har representerat.

Coachen: Claude Julien

Claude Julien tillämpar en strikt game plan där defensiven är prioriterad. Det gav Boston de bästa defensiva siffrorna i Eastern Conference under grundserien. I slutspelet har han tillämpat en liknande taktik hittills, vilket också har resulterat i få insläppta mål per match, men hans Bruins släpper dock till relativt många skott på mål.

Duellerna:

Chris Pronger vs. Zdeno Chara

I Philadelphia har Chris Pronger precis gjort comeback efter en underarmsskada, och den skadan kan vara guld värd för Flyers. 36-årige Pronger kommer nu in i slutspelet utvilad och fräsch, medan Zdeno Chara snittade 25 minuter och 26 sekunders istid under 81 grundseriematcher och 28:48 under slutspelet. Den av Pronger och Chara som vinner giganternas kamp ger sitt lag en klar fördel.

Mike Richardsvs. Milan Lucic

Två nyckelspelare som ännu inte har kommit med i målprotokollet. Mike Richards har förvisso bidragit med fem assist jämfört med Milan Lucics två passningspoäng. Richards går, baserat på matchserien mot Buffalo, sakta men säkert mot formen, medan Lucic visade en något ojämn form mot Montreal.

Brian Boucher vs. Tim Thomas

En career backup mot en late bloomer. Varken Brian Boucher eller Tim Thomas övertygade fullt ut i förstarundan, men har tidigare bevisat vad de går för. Boucher har, bortsett från några mindre lyckade insatser mot Buffalo, gjort en bra säsong och visade i fjol att han kan bära ett lag i slutspelet. Thomas å sin sida har chansen att vinna sin andra Vezina Trophy den här säsongen men har aldrig tagit sitt lag längre än till andrarundan i slutspelet.

Tre nycklar till seger:

Philadelphia Flyers

Chris Pronger

Chris Pronger är en av tidernas främsta slutspelsförsvarare. Hans poängsnitt ökar alltid under slutspelstider och i egen zon växer han till en ännu större kraft än vanligt. När han gjorde comeback efter skada i game 6 mot Buffalo såg man omgående hans inflytande, och när han spelade som vanligt i game 7 var Flyers som ett nytt lag. Med Pronger på blålinjen ökar hela laguppställningens självförtroende och special teams lär återigen bli att räkna med fullt ut.

Power play

Varken Philadelphia eller Boston har ett power play värt att skriva hem om. Flyers avslutade grundserien med en effektivitet på 16,6 procent medan Bruins var snäppet sämre med 16,2. Under slutspelet har de siffrorna inte direkt förbättrats. Flyers power play ligger på 14,3 medan Bruins ännu inte har gjort något mål i den spelformen. Det laget som lyckas leverera i power play har bara där mycket vunnet.

Djupet

Philadelphia kan stoltsera med ligans kanske bästa djup både bland forwards och bland försvarare. Man har tre kedjor som alla kan klassas som förstakedjan och där bakom dundrar Blair Betts effektiva fjärdekedja fram. I försvarsbesättningen har man sex stycken topp-4-försvarare och när nu Chris Pronger är frisk igen kan man gå tillbaka till sina ordinarie backpar.

Boston Bruins

Målvaktsspelet

Tim Thomas behöver spela på topp om Boston ska orka stå emot Philadelphias djup. När Flyers kan stoltsera med tre offensivt starka kedjor som alla levererar ställer man till problem för Bruins match-ups och en toppkedja lär ofta finnas på isen när Bostons lägre kedjor eller backpar spelar. Därmed blir Thomas agerande så mycket bättre.

Power play

Varken Philadelphia eller Boston har ett power play värt att skriva hem om. Flyers avslutade grundserien med en effektivitet på 16,6 procent medan Bruins var snäppet sämre med 16,2. Under slutspelet har de siffrorna inte direkt förbättrats. Flyers power play ligger på 14,3 medan Bruins ännu inte har gjort något mål i den spelformen. Det laget som lyckas leverera i power play har bara där mycket vunnet.

Förstakedjan

Bostons förstakedja, där Milan Lucic, David Krejci och Nathan Horton huserar, har tillsammans bara gjort sex poäng, vilket givetvis inte är tillräckligt bra. I det långa loppet kan inte Boston räkna med att spelare som Chris Kelly, Brad Marchand och Rich Peverley gör poäng, utan förstakedjan måste kliva fram.

Förmodade laguppställningar:

Philadelphia Flyers

Dan Carcillo – Mike Richards – Kris Versteeg
Scott Hartnell – Daniel Briere – Ville Leino
James van Riemsdyk – Claude Giroux – Nikolay Zherdev
Jody Shelley – Blair Betts – Darroll Powe

Matt Carle – Chris Pronger
Kimmo Timonen – Braydon Coburn
Sean O’Donnell – Andrej Meszaros

Brian Boucher (Sergei Bobrovsky)

Boston Bruins

Milan Lucic – David Krejci – Nathan Horton
Bard Marchand – Patrice Bergeron – Mark Recchi
Chris Kelly – Rich Peverley – Michael Ryder
Daniel Paille – Greg Campbell – Shawn Thornton

Zdeno Chara – Dennis Seidenberg
Tomas Kaberle – Adam McQuaid
Andrew Ference – Johnny Boychuk

Tim Thomas (Tuukka Rask)

Skador:

I Philadelphia saknas Jeff Carter på grund av en knäskada han ådrog sig i game 4 mot Buffalo. Han förväntas kunna göra comeback någon gång under den här matchserien. Andreas Nodl tvingades lämna game 2 med ett djupt sår i närheten av det högra ögat och har inte kunnat spela sedan dess. Det är ännu oklart när han kan tänkas vara aktuell för comeback. Jody Shelley har ett skadat okben, men rapporter säger att han är redo att spela igen.

För Boston är den största frånvaron givetvis Marc Savard. Den 33-årige playmakerns hjärnskakningsproblem är väldokumenterade och i hans frånvaro tappar Bruins sitt fina djup på centerpositionen och en skicklig spelare i power play.

Inbördes möten under säsongen:

1/12 Philadelphia – Boston 0-3
11/12 Boston – Philadelphia 1-2 (OT)
13/1 Boston – Philadelphia 7-5
27/3 Philadelphia – Boston 1-2

Boston vann säsongsserien med ett 3-0-1-record.

Så går det…

En tight och mycket spännande matchserie går till sex eller sju matcher, där Philadelphia så småningom står som vinnare. Precis som i matchserien mot Buffalo är det Flyers imponerande djup bland forwards och försvarare som fäller avgörandet. I det långa loppet orkar Boston inte stå emot våg efter våg, och förra säsongens kollaps lär fortfarande sitta i huvudet på Bruinsspelarna.

Spelschema:

Lördag 30/4 Philadelphia – Boston (21:00)
Måndag 2/5 Philadelphia – Boston (01:30)
Onsdag 4/5 Boston – Philadelphia (01:00)
Fredag 6/5 Boston – Philadelphia (02:00)
Söndag 8/5 Philadelphia – Boston (21:00)*
Tisdag 10/5 Boston – Philadelphia (-)*
Torsdag 12/5 Philadelphia – Boston (-)*

* = Vid behov

Niclas Vibergniclas.viberg@svenskafans.com@NiclasViberg2011-04-30 15:53:54
Author

Fler artiklar om NHL-podcast