Sammanfattning av trade deadline: Arnott, Penner, Modin och Bergfors flyttade
Trade deadline har passerat. Under den sista dagen innan fönstret stängde fick vi se 16 trader, där 35 spelare och tolv draftval var involverade. Spelare som Jason Arnott, Dustin Penner, Maxim Lapierre samt svenskduon Fredrik Modin och Niclas Bergfors flyttade alla på sig.
Årets trade deadline blev något tystare än förväntat. Flera klubbar kopplades samman med stora namn, men i slutändan blev det enbart 16 trader, där 35 spelare och tolv draftval var involverade. De 16 traderna var det lägsta antalet sedan säsongen 99/00. Förra säsongen såg vi 31 trader där 55 spelare var inblandade.
Dagen började med att Florida, som förväntades vara mycket aktiva, skickade iväg Radek Dvorak, och ett draftval i femterundan 2011, till Atlanta. Motsatt väg gick ingen mindre än Niclas Bergfors, samt Patrick Rissmiller. Bergfors, som kom till Thrashers som en del av Ilya Kovalchuk-traden för ett drygt år sedan, får därmed chans till en nystart i Panthers.
Florida var dock inte nöjda där, utan under dagen genomförde de ytterligare tre trader. En dryg timme efter den första traden skeppades Dennis Wideman iväg till Washington i utbyte mot talangen Jake Hauswirth och ett draftval i tredjerundan 2011. Ytterligare några timmar senare var det dags för Bryan Allen att skickas iväg.
Defensivspecialisten hamnade i Carolina och i utbyte mot 30-åringen tvingades Hurricanes ge upp Sergei Samsonov. Carolinas defensiv var dock i stort behov av förstärkning om man har för avsikt att behålla sin slutspelsplats.
Dale Tallon, general manager i Florida, var dock inte färdig där. När deadline hade inträffat avslöjades det nämligen att han hade skickat Chris Higgins, för närvarande handskadad, till Vancouver mot Evan Oberg, en 23-årig försvarare, och ännu ett draftval.
Florida har nu enbart tio spelare och $18.7 miljoner uppbundet inför den kommande säsongen.
Förutom Higgins plockade Vancouver även in Maxim Lapierre från Anaheim, som i sin tur hade blivit överflödig då Ducks häromdagen värvade Jarkko Ruutu från Ottawa och idag fick Brad Winchester från St. Louis.
Anaheims lokalrivaler, Los Angeles, stod för en av dagens största trader när Dustin Penner hämtades in från Edmonton. Dean Lombardi, Kings general manager, fick skiljas från försvarstalangen Colten Teubert, ett draftval i förstarundan 2011 och ett draftval i tredjerundan 2012. Det sista draftvalet förvandlas dock till ett andraval om Kings skulle gå till slutspel.
Under dagen passade Kings även på att förlänga kontraktet med skadebenägna Justin Williams. Den 29-årige forwarden signerade ett nytt fyraårskontrakt värt $14.6 miljoner.
Dagens andra stora trade såg New Jerseys Jason Arnott gå till Washington. Den store veterancentern kliver därmed in som andracenter i Capitals – ett efterfrågat behov. Att Capitals tvingades ge upp David Steckel och ett andraval i draften 2011 får ses som klart överkomligt. Flera lag hade kommit med förfrågningar till Devils angående Arnott, men huvudpersonen själv ville bara avsäga sig sin no movement-klausul för Capitals.
Devils rivaler New York Rangers har jagat Brad Richards, som dras med hjärnskakningssymtom, en längre tid, men då priset var för högt – det ryktas om ett draftval i förstarundan, en högt ansedd talang och Artem Anisimov – för en skadad spelare med utgående kontrakt blev det inget av den dealen. Istället fick Rangers nöja sig med John Mitchell från Toronto.
Onekligen en klen tröst, men många förväntar sig nu att Rangers istället skriver kontrakt med Richards till sommaren.
När vi ändå är inne på Atlantic Division kan vi konstatera att både Philadelphia och Pittsburgh inte gjorde något anmärkningsvärt på marknaden, då båda lagen har förstärkt tidigare. Flyers såg dock till att plocka in tuffe Tom Sestito från Columbus, men det är förmodligen enbart en trade för AHL.
Columbus bjöd på ytterligare en trade, där fyra spelare var involverade. Rostislav Klesla, organisationens första draftval någonsin, skickades nämligen till Phoenix tillsammans med Dane Byers, en forward som har visat hyfsad potential i AHL. I utbyte fick Blue Jackets Scottie Upshall och Sami Lepisto.
Blue Jackets rivaler Chicago plockade i sin tur in Chris Campoli och ett draftval i sjunderundan från Ottawa, som därmed fortsatte sin utrensning. Senators tog emot Ryan Potulny och ett draftval i andrarundan.
Avslutningsvis konstaterar vi att Fredrik Modin för andra året i rad blev bortbytt vid trade deadline. Den svenske veteranen tillhör numera Calgary, medan Atlanta fick ett draftval i sjunderundan 2011. Förra året gick han från Columbus till Los Angeles.
I övrigt skedde några mindre trader, där mindre namnkunniga spelare var involverade. Exempelvis skickade Boston iväg rättigheterna till Mikko Lehtonen till Minnesota. Lehtonen spelar för tillfället för Skellefteå och har på 52 matcher i Elitserien gjort 56 poäng, fördelat på 29 mål och 27 assist.
För en överblick över allt trader som har skett under den senaste månaden rekommenderas SvenskaFans Trade Center.
Vinnare och förlorare
Det var inte mycket som skedde under trade deadline, men likväl ska vi även utse vinnarna och förlorarna under dagen.
Framför allt är det två lag som får ses som vinnare – nämligen Los Angeles och Washington. Såväl Kings som Capitals åtgärdade sina behov utan att ge upp något man inte kan undvara.
I Dustin Penner har Los Angeles nu förmodligen hittat en winger till Anze Kopitar, och 28-åringens 21 mål är bättre än någon annan i Kings trupp. Penner är stor, men behöver utnyttja sin storlek ännu mer för att bli mer effektiv. Dock är han alltjämt utvecklingsbar, och borde rimligtvis hjälpa Kings sviktande powerplay.
Washington har saknat en rutinerad center bakom Nicklas Bäckström, och när Jason Arnott nu ansluter fyller man det hålet. Förutom sina ledaregenskaper, tunga skott från slotet och styrka bidrar han även med ett ansvarsfullt defensivt spel, något som Capitals är i behov av.
Dessutom såg Washingtons general manager George McPhee till att plocka in Dennis Wideman, vilket framför allt får ses som en back-up till skadade Mike Green, och därefter ger ytterligare djup till Capitals försvarsbesättning, vilket man också hade ett behov av.
De stora förlorarna får New York Rangers och Florida ses som. Rangers hade siktet inställt på Brad Richards men fick nöja sig med John Mitchell. Rangers, som redan nu dras med skadeproblem, blev inte ett dugg bättre trots en hel del rykten som påstod att man skulle förstärka, antingen med Richards eller med någon annan som kan axla rollen som förstacenter.
Florida i sin tur genomförde fyra trader utan att få något av egentligt värde tillbaka. Sergei Samsonov är ingenting att satsa på och Niclas Bergfors har inte lyckats slå igenom på NHL-nivå. Några jobbiga kontrakt blev man inte heller av med, och fyller verkligen all det löneutrymme man nu har skaffat sig till sommaren någon funktion? Florida visade ju tydligt redan den gångna sommaren att man inte kan spendera.
---
Som så många gånger förr slutade trade deadline i besvikelse för många. Är du nöjd med hur ditt lag agerade? Vilka lag ser du som vinnare och förlorare? Ta gärna diskussionen vidare i kommentarsfältet!