Lagbanner
SvenskaFans Hall of Fame: Börje Salming – Den svenske pionjären

SvenskaFans Hall of Fame: Börje Salming – Den svenske pionjären

Han är en av tidernas främsta spelare i klassiska Toronto Maple Leafs och i sanning en svensk pionjär. Börje Salming blev den första spelaren att väljas in av läsarna i SvenskaFans Hall of Fame.

1973 lämnade Börje Salming sitt Brynäs för det stora äventyret borta i Nordamerika och NHL. Han var inte den första svensken att pröva lyckan i NHL, men med sin tuffa och uppoffrande spelstil kombinerat med en stor portion klass är han vida erkänd som den stora svenske pionjären i NHL.
 
Salming representerade Toronto i 16 säsonger innan han avslutade NHL-karriären med en säsong i Detroit. Totalt kom han upp i 1148 NHL-matcher, med 787 poäng (150+637) som facit. Han har mest assist och bäst +/- genom tiderna i klassiska Maple Leafs och är dessutom en av tidernas största profiler inom svensk hockey.
 
I den första omröstningen till SvenskaFans Hall of Fame gjorde Salming upp med Denis Potvin, Brad Park och Guy Lapointe, och det blev en övertygande seger för svensken – som därmed blev den första spelaren att väljas in av läsarna i SvenskaFans Hall of Fame.
 
---
 
Omröstning 1:
 
Börje Salming – 54 %
Denis Potvin – 27 %
Brad Park – 17 %
Guy Lapointe – 2 %
 
Totalt 514 röster
 
 ---
 
Från Kiruna till Toronto
 
Börje Salming föddes i en by strax utanför Kiruna 1951 och det var också i gruvstadens hockeylag som han inledde vad som skulle komma att bli en lång och framgångsrik karriär. Efter några år i Kiruna AIF gick flyttlasset till Gävle och Brynäs, där han gjorde sin äldre bror Stig sällskap.
 
I Brynäs blev han svensk mästare under sina två första säsonger -70/71 och 71/72 – och etablerade sig som en pålitlig försvarare. Salming lyckades också slå sig in i landslaget och medverkade i både VM -72 och -73. Det första året blev det VM-brons och året efter tog Tre Kronor hem VM-silver. Salming belönades också med en plats i All Star-laget vid VM -73.
 
Ett stabilt spel i Brynäs och en väldigt stark VM-turnering -73 gjorde att Toronto fick upp blickarna för den svenske försvararen. Maple Leafs scoutade egentligen forwarden Inge Hammarström, lagkamrat med Salming i både Brynäs och landslaget, men när Salming imponerade så pass mycket bestämde man sig för att skriva kontrakt med båda två.
 
1973 tog därför såväl Salming som Hammarström klivet över Atlanten och inledde sina respektive NHL-karriärer. Hammarström stannade i Toronto till 1977 innan han blev tradad till St. Louis – men Salming stannade i Toronto till 1989 och skrev in sig i historieböckerna.
 
Succén var omedelbar
 
Salming gjorde direkt succé för Toronto. Redan i sin första match blev han utsedd till matchens bästa spelare, och när hans första NHL-säsong summerades hade det blivit 39 poäng (5+34) på 76 matcher. Under de kommande säsongerna etablerade sig Salming som en mycket pålitlig tvåvägsförsvarare och tillhörde toppskiktet i ligan.
 
Han levererade precisa uppspel, transporterade pucken effektivt och hade ett giftigt skott från blålinjen – men det var hans uppoffrande spel i defensiven som gjorde honom till en så uppskattad spelare. Salming offrade verkligen allt på isen. Oavsett om Toronto ledde med flera mål med minuter kvar av en match tvekade han aldrig att gå ner på isen och täcka stenhårda slagskott.
 
Genom åren drog Salming på sig flera mer eller mindre allvarliga skador. Allt från knän till ögon drabbades och han är välkänd för att ha fått sy en enorm mängd – runt 500-600 – med stygn. Att missa ett större antal matcher fanns dock inte på kartan. Det var först säsongen 85/86 som han missade flera matcher.
 
Den säsongen drabbades han också av en av de mest uppmärksammade skadorna, då han blev skuren i ansiktet av en skridskoskena och tvingades sy 200 stygn.
 
”Chicken Swedes”
 
Salming gick in i sin prime under mitten och slutet av 70-talet, samt början av 80-talet. Mellan säsongerna 76/77 och 79/80 låg han stadigt mellan 15-20 mål och över 70 poäng och även om poängproduktionen sjönk mot slutet av karriären var han en effektiv och respekterad försvarare under hela sin karriär.
 
Under 70-talet hade nordamerikanerna sakta men säkert börjat uppskatta de sovjetiska spelarnas skicklighet, men européernas – och närmare bestämt svenskarnas – anseende var fortfarande lite tveksamt. ”Chicken Swedes” var ett vanligt förekommande uttryck och till viss del lever det fortfarande kvar i konservativa kretsar.
 
Salmings betydelse för att kanske inte eliminera, men definitivt minimera, det hånfulla intrycket av svenskar och européer generellt är vida erkänt och många hävdar att alla europeiska spelare i dag ska vara evigt tacksamma för den banbrytande insatsen som Börje Salming stod för under sin NHL-karriär.
 
En av de största
 
I Toronto var det, möjligtvis med några veckors undantag i början på karriären, aldrig någon tvekan om att Salming var enormt uppskattad. Den mest talande bilden för det är den stående ovation han får av Toronto-publiken inför en match mellan Tre Kronor och USA i Canada Cup 1976. Smeknamnet ”King” är också en duglig kärleksförklaring.
 
Han stannade i Toronto i 16 säsonger innan han på sommaren 1989 skrev på för Detroit som free agent. Det blev bara en säsong och 49 matcher för Red Wings innan han lämnade NHL bakom sig och flyttade hem till Sverige igen och avslutade sin karriär med tre säsonger i AIK.
 
Det blev aldrig någon Stanley Cup-seger eller någon personlig utmärkelse för Salming. Det närmsta han kom Norris Trophy var 1980, då han bara var några få röster ifrån att sno Larry Robinson på utmärkelsen. Säsongen 76/77 blev han invald i NHL:s First All-Star Team och vid fem tillfällen hamnade han i NHL:s Second All-Star Team.
 
Trots att man kan argumentera för uteblivna framgångar för Salming råder det ingen tvekan om att han är en väldigt stor försvarare. Hans 1099 matcher för Toronto överträffas bara av två spelare, han har mest assist genom tiderna i Maple Leafs och bara Mats Sundin, Darryl Sittler och Dave Keon har gjort mer poäng. Dessutom är hans +/- bäst genom tiderna i Toronto och han har de flesta rekorden för Toronto-försvarare. Börje Salming är kort och gott en av de största spelarna genom tiderna i klassiska Toronto, vilket är en enorm bedrift.
 
Han har fått sin tröja hissad i taket i Toronto, är en av tidernas främsta svenska hockeyspelare och blev 1996 invald i Hockey Hall of Fame som första svensk. Hans 787 poäng ger honom en 17:e plats bland tidernas poängliga för försvarare – och det finns sannolikt ingen europé som kommer i närheten av Salmings status som pionjär.
 
###
 
STATISTIK:
Matcher: 1148
Mål: 150
Assist: 637
Poäng: 787
+/-: 175
PiM: 1344
EV: 98
PP: 46
SH: 6
GW: 13
 
MERITER:
Inröstad i Hockey Hall of Fame: 95/96

Niclas Vibergniclas.viberg@svenskafans.com@NiclasViberg2012-08-08 15:25:00
Author

Fler artiklar om NHL-podcast