Lagbanner
SvenskaFans Hall of Fame: En sammanfattning

SvenskaFans Hall of Fame: En sammanfattning

Fjorton veckor och 27 omröstningar utan några jättesensationer innebär att SvenskaFans Hall of Fame just nu består av 34 spelare. Kvar finns med andra ord 16 platser som ännu inte är besatta och på måndag börjar den andra chansen för de som inte blev invalda i den första omgången med omröstningar.

Av 108 nominerade spelare så har 27 stycken nu tagit en plats tillsammans med de sju spelare som var garanterade en plats i SvenskaFans Hall of Fame. Innan omröstningarna började så tippade jag vilka som skulle bli invalda och jag har haft 23 rätt, de enda jag missade var Igor Larionov, Tony Esposito, Serge Savard och Brian Leetch.

Om omröstningarna hållits i Canada och USA så hade nog Denis Potvin, Tim Horton, Glenn Hall, Steve Yzerman och Al MacInnis tagit varsin plats istället för Börje Salming, Serge Savard, Ken Dryden, Igor Larionov, Brian Leetch

Bland de som fått en plats i SvFHoF via omröstningarna finns en ryss, en finne, tre svenskar, arton kanadensare och fyra amerikaner varav två som bytt nationalitet från Canada till USA. Som väntat dominerar vissa lag bland de invalda spelarna, Montreal Canadiens har 10 spelare bland spelarna i SvenskaFans Hall of Fame (Roy inräknad), följande tretton klubbar (Buffalo är ett gränsfall men eftersom de har hedrat LaFontaine samtidigt som Islanders försöker glömma att han spelat för dem så står han på bägge klubbarna, Patrick Roy har spelat så länge för både Colorado och Montreal att han också står på bägge klubbarna) har fått spelare invalda (inklusive de sju som var givna):
Boston Bruins: Orr, Bourque, P Esposito
Buffalo Sabres:
(LaFontaine 6 säsonger)
Chicago Blackhawks: T Esposito, Belfour, Hull
Colorado Avalanche: Sakic, Forsberg,
(Roy 8 säsonger,)
Detroit Red Wings: Howe, Sawchuk, Lidström, Larionov
Edmonton Oilers: Gretzky, Messier
(11 säsonger), Coffey, Kurri
Los Angeles Kings: Dionne
Montreal Canadiens: M Richard, Plante, Robinson, Roy
(12 säsonger), Lafleur, Savard, Harvey, Dryden, H Richard, Beliveau
New York Islanders: Trottier, LaFontaine
(8 säsonger)
New York Rangers: Leetch, (Messier 10 säsonger)
Philadelphia Flyers: Clarke, Lindros
Pittsburgh Penguins: Lemieux
Toronto Maple Leafs: Salming

Bland de stjärnor och publikfavoriter som inte kom in i den första omgången finns bland andra: Ron Hextall, Glenn Hall, Bernie Parent, Grant Fuhr, Denis Potvin, Al MacInnis, Chris Chelios, Tim Horton, Brad Park, Slava Fetisov, Mark Howe, Pierre Pilote, Larry Murphy, Scott Stevens, Mike Bossy, Steve Yzerman, Brett Hull, Adam Oates, Stan Mikita, Mike Modano, Cam Neely, Pavel Bure, Jacques Lemaire, Theo Fleury, Mike Gartner, Lanny McDonald, Luc Robitaille, Darryl Sittler, Frank Mahovlich och Mats Sundin

Flest antal röster blev det i omröstningen där Patrick Roy blev invald, då lämnades sammanlagt 641 röster. Tre gånger har antalet röster varit under 100, alla gångerna var det ganska självklara segrare bland de lite äldre spelarna vilket kan ha haft en viss betydelse. Av de som inte kom in har Brett Hull fått flest röster bland forwards med 167 röster, Chris Chelios bland backarna med 145 röster och Ron Hextall bland målvakterna med 154 röster.

Den mest överlägsna segraren var Phil Esposito som fick hela 87% av rösterna i sin omröstning, jämnast var det i omröstningarna mellan Igor Larionov/Steve Yzerman och Brian Leetch/Al MacInnis där det bara skilde en procent mellan ettan och tvåan. I 18 av omröstningarna har segraren fått mer än hälften av rösterna och vann med andra ord överlägset, ingen spelare har än så länge blivit utan röster. De omröstningar som hade spelare från tidigt 1970-tal har i allmänhet fått färre antal röstande, men vi tyckte att de måste vara med för som min gamle historia lärare sa: Vet man inte vad som hänt eller var man kommer ifrån så kan man inte veta varken var man är eller vart man är på väg.

För att kunna påstå att någon är bäst eller bland de bästa genom tiderna så måste man veta åtminstone en del om de spelare som var stjärnor för 30-40 år sedan och egentligen även längre tillbaka i tiden, annars så är man inte seriös. Det är därför som det är så löjligt att höra någon som ännu inte fyllt 20 år t.ex. säga att Henrik Lundqvist är den bäste målvakten genom tiderna eller att jämföra Erik Karlsson med de bästa backarna genom tiderna efter en bra säsong i NHL, visserligen en mycket bra sådan men historien är fylld med one-hit wonders. Det går visserligen aldrig att jämföra spelare från olika epoker genom att enbart titta på statistik men om någon har varit helt överlägsen under flera säsonger jämfört med andra som spelade under samma epok så måste den spelaren räknas som en av de största genom tiderna.

Det finns två olika åsikter som retar mig mer än några andra när det gäller alla diskussioner om vem/vad/vilka som är bäst genom tiderna. Den första är: Det var bättre förr och gamla stjärnor är därmed automatiskt bättre än allt och alla som kommit efteråt, det åsikten finns främst hos den äldre delen av befolkningen och gäller allt inte bara sport. Den andra åsikten som är minst lika löjlig är: Dagens stjärnor och spel är bättre för att de har bättre utrustning, träning, fysik, taktik mm, den åsikten verkar finnas främst bland de yngre, PR-folk och journalister. PR-folk och journalister givetvis för att det är deras levebröd att göra reklam för/skriva om dagens produkter/spelare, att som reklammänniska eller journalist hela tiden säga att den och den legenden var mycket bättre än dagens den och den är att i princip begå yrkesmässigt självmord eftersom jobben och uppdragen försvinner.
 
Min åsikt är följande: Står en spelare ut i jämförelse med konkurrenterna under en epok då är den spelaren en stjärna i vilken epok man än placerar honom. Wayne Gretzky hade enligt mig klarat sig precis lika bra i dag och även under 1950-talet som han gjorde under 1980-talet, han hade antagligen inte gjort lika många poäng men han hade troligen vunnit poängligan både med dagens högteknologiska klubbor och träklubborna på 50-talet. På samma sätt hade Gordie Howe, Maurice Richard och andra gamla legender klarat av dagens hockey minst lika bra som dagens spelare. Den enda skillnaden som inte går att bortse ifrån är spelarnas storlek, men om Howe, Richard och de andra varit födda under 1980 eller 90-talet istället så hade de också varit betydligt längre och tyngre precis som dagens spelare är, Zdeno Chara undantagen.

I de omröstningar som gäller de 16 platser som återstår kommer spelare från olika epoker att blandas, förhoppningsvis får det er läsare att söka lite på internet och på så sätt bilda er en uppfattning som inte bara går ut på någon av de åsikter jag redovisade tidigare. Två målvakter, fem backar och nio forwards kommer att väljas in under den andra chansen. Det kommer antagligen att bli ett uppehåll med omröstningarna under jul och nyår för att sedan fortsätta i januari.

Vi får se om vi utökar SvFHoF nästa sommar, Dominik Hasek är en spelare som slutat nyligen som givetvis måste få en chans att väljas in men om det ska bli redan nästa sommar är frågan. Det kan dessutom bli fler spelare som avslutar sin karriär om lockouten blir långvarig. Vi har även snackat lite löst om att göra en ”Builders” kategori för ägare,coacher, general managers och andra ledare, jag tror dock aldrig att Gary Bettman kommer att bli aktuell för en plats i SvFHoF, möjligen i ett Hall of Shame.

En del av de äldre spelarna som inte blir invalda i SvenskaFans Hall of Fame kommer jag att skriva om i Olde Time Hockey Legends. Där kommer det dessutom fler artiklar om de legender som inte varit med i de här omröstningarna, hittills är Eddie Shore ensam om att ha fått en artikel men närmast i tur står Ted Lindsay, Red Kelly, Ted Kennedy och Dit Clapper. Jag kommer även att skriva en del artiklar som handlar om flera spelare, till exempel om gamla kedjor som Kid Line, GAG Line, Kitchener Kids (Kraut Line) och French Connection för att ta ett lite nyare exempel. Det blir nog även en eller ett par artiklar om svenska NHL-pionjärer som Juha Widing och Thommie Bergman.

Dan Augustssondaug4663@gmail.com@DaugHabs2012-11-09 13:00:00
Author

Fler artiklar om NHL-podcast