Lagbanner
Tankar kring draften

Tankar kring draften

Draften 2011 är avklarad. Ryan Nugent-Hopkins valdes först, därefter föll Adam Larsson ner till plats fyra och totalt blev det tre svenskar på topp-6. Vi fick även se en hel del intressanta trader. SvenskaFans Niclas Viberg bjuder här på sina tankar kring draften.

Föga förvånande gick Ryan Nugent-Hopkins som etta i helgens draft. Edmonton satsade alltså på den toppcentern de saknar och som de vill ha. De har nu en mycket spännande forwardsbesättning inför framtiden, men också stora luckor i sitt övriga framtidsbygge.

Istället väntade man med att plocka en försvarare till sitt andra val i förstarundan, på plats 19. Oscar Klefbom, Färjestad, tingades då och även om Klefbom mycket väl kan bli en duktig NHL-spelare har han ingen framtid som en franchiseförsvarare, vilket Adam Larsson trots allt tros ha. Nog skulle en Larsson kunnat passa in bra i Oilers lagbygge istället?

Å andra sidan är det betydligt lättare att utveckla wingers och centrar än försvarare. Och sett till vilka tillgångar Edmonton har i sin forwardsbesättning kan man i framtiden definitivt få in en franchiseförsvarare via en trade istället.

Till skillnad från många förhandsspekulationer hamnade Adam Larsson inte i Colorado, utan Avalanche valde istället hans landsman Gabriel Landeskog. I övrigt var det inte många jätteskrällar i förstarundan, men lite skoj är det allt att det gick tre svenskar i topp-6. Trevligt också med en hel del jubel när Winnipeg stod inför sitt första val och samtidigt offentliggjorde att namnet på laget blir Jets.

---

Kvällens kanske mest förvånande jubel var annars när Gary Bettman presenterade traden mellan värdarna Minnesota och San José, som fick se Wilds nyckelspelare Brent Burns lämna laget. Nog för att Devin Setoguchi är en klart kompetent topp-6-winger och en 1st rounder är alltid uppskattat – men Wilds försvarsbesättning ser inte allt för imponerande ut i dagsläget.

Å andra sidan hade Minnesota inte råd att, likt Marian Gaborik förrförra sommaren, tappa Burns som UFA nästa sommar.

Draftens mest intressanta trade var annars den som skickade Robyn Regehr till Buffalo. Utbytet var skralt och Calgary är säkerligen nöjda över att slippa framför allt Ales Kotaliks lön. Men du dumpar inte en spelare av Regehrs klass för att tjäna lite löneutrymme för att kunna signa Alex Tanguay och kanske ta in Ryan Smyth, som anledningen ser ut att vara i dagsläget.

På tal om Smyth är nu vänsterforwarden äntligen klar för Edmonton eller många om och men. Han rapporterades vara klar under draften, där Gilbert Brule och en 4th rounder skulle hamna i Los Angeles, men den dealen har sedan dess fallit sönder.

Det fanns vissa frågetecken kring Brules fysiska status, vilket inte är förvånande då han har haft skadeproblem under sin karriär. Under gårdagen var sedan Kings villiga att ta enbart en 7th rounder för Smyth, men Oilers i sin tur ville skicka iväg lite lön också. Nu blev det slutligen Colin Fraser och en 7th rounder.

Smyth är i ärlighetens namn ingen extraordinär förstärkning för Oilers sett till vad han bidrar med i målprotokoll eller kanske inte ens i spelet i stort. Men hans hjärta, rutin och ledaregenskaper vore guld värt för Oilers unga lag.

Vi går tillbaka till Regehr och Buffalo igen. Väljer Lindy Ruff att para ihop Regehr med Tyler Myers får man ett första backpar som håller en riktigt hög klass och som borde ha förmågan att neutralisera i stort sett vilken motståndare som helst, framför allt med ingen mindre än Ryan Miller längst bak.

---

Totalt blev 210 spelare draftade, fördelat på 119 forwards, 72 försvarare och blott 19 målvakter. Den första målvakten att tingas var svensken Magnus Hellberg i andrarundan. För första gången sedan NHL och WHA slogs samman 1979 var det dessutom en draft utan en enda målvakt från Quebec.

I vanlig ordning var det Kanada som hade mest draftade spelare, 83 stycken. På andra plats kom USA med 59 spelare och Sverige rundade av topp-3 med 28 spelare. Norge fick två spelare draftade, medan Danmark fick nöja sig med en spelare, Nicklas Jensen. Å andra sidan gick Jensen i förstarundan, medan norrmännen fick vänta till fjärderundan innan Steffen Kent Søberg valdes.

---

Vi fick även se Columbus skicka iväg problembarnet Nikita Filatov till Ottawa. Priset blev en 3rd rounder, vilket är ett hyfsat tapp för en spelare som 2008 gick som nummer 6 overall. Kanske kan Sergei Gonchar få ordning på sin landsman i Senators, men nog råder det tveksamheter kring det?

Columbusspelarna var nog i alla fall nöjda med att slippa Filatovs attityd och divalater, i alla fall om man får gå på RJ Umbergers numera borttagna reaktion på twitter:

Great work by Scott Howson to get a 3rd round pick for Filatov.. #teamsgettingbetter

Omtyckt i omklädningsrummet? Inte direkt, va?

---

Innan draften kickade igång fick vi se John-Michael Liles lämna Colorado till förmån för Toronto. Många trodde att detta innebar att Avalanche skulle lägga beslag på Adam Larsson, men så blev alltså inte fallet. I Liles har Leafs fått en klart kompetent försvarare som hävdar sig bra i even strength och som bör hjälpa deras powerplay.

Chicago skaffade sig lite nödvändigt spelutrymme under lönetaket när man lyckades bli av med Brian Campbells kontrakt. Campbell är en duktig tvåvägsförsvarare, men han är inte i närheten av att vara värd $7.1 miljoner. I Florida blir han direkt förstaback och hans höga cap hit är till skillnad från i Chicago ett välkommet tillskott.

Panthers har nu ”bara” $26 miljoner upp till lönegolvet.

På tal om Florida har de valt att inte ge Niclas Bergfors något qualifying offer och dumpar nu honom bara några månader efter det att han anslöt från Atlanta. Vad är det som har fått tre organisationer att ge upp om honom på så här kort tid?

---

Slutligen ger vi en stor eloge till SvenskaFans Andreas Elvstrand som stod för en ypperlig bevakning och liverapportering från alla draftens rundor. Hatten av! 

Niclas Vibergniclas.viberg@svenskafans.com@NiclasViberg2011-06-26 19:16:53
Author

Fler artiklar om NHL-podcast