Lagbanner
Versus: Trade deadline-special
Var verkligen Tomas Kaberle vad Boston behövde?

Versus: Trade deadline-special

I den här upplagan av Versus tar sig SvenskaFans en titt på de trader som skedde inför och under trade deadline. Är verkligen Arnott vad Washington behöver? Hur kommer Kovalev och Neal lyckas i Pittsburgh? Kommer Penner komma till rätta jämte Kopitar? Kaberle i Boston? Var Versteeg den rätta värvningen för Philadelphia?

Versus tar sig återigen en titt på läget i världens bästa liga. Mars månads upplaga består av en trade deadline-special, där SvenskaFans behandlar de trader som skedde inför och under måndagens trade deadline.

Är verkligen Jason Arnott den spelartypen som Washington behöver? I Pittsburgh har man tagit för vana att kring deadline plocka in wingers till sina stjärncentrar. Den här gången blev det Alexei Kovalev och James Neal – hur kommer den duon att lyckas i Penguins?

Kommer Dustin Penner att lyckas i sin förväntade plats jämte Anze Kopitar? Hur kommer Tomas Kaberle att lyckas i skymundan av Zdeno Chara? Var verkligen Kris Versteeg vad Philadelphia behövde?

Niclas Viberg gör den här gången upp med Stefan Hacker.

---

Washington sades inför trade deadline vara intresserade av en andracenter bakom Nicklas Bäckström. Marcus Johansson bedömdes inte vara tillräcklig i den rollen och Brooks Laich gör sig bäst som winger, så istället plockade man in Jason Arnott från New Jersey. Är verkligen Arnott den spelaren och spelartypen som Capitals behöver?

SH: Det är definitivt en klar uppgradering jämfört med Johansson, särskilt som Arnott har en del andra kvalitéer såsom ledarskap och slutspelserfarenhet att bidra med.  Även om Arnott har tappat ett steg eller två och inte är den spelare han en gång var så tror jag han kan bidra med en hel del inför slutspelet.

Jag är inte säker på att det kommer räcka för Capitals känns inte särskilt heta för tillfället och har inte gjort så under säsongen, men det var helt klart ingen dålig trade för Washingtons del.


NV: Marcus Johansson duger inte som andracenter om man har för avsikt att faktiskt försöka utmana. All heder åt Johansson, men det är ett faktum. Washington gjorde därför rätt som plockade in en veterancenter till andrakedjan, men är verkligen Arnott rätt man? Tveksamt.

Hans kraft och driv i spelet är inte längre som det en gång var och Capitals har ett lagbygge där centern behöver vara något av en playmaker, framför allt när man har Ovechkin, Semin, Laich, Knuble och Sturm aktuella för topp-6-roller. Arnott är en center som ska vara drivande och själv ge sig in i trafiken, men dels håller han inte längre den klassen att han kan vara en bärande spelare på det, dels lär han inte tillåtas göra så när hans wingers far iväg.

Washington sägs nu ha blivit ett mer defensivt lag, men deras defensiv har alltjämt stora brister. Jeff Schultz och Scott Hannan, deras främsta defensiva försvarare, har inte imponerat och med virrpannor som Mike Green och Dennis Wideman på isen finns det anledning till oro. Capitals borde ha prioriterat att förstärka försvarsbesättningen med rejäla defensivspecialister, inte med Wideman och en avdankad Arnott.

---

Under de senaste åren har Pittsburgh kring trade deadline plockat in wingers åt sina stjärncentrar. Marian Hossa var en sådan, Bill Guerin en annan, Alexei Ponikarovsky en tredje. Den här gången föll valet på James Neal och Alexei Kovalev – hur kommer den duon att lyckas i Penguins?

SH: James Neal skall egentligen inte bedömas alltför mycket på hur han presterar i slutspurten och slutspelet denna säsong. Han plockades in lika mycket, eller mer, för kommande säsonger som för denna. Kommer inte Sidney Crosby tillbaks så skall inte Penguins vara någon contender i slutspelet oavsett.

Jag är en oerhört stor supporter av Alex Goligoski och är rätt ledsen över att han tradades iväg, men samtidigt var denna trade bra för Penguins framöver och jag förstår varför den gjordes. På sikt är jag övertygad om att Neal kommer fungera utmärkt, men kanske kommer detta inte ske förrän han får någon av de skadade centrarna att spela med, och dit kan det komma att dröja.

Kovalev är onekligen en stor chansning som både kan bli fågel och fisk, men för det ynka priset av ett sjundeval och med tanke på lagets skador känns det inte som att man har något att förlora. Kovalev har alltid trivts i Pittsburgh och vi vet att han varit en bra slutspelsspelare tidigare och är en spelare som lever mycket på motivation så det finns nog skapliga möjligheter till i alla fall en mindre succé.


NV: James Neal är en bra värvning både för i dag, i morgon och om tre år, men skulle Sidney Crosby inte komma tillbaka den här säsongen fyller Neal ingen större funktion. Han är en skicklig powerforward som har potentialen för att bli en stabil 30-målsskytt eller bättre, men som de flesta powerforwards behöver han en högklassig offensiv center.

Det får Neal inte jämte Jordan Staal eller Mark Letestu. Den förstnämnde har sina styrkor i forechecking och defensiven, och det är där som Penguins ska utnyttja honom, inte med Neal. Letestu å andra sidan har imponerat under säsongen, men han är ännu inte i närheten av att kunna bära upp en spelare som Neal.

Värvningen av Alexei Kovalev är en chansning som jag gillar. Pittsburgh gav inte upp något av värde för att få honom, så skulle ryssen inte bli någon succé är det, sett till traden, ingen katastrof. Kovalev har fortfarande förmågan att totaldominera en matchbild, men kan också gå helt osynlig. Troligtvis blir det något däremellan, och för Penguins del är det givetvis av största vikt att Crosby kommer tillbaka och kan bära upp lagbygget.

---

I somras jagade Los Angeles ingen mindre än Ilya Kovalchuk och det är ingen hemlighet att Kings har försökt få in en winger värdig att spela jämte Anze Kopitar. Dustin Penner kan bevisligen göra mål men kan också hamna i djupa svackor. Kommer han verkligen att lyckas jämte Kopitar?

SH: Dustin Penner har dels haft en del slutspelsframgångar tidigare i Anaheim och dessutom har han de sista två åren varit helt okej för Edmonton. Det är inget snack om att han har en skaplig näsa för målet och han är absolut ingen dålig spelare.

Jag tror att han har en hyfsad chans att lyckas med spelskicklige Kopitar. De invändningar som jag möjligen kan ha mot traden är dels att jag tycker att Kings gav upp mer än vad Penner är värd och dels att han som spelare har ungefär samma styrkor som Ryan Smyth som ju redan spelar i Kings.


NV: Som Stefan redan nämnde bidrar Dustin Penner inte med något nytt för Los Angeles. Både veteranen Ryan Smyth och lagkaptenen Dustin Brown kan fylla samma funktion som Penner förväntas göra. Därför anser jag att Kings borde ha plockat in en mer utpräglad sniper för att spela med Anze Kopitar.

Kings fick förvisso redan nu betala ett litet överpris för Penners tjänster, men organisationen har många talanger på uppgång och kan avvara en hel drös med draftval och talanger för att plocka in färdiga spelare. Nu fick man istället nöja sig med Penner, en stor forward som ännu inte bemästrar sin stora kroppshydda.

Penner har onekligen talangen för att bli en powerforward av högsta klass, men hittills har han visat sig vara oförmögen att ta det sista få kliven på utvecklingsstegen, och i dagsläget känns det tveksamt om han kommer att blomma ut något mer. Det lär väl bli 25-30 mål per säsong jämte Kopitar – ett klart godkänt facit för Penners del, men Kopitar behöver en elitspelare jämte sig för att nå fullt ut.

---

Tomas Kaberle har varit en ryktenas man de senaste åren, och i förra veckan kom traden. Tjecken huserar numera i Boston, men de inledande matcherna har inte direkt varit succéartade. Kan en Kaberle i skymundan av Zdeno Chara verkligen bli lyckosam? Gjorde Boston rätt som värvade honom?

SH: Boston hade redan en solid defensiv och ett defensivt spelsystem och den typen av lag är ofta beroende av ett starkt power play. Här kan verkligen Kaberle hjälpa laget och även om det kan ta ett lite tag för Kaberle att acklimatisera sig så är det rätt satsat av Boston.

Även om ledningen gav upp en del så har man efter Kesseltraden verkligen råd att göra en rejäl splash och offra sitt förstaval. Som spelare borde tjecken komplettera slovaken Chara väl då denne ger honom lite extra utrymme för offensiv kreativitet. Boston känns som ett lag att räkna med i vår och jag har svårt att racka ner på denna trade. Kan man sedan förlänga Kaberle i sommar tycker jag definitivt det var en smart trade.


NV: Det råder inget snack om att Tomas Kaberle är en duktig försvarare. Han håller hög klass på blålinjen i powerplay och kan både transportera pucken och leverera snabba och precisa uppspel från egen zon. Dock har han vissa brister i egen zon och bristen på slutspelserfarenhet från de senaste åren – han har inte spelat slutspel på den här sidan lockouten – kan ställa till vissa problem.

Inledningen i Boston har inte blivit någon succé och troligtvis lär det ta tid för honom att komma in i Bostons prioriteringar av defensiven. För Bostons del borde prioriteringen vid trade deadline ha varit att förstärka med defensivspecialister i försvarsbesättningen. Zdeno Chara är så pass bra att de kan bygga sitt powerplay kring honom, men kan man verkligen gå hela vägen i slutspelet med spelare som Johnny Boychuk, Adam McQuaid och Steve Kampfer i varsitt backpar?

---

Philadelphia har farit fram i Eastern Conference den här säsongen och organisationens djup både bland forwards och bland försvarare har hyllats. Inför trade deadline förstärkte Flyers dessutom med Kris Versteeg – men var verkligen Versteeg vad Flyers behövde? Kanske en powerforward eller målvakt borde ha prioriterats?

SH: Jag är övertygad om att Flyers hade större behov av en toppmålvakt. Versteeg känns som mer av det man redan har i en skaplig spelare för andra/tredjekedjan som kan chippa in med jämna mellanrum.

Jag tror inte att Versteeg kommer att göra någon större skillnad i det långa loppet. Inte nödvändigtvis en dålig trade och flyers känns som den kanske största favoriten för att gå ur öst i slutspelet, men detta var nog inte rätt transaktion för att försöka maximera slutspelsframgångar. Det är också aningen uppseendeväckande att två klubbar redan på kort tid har gett upp på Versteeg. Två poäng på de första sju matcherna i Flyers har dessutom inte varit alltför imponerande.


NV: Vi har de senaste åren sett att man inte behöver en Patrick Roy i sin prime för att vinna Stanley Cup. En stabil målvakt bakom en skicklig försvarsbesättning räcker väldigt långt. Kan man dessutom visa upp ett team defense av klass och mönstra ett pålitligt special teams har man alla grundstenar för ett långt slutspelsäventyr.

I Sergei Bobrovsky och Brian Boucher har man ett målvaktspar som sköter sitt jobb, och som även kan kliva fram som matchvinnare. Försvarsbesättningen är kanske ligans djupaste och forwardsbesättningen hade även den ett imponerande djup, men ytterligare en topp-9-winger behövde handlas in – och då gärna en winger som kunde gå in jämte Mike Richards och Andreas Nodl i Flyers shut down-line.

Kris Versteeg har kanske inte öst in poäng under sina inledande matcher i Flyers, men han och Richards börjar sakta men säkert att utveckla kemi mellan varandra, både i spelet med och utan puck. Hans ankomst innebär också att Flyers numera kan rulla två rena offensiva kedjor, en högklassig shut down-line och en fjärdekedja som inte på något sätt gör bort sig, snarare tvärtom.

Niclas Vibergniclas.viberg@svenskafans.com@NiclasViberg2011-03-04 16:21:32
Author

Fler artiklar om NHL-podcast