Vinnare och förlorare från free agent frenzy
En dryg vecka av free agent frenzy har passerat. 100-talet spelare har flyttat på sig och det är dags att analysera läget. SvenskaFans utser här vinnare och förlorare, samt ett frågetecken från free agent frenzy.
Det har nu gått en dryg vecka av free agent frenzy. 100-talet spelare har flyttat på sig och läget har nu kommit för att analysera situationen. Fem vinnare, fem förlorare och ett frågetecken från free agent frenzy lyfts således fram och analyseras.
Såväl free agent-signingar som trader inför, under och efter free agent-släppet inkluderas i bedömningen.
Vinnare:
Buffalo:
In: Christian Ehrhoff, Robyn Regehr, Ville Leino, Ales Kotalik
Ut: Tim Connolly, Mark Mancari, Rob Niedermayer, Steve Montador
Med en ny ägare har Buffalo och general manager Darcy Regier äntligen fått tillåtelse att spendera, och man har dessutom spenderat på kloka spelare. Visserligen är både Christian Ehrhoff och Ville Leino överbetalda, men det var en trend vi såg under hela free agent frenzy och förefaller vara den verklighet vi lever i för tillfället.
Förlusterna av Steve Montador och Tim Connolly är ingenting, sett till vad som har anslutit. Med Ehrhoff och Robyn Regehr som nyförvärv i försvarsbesättningen ser Sabres defensiv mycket spännande ut. I offensiven är Leino en liten chansning, men faller det väl ut – hans sägs få chansen som center – kan Regier vara mycket nöjd med sommarens inköp.
---
Los Angeles:
In: Mike Richards, Simon Gagne, Colin Fraser
Ut: Michal Handzus, Alexei Ponikarovsky, Ryan Smyth, Wayne Simmonds, Brayden Schenn
Michal Handzus skulle vara en väldigt tung förlust för Los Angeles, om det inte vore för att Mike Richards anslöt från Philadelphia. I Richards har man fått en av ligans bättre tvåvägscentrar som kompletterar Anze Kopitar perfekt. Priset för honom blev förvisso relativt högt, men Kings har flera kompetenta yngre förmågor på uppgång så förlusterna av Wayne Simmonds och Brayden Schenn är överkomliga, framför allt då man fick en spelare på väg in i sin prime.
I Flyers hade man problem att hitta kedjekamrater som fungerade fullt ut med Richards, men det löste Kings omgående med att plocka in Simon Gagne, Richards tidigare radarpartner. Man lyckades dessutom bli av med Ryan Smyths kontrakt utan att ta emot något betungande tillbaka, vilket gör att man nu har gått om utrymme för att förlänga med Drew Doughty och ändå ha löneutrymme kvar för att förstärka ytterligare.
---
Florida:
In: Tomas Kopecky, Jose Theodore, Scottie Upshall, Ed Jovanovski, Marcel Goc, Tomas Fleischmann, Sean Bergenheim, Kris Versteeg, Brian Campbell
Ut: Marty Reasoner, Darcy Hordichuk, Tomas Vokoun, Niclas Bergfors, Alexander Sulzer
Florida var tvungna att spendera enormt för att över huvud taget nå upp till lönegolvet, och sett till sina resurser och förutsättningar spenderade man väl. Många spelare blev givetvis överbetalda, men då det var ett måste från Panthers sida är det inget som drar ner betyget.
Forwardsbesättningen ser på förhand intressant ut, även om det saknas de riktigt fina spetsspelarna. Om David Booth och Stephen Weiss däremot skulle leva upp till sin fulla potential, om Tomas Fleischmanns medicinska problem inte utgör något hinder och organisationens yngre förmågor blommar ut kan Florida bli en mycket trevlig – eller otrevlig, beroende på hur man ser på saken – överraskning under säsongen som kommer.
---
San José:
In: Michal Handzus, Martin Havlat, Jim Vandermeer, Brent Burns
Ut: Dany Heatley, Scott Nichol, Ian White, Ben Eager, Jamal Mayers, Devin Setoguchi, Ken Huskins, Niclas Wallin, Charlie Coyle
San José har spetsat till truppen på ett mycket spännande sätt. Experimentet med Dany Heatley lyckades inte, och när 30-åringen skeppades iväg fick Sharks general manager Doug Wilson dessutom en mycket kompetent spelare i utbyte. Martin Havlat må ha haft vissa skadeproblem under sin karriär, men är han frisk är han en kraft att räkna med och borde nå sin fulla potential i Sharks offensiv.
Det starkaste nyförvärvet är dock Brent Burns, som även han kom från Minnesota i en trade. 26-åringen är kanske en av ligans mest underskattade försvarare och har egentligen inga svagheter i sitt spel. Han ger nu återigen Sharks en mycket pålitlig topp-4 i försvaret där alla kan logga tunga minuter. Michal Handzus i sin tur ger ännu mer tyngd och rutin till forwardsbesättningen, och blir en stor tillgång i framför allt penalty killing. Förlusten av Devin Setoguchi, som inte lyckats leva upp till hypen efter genombrottssäsongen 08/09, borde rimligtvis ersättas fint av Logan Coutures fortsatta utveckling.
---
Washington:
In: Tomas Vokoun, Roman Hamrlik, Joel Ward, Jeff Halpern, Troy Brouwer
Ut: Jason Arnott, Semyon Varlamov, Marco Sturm, Boyd Gordon, Eric Fehr
Washingtons agerande under free agent frenzy imponerar, och kryddas dessutom av en hel del tur. Marknaden för Tomas Vokoun försvann nämligen tillsammans med hans ursprungliga löneanspråk, så när tjecken så småningom hamnade i Capitals för en spottstyver förefaller det onekligen som att Washingtons general manager George McPhee kan ha gjort sommarens fynd.
I övrigt har Capitals satsat på blue-collar workers, vilket är precis vad lagbygget behöver. Troy Brouwer, Joel Ward och Jeff Halpern är alla perfekta värvningar, och kontraktsförlängningen med Brooks Laich var viktig, även om den var lite i överkant. Roman Hamrlik borde ge försvaret lite mer stabilitet, vilket även det behövs. Att McPhee dessutom lyckades med konststycket att få ett first round pick och ett second round pick för Semyon Varlamov, med RFA-status, förtjänar en guldstjärna i kanten.
---
Förlorare:
Dallas:
In: Michael Ryder, Sheldon Souray, Vernon Fiddler, Radek Dvorak
Ut: Brad Richards, Jamie Langenbrunner
Brad Richards är ingen spelare med ersätter bara så där, men under free agent frenzy visade Dallas inte ens några tendenser till att göra det. Således går Stars nu till den kommande säsongen med Mike Ribeiro som sin enda prövade toppcenter… vilket inte kan ses som något framgångsrecept.
Förlusten av Jamie Langenbrunner ersattes med råge av Michael Ryder, som var en av få av sommarens free agents som inte blev grovt överbetald. Även Radek Dvorak och framför allt Vernon Fiddler är bra spelare för bottom-6, men det ersätter inte förlusten av Richards.
---
Minnesota:
In: Dany Heatley, Darroll Powe, Devin Setoguchi, Charlie Coyle
Ut: Jose Theodore, Andrew Brunette, Cam Barker, Chuck Kobasew, Martin Havlat, Brent Burns
I Niklas Bäckström har Minnesota en väldigt kompetent målvakt, men framför honom ser försvarsbesättningen oroväckande tunn ut. Brent Burns är en tung förlust, men kanske var det en nödvändig trade om Burns hade meddelat att han inte hade för avsikt att förlänga med Wild nästa sommar. I vilket fall är Marek Zidlicky, Greg Zanon och Nick Schultz ingen trio man bygger ett försvar kring.
Martin Havlat må ha haft vissa skadeproblem och kanske passade han inte in fullt ut i Wilds lagbygge, men är verkligen Dany Heatley rätt man att leda Wilds offensiv tillsammans med Mikko Koivu? Hur länge dröjer det innan Heatley tröttnar och ber om en trade? Stannar han en hel säsong? Vidare har inte heller Devin Setoguchi lyckats leva upp till hypen sedan genombrottet säsongen 08/09. Avslutningsvis behöver Wild verkligen förlänga med John Madden för att stabilisera upp bottom-6.
---
Nashville:
In: Niclas Bergfors, Brett Lebda, Zack Stortini
Ut: Aaron Johnson, Joel Ward, Steve Sullivan, Marcel Goc, J-P Dumont, Cody Franson, Matthew Lombardi
Nej, inte kan man påstå att Nashville har blivit starkare över sommaren. Joel Ward, Marcel Goc och Cody Franson är alla tunga förluster. Steve Sullivan, J-P Dumont och Matthew Lombardi – som fortfarande dras med hjärnskakningsproblem och för Nashvilles del var det visserligen skönt att bli av med hans lönekostnader – är inga större förluster, men faktum kvarstår att Predators inte har lyckats ersätta bevisat kompetenta NHL-spelare.
Niclas Bergfors är ett frågetecken efter att tre organisationer har gett upp om honom på kort tid, Torontofansen jublar över att slippa Brett Lebda och Zack Stortini borde rimligtvis åka jojo mellan NHL och AHL. Barry Trotz har tidigare år lyckats åstadkomma fina resultat med en relativt tunn trupp, men inte klarar väl Trotz det med det här lagbygget?
---
Tampa Bay:
In: Bruno Gervais, Ryan Shannon, Matt Gilroy, Mathieu Garon, Tom Pyatt
Ut: Simon Gagne, Randy Jones, Sean Bergenheim, Mike Smith
Tampa Bays viktigaste uppgift den här sommaren var kanske att förlänga vissa utgående kontrakt, istället för att fokusera på free agent-marknaden. Eric Brewer, Dwayne Roloson och Adam Hall var tre viktiga nya kontrakt, men fortfarande återstår underskattade Teddy Purcell och stjärnan Steven Stamkos, vilket oroar något.
Prioriteringen var således glasklar för general manager Steve Yzerman, men det frångår inte det faktum att Simon Gagne, Sean Bergenheim och Mike Smith alla kan bli kännbara förluster för Lightning. I Gagne tappar man en respekterad tvåvägsforward god för 20-talet mål, Bergenheim var den ultimata energispelaren för en tredjekedja och som back-up till den snart 42-årige Roloson står Mathieu Garon, som inte skrämmer.
---
Vancouver:
In: Alexander Sulzer, Andrew Ebbett, Marco Sturm, Mark Mancari
Ut: Christian Ehrhoff, Tanner Glass, Raffi Torres
Efter förlusten i Stanley Cup-finalen tappar nu Vancouver två viktiga pjäser i Christian Ehrhoff och Raffi Torres, och har inte lyckats ersätta någon av duon. Canucks var mer eller mindre tvungna att välja mellan att behålla Ehrhoff eller Kevin Bieksa, och då man valde den senare fick Ehrhoff flytta på sig. Att behöva tappa tysken när man sedan står kvar med Keith Ballard måste dock smärta.
Att ta in Marco Sturm istället för Torres är på förhand ett något tveksamt beslut. Visst är Sturm en duglig winger, men han kan inte ersätta den crash-and-bang-stilen och energin som Torres bidrog med. Andrew Ebbett och Mark Mancari är inte heller några spelare som kan kliva in på Tanner Glass Torres-liknande roll i fjärdekedjan. Vancouver har blivit försvagat och vekare under sommaren – frågan är om det är rätt väg att vandra?
---
Frågetecknet:
Philadelphia:
In: Jaromir Jagr, Jakub Voracek, Wayne Simmonds, Brayden Schenn, Andreas Lilja, Max Talbot, Ilya Bryzgalov
Ut: Mike Richards, Jeff Carter, Ville Leino, Sean O’Donnell, Brian Boucher, Dan Carcillo, Darroll Powe, Nikolay Zherdev, Kris Versteeg
Kring trade deadline under den gångna säsongen var Philadelphias general manager Paul Holmgren glasklar i sin analys av sitt lagbygge – han var nöjd. Ett förnedrande uttåg ur slutspelet och rapporter om ett delat omklädningsrum resulterade några månader senare i en utrensning värd namnet.
Mike Richards och Jeff Carter – duon som sågs som Flyers stora framtid – skeppades iväg med en halvtimmes mellanrum. Duon fick senare sällskap av Ville Leino, Sean O’Donnell, Brian Boucher, Dan Carcillo, Darroll Powe, Nikolay Zherdev och Kris Versteeg. In kom Jaromir Jagr, Jakub Voracek, Wayne Simmonds, Brayden Schenn, Andreas Lilja, Max Talbot och Ilya Bryzgalov, samt en drös draftval, varav det ena resulterade i Sean Couturier.
Att Flyers defensiv har fått en ny dimension i och med Bryzgalovs ankomst råder det ingen tvekan om, och spelare som Voracek, Schenn, Simmonds och kanske framför allt Jagr ska bli oerhört spännande att följa. Men är verkligen Flyers ett bättre lag nu efter Richards- och Carter-traderna? Frågetecknen är många och enbart framtiden kan utvisa om Holmgrens vågade makeover var rätt beslut.
---
Notera att de olika lagen presenteras i alfabetisk ordning, och inte som en rankning.