Lagbanner
Ye olde time Hockey: Ursprung
New York Americans möter Toronto Maple Leafs i Madison Square Garden 1940.

Ye olde time Hockey: Ursprung

Den här första delen handlar om hur de irländska immigranternas hurling via icehurling blev till det som idag är känt som ishockey och hur det i Canada under slutet av 1800-talet skrivs regler och hur det bildas lag och ligor fram till grundandet av National Hockey Association 1910.

Ishockey är en inte så gammal sport, den är inte heller så stor som svenskar och kanadensare tror. IIHF (Internationella ishockeyförbundet) har 72 medlemmar, de två senaste är Qatar och Jamaica, jämför det med FIFA som har 208 medlemmar det vill säga fler medlemmar än det finns länder i FN. Dessutom är basket, volleyboll, rugby, landhockey, handboll, amerikansk fotboll, baseball/softball och cricket alla betydligt större sporter internationellt än ishockey.

Tillbaka till ishockeyn, svenskar och nordbor vill gärna tro att sporten kommer från norden och är en variant på bandy, det finns tavlor från 1700-talet på holländare som åker skridskor och har krokiga klubbor i händerna, är det ishockeyns ursprung? Nej, det som holländarna spelade var korf som var en form av golf som spelades på is. I Canada ville man gärna att sporten skulle vara en helt inhemsk sport och ursprungligen komma från en lek som indianerna roade sig med på vintern. Det är inte heller sant för indianernas vilda och våldsamma lek har idag utvecklats till Lacrosse som verkligen inte är en sport för mesar. Nuförtiden är de flesta överens om att ursprunget till ishockey är det irländska spelet Hurling som har funnits i 2000 år, Hurling som spelas mellan två femtonmannalag och flera andra sporter följde med immigranterna till Nordamerika och eftersom irländarna var så många så dominerade de. Hurling fick de första skrivna reglerna 1887, alltså lite senare än ishockeyn.

1937 försökte en brittisk journalist vid namn Ian Gordon slå i den engelska allmänheten att ishockey var en brittisk uppfinning med kunglig anknytning. Gordon skrev följande: During the hard winter of 1853, Royal family members attending a house party at the country palace, looking for diversion on the frozen lake on the grounds, decided to play a form of field hockey on ice. Sides were chosen, sticks found and a wooden plug or stopper pried from a barrel was used as a puck. While Queen Victoria and her attendants stood by giving encouragement, officers of the guard skated over the surface trying to score into a goal protected by the Prince Consort. Gordon menade att spelet kommit till Canada 20 år senare genom att en student från McGill som studerat i England återvänt till Canada med erfarenhet från det som Gordon kallar field hockey som motsvarar dagens landhockey. Gordon fortsätter med att det bildats ett kungligt lag i Buckingham Palace 1895 och att den dåvarande prinsen of Wales var en av de ivrigaste spelarna. Det sista kan mycket väl stämma eftersom Lord Stanley återvände till England 1893 och hans söner hade varit flitiga hockeyspelare under sin tid i Canada och spelat i Rideau Hall Rebels med bland annat James Creighton som anses vara mannen bakom de första publicerade hockeyreglerna. Artiklarna av Gordon måste ses som ett uttryck för tidsandan, det brittiska imperiet utsattes för tryck från alla möjliga håll och imperiets ära måste försvaras till varje pris, nuförtiden så är det helt klart att Canada är hockeyn hemland.

Namnet ”hockey” har också många förklaringar, när det spelades en uppvisningsmatch i bandy i England 1875 så kallades det för ”hockey on ice”. Många svenskar har trott att det betyder att hockeyn har sitt ursprung i bandyn men de tänker helt fel, i de flesta länder är hockey något som spelas på gräs med en klubba som man bara får använda ena sidan på, dvs det som vi i Sverige kallar landhockey. Om du ser annonser i tex Tyskland om Hockey på sommaren så är det alltså landhockey och inte någon konstig sommarvariant av ishockey som det görs reklam för.

Kanadensarna försökte när de lanserade tesen om indianerna förklara namnet med att det var en fras ”ho-ghee” som skulle betyda ”att slå varandra i skallen” på ett indianspråk som gett namnet. Troligare är att det har franskt ursprung, ”hoquet” är en krokig stav som fåraherdar använde sig av för att hålla ihop sin hjord. De engelskspråkiga hade sin egen variant men den har numera förkastats, ”hockey eller mer troligt hawkey” var ett gammalt engelsk uttryck för en böjd pinne men den franska förklaringen är nog den som håller bäst eftersom sportens vagga kom att ligga i östra Canada som hade en övervägande franskspråkig befolkning under 1800-talet. Det fanns även en brittisk befälhavare som hette just Hockey i efternamn, enligt legenden så lät en överste Hockey sitt manskap spela hockey/hurling i Windsor som är en stad i Nova Scotia under mitten av 1800-talet.

Första gången hockey nämns är i ett brev från 1825 då en upptäcktsresande skrev: ”Fram till att snön föll så var hockey spelad på isen". Brittiska soldater skriver hem till England om ”hockey på isen” 1839 och senare 1845. Första gången sporten/leken nämns i Nordamerikansk litteratur är i boken ”The Attaché” skriven av Thomas Chandler Haliburton 1844, där det beskrivs hur pojkar svänger klubbor av glädjefnatt när de spelar Hurling på isen. Platsen är Windsor, Nova Scotia och det är en av två städer som gör anspråk på att vara sporten ”vagga”. Den andra ursprungsorten sägs vara Kingston, Ontario där det 1855 spelades en match i hamnen mellan den brittiska armén och flottan, lagen bestod då av elva utespelare så nu hade man börjat skilja sig från Hurling. Numera är alla ganska överens om att vaggan stod i Nova Scotia, bland annat eftersom det framkommit att de som spelade ”hockey” i Kingston fick skicka efter klubbor från just Nova Scotia.

I Windsor, Nova Scotia spelades något som kallades icehurling eller icehockey, och det spelet hade kopplingar dels till hurling men även till cricket och landhockey. Ordet puck kommer troligen även det från det spel som spelades i Windsor, Nova Scotia, för när någon hade gjort mål så sattes spelet igång med en ”puck out” från målvakten och när bollen lämnat planen och skulle in på planen igen så skedde det genom ”puck in”. När bollen övergavs så ersattes den av en platt rundsågad bit mörkt körsbärsträ som syntes tydligt mot isen och snön. Under 1860-talet försvann begreppet icehurling mer och mer och spelet kallades hädanefter enbart för icehockey. I Halifax, Nova Scotia skrevs de första reglerna ned och är i dag kända som ”The Halifax Rules” och de bestod av 13 punkter, bland annat så bytte lagen sida när det blev mål. Reglerna finns bland annat på www.birthplaceofhockey.com

Sporten ishockey föddes sedan officiellt den 3 mars 1875, då två lag från McGill University, Montreal möttes i en match som det gjordes reklam för i tidningen dagen innan. Lagen bestod av 9 spelare på varje sida och dagen efter rapporterade Montreal Gazette att spelet var väldigt likt Lacrosse och väldigt våldsamt, så våldsamt att delar av den kvinnliga publiken flydde i förfäran. Montreal Daily Witness skrev: ”För att skona åskådarnas huvud och nerver användes en platt bit av en bräda istället för en boll”. Det här var alltså en av de första gångerna det spelades med en ”puck” istället för en boll, målen bestod av två stolpar utan ribba och nät och lagen kunde göra mål från båda sidor av målet, det fanns heller ingen sarg utan begränsningen var isens storlek. Ingenjören James Creighton som deltog i matchen anses vara ansvarig för att man just på McGill University skrev ned de första allmänt erkända reglerna som publicerades i Montreal Gazette den 27 februari 1877. Att den här matchen anses vara den första är först och främst att den annonserades ut i förväg, dessutom spelades den inomhus och det togs hänsyn till att det skulle finnas åskådare, alla tidigare matcher hade mest varit för de som deltog i spelet, om någon tittade på eller ej var ointressant.

Den 1 februari 1877 meddelades att McGill University bildat ett hockeylag, detta tros vara det första organiserade laget enbart för ishockey, tidigare hade lagen bildats på plats av de som ville delta eller varit tex ett rugbylag som spelade icehockey som träning eller för att roa sig. Den 21 februari 1881 poserade McGill Hockey Club på Crystal Palace Skating Rink i Montreal för det som tros vara den första officiella bilden på ett hockeylag. Varje år hölls en vinterfestival i Montreal och från och med 1883 så var hockey en av de stora publikdragarna. Eftersom ett av lagen som deltog i festivalen 1883 bara kunde mönstra sju spelare så minskade de andra lagen också sina lag till sju spelare. Den 4 februari 1889 besöktes festivalen av Kanadas nye Generalguvernör som blev väldigt förtjust i just ishockey, Guvernörens namn var Frederick Stanley och hans titel var Lord Stanley av Preston.

1885 bildades den första organiserade ligan i Kingston, Ontario, den bestod av fyra lag och Queens University blev ligans första mästaren, Rivaliteten mellan Queens University och Royal Military College of Canada är den äldsta inom ishockeyn och lagen möttes alltså för första gången 1885.

Den 7 januari 1887 bildades Amateur Hockey Association of Canada förkortat till AHAC, ligan kommer att finnas i tolv säsonger och består av lag från Montreal, Quebec City och Ottawa. 1893 blir Montreal Hockey Club senare kända som Montreal A.A.A. (Amateur Athletic Association) mästare i AHAC och tilldelas därför den av Lord Stanley nyligen donerade ”The Dominion Hockey Challenge Cup” numera känd som Stanley Cup.

Ligorna bildades i nu snabb följd, CAHL 1899-1905, FAHL 1904-07, ECAHA 1906-08, ECHA 1909, CHA 1910. I Pennsylvania och Michigan i USA bildades de första proffslagen 1903 men norr om gränsen behöll man amatörismen till november 1906, då Montreal Wanderers och Ottawa Senators fick tillstånd att använda professionella spelare trots att de spelade i ECAHA (första A:et står för Amateur). 1908 bildades Ontario Professional Hockey League och den ligan överlevde 4 säsonger.

Den 22 mars 1894 spelades den första Stanley Cup matchen mellan de regerande mästarna Montreal A.A.A som utmanades av Ottawa Capitals (en konkurrent till Ottawa Hockey Club som under den här tiden kallades Generals, Ottawa HC kommer att byta smeknamn ett antal gånger innan Senators blir det som fastnar). Publiken bestod av 5,000 personer som stod på en 30 cm högt plattform som omgärdade isen, det fanns även en del som betalade extra för att kunna följa spelet från de balkonger som fanns i byggnaden. Lagen bestod av sju spelare: Goalkeeper, point, cover-point, rover och tre forwards, point och cover-point motsvaras av dagens backpar men nu för tiden spelar de jämsides och tar en halva av planen var medan då spelade en längre fram på banan och den andre längre bak med ansvar för hela isens bredd, rover är den spelposition som försvann under det tidiga 1900-talet och motsvarar fotbollens mittfältare (han var oftast lagets stora stjärna och målgörare).Målen bestod av två pålar nedkörda i isen och det hade varken mållinje, ribba eller nät. Domaren bar kostym och hatt och spelarna saknade de flesta skydd som finns i dag, endast lite tjockare byxor och det var kanske någon som bar handskar men det var allt. Här följer ett referat från matchen som trycktes i en tidning (troligen från Ottawa) dagen efter:

Montreal – March 22, 1984 – The hockey championship was decided here tonight, and never before in history of the game was there such a crowd present at a match or such enthusiasm evinced. There were fully 5,000 persons at the match, and tin horns, strong lungs and a general rabble predominated. The ice was fairly good. The referee forgot to see many things. The match resulted in favor of Montreal by three goals to one.

Redan i den första Stanley Cup matchen kritiserades med andra ord domaren och det något som knappast minskat med åren. Tillbaka till matchen, Billy Barlow var Montreals store hjälte med två mål och efter matchen stormades planen av Montrealfans som hissade Barlow och hans lagkamrater. Domarna hade det inte lätt de första åren, 1895 tvingades en domare tillbaka till arenan efter att Quebec förlorat mot Ottawa med 3-2 när publiken ville att han skulle förklara matchen oavgjord. Quebec blev senare avstängt från spel resten av säsongen på grund av publikens uppträdande. 1899 så orsakade en domare vid namn J. A. Findley stort rabalder när han i en match mellan Montreal Victorias och Winnipeg Victorias bara gav Montrealspelaren Bob McDougall en tvåminutersutvisning efter att McDougall slagit ned Winnipegs Tony Gingras bakifrån. Winnipeg lämnade isen och vägrade återvända, Findlay lyckades inte övertala dem att återvända så han åkte hem. Findlay blev så småningom övertalad att återvända till rinken, Findlay meddelar att spelet skall återupptas men Winnipeg vägrar fortfarande att spela (flera spelare hade redan bytt om och gett sig ut i Montreals nattliv) och 65 minuter efter att Findlay lämnat arenan första gången så avslutas matchen med W.O till Montreal.

Stanley Cup var de första åren en utmaningscup dvs alla lag som ville kunde utmana de regerande mästarna om cupen och om de ansågs värdiga så spelades det en matchserie (ibland bara en match, ibland två matcher med målskillnaden som avgjorde, ibland tre eller fem matcher) om pokalen. Under de här åren händer det flera dråpliga saker, när Rat Portage Westerners 1903 utmanar de just då oövervinnliga Ottawa Silver Seven (byter senare namn till Senators) så var isen så dålig att pucken försvann ned i ett hål i isen och försvann. När Rat Portage utmanar igen 1905 så har spelarna i Rat Portage alla utrustats med nya skridskor och var helt överlägsna Ottawa i den första matchen som de vinner med 8-3. Inför nästa match har den som fixar isen i Ottawa kommit på ett sätt att jämna ut förhållandena, de följande matcherna spelas med drygt 2 cm vatten uppe på isen och Ottawa vinner serien och behåller pokalen. Rat Portage gör ett tredje försök 1907 men nu har staden bytt namn till Kenora och smeknamnet bytts ut till Thistles. Laget som är förstärkt med Art Ross och Tommy Phillips lyckas besegra Montreal Wanderers och vinner sin första och enda Stanley Cup. Två månader senare möts lagen igen om Stanley Cup och den här gången får Kenora Thistles inte hyra in några spelare, en Kenora ledare blir så arg över detta att han hotar att kasta i pokalen i en av Canadas största sjöar. Slutresultatet efter en månads trätande blir att Kenora utan Ross och Phillips förlorar och Wanderers återtar pokalen.

Den mest berömda och legendariska utmaningen kom 1904 då ett lag från guldgrävarstaden Dawson City i Klondike, Yukon utmanar Ottawa Silver Seven. Efter en strapatsfylld resa tar sig Dawson spelarna till Ottawa där de förlorar matcherna med 9-2 och 23-2, Frank ”One-Eyed” McGee gör 14 mål på den sjuttonårige målvakten Albert Forrest i den sista matchen. (Jag har skrivit en separat artikel om den här utmaningen). Länk: http://www.svenskafans.com/nhl/En-hockey-sagafast-sann-390136.aspx

När Winnipeg Rowing Club utmanade Ottawa Silver Seven om Stanley cup pokalen 1904 så trätte lagen om ”Bad” Joe Hall som spelade för Winnipeg, Hall var enligt Ottawa professionell (det var ett fult ord på den här tiden och fortsatte vara det i IIHF kretsar ända till mitten av 1970-talet). Hall fick i alla fall spela och inför den första matchen kom någon med förslaget att måla en linje mellan de två målstolparna. Ottawa vann serien och när laget senare under säsongen mötte Montreal Wanderers om Stanley Cup, så åkte Wanderers målvakt Billy Nicholson över hela banan och försökte göra mål. Serien mot Wanderers avbröts efter en tvist om var den avgörande matchen skulle spelas och Ottawa fick behålla Stanley Cup. 1904 kom en viktig förändring i reglerna, nu fick en spelare som begått en ojusthet lämna isen och ersättas av en annan spelare (straffet var med andra ord individuellt), längden på utvisningen varierade mellan 2, 3 och 5 minuter beroende på hur grov ojustheten var. Tidigare hade spelet bara avbrutits när en ojusthet begåtts och den skyldige spelaren hade fått en varning (det verkliga straffet kom oftast på isen genom att han själv fick smaka på samma mynt). 

1905 lyckades Montreal Westmounts målvakt Fred Brophy med det som Nicholson hade försökt året innan nämligen att göra mål och han gjorde mål då den tidens kanske bästa målvakt Paddy Moran som stod i mål för Quebec Athletics, nu var det inte mycket att skryta med eftersom de enda spelarna som var kvar på isen var just målvakterna, resten hade alla blivit utvisade eller var skadade. Brophy gör om bedriften även 1906 då han spelandes för Montreal A.A.A. nätar i en match mot Montreal Victorias, den här gången är det fler spelare kvar på isen. 1906 vinner ett urstarkt Montreal Wanderers Stanley Cup pokalen från Ottawa Senators efter resultaten 9-1 och 12-10, Lester Patrick, Pud Glass och Ernie Russell är Wanderers största stjärnor. 1907 står den stora striden mellan amatörismen och professionalismen. ECAHA slår fast att proffsen får delta i serien men varje lag måste redovisa vilka spelare som fick betalt och vilka som var ”rena”. 1907 avled också Owen McCourt efter att blivit träffad av en klubba i huvudet. Charles Masson från Ottawa Victorias blev åtalad för mord men frikändes sedan flera vittnen sett att McCourt också blivit träffad av en annan spelares klubba.

1908 slog professionalismen igenom på allvar, Tom Phillips fick $1,800 av Ottawa och flera spelare bröt sina kontrakt, bröderna Lester och Frank Patrick flyttade till västkusten. Lester skulle återvända men Frank stannade i väst och säsongen 1911-12 startar bröderna ligan PCHA. Den första helt professionella ligan i Canada, OPHL (Ontario Professional Hockey League) startas 1908 och hade lag från Toronto, Berlin (Kitchener), Guelph och Brantford. 1908 är också det första året som en domare kräver ersättning, William Nicholson anfölls av Quebec fans efter en match och fick sin kostym förstörd, Quebec blev tvingade att betala Nicholson $15 till en ny kostym. 1908 donerar Sir Montague Allan en pokal som amatörlagen i Canada fick spela om och när Allan Cup blev en trofé  för amatörer så blev Stanley Cup som pokalen nu blivit känd som en trofé för proffsen.

1909 tog ECAHA  bort det första A:et som stod för amatör och blev ECHA som nu bestod av fyra lag som bestod till 100% av proffs och 1910 bildades NHA National Hockey Association på ett hotell i Montreal, Ligan bestod vid bildandet av fem lag: Montreal Wanderers, Haileybury Hockey Club, Renfrew Creamery Kings (även kallade Millionaires), Cobalt Silver Kings och ett lag för den franskspråkiga befolkningen av Montreal som kom att kallas Canadiens. Under den första säsongen tillkommer två lag från CHA, Ottawa Senators och Montreal Shamrocks.

Det kommer fler delar i serien, nästa del kommer att handla om NHA och de nya ligorna på västkusten, delen efter det kommer att handla om bildandet av NHL och de första besvärliga åren. De kommande delarna kommer att handla om NHL fram till ”The Original Six”, ”The Original Six”. Längre fram kan det bli aktuellt med artiklar om den första expansionen och fram till Philadelphia Flyers andra Stanley Cup vinst 1975, Dynastierna på slutet av sjuttiotalet och hela åttiotalet (Montreal Canadiens, New York Islanders och Edmonton Oilers) och åren fram till lockouten. Det kommer också en eller två artiklar med viktiga årtal och lite mer om personer som var viktiga för ishockeyn utveckling.

Länkar:

http://www.youtube.com/watch?v=Pmdx68MmSIg&feature=related    Bilder från en riktigt gammal hockeymatch

De första Stanley Cup mästarna:

Montreal A.A.A. 1893
Montreal A.A.A 1894
Montreal Victorias 1895
Montreal A.A.A. 1895
Winnipeg Victorias 1896
Montreal Victorias 1897
Montreal Victorias 1898
Montreal Shamrocks 1899
Montreal Shamrocks 1900
Winnipeg Victorias 1901
Winnipeg Victorias 1902
Montreal A.A.A. 1902
Ottawa Silver Seven 1903
Ottawa Silver Seven 1904
Ottawa Silver Seven 1905
Ottawa Silver Seven 1906
Montreal Wanderers 1906
Kenora Thistles 1907
Montreal Wanderers 1907
Montreal Wanderers 1908
Ottawa Senators 1909
Ottawa Senators 1910
Montreal Wanderers 1910
Ottawa Senators 1911
Quebec Bulldogs 1912
Quebec Bulldogs 1913
Toronto Blueshirts 1914

Ottawa Silver Seven och Ottawa Senators är bara två olika namn på samma förening Ottawa Hockey Club som hade flera olika smeknamn innan Senators blev det som fastnade. Efter 1914 så kunde man inte utmana de regerande mästarna längre utan det var lag från NHA, NHL, PCHA, WCHL och WHL som kunde vinna Stanley Cup fram till 1926, efter 1926 är det bara lag från NHL som kan vinna Stanley Cup.

Källor: Följande böcker Svensk Ishockey 75 år (1997), Folkhemmet på is(2010), De största tävlingarna (2010), Världens ishockeyrekord 2012, Pucken (1972), The Official Illustrated NHL History (2010), Brian McFarlane's History of Hockey (1997) plus NHL.com, Legendsofhockey.net, wikipedia.org, hockeycentral.co.uk, hockeyleaguehistory.com, birthplaceofhockey.com

Dan Augustssondaug4663@gmail.com@DaugHabs2012-07-27 13:00:00
Author

Fler artiklar om NHL-podcast