NHL-bloggen: Giroux mest älskad - igen!
Pens dominerar tröjförsäljningen i januari, men siffrorna avslöjar också NHL:s expansionsstrategi.
Epitetet NHL:s bäste spelare har de senaste åren förbehållits Pittsburghs Sidney Crosby. 25-åringen har sedan Alexander Ovechkin tappat sin förmåga att hitta målet varit tämligen ohotad. I alla fall så länge offensiv förmåga är det kriterium som väger tyngst.
Den senaste säsongen höjdes dock ett finger för Philadelphias Claude Giroux, vilken länge höll sig i den absoluta toppen av poängligan. Rivaliteten med Crosby har stärks av det faktum att de båda spelar för de ständiga antagonisterna i Pennsylvania, Penguins och Flyers. Att de båda dessutom mötes i en minnesvärd slutspelsserie, där Giroux inte bara stod som segerherre, utan också gjorde fler poäng minskade inte rivaliteten – åtminstone inte bland fansen.
Att Crosby fortfarande har övertaget råder dock inga tvivel om – en snabb titt i årets poängligan avslöjar maktbalansen – men Giroux populäritet tycks ändå hålla i sig från förra säsongen.
Färska siffror från NHLs försäljningsavdelning avslöjar nämligen att Giroux tröja sålde allra bäst under januari – precis som den gjort under 2012 .
Listan som presenteras i Sports Business Daily ska dock tas med en stor nypa salt – den baseras bara på försäljning genom USA-baserade NHL.com och exkluderar därmed en stor del av de kanadensiska och europeiska fansens inköp. Den hutlösa fraktavgift som tillkommer för transporter utomlands avskräcker!
Mest sålda tröjor via Shop.NHL.com i januari
(placering säsongen 2012/2013 inom parantes)
- Claude Giroux (1)
- Jonathan Toews (6)
- Sidney Crosby (3)
- Ryan Callahan (2)
- James Neal (-)
- Kris Letang (-)
- Joe Thornton (-)
- Zdeno Chara (13)
- Alex Ovechkin (4)
- Vladimir Tarasenko (-)
- Pavel Datsyuk (9)
- Ryan Kesler (-)
- Evgeni Malkin (17)
- Brad Richards (15)
- Patrick Sharp (-)
- Henrik Zetterberg (-)
- Henrik Lundqvist (5)
- Nicklas Bäckstrom (18)
- Steven Stamkos 16)
- Tyler Seguin (12)
- Patrick Kane (-)
- Teemu Selanne (-)
- TJ Oshie (-)
- Jonathan Quick (-)
- Marian Hossa (-)
Sidney Crosby placerade sig på tredje plats även förra säsongen, men har nu fått sällskap på topp-10 av lagkamraterna James Neal och Kris Letang. Förra säsongen placerade sig ingen av dem bland de 25 främsta och Pittsburgh har därmed fyra spelare bland de 15 mest säljande - imponerande!
Störst överraskning är att St. Lous rookie Vladimir Tarasenko klämmer in sig bland de tio främsta. Det efter blott tre spelade NHL-matcher!
För svenskt vidkommande hittar vi våra tre mest namnkunniga (och i amerikanska lag spelande) spelare samlande på plats 16 till 18.
Inte fy skam det heller.
Fördjupar vi oss i siffrorna visar det sig att ungefär hälften av all försäljning av NHL:s produkter sker utanför den region ett lag är lokaliserat. Det är minst bland alla professionella ligor i Amerika. I amerikanska fotboll finns ca 75 procent av varje lags fans väl utanför regionens gränser och siffrorna för både MLB och NBA strävar åt samma håll.
Hockeyn i USA och Kanada är med andra ord lokalt förankrad, i ett större perspektiv skapar detta förstås problem då spridningen av sporten (och TV-tittandet) förblir väl låg.
Om de senaste årens lockouter har påverkat vet vi inte – men statistiken avslöjar att NHL är beroende av att etablera nya lag i starka regioner om ligan skall växa ekonomiskt. Rykten om en expansion från nuvarande 30 till 32 lag är därför knappast tagna ur luften.
Att det blir Quebec City och Toronto/Markham (som eventuellt tilldelas en ytterligare en organisation) finns det vidlyftiga spekulationer om. Att det skulle påverka publiksiffror och souverniförsäljning positivt kan vi vara säkra på. Fler kandensiska lag lyfter dock inte TV-avtalet - i synnerhet inte det amerikanska.
Det hoppas NHL lösa med en nylokalisering i Seattle.
Staden har med sina 3,5 miljoner invånare och starka industri (både Microsoft och Boeing har sina högkvarter här) potential att bära en NHL-organisation. Seattle var också den första amerikanska stad att vinna Stanley Cup och hyser för närvarande två junior-lag.
Detta samtidigt som Houston, Kansas, Las Vegas och Indianapolis – vilka också nämns som påtänkta nya NHL-städer inte är några traditionellt starka hockeyregioner, och risken för ett nytt fiasko likt Phoenix Coyotes är uppenbar vid en etablering.
I det förslag om ny konferans- och divisionsindelning som röstats ned av spelarfacket för ett år sedan hade den Västra Konferansen begåvats med sexton lag, vilket lämnade plats för två nya lag i den Östra.
I samma förslag var divisionsindelningen tillsynes ologisk då tre kanadensiska lag (Toronto, Ottawa och Montreal) placerades tillsammans med Tampa Bay och Florida. En etablering av två lag i nordöstra Kanada skulle ge – på pappret – en mer naturligt geografisk indelning. Här passar Quebec och Markham in.
Samtidigt dras Phoenix Coyotes med fortsatta ekonomiska problem. Klubben som ägs av NHL har under hösten och vintern varit nära att säljas till Greg Jamison som hade till avsikt att behålla laget i staden. Köpet tycks nu gå i stöpet då miljonären inte lyckats hitta medfinansiärer till sitt projekt.
Väljer NHL att flytta organisationen kan vi snart ha tre nya lag där Seattle tillsammans med Quebec och Markham har arenor nybyggda arenor för ändamålet.
En sådan expansion skulle förmodligen ge NHL ett rejält ekonomiskt lyft. Förutom publiktillströmningen skulle fler människor lockas att följa NHL via olika medier och det skulle på sikt lyfta TV-avtal till en högre nivå. Den etableringsavgift varje ny klubb måste betala går rakt in på NHLs eget konto och fördelas sedan mellan klubbarna. Som tröjförsäljningen visar är också supporterbasen mycket lokal och nyetableringar påverkar inte etablerade lags försäljning alls - tvärtom.
Fler lag ger även spelarna större valfrihet att välja klubbtillhörighet och en ökad omsättning höjer spelarlönerna - det gillar spelarfacket medlemmar starkt!
Argumenten för en expansion är mycket starka och jag tror vi inom en överskådlig tid kommer ha 32 lag i NHL.
Det värsta med det? Ja, något av de nya lagen lär vinna Stanley Cup före mitt eget favoritlag...
Så var det nämligen sist det begav sig.
____________________________________
Svenska Fans NHL-blogg går också att följa på Facebook...
____________________________________