Lagbanner

NHL-bloggen: ”Inom reglerna – men får inte ske igen”

För ett gäng år sedan var Mike Richards en av NHL:s mest fruktade tvåvägscentrar. Han bar Philadelphia till Stanley Cup-final 2010 och var en viktig kugge i det Los Angeles som vann Stanley Cup 2012, hans första säsong i Kings. I samma veva hade han även vunnit OS-guld med Kanada.
 
Men sedan dess har allting gått utför.
 
Centern blev en allt mer begränsad spelare och såg aldrig ut att på allvar kunna komma tillbaka från hjärnskakningsproblem. En slitsam spelstil genom åren hade dessutom satt sina spår.
 
Mike Richards och hans kontrakt blev ett allt större problem för Kings. Trots att alla indikationer om framtida problem fanns där så vägrade Kings general manager Dean Lombardi att utnyttja en av två amnesty buyouts på Richards.
 
Men i somras – efter att tidigare ha nonchalerat bort situationen – fick Lombardi chansen, och han högg direkt. Richards blev stoppad på gränsen mellan Kanada och USA med receptbelagd smärtstillande medicin.
 
Lombardi utnyttjade en klausul i CBA:t – enkelt förklarat en punkt om att spelare måste uppträda på ett korrekt sätt – och rev Richards kontrakt, som hade fem år kvar med en cap hit på strax under $6 miljoner.
 
Los Angeles hade därmed hittat en väg ut från problemen med Richards kontrakt. Men var det korrekt agerat? Ska verkligen en klubb ha rätt att riva kontraktet hos en spelare med – uppenbart – svåra hälsoproblem? Skadade spelare har exempelvis ett bra skydd, vilket gör att Philadelphia och Boston under flera år har fått dras med Chris Prongers respektive Marc Savards kontrakt.
 
Når inte hyckleriet dessutom en hög nivå när man tar i beaktande att samma Kings välkomnade Slava Voynov tillbaka när han var under utredning för hustrumisshandel?
 
NHLPA lämnade in en protest och nu har situationen fått en lösning. Kings och Richards har nått en överenskommelse där Kings betalar 30-åringen fram till 2031. Samma summa – som ännu inte är offentlig – kommer att räknas mot Kings lönetak, tillsammans med den recapture-bestraffning ($1,32 miljoner per säsong i fem år) som man redan måste hantera.
 
Hur mycket Kings måste betala ut är alltså ännu inte känt, men TSN:s Bob McKenzie spekulerar – och när McKenzie spekulerar brukar han ha mycket att gå på – att siffran landar på ungefär $8 miljoner. Slår man ut det över 16 år får man alltså en årlig summa på $500 000.
 
I det stora hela är det en summa som Los Angeles sannolikt tar emot med stor glädje, jämfört med att behöva dras med hans kontrakt i ytterligare fem år – eller att behöva utnyttja en vanlig buyout.
 
Situationen är högst gynnsam för Los Angeles och NHL låter meddela att hanterandet ligger inom alla regler – men att Richards situation inte får användas som prejudikat i framtiden, enligt Pierre LeBrun.
 
Nu är det givetvis svårt att dra några slutsatser kring Richards-situationen utan insyn, men det är enkelt att rynka på ögonbrynen när ett sådant här agerande tillåts som en engångsföreteelse.
 
Lagen måste ta ansvar för skadade spelare. Men en spelare som sannolikt är beroende av smärtstillande – och Richards kan mycket väl ha andra problem också – tillåts dumpas med obetydliga konsekvenser? Dessutom ska eventuella framtida liknande situationer inte få hanteras likadant.
 
Vari ligger det rimliga där? 

Niclas Vibergniclas.viberg@svenskafans.com@NiclasViberg2015-10-11 11:27:21
Author

Fler artiklar om NHL-podcast