NHL-bloggen: Lista över NHL:s bästa kontrakt
Då är grundserien säsongen 2014-15 nästan i mål och vi börjar så smått blicka framåt här i bloggen. Då tänker jag inte på slutspelet – det får vänta lite till. Jag tänker istället ranka de bästa kontrakten i NHL, sett ur klubbarnas ögon. Ett bra kontrakt för klubben kan ju i vissa fall betyda att spelaren inte är jättenöjd.
Hur har jag gjort min ranking, då? Vad har jag haft för kriterier? Först och främst avgränsade jag mig vid entry level-kontrakt. Vladimir Tarasenko och Brandon Saad är helt fantastiska spelare på – i sammanhanget – extremt låga löner, men det är orättvist att jämför dem med övriga spelare. Därför hittar du inga spelare på entry level-kontrakt i listan.
Jag har vägt in ålder, längd på kontraktet, lön, produktion, klubbens lönetakssituation och naturligtvis mitt eget omdöme om spelaren i den här bedömningen. Dels på vilken nivå han befinner sig idag, dels hur bra han kommer att leverera resten av kontraktet. Free agent-status när kontraktet väl går ut har jag också vägt in.
Jag märkte att en lista 1-10-lista rakt upp-och-ner blev för svårbedömt, och har istället valt ut de tre bästa kontrakten per position. På ett par positioner var kandidaterna få och självklara, medan det exempelvis vimlar av backar på fördelaktiga avtal. Jag har därför lagt in några bubblare som också var påtänkta, men som inte nådde hela vägen fram. Deras kontraktsdetaljer får du leta upp själv vid intresse.
Nåväl, här har du listan över de – enligt mig – bästa kontrakten i NHL den 30 mars 2015.
Vänsterforwards:
1. Max Pacioretty, Montreal Canadiens
26 år, cap hit: 4,5 miljoner (2019, UFA)
Vad är det svåraste att hitta i NHL? Vissa menar en förstaback, vissa skulle säkert säga målvakt, men jag menar att det är målskyttar, och därför rankar jag det kontrakt som Montreal skrev med Max Pacioretty som det bästa i hela ligan. Avtalet kritades på 2012, och sedan dess har amerikanen varit en av ligans absolut vassaste målskyttar. Endast fyra spelare har gjort fler mål än Pacioretty sedan 2011. Dessutom går hans kontrakt inte ut förrän han är 31 år gammal. Ett år efter Vincent Lecavalier, som sitter på samma cap hit… Idag är den gode Max sannolikt inte helt nöjd med sin agent.
2. Jamie Benn, Dallas Stars
25 år, cap hit: 5,25 miljoner (2017, UFA)
Många ser Tyler Seguin som Dallas bäste spelare, men i mina ögon är Jamie Benn snäppet vassare. Eller viktigare, ska jag kanske skriva. Seguin må ha ett högre tak, men Benn är i dagsläget mer komplett. Den mångsidige vänsterforwarden, som lika gärna kan spela center, är ett kraftpaket och är en av ligans främsta ledare. 5,25 miljoner dollar är ingen låg lön – däremot är det tämligen lågt för en spelare som ser ut att hamna topp tio i poängligan för andra året i rad, och dessutom bidrar med mycket annat än poäng. Det är få kontrakt jag hellre skulle vilja ha i min lönebudget än Benns.
3. Andrew Ladd, Winnipeg Jets
29 år, cap hit: 4,4 miljoner (2016, UFA)
Här kommer kanske den första överraskningen. Jets-kaptenen fortsätter att växa lite i skymundan, men är idag otvivelaktigt en av ligans bästa vänsterforwards. ”Leads by example”, som de brukar säga på andra sidan Atlanten, vilket i det här fallet innebär att Ladd alltid ger 100 procent, offrar sig och sin kropp för laget. Dessutom har han på senare år blivit en pålitlig poängplockare, men gör det på ett – för laget – mycket fördelaktigt kontrakt. Enda minuset är att det går ut nästa sommar.
Bubblare: Ondrej Palat – Tampa Bay Lightning, James Van Riemsdyk – Toronto Maple Leafs
Centrar:
1. John Tavares, New York Islanders
24 år, cap hit: 5,5 miljoner (2018, UFA)
Tavares har hittills aldrig varit, och kommer under sitt nuvarande kontrakt, aldrig att vara Islanders ensamt bäst betalde spelare. Vilket han självklart borde vara, för nu snackar vi om en potentiell Art Ross- och Hart Trophy-vinnare i ett lag som missat slutspel sju gånger de åtta senaste säsongerna (nuvarande säsong ej inräknad). Tavares blir visserligen UFA direkt när kontraktet löper ut – vilket ger honom ett mycket bra förhandlingsläge – men att Islanders har "JT" på ett kontrakt med samma cap hit som Dave Bolland, Brooks Orpik och Shawn Horcoff är galet.
2. Tyler Seguin, Dallas Stars
23 år, cap hit: 5,75 (2019, UFA)
Halvvägs in på säsongen var vi många som tippade att Seguin skulle ro hem Rocket Trophy, och blanda sig i kampen om Art Ross Trophy. Nu satte en skada käpparna i hjulet för planerna, men lita på att 23-åringen kommer att slåss i toppen nästa år igen. Seguin har ett otroligt högt tak, har en unik förmåga att göra mål, och har varit den enskilt största anledningen till att Stars numera är ett av de mest spännande lagen att följa i NHL. Det är smått ofattbart att Seguin och Travis Zajac spelar med samma cap hit… Behöver jag motivera hans placering ytterligare?
3. Ryan Johansen, Columbus Blue Jackets
22 år, cap hit: 4 miljoner (2017, RFA)
I somras fick vi se smutsiga kontraktsförhandlingar mellan Johansen och Blue Jackets, och för ett tag verkade det troligt att 22-åringen skulle missa inledningen på säsongen. Men parterna kom slutligen överens om ett upplägg som gjorde båda parterna nöjda. Blue Jackets får ett av ligans bästa kontrakt under tre säsonger, samtidigt som Johansens RFA-status återstår när kontraktet går ut. Johansen hamnar i ett fint förhandlingsläge med sex miljoner i lön sista året på kontraktet. I ligan över poäng per dollar lär Johansen återfinnas i toppen några år framöver och fortsätter Johansen sin fina utvecklingskurva kan han mycket väl toppa den här listan om några år.
Bubblare: Tyler Johnson – Tampa Bay Lightning, Bryan Little – Winnipeg Jets, Kyle Turris – Ottawa Senators, David Backes – St. Louis Blues
Högerforwards:
1. Wayne Simmonds, Philadelphia Flyers
26 år, cap hit: 3,98 miljoner (2019, UFA)
Det blir allt mer ovanligt med riktigt duktiga powerforwards, men Flyers har en i Wayne Simmonds. Han sitter dessutom på ett riktigt förmånligt kontrakt. Han är kanske bäst i världen på att stå framför mål och böka, är ett konstant hot i powerplay och är samtidigt riktigt fysiskt – en spelartyp som dock brukar krokna inte långt efter 30-årsdagen. Påpassligt nog är det just då hans kontrakt går ut, och Flyers kan välja att släppa eller förlänga.
2. Jakub Voracek, Philadelphia Flyers
25 år, cap hit: 4,25 (2016, UFA)
Hade Voracek suttit på ett längre kontrakt hade han naturligtvis toppat den här listan. Tjecken är fortfarande med i toppen av poängligan och kan stå som slutsegrare om ett par veckor. För 4,25 miljoner. Och det finns väl egentligen inga hinder för att han ska producera på liknande nivåer de kommande åren. Han draftades tidigt och har nu slutligen börjat leva upp till sin potential. Men som sagt, nästa sommar ska ett nytt kontrakt skrivas på och det lär kosta Flyers (eller vilket lag han nu skriver på för).
3. Kyle Okposo, New York Islanders
26 år, cap hit: 2,8 miljoner (2016, UFA)
Enbart cap hit i relation till poängproduktion är Kyle Okposo en av de mest effektiva spelarna i hela NHL. Nu är lönen en annan – Okposo tjänar 3,5 miljoner i år och 4,5 nästa år – men även till de summorna är Okposo ett riktigt kap. 2,8 miljoner hade inte ens gjort Okposo till en av de mest välbetalda anfallarna i Arizona, som har ligans lägsta lönebudget. Trots det är han en av ligans bästa högerforwards, och än viktigare – en perfekt winger till John Tavares. Precis som i Voraceks fall ska han ha ett nytt kontrakt 2016.
Bubblare: Nino Niederreiter – Minnesota Wild, Jiri Hudler – Calgary Flames
Backar:
1. Roman Josi, Nashville Predators
24 år, cap hit: 4 miljoner (2020, UFA)
Ligans mest underskattade back spelar på ett av ligans bästa kontrakt (sett ur klubbens ögon), och gör det dessutom en lång tid framöver. När Ryan Suter lämnade Preds 2012 var många oroliga för att luckan efter honom skulle bli stor, men Josi har ersatt och i viss mån till och med överträffat det Suter bidrog med. 24 år gammal kommer han att utvecklas i ytterligare tio år, och dessutom på en cap hit som är drygt 3,5 miljoner billigare än Suters i Minnesota.
2. Victor Hedman, Tampa Bay Lightning
24 år, cap hit: 4 miljoner (2017, UFA)
Svensken är klubbens femte bäst betalde back. Ja, Tampa har alltså fyra backar som både har högre cap hit och högre lön än Hedman, som mycket väl kan komma att utmana om Norris Trophy på allvar innan hans nuvarande avtal går ut. Hade han inte dragits med skadebekymmer hade han kanske varit på den nivån redan den här säsongen. Minus för det här kontraktet är att det ska omförhandlas om två år, och 24-åringen kommer att få en rejäl löneökning.
3. John Carlson, Washington Capitals
25 år, cap hit: 3,97 (2018, UFA)
Capitals satsade stort när man plockade in Matt Niskanen och Brooks Orpik på långa och dyra kontrakt i somras – men stjärnan i huvudstadslagets försvar är definitivt John Carlson. 25-åringen har länge varit en talangfull back, men i år har han blommat ut på allvar. Poängmässigt tillhör han ligans bästa backar, han genererar offensiv trots konstant tufft motstånd och han utvecklas fortfarande. Att ha en spelare som Carlson på ett kontrakt under fyra miljoner är en stor tillgång.
Bubblare: Mark Giordano – Calgary Flames, Marc-Edouard Vlasic – San José Sharks, Justin Faulk – Carolina Hurricanes, Kevin Shattenkirk – St. Louis Blues, Ryan McDonagh – New York Rangers
Målvakter:
1. Brian Elliott, St. Louis Blues
29, cap hit: 2,5 miljoner (2017, UFA)
Sedan Elliott kom till Blues har han varit en stabil pjäs som aldrig fått något riktigt erkännande. Varken från klubben, media eller fans. Han har konstant använts i en målvaktstandem eller som backup. Sedan hans ankomst 2011-12 har endast Cory Schneider och Tuukka Rask bättre räddningsprocent av de målvakter som spelat över 100 matcher, och ingen mer än Elliott har ett GAA under 2,00 (1,96). Med det i åtanke är det nästan löjligt att 29-åringen får betalt som en medioker andrakeeper. Visst är det så att Blues spelar tight försvar, men Elliott har presterat bättre än alla sina konkurrenter/kollegor i Blues-kassen, så något rätt gör han ju.
2. Steve Mason, Philadelphia Flyers
26, cap hit: 4,1 miljoner (2017, UFA)
Flyers kroniska målvaktsproblem får nog anses vara över, i alla fall så länge Steve Mason håller sig frisk. Den utskällde och hånade kanadensaren har hittat tillbaka till den nivå han höll under sitt första år i NHL, som renderade i Calder Trophy och en Vezina Trophy-nominering. Jonas Hiller, Jaroslav Halak, Cam Ward, Marc-André Fleury och Kari Lehtonen har betydligt högre cap hit, men ingen av dem har presterat som Mason de senaste säsongerna.
3. Carey Price, Montreal Canadiens
27 år, cap hit: 6,5 miljoner (2018, UFA)
Det känns fel att sätta Carey Price trea på den här listan, för jag hade plockat Price för 6,5 miljoner före Brian Elliott för 2,8 miljoner sju dagar i veckan. Men om jag enbart hade tänk så hade Sidney Crosby toppat center-listan oavsett vad han tjänar. Ovechkin hade toppat listan över forwards osv. Så därför nöjer jag mig med att ha Price på en tredjeplats. Han är trots allt världens just nu bäste målvakt, och är på väg att vinna sin första Vezina Trophy. Han tjänar två miljoner mindre än Henrik Lundqvist som drar in mest, och Price har kontrakt i ytterligare tre år. Jag räknar iskallt med att han kommer att fortsätta att utvecklas och bli bättre under den tiden, och göra det här kontraktet till ett ännu större kap för Canadiens.
Bubblare: Craig Anderson – Ottawa Senators
---
Så ser min lista ut. Håller du med, eller är jag helt ute och cyklar? Hur ser din lista ut? Kommentera gärna i kommentarsfältet nedan.