Lagbanner

NHL-bloggen: Lista över NHL:s sämsta kontrakt

Igår körde jag den snälla listan: De bästa kontrakten i NHL. Idag blir jag lite elak. Nu rankar jag de sämsta kontrakten i NHL. Och återigen är det ur klubbarnas synvinkel. För precis som ett billigt kontrakt till en duktig spelare suger för spelaren, njuter spelarna av att tjäna två-tre miljoner över sin prestationsnivå (eller inte...).
 
Hur som helst, kriterierna blir de samma som vi såg i gårdagens lista. Det är alltså en kombination av ålder, lön, prestationer, längd på kontraktet, påverkan på klubbens lönetakssituation m.m. som ligger bakom min bedömning. Det handlar alltså inte nödvändigtvis om de mest överbetalda, utan de sämsta kontrakten för klubbarna i dagens NHL.

Känsliga eller lättstötta läsare varnas här – nu plockar vi fram stora motorsågen. Varsågod, här kommer listan över de sämsta kontrakten i NHL den 31 mars 2015.
 
 
Vänsterforwards:
 
1. Ryane Clowe, New Jersey Devils
32 år, cap hit: 4,85 miljoner (2018, UFA)

Ett av NHL:s sämsta kontrakt överhuvudtaget tillhör Devils-forwarden Ryane Clowe. GM Lou Lamoriello fick panik när Ilya Kovalchuk valde att ta sitt pick och pack, lämnat laget i sticket och dra hem till Ryssland. Han värvade då vem som helst för vad som helst. Det resulterade i ett femårskontrakt till en då (och nu, för den delen) hjärnskakningsdrabbad powerforward med sina bästa år i backspegeln. Ett dömt kontrakt redan från början. Clowe har inte heller gjort någon tvivlare besviken. På två säsonger i Devils har han bara spelat 56 matcher och gjort åtta mål.
 
Vem andra investerar pengarna i: Marian Gaborik (4,88 milj), Justin Faulk (4,83 milj)
 
 
2. Bryan Bickell, Chicago Blackhawks
29 år, cap hit: 4 miljoner (2017, UFA)


Till skillnad från Clowe är Bryan Bickell allt som oftast en tillgång på isen för Blackhawks. I slutspelet 2013 var han en av hjältarna, och det snackades till och med om Conn Smyth Trophy inför finalen. Men det hjälper inte när hans cap hit är typ dubbelt så hög som den borde vara. Hawks är i en akut lönetakssituation och har inte råd att lägga fyra miljoner på en third/fourth-liner som Bickell. Kanske kan man hitta någon klubb som kan ta över hans kontrakt, annars kommer det att fortsätta vara ett av de sämsta fram till det går ut.
 
Vem andra investerar pengarna i: Ryan Johansen (4 milj), Victor Hedman (4 milj)
 
 
3. R.J. Umberger, Philadelphia Flyers
32 år, cap hit: 4,6 miljoner (2017, UFA)


Ett av GM Ron Hextalls första drag var att bli av med Scott Hartnells kontrakt. Men när fansen insåg att man istället tvingades ta emot R.J. Umberger blev man tveksamma. Visst, Umberger har två år mindre på kontraktet, men är det värt det? Svar: nej. Umberger har varit fullkomligt usel, även om han hade en bra period tidigare på säsongen. Samtidigt har Hartnell hittat sig själv igen i Columbus. Poängmässigt vinner Columbus med 50-15. Och Umberger blir kvar i Philadelphia till 2017.
 
Vem andra investerar pengarna i: Ryan McDonagh (4,7 milj), Max Pacioretty (4,5 milj)
 
 
Honerable mentions: Dustin Brown – Los Angeles Kings, Viktor Stålberg – Nashville Predators, Milan Michalek – Ottawa Senators, Matt Moulson – Buffalo Sabres
 
 
Centrar:
 
Mike Richards, Los Angeles Kings
30 år, cap hit: 5,75 miljoner (2020, UFA)


Två Stanley Cup, Calder Cup, OS-guld, JVM-guld. Mike Richards är en meriterad herre, men efter år av slarvig fysträning och en fysisk spelstil tycks kroppen nu vara slut. Richards hamnade allt längre ner i Kings kedjehierarki innan man slutligen skickade ner Richards och hans 5,75 miljoner till Manchester Monarchs i AHL. GM Dean Lombardi förbannar troligtvis sig själv för att han inte använde ett av sina två amnestiutköp på Richards. Kings lönetakssituation är knepig och i sommar finns inget annat alternativ än utköp.
 
Vem andra investerar pengarna i: Tyler Seguin (5,75 milj), Brent Burns (5,76 milj)
 
 
2. Dave Bolland, Florida Panthers
28 år, cap hit: 5,5 miljoner (2019, UFA)


I somras letade GM Dale Tallon efter en ny tredjecenter, som skulle avlasta Nick Bjugstad och Aleksander Barkov. Han hittade Dave Bolland, en gammal favorit från hans Chicago-dagar, då spelandes i Toronto. Tallon bestämde sig för att ”honom ska vi ha!”, kastade sombreron i luften och pungade ut 5,5 miljoner i sex år för den forward som hade tionde mest speltid i Maple Leafs. Bolland, vars hängivenhet till träning utanför isen saknats och lett till återkommande skadeproblem, har varit ok för Panthers när han väl spelat – men precis som vanligt har han ofta återfunnits på skadelistan. Kontraktet ställer inte till med några akuta lönetaksbesvär för Panthers – men 5,5 miljoner dollar är alltid ett uselt kontrakt om det handlar om Bolland.
 
Vem andra investerar pengarna i: Jeff Carter (5,27 milj), John Tavares (5,5 milj)
 
 
3. Travis Zajac, New Jersey Devils
29 år, cap hit: 5,75 miljoner (2021)


När Devils gav Zajac det här kontraktet, betalade man typ en andrecenter samma summa som en förstecenter. Fine, förstacentrar är svåra att hitta. Då får det väl väl vara så. Problemet är att Zajac nu producerar som en tredjecenter, trots speltid och lön som en förstecenter. Det värsta i sammanhanget är dock att Zajac sitter på det här kontraktet till 2021. Det är alltså sex år kvar efter den här säsongen. Om man ska vara rättvis så bidrar Zajac med mer än poäng. Han är en stabil tvåvägscenter. Men får du strax under sex miljoner i lön räcker det inte med att kunna stoppa motståndarna. Om han inte vänder på den negativa trenden riskerar han att klättra på den här listan.
 
Vem andra investerar pengarna i: Jonathan Quick (5,8 milj.), Duncan Keith (5,54 milj)
 
 
Honerable mentions: Cody Hodgson – Buffalo Sabres, Stephen Weiss – Detroit Red Wings, Paul Stastny – St. Louis Blues, Mikhail Grabovski – New York Islanders
 
 
Högerforwards:
 
1. Alex Semin, Carolina Hurricanes
31 år, cap hit: 7 miljoner (2018, UFA)


Ajajaj. Canes ex-GM Jim Rutherford – vars signatur står på Semins kontrakt – flydde fältet och drog till Penguins innan han fick se Alex Semins mörka sida. Smart. Ryssen är i sina bästa stunder en fantastisk ishockeyspelare och under hans två första säsonger i Raleigh var han faktiskt klart godkänd. Men den är säsongen rasade allt. På 48 matcher har han gjort fyra mål. Det är ofattbart kasst. Nicklas Grossmann har gjort fem, och svensken har inte varit i offensiv zon sedan Karl XII tågade långsamt fram i Makadam. Det värsta är att Carolina hade behövt löneutrymmet, men att Semin kommer att uppehålla sju miljoner i ytterligare tre säsonger. Fansen hoppas nu att Semin ”gör en Kovalchuk”, vilket innebär att pensionera sig i NHL för att istället spelat KHL-hockey. Det ser ut att vara det enda som kan rädda detta skitkontrakt.
 
Vem andra investerar pengarna i: Drew Doughty (7 milj), Tuukka Rask (7 milj)
 
 
2. Vincent Lecavalier, Philadelphia Flyers
34 år, cap hit: 4,5 miljoner (2018, UFA)


Flyers sitter på två dyra utköp, och i sommar kan det tillkomma ett tredje. ”Vinny” har inte gjort mål sedan den tredje januari och är på väg mot sin överlägset sämsta säsong någonsin. Han har inte missat 20-målssträcket under en fullskalig NHL-säsong sedan hans rookieår, men kommer att göra det nu. För Lecavaliers del skulle det naturligtvis vara extra tråkigt, eftersom Tampa Bay redan har köpt ut honom i det dyraste utköpet någonsin. Lecavalier skulle med andra ord få enorma summor pengar för att inte spela för två olika klubbar. Kul för plånboken, tråkigt för självförtroendet.
 
Vem andra investerar pengarna i: David Backes (4,5 milj), Kevin Shattenkirk (
4,25 milj)
 
 
3. David Clarkson, Columbus Blue Jackets
31 år, cap hit: 5,25 (2020, UFA)


Har någon fått ta mer skit än David Clarkson sedan han kritade på för Toronto sommaren 2013? Men med rätta, måste vi väl ändå säga? För tro inte att du kan skriva på ett kontrakt som ger dig 36,75 miljoner dollar för att sedan göra 15 mål på 118 matcher. I Toronto, ovanpå allting. Enda anledningen till att Columbus värvade Clarkson var för att bli av med ett – i deras sits – ännu sämre kontrakt (Nathan Horton). Man kan också se det så här: Toronto betalar hellre drygt 236 miljoner kronor för att Horton – vars rygg sannolikt gör att han aldrig står på ett par skridskor igen – ska sitta på läktaren, än att betala Clarkson ungefär samma summa och ha honom på isen. Så uselt är kontraktet.
 
Vem andra investerar pengarna i: Jamie Benn (5,25 milj), Dustin Byfuglien (5,2 milj)
 
 
Honerable mentions: Tuomo Ruutu – New Jersey Devils, Nathan Horton – Toronto Maple Leafs, Johan Franzén – Detroit Red Wings
 
 
Backar:
 
1. Brooks Orpik, Washington Capitals
34 år, cap hit: 5,5 miljoner (2019, UFA)


Jag bryr mig egentligen inte om Orpik gör ett godkänt jobb för Washington den här säsongen, eller om han är en go gubbe i omklädningsrummet. Nej, inte ens om han är en lika skön snubbe som Henrik Tallinder tydligen är. Kontraktet är helt värdelöst. Orpik är en klassisk stor, fysisk back. De började så smått försvinna från NHL efter lockouten 2005 när spelet blev snabbare, och efterfrågan har knappast ökat sedan advanced stats blev populärt bland klubbarna. Trots det lyckades Orpik ro hem ett kontrakt värt 27,5 miljoner dollar fram till 2019. Då är han 39, och knappast rappare på grillorna än han är idag. Ingen annan klubb skulle ta i det här kontraktet med tång.
 
Vem andra investerar pengarna i: Oliver Ekman-Larsson (5,5 milj), Blake Wheeler (5,6 milj)
 
 
2. Andrew MacDonald, Philadelphia Flyers
28 år, cap hit: 5 miljoner (2020, UFA)


Många dyra spelare har suttit på läktaren för Flyers den här säsongen, men dyrast av de alla är Andrew MacDonald. Likt Orpik är MacDonald en defensiv back som ska stoppa motståndarnas stjärnor, men han har en större offensiv kapacitet än Orpik, även om det inte märkts den här säsongen. Det största problemet med MacDonalds kontrakt är att Flyers har för mycket dollar upplåst i backar som inte håller måttet. Hade han varit den enda hade det väl gått ann, men nu blir det ett stort problem. Men å andra sidan, utöver Umberger, Lecavalier, Schenn och Grossmann så är MacDonald Flyers enda dåliga kontrakt, så det gör kanske inget…
 
Vem andra investerar pengarna i: Ryan Kesler (5 milj), James Neal (5 milj)
 
 
3. Dennis Seidenberg, Boston Bruins
33 år, cap hit: 4 miljoner (2018)


Jag gillar den gode tysken, det gör jag verkligen. Han är inte usel eller extremt överbetald. Många hade säkert hellre sett Dion Phaneuf här. Eller Deryk Engelland. Men nu handlar det även om hur kontraktet fungerar för klubben, och Seidenbergs problem är att hans kontrakt är en stor belastning för ett lönetakspressat Boston. Det i kombination med att Seidenberg inte är den utmärkte tvåvägsback vi såg för ett par år sedan gör att han blir riktigt jobbig för sin klubb. I somras tvingades man släppa Boychuk och kommande sommar lär Boston tvingas släppa någon av sina free agents. Det är inte enbart Seidenbergs kontrakts fel, men är utan tvekan det kontrakt man helst skulle vilja slippa för att inte tvingas till än mer nedrustning.
 
Vem andra investerar pengarna i: Mark Giordano (4,02 milj), Roman Josi (4 milj)
 
 
Honerable mentions: Dian Phaneuf – Toronto Maple Leafs, Dan Girardi – New York Rangers, Deryk Engelland – Calgary Flames, Clayton Stoner – Anaheim Ducks, Rob Scuderi – Pittsburgh Penguins
 
 
BONUS: Slava Voynov, Los Angeles Kings
25 år, cap hit: 4,17 miljoner (2019, UFA)


Vi avvaktar och ser hur NHL bestämmer vid en eventuellt fällande dom. Slipper Kings cap hiten är det ju ”bara” en ekonomisk smäll för Kings, vilket är överkomligt. Skulle man däremot tvingas räkna hans kontrakt mot lönetaket, då är det en annan femma. Vi får vänta och se, helt enkelt.
 
 
Målvakter:
 
1. Ondrej Pavelec, Winnipeg Jets
27 år, cap hit: 3,9 miljoner (2017, UFA)


Pavelec är – och har i flera år varit – ligans sämste förstemålvakt. För även om han till och från blivit utkonkurrerad och petad är han Jets förstemålvakt. Anledningen är att han tjänar för mycket för att vara tvåa. Kontraktet har satt Winnipeg i en svår sits, där de tvingas spela honom trots att han inte håller måttet. Nu har han varit ok den här säsongen, men Jets tvingas med på Pavelecs berg-och-dalbana i ytterligare två säsonger – tyvärr när resten av laget är i sin prime. Utifrån är ett utköp en självklarhet, men ägarna verkar inte vara intresserade av att dras med lön för en spelare som inte lirar.

Vem andra investerar pengarna i: Chris Kunitz (3,85 milj), John Carlson (3,97 milj)
 
 
2. Mike Smith, Arizona Coyotes
33 år, cap hit: 5,67 miljoner (2019, UFA)


Av någon anledning tror folk fortfarande att Mike Smith är en toppmålvakt. Visst, hans debutsäsong i Arizona var helt fantastisk, men sedan dess har han sakta men säkert blivit allt sämre. Men trots att prestationsnivån sjunker, gör inte hans cap hit det. Smith står kvar på stabila 5,67 miljoner dollar – pengar som den dollartörstande klubben hade kunnat investera betydligt visare. För om Pavelec är omöjlig att sätta på bänken, vad är då inte Smith? Anledningen till att Smith ändå placeras efter Pavelec på den här listan är att Smith trots allt håller en viss nivå, och faktiskt har visat att han kan prestera likvärdigt ligans bästa målvakter under en längre period. Når han den nivån igen, då finns det inget att klaga på. Mina pengar ligger dock på att han fortsätter dyka i statistiken.
 
Vem andra investerar pengarna i: Alex Steen (5,8 milj), Sergei Bobrovsky (5,63 milj)
 
 
3. Kari Lehtonen, Dallas Stars
31 år, cap hit: 5,9 miljoner (2018)


Kanske är det hårt att ha med Lehtonen på den här listan. Han har trots allt varit en stabil sista utpost för Dallas i många år. Men den här säsongen har han inte presterat och är det en indikator på var Lehtonens utveckling är på väg, då har Stars allvarliga problem. Med tanke på alla skadebekymmer han dragits med i karriären är det inte otänkbart. GM Jim Nill borde byta bort finländaren och leta ny målvakt medan han fortfarande har ett hyfsat trejdvärde.
 
Vem andra investerar pengarna i: Semyon Varlamov (5,9 milj), Joe Pavelski (6 milj)
 
 
Honarable mentions: Henrik Lundqvist – New York Rangers, Niklas Bäckström – Minnesota Wild, Cam Ward – Carolina Hurricanes, Roberto Luongo – Florida Panthers

---

Det är helt klart lättare att hitta dåliga kontrakt än bra, och man frågar sig varför klubbarna fortsätter att dela ut monsterkontrakten. Det ger ju betydligt oftare ett dåligt utslag än ett bra. Nåväl. vad har jag rätt i, vem har jag fel om, vem hör inte hemma på listan och vem har jag glömt? Lämna gärna en kommentar nedtill.
 

Simon StrömbergTwitter: @Simpa_stromberg2015-03-31 17:00:00
Author

Fler artiklar om NHL-podcast