NHL-panelen: ”Aldrig haft så här bra läge”
Trade deadline har passerat och vi börjar så smått kika framåt mot slutspelet.
Vi såg en hel del lag som rustade upp trupperna omkring trade deadline. Washington, New York Rangers, Los Angeles och Dallas var några av lagen som förberedde sig inför slutspelet – och nu låter vi helt enkelt NHL-panelen blicka framåt.
Finns det något som talar för att Washington inte utmanar? Hur mycket kan Eric Staal lyfta NY Rangers? Vilka förhoppningar ska man ha på Los Angeles? Räcker Dallas försvars- och målvaktsspel?
---
NHL-panelen:
Kim Evertsson, Washington-skribent
Daniel Johansson, NY Rangers-skribent
Marcus Andersson, Los Angeles-skribent
Simon Strömberg, Florida-skribent
---
Washington stormar fram i Eastern Conference och allt tyder på att man tar hem Presidents Trophy. Men finns det något som talar för att man inte kommer utmana om Stanley Cup-bucklan?
Kim Evertsson: Det är väl historiken i sig som kan vara den avgörande faktorn, eller ja, bristen på framgång. Laget var i final 1998 och sedan dess har det inte spelats några finaler i huvudstaden. I dagsläget finns det ingen i laget som vunnit förutom Mike Richards och Justin Williams. Det är också en fråga om att slippa skador och en trasig Braden Holtby vore en katastrof. Detta ska man ju aldrig säga, men jag fegar inte ur. Så här bra läge har Capitals aldrig haft. Herregud, vad har jag nu ställt till med? Jag håller tyst. Nu.
Daniel Johansson: Psyket. Washington har aldrig varit speciellt lyckade i slutspelet och när man väl har haft allt i egna händer, har man sjabblat bort det - som när man tappade en 3-1-matchers ledning mot Rangers ifjol. Capitals är, givetvis, väldigt starka, men om det är något lag som kan stoppa dem bör det vara just New York Rangers som har blivit lite av en mardrömsmotståndare för huvudstadslaget.
Marcus Andersson: Caps ser ruggigt starka ut i år. Till skillnad från tidigare år har man nu en större bredd i laget, allt hänger inte bara på Ovechkin eller Bäckström. TJ Oshie och Justin Williams är klockrena nyförvärv. Den sistnämnde har redan tre Stanley Cup-vinster och är känd för att kliva fram i avgörande lägen. Vad talar emot då? Grundserien är en helt annan sak än slutspel, vilket t.ex. San José och St. Louis bittert fått erfara. Frågan är om Caps har den tyngd som krävs eller den målvakt som kan bära laget ända fram.
Simon Strömberg: Nja, inte direkt. Visst har de en mörk slutspelshistoria under Ovechkin-tiden, men dagens Capitals är mer moget och bättre byggt för slutspelshockey än tidigare år. De har inga uppenbara svagheter, toppar i alla lagdelar och ett självförtroende på topp. Dessutom saknas det Stanley Cup-värdiga lag i Eastern utöver Capitals. Allt kan hända, men blir det inte final är det en stor överraskning i mina ögon.
---
New York Rangers spetsade till laget när man gick efter Eric Staal vid trade deadline. Gör han Rangers till en fullskalig utmanare?
Kim Evertsson: Det där är fasen en svår fråga. Ibland känns Rangers lika friska och fina som drinkarna på Carroll Place på Bleecker Street. Ibland har man samma känsla av Rangers som känslan man har dagen efter drinkarna på Carroll Place. Med en målvakt i absolut världsklass och en meriterad Staal-broder kan mycket hända. Lägg även till en härlig formtopp på Rick Nash och det kan bli fest i MSG. Fast jag hoppas ju givetvis inte på detta.
Daniel Johansson: Jeff Gorton och Rangers gör helt rätt som för tredje året irad vid trade deadline jagar den största fisken i havet. Eric är inte den samme spelaren som han var för några år sedan, men bidrar med en enorm mängd rutin och ledaregenskaper. Rangers har fallit på målsnöret de senaste åren i jakten på Stanley Cup och Eric, som vunnit just Stanley Cup, VM och OS, är ett tillskott som mycket väl kan bli en avgörande pusselbit under vårens slutspelsspurt då han kan logga tunga minuter i matchernas alla skeden.
Marcus Andersson: Rags har de senaste åren visat att man höjer sig när det är dags för slutspel. Man har en bra bredd i laget och ett starkt försvar med Lundqvist som sista utpost. Det jag saknar är dock en riktig härförare i försvaret som kan leda laget och logga tunga minuter i ett slutspel. Självklart är Eric Staal en oerhört stark värvning, även om han har dippat lite den här säsongen. Kan han bara få fart på rören kan vi mycket väl få se Rangers i final.
Simon Strömberg: Hehe, nej. För det första är Staal inte en gamechanger i samma omfattning som för några år sedan, för det andra är Rangers flera pusselbitar från Stanley Cup. Som tidigare nämnt saknas det dock uppenbara utmanare i East (förutom Caps), så lyckas Rangers (eller något annat lag) övermanna Washington är det öppet finalspår. Men att vinna skiten? Nej.
---
Trots att Los Angeles har plockat in spelare som Rob Scuderi och Vincent Lecavalier ser man starka ut inför slutspelet. Vilka förhoppningar ska man ha på Kings?
Kim Evertsson: Fan vad jag ogillar Kings. De är hockeyns motsvarighet till hushållssysslan man hatar mest - nämligen att vika sängkläder. Någonstans kommer de givetvis att hosta igång det där maskineriet och bli livsfarliga. Scuderi spelar ju som en kratta och det vore förvånande om han spenderar mycket tid på isen när det väl kommer till kritan. Angående Lecavaliers positiva början. Hela grejen är nog en Hollywood-produktion signerad Michael Bay. Det håller inte i längden och kostar alldeles för mycket pengar.
Daniel Johansson: Los Angeles kan utan tvekan gå hela vägen. Med djupet i truppen, samt deras slutspelsrutin, finns det inte mycket som talar för att man inte skall vara en av favoriterna på den västra sidan. Kings är en väloljad maskin som är perfekt byggd för ett slutspel och i mina ögon är man favoriterna tillsammans med de regerande mästarna Chicago Blackhawks till att nå hela vägen.
Marcus Andersson: Kings är lite av en gåta ibland och det är inte lätt att veta var man har dem. Man tappar viktiga poäng på hemmaplan kontrat med t.ex. en 5-0-seger borta mot regerande mästarna Chicago. Försvaret är något svagare än 2012 och 2014 års upplaga (som vann Stanley Cup), och man hade gärna sett en Gaborik i högform som när de vann senast. Schenn, Lecavalier och Versteeg är värvningar som ger bredd åt laget, men mycket – kanske allt för mycket – hänger på om Kopitar och Carter lyckas producera framåt. Med tanke på hur bra Quick är när det verkligen gäller tror jag ändå laget tar sig till konferensfinalen.
Simon Strömberg: Även om nyförvärven inte är av toppklass är Kings farliga i ett slutspel. De har mängder av möjliga Conn Smythe-kandidater och dessutom sparkapital i exempelvis Marian Gaborik. Jag förväntar mig att Kings är med och slåss om bucklan, även om hindren är många.
---
Dallas är ligans målgladaste lag men det finns legitima frågetecken kring defensiven. Är försvaret och målvaktspositionen tillräckligt starka för att kunna gå hela vägen?
Kim Evertsson: Eftersom lagen som oftast vinner Stabnley Cup spelar en annorlunda typ av hockey så säger jag nej. Men av anledningen till att det är en attraktiv hockey så vore det kul med lite omväxling. De har ju erfarenhet i Johnny Oduya och stora starka spelare i Jamie Benn och Jason Spezza. Lägg därtill Patrick Sharp med sin erfarenhet och det finns segment av vinnarkapacitet. Målvakterna måste spela enormt bra. Tror de kan gå långt på sin urkraft och fart.
Daniel Johansson: Offensiv vinner matcher, men defensiv vinner mästerskap som det klassiska uttrycket säger. Men kanske är Dallas ett undantag. Med spelare som Benn, Seguin, Spezza och Sharp har man lyxen att veta i varenda match att man kommer producera mängder med mål och chanser. Visst ser försvaret kanske inte jättestarkt ut på pappret, men Kris Russell gör att det ändå ser lite mer intressant ut, trots att man fick honom för ett överpris. Om det räcker för att kunna slå ut Blackhawks och Kings? Nja, kanske är man ett år iväg från att kunna utmana på allvar.
Marcus Andersson: Anfall vinner matcher och försvar vinner titlar som någon uttryckte det, och det ligger något i det. Stars har ett härligt lag framåt med Benn, Spezza, Seguin och inte minst Klingberg i spetsen. Men bakåt ser det betydligt tyngre ut. Värvningen av Kris Russell var smart, men jag tycker inte försvaret håller måttet för att kunna utmana tunga lag som Kings, Chicago och Anaheim i Väst. Niemi och Lehtonen är duktiga målvakter men ingen har klivit fram och tagit förstaspaden på riktigt. Kanske är deras vacklande insatser resultatet av ett alltför tunt försvar framför dem.
Simon Strömberg: Nej, jag tror inte det. Tyvärr ska tilläggas. De är underbara att titta på, men ett försvar av toppklass behövs. Även om Benn och Seguin skulle toppa formen i slutspelet har jag svårt att se att de skulle orka bära laget hela vägen. Det hade behövts en toppmålvakt eller en toppback till. Jag tror inte det går utan det ena eller det andra.
---
Håller du med panelen? Är Capitals tillräckligt starka? Kan Staal lyfta Rangers? Hur starka är Kings? Räcker Stars till?