NHL-panelen inför Stanley Cup-finalen: ”Kane måste producera”
Stanley Cup-finalen står runt hörnet och NHL-panelen analyserar förutsättningarna.
Medverkande:
Niclas Schaub, krönikör
Simon Strömberg, skribent Florida
Nicklas Mether, skribent Tampa Bay
Philip Thor, skribent San José
---
Patrick Kane har fört en anonym tillvaro i slutspelet, men avslutade med ett hattrick mot Los Angeles. Hur viktigt var det att Kane fick näta inför finalen?
Niclas Schaub: Enormt viktigt. Kane är en "proven game breaker" och hans vilja att ha puck och styra det offensiva spelet, också i powerplay, kommer att vara avgörande för Hawks chanser att rubba Bruins starka defensiv.
Simon Strömberg: Det var naturligtvis väldigt viktigt, Kane är en spelare som troligtvis måste producera om Hawks ska ha en chans att rubba Bruins. Offensiva stjärnor som Sidney Crosby, Evgeni Malkin, Jarome Iginla, Rick Nash och James Neal har sammanlagt gjort ett mål mot Boston och varken Rangers eller Penguins var nära att ge Boston en match. Det måste lossna för Blackhawks stjärnor mot Bruins – och Kane kunde väl knappast gå in i matchserien med bättre självförtroende?
Nicklas Mether: I vanlig ordning för målskyttar är det otroligt viktigt att hitta rätt, och han kan behöva allt självförtroende i världen när nu Tuukka Rask väntar i finalen. Det blir en delikat duell det, och Kane behöver verkligen lyfta sig till den nivå han höll i grundserien, det behöver Hawks.
Philip Thor: Väldigt viktigt givetvis, att få igång Kane inför finalrundan kan vara det som gör att Lord Stanley hamnar i Chicago. Sen ska vi kanske ta det lite lugnt med lovorden, Kane har än så länge bara presterat riktigt bra i en match under slutspelet och det kommer krävas mer mot Boston tror jag.
---
Tyler Seguin har varit en besvikelse hittills i Boston – finns det något som tyder på att han vaknar till i finalen?
Niclas Schaub: Ja, oddsen lär ju öka för varje match han går mållös. Men Seguin har alla verktyg i lådan och han har spelat relativt bra ändå, trots torkan. Spelet vid "half boards" i powerplay är en av hans styrkor och kommer Bruins PP igång lär Seguin pricka rätt, så giftig är han.
Simon Strömberg: Det skulle väl vara att det "förr eller senare lossnar" för de flesta naturliga målskyttarna. Men tyvärr för Bostons del tror jag inte det sker nu.
Nicklas Mether: Inte direkt, även om nu alla pratar om Bostons tunga defensiv är Chicagos inte så mycket sämre. Men som i fallet med Kane, får han bara nätkänning kanske läget kan förändras ganska snabbt...
Philip Thor: I korta drag, nej. Det känns verkligen inte som att Seguin hittat rätt under detta slutspel och jag tycker nästan att han sett lite loj ut på isen. En finalserie är dock speciell och kan han plocka upp sitt spel där så blir det givetvis farligt för Chicago, men i nuläget känns det inte särskilt troligt.
---
Varken Bostons eller Chicagos powerplay har exploderat sett över hela slutspelet. Är spelet i numerärt överläge en överskattad aspekt i slutspelet?
Niclas Schaub: Nej. Ett fungerande powerplay gör att motståndarna drar sig för att ligga för nära och "chansa" i det defensiva spelet av rädsla för att dra på sig utvisningar. Däremot förlitar sig varken Hawks eller Bruins på just den spelformen, varför den i den här serien kanske inte blir avgörande. De är ligans två bästa lag i spel fem-mot-fem. Intressant att se vilket lag som spräcker powerplay-nollan först.
Simon Strömberg: Jo, men det tycker jag nog. Det finns exempel på slutspel och serier där powerplayspelet varit direkt avgörande, men överlag tycker jag att spel i numerärt överläge får lite väl mycket fokus. Ett bra powerplay kryddar en offensiv – men vinner inte Stanley Cup på egen hand. Penalty killing är däremot en annan historia...
Nicklas Mether: Med tanke på hur lite mål lagen släpper in så är man väl inte lika beroende av att sätta ett gäng puckar i powerplay, man klarar sig med de få man får dit i spel 5-mot-5. Men nej, oavsett vilket skulle jag skulle fortfarande vilja hävda att ett framgångsrikt powerplay fortfarande är otroligt viktigt.
Philip Thor: Överskattad skulle jag inte vilja säga, men försvar vinner mästerskap, så är det bara. Powerplay-frågan är givetvis viktig, men jag tror vi överskattar det lite i detta fall. Kan man prestera bra 5 mot 5 samtidigt som man är riktigt tighta i defensiven så får de flesta andra lag rejäla problem.
---
Vad talar för att Chicago vinner?
Niclas Schaub: Bättre toppar i Toews, Kane, Hossa, Sharp och Keith samt en murbräcka och måltjuv i Bryan Bickell. Bättre powerplay och skickligare spelare över hela rostern samt ett kortpassningsspel med positionsbyten som knappt något lag orkar försvara sig emot i sju matcher.
Simon Strömberg: Extremt bra penalty killing, har högre toppar än Boston och ett enormt sparkapital. Chicagos har NHL:s bästa spel i numerärt underläge säsongen igenom, med många som kan få jobbet gjort (även om Krüger, Frolik, Hjalmarsson och Keith är förstavalet). Hawks bästa spelare är överlag bättre än Bruins stjärnor och att laget tagit sig till final trots att Toews och Kane i stort sett varit osynliga i målprotokollet vittnar om att Chicago har en hel del extra power att få ut från sitt lag.
Nicklas Mether: Man har vart starka hela säsongen rakt igenom, har en bra målvakt (om än oprövad i detta sammanhang), stabilt försvar och en härlig offensiv som det dessutom finns en hel del mer att hämta ut av.
Philip Thor: Chicago har hela 94.8% i boxplay, det är galet bra och laget ger verkligen inte bort något gratis. Fortsätter man på denna väg samtidigt som Kane vaknar till något så kan det bli riktigt roligt för Chicago, att laget sedan gått som en ångvält hela säsongen är givetvis ingen nackdel.
---
Vad talar för att Boston vinner?
Niclas Schaub: En målvakt som spelar i trans, Chara med långa klubban och ett lag med makalösa breakouts där hela femman arbetar som en enhet. Samt mentalt starka stjärnor i Bergeron, Kreji och Marchand. Jagr är jokern, och han har stundtals varit sådär jobbig att spela mot som under sin prime.
Simon Strömberg: Boston är byggt för slutspelshockey. Fyra mycket bra kedjor, bra försvarsuppsättning och bra målvakt. Dessutom är man det lag som är minst beroende av enstaka spelare – det är i princip bara Chara som är oersättlig. Bruins laguppställning har en hög lägstanivå, få – om några – svaga länkar och ett imponerande djup. De är extremt svårstoppade, stora, tunga, elaka och extremt effektiva.
Nicklas Mether: Maskinen Boston har verkligen kommit igång, och är precis lika tuffa och tighta som när man vann senast för två år sedan. Med en målvakt i trans där bak är man inte beroende av så många mål framåt heller, samtidigt som man har de där matchvinnarna som kan sätta dit den avgörande pucken.
Philip Thor: Det finns främst två saker som jag tycker talar för Boston. Tuukka Rask är en av dem, finländaren har varit galet bra och fortsätter han som han gjorde mot Pittsburgh så har Chicago stora problem framför sig. Det andra är att Boston är en riktig lagmaskin. Det finns ingen fixstjärna i Boston och det tror jag är till deras fördel, man spelar som en enhet och just denna enhet kan bära riktigt långt.
---
Och så slutligen – vilket lag vinner och vem tilldelas Conn Smythe Trophy?
Niclas Schaub: Bruins i 7, Rask tar hem Conn Smythe.
Simon Strömberg: Jag har haft Chicago som favoriter sedan augusti, men Boston ser extremt starka ut för tillfället. Jag håller dock kvar vid mitt ursprungstips och säger Chicago. Conn Smythe går till Duncan Keith – Blackhawks bästa spelare i slutspelet.
Nicklas Mether: Jag tippade Chicago innan slutspelet, och har väl tänkt det hela resan igenom också. Egentligen borde jag stå fast vid det nu också, men det är svårt att inte imponeras av hur otroligt starkt Boston spelat och helt raderade ut allt vad Penguins offensiv hette i Conference-finalen. Så det får bli en röst på Bruins - som tar hem det i sex matcher med Tuuka Rask som den stora hjälten...
Philip Thor: Detta kommer bli en lång finalserie tror jag och många av matcherna lär avgöras i sudden vilket inte gör det särskilt lätt att tippa. Ska jag säga något så tror jag dock att Boston drar det längsta strået med 4-3 i matcher och Tuukka Rask vinner Conn Smythe efter att han briljerat i ännu en slutspelsrunda.