Lagbanner

NHL-bloggen: Now You See Me - Now You Don't

Av de åtta som försvann tidigt i årets slutspel finns det några som sticker ut lite mer som problembarn. Jag hade tänkt att nämna tre av dessa, men jag kan inte låta bli att ta med ett fjärde lag.

Att Detroit Red Wings skulle åka ut mot Tampa Bay var kanske inte den största överraskningen i slutspelet, även om jag trodde att laget skulle stå upp bättre än vad man till slut mäktade med. 
Att New York Rangers skulle försvinna mot Pittsburgh var ingen överraskning heller. Ett
heltaggat Pens mot ett lite halvmesigt Rangers kunde bara sluta på ett sätt.
Att Los Angeles Kings skulle försvinna mot Sharks rådde det delade meningar om, men om man sett hur Sharks spelat den senaste tiden borde ingen vara överraskad. 
Att Anaheim Ducks åkte ut mot Nashville var inget annat än en katastrof för organisationen och dess fans. 
För oss andra väntar spännande tider. 


Med dessa fyra lag som grund ska jag nu förklara varför den här sommaren kan bli den mest händelserika på många år. 

Red Wings vid ett vägskäl
Detroits general manager Ken Holland har genom åren gjort sig känd för att bygga om "on the fly", det vill säga utan att laget tar något mellan år eller försvinner från slutspelsammanhang. I år var det nära att man bommade slutspel men en fin slutspurt säkrade platsen. Men orosmolnen hopar sig. 
Problem 1:
Pavel Datsyuk har sagt att han kanske - inget är bekräftat - vill flytta hem till Ryssland. Han vill komma närmre sin dotter. Ett beslut tros komma inom några veckor. 37-årige Datsyuk har visserligen inte varit skadefri den här säsongen men han är fortfarande en av ligans bästa tekniker och kan göra i princip vad han vill med pucken. Det är ett hål som blir svårt att fylla. Speciellt eftersom Detroit inte kommer att kunnat ta bort hans $7.5m i årslön från sin cap.. Visst, man kan trada bort kontraktet till lag som har mycket löneutrymme över. Det har gjorts förr och lär göras igen. Men alla lag är medvetna om Red Wings situation och ingen kommer att göra det för välgörenhet. En rimlig betalning är med andra ord på sin plats: Draftval och/eller prospects. Två saker som Detroit absolut inte vill göra sig av med. 

Problem 2:
Henrik Zetterberg är 35 år, Datsyuk 37, Niklas Kronwall 35, Brad Richards 35. Av dessa är det bara Richards ($3m) som sitter på ett utgående kontrakt. Henrik Zetterberg är fortfarande en bra spelare men det syns att åldern och skadorna tar ut sin rätt. Samma sak gäller Kronwall. Men tillsammans har de, Richards inkluderad, nästan $21m i lön. 
Lägg då till Jimmy Howard, 32, som pendlar mellan världsmålvakt och läktaren med en lön på nästan $5.3m och matematiken gör att Detroit har det lite knapert framöver. 

Detroit som stad är på frammarsch. Återuppbyggnaden är imponerande. Snart står den nya arenan klar och Joe Louis Arena förpassas till historieböckerna. Ägaren Mike Ilitch, som investerat stora summor i Red Wings och Detroit som stad, vill gärna ha ett slagkraftigt lag tills dess. 
Ken Holland har gjort underverk förut, men frågan är hur han ska klara det här. 
Klart är att tillgångar kommer att flyttas. 

Red Dead Rangers?
New York Rangers fönster för en Stanley Cup under Henrik Lundqvist-eran är inte bara stängt. Det är snudd på igenbommat och huset rivet. Vi återvänder till Lundqvist alldeles snart. Rangers är ett lag som ofta behövt ha en härförare offensivt. någon att bygga laget runt. Denne någon är just nu Rick Nash. Efter två hyfsade säsonger slog han förra året till med 42 mål och det såg otroligt bra ut inför slutspelet. Men väl där blev det bara fyra fullträffar, men visserligen 14 poäng, på 19 matcher. I år blev det 15 mål på 60 framträdanden. Inte tillräckligt mycket för någon som har $7,8m om året. De som gjorde fler mål än Nash i Rangers var:
Derrick Brassard ($5m) - 27 mål
Mats Zucarello ($4.5m) - 26 mål
Derek Stepan ($6.5m) - 22 mål
JT Miller ($874,000) - 21 mål

Okej, fine. JT Miller är blivande RFA och det innebär en skaplig löneförhöjning men det har egentligen inte med saken att göra mer än det faktum att det är ytterligare ett kontrakt som ska pusslas ihop i Rangers organisation. 
Men faktum kvarstår: Nash kommer inte längre till sin rätt i Rangers. Vore jag Jeff Gorton skulle jag titta på en trade. 

Det skulle jag också göra gällande en viss målvakt. Henrik Lundqvist kostar just smått fantastiska $8.5m/år. Ett kontrakt han sitter på fram till 2021. Personligen tycker jag att Henke grävde sin egen Stanley Cup-grav i Rangers när han tog en så stor summa när kontraktet skrevs. Att dåvarande GM Glen Sather satte upp kontraktet är inte lustigt. Vad skulle han göra? Säga "Nej, Henrik - vår bäste målvakt genom tiderna - det här håller inte"? 

Nåväl. det är som det är med den saken. Nu är det Gortons huvudvärk. Men till skillnad från Nash finns det ett rejält värde i Lundqvist och det borde finnas intressenter. Rangers måste bygga om och man behöver prospects, draftval och - om man tradar Lunkan - en målvakt. Och ett par timmars flygning sydväst om New York råkar det finnas en klubb som uppfyller de kraven: Dallas Stars. 
Dallas kan erbjuda en helt okej målvakt för grundeserien: Antti Niemi ($4.5m) eller Kari Lehtonen ($5.9m). Till årets draft har man visserligen försakat några val men framöver har man alla val kvar. Dessutom har man intressanta prospekts i Valeri Nischushkin, Jamie Oleksiak och inte minst Julius Honka, för att nämna några. 

Visst, Rangers har några finansiella "outs" i form av Eric Staal, Dan Boyle och eventuellt Keith Yandle. Tre spelare som inte rosat marknaden och ändå kostar en skaplig summa pengar. Men man har också Dan Girardi, 32, som inte gör någon glad. Girardi tänar $5.5m per säsong till 2020.

Slutsats: 
Rangers måste trada. Laget ligger farligt nära lönetaket och siter på en åldrande trupp. Om Detroit ser problem i att man behöver ha folk till sin  nya arena har Rangers en än värre situation: I New York finns tre hockeylag, två NFL-lag, två basketlag och ett baseball-lag. Kampen om publiken är hård som den är. Klarar den inbitna, trogna men ack så krävande supporterskaran en re-build nu när man varit så nära en Cup? Oavsett vilket är det precis vad som krävs. Och det börjar troligen med en och annan stjärna. 


Los Angeles Kings - Har man abdikerat?
Nja, riktigt så illa är det inte men att säga att Kings dynasti är över känns kanske aningen förhastat. Men samtidigt har man inte presterat på topp sedan titeln 2014. Våren 2015 vaknade man för sent och det resulterade i att man missade slutspel. I år var det fullt ös från början men nog märktes det en viss mättnad i Kingstruppen när San José kopplade greppet?

Visst, man kan argumentera att Alec Martinez' frånvaro gjorde Kingsförsvaret instabilt, och man skulle inte ha fel. Men är Kings ett lag som står och faller med Alec Martinez? Vad sänder det för signaler? Det finns backar som Drew Doughty och Jake Muzzin också. Luke Schenn var inte helt usel han heller. Men Kingsdefensiven är svagare än på länge. 

Jonathan Quick gjorde inte någon klang- och jubelföreställning i mål heller även om han egentligen inte kan lastas för lagets oförmåga att "ta spelet till" San José. 
Nej, mättnaden syntes och det borde verkligen speglas under off-season. 

Milan Lucic är pending UFA och här finns risken till ett förhastat beslut. Lucic ryktades redan förra sommaren ha annonserat att han vill flytta till Vancouver när hans kontrakt går ut. Därför tradades han till Kings. Men vem vill flytta till Vancouver nu? Nu ryktas en ny deal vara förestående och jag kan tänka mig att den skulle kunna ligga på mellan fem och sex miljoner dollar per år i fem-sex år. 
Är det pengar Kings har råd att investera?
Spontant säger jag nej. 

Fine, Vinny Lecavalier sägs ha lovat att lägga av efter säsongen. Detta för att hans trade till L.A skulle gå igenom. Där kammar man hem några dollar.Men nästa säsong kliver Anze Kopitar på sitt ny monsterkontrakt värt $10m per säsong så de pengarna försvinner i ett nafs. 

Slutats:
Nej, Kings borde inte behålla Lucic. Att man släpper Kris Versteeg (UFA) känns givet då det var en medveten rental. Lagets signum, försvaret, stod inte att känna igen under stunder av säsongen. Man räddades av sin rutinerade offensiv och det känns inte bra. Kings borde försöka göra sig av med lite pjäser för att få in en medel-back. En som städar när Doughty är ute på äventyr. En som äter många minuter och som offrar allt.
Kings behöver en Niklas Hjalmarsson. 
Det kan - och borde - kosta. 

Vingklippta ankor - Anaheim har problem
Tokfavoriter på förhand men inledde säsongen uselt innan man klättrade och van sin division. Tro sjutton att favoritskapet var tungt inför slutspelet. Men Nashville manövrerade ut Anaheim föredömligt. Visst, Pekka Rinne var snudd på magisk i målet under den sjunde matchen men Ducks var också en aning tafatta. 

Bruce Boudreau fick , föga förvånande, kicken tämligen direkt efter lagets uttåg. Och det kommer att fler förändringar. Hampus Lindholm behöver ett nytt kontrakt efter att hans rookiedeal har gått ut. En rejäl löneökning är att vänta för en av ligans mest spännande backar. Men även Sami Vatanen behöver en ny deal. Detsamma gäller David Perron, Jamie McGinn, Anton Khudobin, Shawn Horcoff, Chris Stewart, Brandon Pirri, Rickard Rakell, Frederik Andersen och Korbinian Holzer

Självklart kommer inte alla att få nya avtal med Anaheim, vars lönebudget just nu spås bli omkring $6.5m inför nästa säsong.
 John Gibson känns som alternativet man kommer att gå på för målvaktsposten. Han är uppenbarligen inte helt flygfärdig än (förlåt...) men där någonstans finns en blivande franchise keeper. 

Slutsats:
Ducks kommer att behöva flytta pjäser och tyvärr tror jag att Sami Vatanen är en av de som får röra på sig. Vatanen är en fantastisk spelare och kommer att ha en lysande framtid men då han överskuggas av Lindholm och båda behöver kontrakt finns risken att han får flytta. 
Med ett relativt tungt kontrakt ($4.6m) för 34-årige Kevin Bieksa och $23.75m investerade i trion Perry, Getzlaf och Kesler finns det få utrymmen för misstag. 
 

Med fyra tänkta topplag som alla måste rädda ansiktet under en och samma sommar kan vi lugnt luta oss tillbaka i stolen, ta fram statistikpappren och en kall dryck. Det kommer att behövas. 

****

In other news:
Som den uppmärksamme läsaren, och kanske twitterföljaren, noterat har jag även min egen blogg. Under ett tag framöver kommer jag att dubbelposta de inlägg jag gör både här och på min blogg. Samtidigt ska jag utvärdera var jag ska skriva mestadels. Mer om det under sommaren. 
Just nu är jag pappaledig och det gör att skrivandet tyvärr får stå tillbaka lite. Men stay tuned, vi har bara börjat här. 

Sixten Funqvist2016-05-01 21:08:03
Author

Fler artiklar om NHL-podcast