Lagbanner
NHL-bloggen: Nytt slutspelsformat på gång

NHL-bloggen: Nytt slutspelsformat på gång

Ny divisionsindelning, fler derbyn och wild cards nyheter inför nästa säsong.

Ni har knappast missat att NHL återigen försöker göra om divisions- och konferensindelningarna.

Det har ju till och med stått i kvällspressen.

I ett inofficiellt förslag som cirkulerat ett tag nu vill NHL skrota den nuvarande indelningen där NHL:s 30 lag fördelas över sex divisioner i den östra och västra konferensen. Istället ska lagen nu samsas i enbart fyra divisoner där de två östliga begåvas med åtta lag vardera, medan väst får nöja sig med totalt 14, fördelat på sina två divisioner.

En snedfördelning som givetvis blåser liv i spekulationerna om en expansion av ligan...

Seattle: Here we come!

Detroit är tillbaka på den östra halvan – vilket förutom fler derbyn mot gamla rivalerna Toronto och Montreal, också ger ett hälsosammare resande och mer aptitliga matchtider för den lokala marknaden.

Med sig från väst tar de Columbus, som nu placeras i samma division som Pittsburgh. Hemmamatcherna mot Pingvinerna är en av de få som faktiskt är utsålda i Nationwide Arena och de tillresta fansen höjer hockeystämningen i hela delstaten.

Från öst till väst går istället Winnipeg Jets. En naturlig flytt sett till stadens geografiska läge.


Föreslagen indelning:

“Östra Konferansen”

Atlantic Division
Carolina
Columbus
New Jersey
New York Islanders
New York Rangers
Philadelphia
Pittsburgh
Washington

Central Division
Boston
Buffalo
Detroit
Florida
Montreal
Ottawa
Tampa Bay
Toronto


“Västra Konferansen”

Mid-West Division
Chicago
Colorado
Dallas
Minnesota
Nashville
St. Louis
Winnipeg

Pacific Division
Anaheim
Calgary
Edmonton
Los Angeles
Phoenix
San Jose
Vancouver


Nyordningen ska ryktesvis börja gälla redan från och med nästa säsong och garantera att samtliga ligans lag möts minst två gånger per säsong.

Mer intressant är också att kvalificeringen till slutspelet föreslås att ändras.

Idag går de tre divisionssegrarna och de fem poängmässigt bästa lagen i varje konferens vidare, följt av tre slutspelsrundor där slutligen en representant från vardera öst och väst möts i Stanley Cup-finalen.

I det nya förslaget ska de tre bästa lagen i vare division kvalificera sig samtidigt som två sk. ”Wild Cards” delas ut bland övriga lag i öst och väst.

”Wild Card” översätter vi kanske bäst med att beskriva det som en form av playoff – ett minislutspel där en plats i det riktiga slutspelet står på spel.

Hur det här ska gå till är ännu inte klarlagt.

Kanske finns ett ”Wild Card” tillgängligt i varje division? En intern uppgörelse inom divisionen där segraren belönas med att få möta divisionssegraren i den första slutspelsrundan

Den följande omgången skulle då bli en ren divisionsfinal där segraren avancerade till vad vi nu kallar konferensfinal och där får möta ”mästaren” på sin sida?

Det skulle ge en match-up i Stanley Cup som liknar den vi har idag – att ett lag från öst och ett från väst slutligen gör om om den åtråvärda bucklan.

Det finns dock en tvist till.

Kanske rangordnas de fyra divisionssegrarna efter hur många poäng de tog i grundserien och ställs mot varandra i något som skulle liknas vid en semifinal till Stanley Cup. En sån nyordning ger ligans poängmässigt bästa lag möjlighet att mötas i en final – oberoende vilken geografisk tillhörighet de har.

Jag tycker det hela låter mycket intressant – förslagen skulle ge oss flera lag med chans att nå Stanley Cup-finalen samtidigt som den nya konferensindelningen kan intensifiera en del utdöende rivaliteter.

Systemet med ”wild cards” gynnar också de lag som sällan når slutspelt – här får de, kanske inte sju, men åtminstone ett par matcher som gäller något mer än bara två poäng.

Förutom lite klirr i kassan borde det generera ett större hockeyintresse på svaga marknader – vem älskar inte en överpresterande underdog på väg mot ett mirakel?


Förändringarna gör också att säsongen lever längre för flera lag. Känslan att säsongen är körd kommer inte att vara lika påtaglig – hoppet överger en sann supporter aldrig. Det här innebär förmodligen att aktiviteten vid ”trading-deadline” blir fortsatt låg. Varför göra sig av med spelare när chansen till slutspel rent konkret finns där?

Vi kan också tänka oss att det lag som når slutspelet via ett ”wild card” mister sin lott i dragningen om draftens första val. En lottning som när den presenterades i samband med det nya kollektivavtal som undertecknades i januari såg ut att helt ge samtliga lag utanför slutspel lika stor chans att få den åtråvärda draftpostionen fortsatt gynnar NHLs poängmässigt sämsta lag.

Enligt TSN.ca är den procentuella chansen fördelat som tabellen nedan.

Sista plats - 25.0 procent
plats 29 - 18.8 procent
plats 28 - 14.2 procent
plats 27 - 10.7 procent
plats 26 - 8.1 procent
plats 25- 6.2 procent
plats 24 - 4.7 procent
plats 23 - 3.6 procent
plast 22 - 2.7 procent
plast 21 - 2.1 procent
plats 20 - 1.5 procent
plats 19 - 1.1 procent
plats 18 - 0.8 procent
plats 17 - 0.5 procent

Ligans fem sämsta lag har nära 70 procent chans att drafta först medan de fem "bästa" får nöja sig med att dela på 6 procent av lotterna.

När väl lotten avgjort vem som väljer förs placeras övriga lag in efter den tabellplacering man haft – precis som förut. Det innebär också att Stanley Cup-mästaren (och inte ligans poängmässigt bästa lag) väljer sist i draften och att de tre övriga ”semi-finalisterna” samsas om draftposition 27-29.

När NHL ska presentera sitt förslag vet vi inte - allt är fortfarande inofficiellt - men enligt ligans vice kommissionär Bill Daly förs diskussioner med spelarfacket. Om vad vill han förstås inte avslöja men han avslutade intervjun för TSN med orden:

-Vi hoppas verkligen kunna presentera något relativt snart.

Låter bra tycker jag.

____________________________________

Svenska Fans NHL-blogg går också att följa på Facebook...
____________________________________

Håkan Tranbecktranbeck@nhlbloggen.nu2013-02-27 06:20:00
Author

Fler artiklar om NHL-podcast