Preview: Anaheim Ducks – Chicago Blackhawks
Anaheim och Chicago gör upp i ett rejält tungviktsmöte i Conference-finalen i West.
Det poängmässigt starkaste laget i Western Conference ställs nu mot de kanske största förhandsfavoriterna i Conference-final. Anaheim, som har fått en härlig utväxling under Bruce Boudreau, går alltså upp i ringen mot Chicago, som har vunnit Stanley Cup två gånger under de senaste fem säsongerna.
Det är inte helt rättvist att påstå att Anaheim har haft en enkel väg mot Conference-finalen, men har man verkligen testats på allvar av Winnipeg och Calgary? Man svepte undan Jets med 4-0 i matcher och mot Flames blev det 4-1.
Segern mot Calgary innebar att man var i Conference-final igen för första gången sedan 2007 – säsongen då man vann Stanley Cup för första och enda gången. Men det var också första gången som Bruce Boudreau tog sig förbi andrarundan.
I vanlig ordning är det Ducks tunga trio som leder laget. Corey Perry (7+8) toppar slutspelets poängliga, Ryan Getzlaf har gjort flest assist (10) och Ryan Kesler befinner sig strax bakom den duon. Det är en spetskompetens och stjärnstatus som definitivt mäter sig med Chicagos motsvarighet – och som i viss mån till och med är snäppet bättre.
Anaheim går nu upp mot bevisade slutspelskrigare som Jonathan Toews, Patrick Kane och Marian Hossa – en offensiv trio som bör skrämma vilka motståndare som helst. Kane har gjort en mäktig comeback efter sin skada och ligger på delad andraplats i poängligan (7+6), tätt följd av såväl Toews som Hossa.
I slutspelet har man nu även fått igång Patrick Sharp. 33-åringen kommer från en medioker grundserie, men har nu visat sin kompetens. I försvaret mönstrar man toppspelare som Duncan Keith, Brent Seabrook och Niklas Hjalmarsson – en spets som Anaheim inte kan mäta sig med, men å andra sidan har Ducks försvar ett betydligt bättre djup.
För Chicagos del inleddes slutspelet mot Nashville, en av säsongens stora överraskningar. Där tog man sig vidare efter sex matcher och ställdes mot Minnesota i vad som förväntades vara en tight matchserie. Blackhawks sprang däremot hem serien med 4-0 i matcher och spände definitivt musklerna inför Conference-finalen.
Det blir nu en väldigt intressant drabbning när en plats i Stanley Cup-finalen ska säkras. Två tunga lag som visar upp såväl enorm bredd som mäktig spets gör att det på förhand ser öppet ut. Forwardsbesättningarna och målvaktspositionerna är jämnvärdiga, medan kampen kanske kommer att hamna mellan försvaren. Chicago måste rida hårt på sin topp-4, men Anaheim kan rulla tre par på ett mer bekvämt sätt. Kan det visa sig bli avgörande?
Nyckelspelare:
Anaheim
Matchvinnaren: Ryan Kesler
Det vore lätt att åter igen lyfta fram Corey Perry, som har 15 poäng (7+8) på 9 matcher och därmed är någorlunda överlägsen där bland topp-4 lagen. Men i denna serie gäller det att ha djup i laget. Kesler står för det djupet i och med att han centrar andrakedjan. Att han dessutom än så länge snittat en poäng per match, blivit utnämnd till en av matchens tre stjärnor 3 gånger är bara grädden på moset.
Försvarsgeneralen: Francois Beauchemin
6 assist. +3. 0 utvisningsminuter. Snittar ungefär 23-24 minuters speltid per match. Beauchemin fortsätter att vara en riktig klippa i defensiven. Visst, han är inte spektakulär på samma sätt som backar så som Erik Karlsson, P.K. Subban eller Duncan Keith, vad gäller det offensiva – men han sliter hårt och gör det han ska. Han är Ducks motsvarighet till Tre Kronors Staffan Kronwall.
Målvakten: Frederik Andersen
Andersen ska stå, ingen tvekan. På nio spelade matcher har han 1.96 GAA, och en räddningsprocent på 92.5%. Sett till GAA är han bättre än Blackhawks båda målvakter, och han förtjänar fortsätt förtroende.
Doldisen: Cam Fowler
Han är ingen försvarsgeneral (än) men Fowler förtjänas att lyftas fram. Han är blott 23 år gammal, och är än så länge +7 vad gäller +/-. Dessutom har han gjort 5 poäng (1+4) vilket är det bästa han lyckats med i ett slutspel än så länge under sin karriär (trots 13 spelade matcher förra säsongen). Dessutom har han noll utvisningsminuter än så länge.
Chicago
Matchvinnaren: Patrick Kane
Showtime har under de senaste säsongerna gjort sig känd för att vara en riktig playoff performer. Det är inget som har ändrats i detta slutspel. Han är kanske just nu slutspelet mest lyssnade stjärna och krönte det med att nästan göra lika många mål som hela Wild i serien mot Minnesota. Allt talar för att han kommer fortsätta att glänsa mot ankorna.
Försvarsgeneralen: Duncan Keith
Keith har också varit fullkomligt lysande under slutspelet. Han prickade formen i exakt rätt tillfälle efter en säsong som inte liknar fjolåret då han vann Norris som ligans bästa back. Likt Kane som så blir rödljusen i ögonen allt skarpare och poängproduktionen allt bättre. Det kommer bli en häftig kamp mot Ducks stjärnor.
Målvakten: Corey Crawford
Alla vet historien om Blackhawks målvaktssituation under den första rundan mot Preds. Men när Wild stod för motståndet är det rimligtvis ingen som har något att påpeka det som Crawford har presterat. Han står noterad för fem raka vinster i slutspelet efter att ha släppt in nio mål på de fyra första perioderna innan de.
Doldisen: Andrew Shaw
De flesta har noterat att Shaw är en fjärdelinaspelare och en gris. Men hästjobbet han gör framför kassen i varje powerplay har fått spelet att nå nya höjder då Kane har återvänt. Utan Kane blev spelet i powerplay alldeles för enformigt och kantigt. Nu finns någon som bryter mönstret och något som göt allt framför kassen.
Tre nycklar till seger:
Anaheim
Se till att ha en bättre ”punch”
Som nämnt i tidigare artiklar har Ducks djup, med Getzlaf/Perry och Kesler/Silfverberg som en ”one-two-punch”, varit ett framgångsrecept. Nu möter man dock ett lag med en minst lika bra punch i och med Toews och Kane. Sett till poängskörden hittills så har dock Ducks än så länge en vassare punch, och den viktigaste nyckeln till vinst är att detta fortsätter gälla.
Hålla sig till planen
Blackhawks har ett snabbare lag än Ducks. Det är därför oerhört viktigt att Ducks inte faller i fällan att spela på Blackhawks villkor, utan håller sig till sitt spel. Ducks är större och tyngre, det gäller därför att nöta ner motståndaren och att vara så där jobbiga att möta som lag som Kings och Bruins varit under tidigare slutspel. Det gäller även att Boudreau inte får den panik han ibland får och kastar om i kedjorna och byter målvakt.
Målvaktskampen
Andersen är en något jämnare målvakt än Crawford, även om Crawford då och då har högre toppar (men även djupare dalar). Det gäller att Andersen trots sin unga ålder fortsätter att hålla sig lugn, och hålla sin jämna nivå. Det är bättre att ha en jämn målvakt som man vet vart man har än att ha en ojämn som ibland är en riktig fantom i kassen.
Chicago
Crawford
Corey måste fortsätta att kännas lika säker som han gjort under hela säsongen, det tuffaste testet kommer med all rätt att bli Anaheim. Detta innebär också att Crawford måste hålla samma fina form som han gjort under serien mot Wild. Målvaktsmatchen är extremt viktig att vinna.
Kane
Att Kane fortsätter sin produktion kommer också att bli livsviktigt, då Kane och Perry troligtvis kommer att gå en hård match head-to-head. En riktig stjärnkamp som kommer att stå ut över allt annat. Både Kane och Perry är stekheta.
Sätta tonen direkt
Blackhawks början som bekant på bortaplan och behöver knipa minst en i Honda Center för att kunna utnyttja sitt starka hemmaspel till fullo. Får man luft under vingarna direkt kommer man troligtvis att mala ned Ducks med sin dödande offensiv.
Förmodade laguppställningar:
Anaheim
Maroon – Getzlaf – Perry
Beleskey – Kesler – Silfverberg
Fleischmann – Rakell – Cogliano
Palmieri – Thompson – Jackman
Beauchemin – Lindholm
Fowler – Despres
Stoner – Vatanen
Andersen (Gibson)
Chicago
Saad – Toews – Hossa
Bickell – Richards – Kane
Sharp – Vermette – Teräväinen
Desjardins – Krüger – Shaw
Keith – Rozsival
Timonen – Seabrook
Hjalmarson – Oduya
Crawford (Darling)
Skador:
Anaheim
Korbinian Holzer har på grund av en hjärnskakning inte spelat en sekund sedan traden från Toronto, men är också så pass långt ner på Ducks depth chart att det inte är något avbräck att tala om.
Chicago
Michal Rozsival skadade foten i den sista matchen mot Minnesota och missar resten av slutspelet. Dan Carcillo är nästan inte ens nämnvärd. Han tillför i min mening inte speciellt mycket.
Så går det:
Daniel Schöld (ANA):
Denna serie har möjlighet att bli den tuffaste i slutspelet (inklusive självaste finalen). Ducks har bara förlorat en match än så länge i detta slutspel, och har hemmaplansfördel. De var även bäst i väst under grundserien. Jag tror det kommer bli en riktigt tuff serie, men vill tro att Ducks vinner med 4-3 i matcher.
William Bocenda (ANA):
Ducks vinner 4-3.
Philip Bjuresäter (CHI):
Jag sa mot Wild att det fruktansvärt svårtippat och att det kan bli tight. Jag hade fel och hoppas självklart att jag har det igen. Här kan vi dock skriva under på att det kommer bli knivhårt. Vinsten går till Blackhawks efter 6 matcher.
Spelschema:
Söndag 17/5: Anaheim – Chicago
Tisdag 18/5: Anaheim – Chicago
Torsdag 21/5: Chicago – Anaheim
Söndag 23/5 Chicago – Anaheim
Måndag 25/5: Anaheim – Chicago
Onsdag 27/5: Chicago – Anaheim
Lördag 30/5: Anaheim – Chicago