Preview: Anaheim Ducks – Dallas Stars
Det bästa laget i Western Conference mot det åttondeseedade laget – det kan väl bara sluta på ett sätt?
Elaka tungor säger att Anaheim inte är så pass bra som tabellplaceringen indikerar. Men kan verkligen ett lag överprestera sig igenom en 82 matcher lång säsong och landa på 116 poäng? I tuffa Pacific Division dessutom?
Vad som definitivt inte ljuger är däremot Ryan Getzlafs och Corey Perrys prestationer den här säsongen. Getzlaf har dominerat sig fram till en andraplacering i ligans poängliga och Perry hamnade på andra plats i skytteligan. Det är en dynamisk duo som gör många, många lag avundsjuka och som kan bära sitt lag.
Ducks lyckades också gå in i slutspelet i bra form, till skillnad från vissa andra förhandsfavoriter runt om i ligan. Man har ett 7-2-1 record under grundseriens tio sista matcher och blev bästa lag i Western Conference. Det är respektingivande. Och Anaheim lär söka stor revansch efter uttåget i förstarundan för ett år sedan.
Dallas får i sin tur äntligen, efter sex års väntan, spela slutspel. Ny tränare, ny GM, ny logo, nya färger och helt nya spelare inför säsongen som skulle bli Dallas stora förändring samt början på den nya eran. Laget har under denna säsong präglats av nya och unga spelare som ska bli Dallas framtid.
Förstakedjan leds av Benn, Seguin och Nichushkin. 24, 22 och 19 år gamla. Tränaren är Lindy Ruff som tidigare funnits i Buffalo Sabres under 15 säsonger. Den nya General Managern, Jim Nill, har under 14 säsonger varit assisterande GM för Detroit Red Wings. Detta är alltså den nya eran som ska få Dallas Stars tillbaka i toppen - igen.
Resan börjar bra då laget tagit sig till slutspel. Räkna med ett hungrigt lag från Texas som kommer att göra allting de bara kan för att ta sig vidare - trots alla motgångar.
Nyckelspelare:
Anaheim Ducks
Matchvinnare: Corey Perry
Ligans näst bästa målskytt och femma i poängligan, men Corey Perrys målskytte har inte varit helt lyckosamt i Anaheims senaste slutspelsäventyr. Förra året blev han till exempel mållös när Ducks åkte ut i förstarundan. Så får det inte se ut i år.
Försvarsgeneralen: Cam Fowler
Cam Fowler växer sakta men säkert ut till en av ligans bättre försvarare och har en viktig roll i alla situationer för Anaheim. Det blev 36 poäng på 70 matcher och Fowler måste vara en kraft att räkna med i slutspelet.
Målvakten: Frederik Andersen
Ja, vem får egentligen förtroendet av Bruce Boudreau? Rutinerade Jonas Hiller är det enkla och fega valet, men såväl Frederik Andersen som John Gibson har spelat bättre framåt slutet. Vågar man ställa 20-årige Gibson, med bara tre grundseriematchers erfarenhet, i kassen? Eller blir det dansken Andersen? Det mesta verkar trots allt tala för dansken.
Doldisen: Stephane Robidas
En gedigen veteran som fortfarande är pålitlig – och han kommer få en nyckelroll mot sitt forna lag Dallas. Efter traden till Anaheim i samband med trade deadline har Stephane Robidas fått viktiga uppgifter i att identifiera svagheter hos Stars. Märker man av hans kännedom av sina forna lagkamrater även ute på isen?
Dallas Stars
Matchvinnaren: Jamie Benn
Egentligen så står det mellan Tyler Seguin och Jamie Benn. Radarparet har ju producerat fruktansvärt bra tillsammans under säsongen. Men det känns som om att Jamie Benn har en högre tendens att bli ännu bättre när det väl gäller. Kaptenen Benn gör dock sitt första Stanley Cup-slutspel, och nu när han dessutom är kapten så tror jag att han kommer att göra allt han kan för att lyfta Dallas vidare i slutspelet. Varje lag behöver sin kapten - i varje match. Jamie Benn har svarat för 34 mål och 45 assists under säsongen.
Försvarsgeneralen: Alex Goligoski
Man kanske tycker att det istället skulle vara Trevor Daley. Men sanningen är att Goligoski är bättre vad man tror. De flesta har enbart riktat sig på de dåliga delarna som Goli gör. Det har också spridit sig vidare, framför allt genom social medier. När han gjort bra matcher och varit med i matchens poängprotokoll, så har folk mestadels ignorerat det. Det fanns dessutom en 16-dagars period i vintras där han dominerade fullständigt och lyfte hela laget. Goligoski är helt enkelt Dallas försteback. Det råder inga tvivel om det.
Målvakten: Kari Lehtonen
Dallas viktigaste spelare. Utan sin finske stjärnmålvakt så kan Dallas knappt vinna. Det är sanning. Lehtonen fick dessutom äntligen göra OS-debut för Finland i år. Det har stärkt hans självförtroende och under denna säsong har Lehtonen, som alltid, räddat Dallas gång på gång. Den finländske målvakten står ofta för svettiga räddningar och försvarsspelarna kan alltid lita på Kari Lehtonen där bak. En underskattad målvakt av hög kaliber.
Doldisen: Colton Sceviour
Knappast en doldis i AHL där han producerat 61 poäng på 53 matcher. Sceviour har under denna säsong fått spela 26 matcher och gjort 12 poäng för Dallas. Under alla dessa matcher tycker jag att Sceviour har tagit för sig ordentligt och verkligen visat att han hör hemma på NHL-nivå. Sceviour är en bra tvåvägsspelare och har ett väldigt bra spelsinne som verkligen kan hjälpa Dallas genom slutspelet.
Tre nycklar till seger:
Anaheim Ducks
Secondary scoring
Ryan Getzlaf och Corey Perry lär väl sköta sitt – så pass heta har de varit den här säsongen. Men i övrigt finns det frågetecken kring Anaheims produktion. Får vi en sista monsterprestation av Teemu Selänne? Håller Nick Bonino? Levererar Andrew Cogliano? Kan Jakob Silfverberg bli den där målskytten? Firma Getzlaf/Perry kommer göra mycket, men de kan inte göra allt. Secondary scoring är ett måste för Ducks.
Powerplay-kampen
Det är två svaga lag i numerärt överläge som drabbar samman. Dallas säsongsnotering landade på 15,9 procent, medan Anaheim är marginellt bättre på 16,0 procent. Någon större skillnad i numerärt underläge är det inte heller, så ett hett powerplay kan vinna matchserien för Anaheim.
Målvaktsspelet
Oavsett vem det blir som får förtroendet – Frederik Andersen verkar favorit i nuläget – så måste han prestera. En målvaktscirkus med utbytta målvakter till höger och vänster gynnar ingen. Det kan dessutom sänka Anaheim helt och hållet, då Dallas är långt ifrån dåliga.
Dallas Stars
Tyler Seguin och Jamie Benn
Den glödheta duon har fått många att tappa hakan den här säsongen. Tyler Seguin som kom från Boston, har tillsammans med Jamie Benn, lyft hela Dallas. Denna duo måste Anaheim Ducks verkligen se upp för. De kan skapa en blixtsnabb offensiv som kan göra en match till rena helvetet för motståndarlaget. Denna duo har en extremt bra kemi. De hittar och känner varandra så oerhört bra där ute på isen, och tillsammans skapar de en fruktansvärt bra offensiv framåt. Speciellt i powerplay. Dessa två herrar som svarat för 164 poäng tillsammans blir en mycket viktig nyckel för Dallas.
Målvaktsspelet
Kari Lehtonen kan som sagt vinna matcher på egen hand. I ett slutspel måste varje lag ha en stabil och säker förstemålvakt. För att ett försvar måste kunna funka, så måste de han en bra målvakt som de kan förlita sig på. Lehtonen är en sån målvakt som skapar lugn och som dessutom kan göra dessa svettiga tv-räddningarna vi får bevittna varje säsong. Jag är bombsäker på att Lehtonen kommer att gå in och spela oerhört bra. Blir han skadad så finns dock den rutinerade Tim Thomas, 40. Kanske lite väl gammal, men rutinen inför ett slutspel är oerhört viktigt. Thomas kan säkerligen gå in och göra en bra match.
Ett fungerande powerplay
Dallas har under denna säsong haft väldigt svårt i just powerplay. I vintras låg man på cirka 12-13 %. Vilket också gjorde dem till de absolut sämsta laget i hela ligan. Det var pinsamt faktiskt. Dock så har powerplay-spelet förbättrats en aning då Seguin och Benn funnits där. Det blir oerhört viktigt att få ett fullt fungerande powerplay-spel. Flertal numerära överlägen kommer att komma under matchserien. Då måste man ta vara på det genom att få in mål.
Förmodade laguppställningar:
Anaheim Ducks
Matt Beleskey – Ryan Getzlaf – Corey Perry
Patrick Maroon – Mathieu Perreault – Teemu Selänne
Andrew Cogliano – Saku Koivu – Jakob Silfverberg
Daniel Winnik – Nick Bonino – Kyle Palmieri
Francois Beauchemin – Hampus Lindholm
Cam Fowler – Ben Lovejoy
Stephane Robidas – Bryan Allen
John Gibson (Jonas Hiller/ Frederik Andersen)
Dallas Stars
Jamie Benn - Tyler Seguin - Valeri Nichuskin
Antoine Roussel - Cody Eakin - Ryan Garbutt
Shawn Horcoff - Vernon Fiddler - Colton Sceviour
Erik Cole - Dustin Jeffrey - Alex Chiasson
Alex Goligoski - Trevor Daley
Jordie Benn - Brenden Dillon
Patrik Nemeth - Sergei Gonchar
Kari Lehtonen
Skador:
Anaheim Ducks: Tim Jackman, Mark Fistric, Sheldon Souray
Anaheim har det relativt bra ställt på skadefronten. Tim Jackman är borta med en handfraktur, men det är knappast en spelare som Ducks står och faller med. Mark Fistric, en normalt sett pålitlig defensiv pjäs, har missat den senaste månaden på grund av en lower body injury, men har skickats till AHL för conditioning och kan vara aktuell för slutspelet. Sheldon Souray har missat hela säsongen på grund av en illavarslande handledsskada, och ingenting tyder på att han spelar mer den här säsongen. Kanske är till och med karriären i fara.
Dallas Stars: Ray Whitney, Brenden Dillon
I senaste matchen mot Carolina Hurricanes, den fjärde april, så utgick Ray Whitney efter bara 45 sekunder spel. Whitney ska ha fått en sträckt muskel och är fortfarande dag-för-dag. Anses dock snart vara tillbaka. Det är ännu oklart med Brenden Dillon som varit borta sen i fredags hemma mot St. Louis Blues. Han ska dock ha tränat idag (tisdag) och förväntas spela redan första matchen mot Anaheim Ducks.
Så går det:
Erik Nyman (DAL):
Anaheim Ducks är solklart favoriten i denna matchserie. Det råder ingen tvekan om det. Jag sätter dock ett stort utropstecken för Dallas Stars. De har sina glödheta duo Seguin och Benn som Anaheim måste sätta stopp för. Dessutom så finns Lehtonen där bak som kan spika igen helt och hållet. Dallas kommer att vinna minst en match. Jag vill dock inte vara pessimistisk. Jag sätter en skräll på att Dallas går vidare och vinner med 4-2 i matcher. Anaheim har inte någon tillräckligt bra målvakt. Seguin och Benn spänner musklerna och blir ostoppbara medans Lehtonen där bak håller tätt.
Niclas Viberg:
Det blir en intressant kamp mellan två ruskigt skickliga duos, i Getzlaf/Perry och Benn/Seguin. I den kampen är det kanske dött lopp i en kort matchserie, men Anaheims bättre – och aningen mer pålitliga djup – blir avgörande… så länge det inte blir någon målvaktcirkus i Ducks. Jag säger 4-2 i matcher till Anaheims favör.
Spelschema:
Onsdag 16 april (04:00) Anaheim – Dallas
Fredag 18 april (04:00) Anaheim – Dallas
Måndag 21 april (03:30) Dallas – Anaheim
Onsdag 23 april (02:00) Dallas – Anaheim
Fredag 25 april (04:30) Anaheim – Dallas
Söndag 27 april (tid meddelas senare) Dallas – Anaheim
Tisdag 29 april (tid meddelas senare) Anaheim – Dallas