Lagbanner
Preview: Anaheim Ducks – Detroit Red Wings

Preview: Anaheim Ducks – Detroit Red Wings

Anaheim är äntligen tillbaka som ett topplag inför slutspelet, medan Detroit lyckades säkra slutspelsplatsen först i sista omgången. Blir det firma Getzlaf och Perry eller Zetterberg och Datsyuk som avgör?

Anaheim är återigen i slutspel och på topplacering inför åttondelsfinalerna kommer man att få möta Detroit Red Wings. Båda med tuffa och intensiva möten mot varandra under serien, där Detroit varit det starkare laget jämte Anaheim med två segrar utav tre möjliga. Båda på bortais.
 
Dock är det intressant med tanke på att det är för första gången på sex ”långa” år som Ducks äntligen kommer in i slutspelet som ett ”riktigt” topplag från grundserien. Man ångade på som tåget i Pacific Division och visade alla vad man kunnat åstadkomma. Vinsterna från de innerstående mötena med övriga lag från divisionen har visat sig betala av sig med ett större självförtroende att kunna åstadkomma med bra resultat även utanför divisionens gränser.
 
30-12-6 är facit på vad säsongen bringat fram och mycket är tack vare deras veteraners framträdande i Saku Koivu och Teemu Selänne, som fortfarande ger och tar av det allra bästa.
 
Tillsammans med de yngre spelarna Nick Bonino, Cam Fowler, Sami Vatanen, Viktor Fasth och Bobby Ryan visar man sig alltjämt kapabla på den elitnivå som man faktiskt tillhör. Fler namn finns att tillstå som kommer att behövas inför mötena med Red Wings.
 
För Detroits del säkrades slutspelsplatsen först i den sista omgången tack vare en 3-0-seger mot Dallas. Red Wings tog sig därmed till sitt 22:a raka slutspel efter 24-16-8 och en sjundeplacering i Western Conference.
 
Henrik Zetterberg och Pavel Datsyuk har återförenats och stjärnduon blir givetvis otroligt viktig för Detroits förhoppningar om avancemang. Båda två avslutade grundserien starkt, när Detroit behövde sina segrar, och kryddat med en het Johan Franzén – som vi vet sedan tidigare kan bli en rejäl kraft i ett slutspel – ser det inte allt för mörkt ut för Detroit.
 
Det finns frågetecken kring backbesättningen, där Nicklas Lidström naturligtvis har lämnat en stor lucka efter sig. Niklas Kronwall imponerade under inledningen av säsongen, men har inte alls övertygat den senaste tiden och måste kliva fram nu. Rookien Danny DeKeyser har varit ett friskt inslag i Red Wings, även om den poängmässiga succén har uteblivit.
 
Även om Detroit är något på nergång efter flera mäktiga år är det inget lag man kan skriva av, framför allt inte mot ett lag som i dagsläget har något darriga målvakter.
 
Historia:
 
Från det datum som Anaheim tillträdde NHL – då som Mighty Ducks of Anaheim – har Detroit varit det mer dominanta laget sett till statistiken. Trots detta finns det tendenser till extremt jämna matcher mellan dessa lag som räknas som några av de mest åtråvärda i hela ligan.
 
Red Wings huserar med ett vinstkapital på 63 % sedan 2007 i grundserien (17-10-0). I slutspelet har Anaheim huserat med ett starkare facit sedan samma årtal, med en procentenhet som landar på stabila 53,8 % (7-6-0).
 
Vad som är märkbart i denna statistik är att man aldrig spelat ett oavgjort resultat mot varandra sedan 2007.
 
Slutspelshistoriken är tilltalande. Fem gånger har man möts, varav Red Wings varit mer framgångsrika i tre utav dessa. 1997 möttes man i kvartsfinalerna, där Detroit vandrade vidare med 4-0 i matcher samt en Stanley Cup-buckla i senare skede.
 
1999 var det dags igen i åttondelsfinalen och då vann man på samma resultat.
 
2003 var Anaheims revansch i åttondelen och mycket tack vare storspel från J-S Giguere gick man vidare med 4-0 i matcher och spelade sin första Stanley Cup-final i klubbens historia. Där föll man dock mot ett starkare New Jersey Devils.
 
2007 spelade Anaheim semifinal mot Detroit. Man segrade med 4-2 i matcher och kunde slutligen säkra sin första titel någonsin. 2009 var senaste gången man möttes, när Detroit vann serien med 4-3 och gick sedan vidare mot en finalförlust mot Pittsburgh Penguins. 
 
Det är alltså fyra utav fem gånger som något av lagen gått vidare mot en Stanley Cup-final efter att ha mött varandra i tidigare rundor. Också är det märkvärdigt hur de båda vunnit en av två gånger som man varit i final under dessa fyra tillfällen. Historiken ljuger oftast aldrig, och det finns en tendens till tradition mellan dessa lag. Man möttes inte på fyra år mellan 2003 och 2007, där Anaheim spelade två Stanley Cup-finaler.
 
För fyra år sedan spelade Detroit om bucklan. Ska man alltså gå och vinna i år?
 
Nyckelspelare:
 
Anaheim Ducks
 
Matchvinnare: Teemu Selänne
 
Har en närvaro som är enorm när det gäller så pass viktiga matcher som t.ex. i ett slutspel. Håller klass trots sin ”unga” ålder. Kommer vara högst framträdande när väl saken kommer till kritan.
 
Färsvarsgeneralen: Sheldon Souray
 
Plockades in för att ge rutin och lärdom till de yngre spelarna och har visat det på ett mycket bra sätt. Ges mycket speltid och yta och har ett ruggigt slagskott som kan komma till hands i powerplay.
 
Grovjobbaren: Matt Beleskey
 
Gnor, jobbar och sliter med 100 % positiv inställning för ishockey. Finns ingen annan i Ducks som kan jämföras med denna Beleskey.
 
Doldisen: Andrew Cogliano
 
Blir ibland väldigt osynlig men ger fruktansvärt mycket mer än vad det syns. Ibland rasslar det även till med ett mål eller två. Hans säsong har sett positiv ut och slutspelet kan bli lika så.
 
Målvakten: Jonas Hiller
 
Är uttalad förstemålvakt även om Viktor Fasth slagit igenom under sitt rookie-år. Kommer att få starta med positiva vibbar från en allmänt bra säsong. Har rykt upp sig sedan den tveksamma starten i januari.
 
Fightern: Matt Beleskey
 
Anaheim har ingen uttalad fighter men det finns att plocka av de mindre nämnda i det breda sammanhanget. Bl.a. Matt Beleskey som inte är rädd för att släppa handskarna om det behövs.
 
Lagkaptenen: Ryan Getzlaf
 
Härföraren och den som ska leda laget och som faktiskt gör det. Har tendensen att dra på sig för många och onödiga utvisningar. Dock en kapten och har en instinkt med puck som ”heter Duga”.
 
Coachen: Bruce Boudreau
 
Namnet talar för sig själv och ”Mighty Bruce” har gjort Anaheim till ”Mighty Ducks” med sin dominanta ledarstil. Fått spelarna att tro på sig själva och gör ett fruktansvärt bra jobb. Någon slutspelscoach har han dock inte bevisat sig vara. Kommer det att funka i Ducks?
 
Detroit Red Wings
 
Matchvinnaren: Pavel Datsyuk
 
Den ryske pucktrollaren, numera 34 år, är inte längre lika framträdande som för något år sedan – men att han fortfarande är en toppspelare råder det ingen tvekan om. Han landade på strax över en poäng per match i grundserien och kommer sannolikt snäppa upp sig ytterligare när det nu vankas slutspel.
 
Försvarsgeneralen: Niklas Kronwall
 
Hur ersätter man Nicklas Lidström? Svaret är ju givetvis att det är en omöjlig uppgift som inte går att göra. Kronwall inledde säsongen starkt, men har svalnat av något allt eftersom och har till exempel bara fem poäng över den senaste månaden. Klarar han att leda en försvarsbesättning i slutspelet?
 
Grovjobbaren: Dan Cleary
 
Det är inte alltid vackert när veteranen äntrar isen, men han brukar göra ett fullgott arbete och vet sin roll. Produktionen har minskat något, men han fyller fortfarande en funktion för Red Wings.
 
Doldisen: Patrick Eaves
 
28-åringen för en väldigt anonym tillvaro i Detroit och är inte alltid ombytt, men han är en perfekt slutspelskrigare som kan chippa in med något mål här och där. Han är alltid pålitlig i sin forechecking och defensiv.
 
Målvakten: Jimmy Howard
 
Detroits förstaalternativ har en hög högstanivå, men en låg lägstanivå. Han har fullgoda siffror i år och prickar han formen kan han bli en matchvinnare för Red Wings. Han har, likt hela Detroit, darrat någon gång under säsongen, men är i grund och botten en kompetent målvakt.
 
Fightern: Jordin Tootoo
 
Det var bara Edmonton som gick färre fighter än Detroit under grundserien, men när det väl blir fight är det allt som oftast Tootoo som tar den. Han har varit med länge och vet sin roll, men kan inte mäta sig med de största motståndarna.
 
Lagkaptenen: Henrik Zetterberg
 
”Zäta” var den naturliga ersättaren till Nicklas Lidström och leder laget föredömligt. Blott elva mål i år är något för lågt, men räkna med att Zetterberg, som klev fram mot slutet av grundserien, tänder till på alla cylindrar i slutspelet.
 
Coachen: Mike Babcock
 
En krävande och kompetent coach som har vunnit både Stanley Cup och OS-guld. Är det någon som kan få ut resultat ur ett halvhyggligt lagbygge är det Babcock.
 
Duellerna:
 
Hiller vs. Howard
 
Målvaktsduellen är oundviklig och det gäller för både Hiller och Howard att visa vem som är den vinnande målvakten. Hiller har likt Howard möjligheterna att kunna stänga igen en match fullständigt. Samtidigt som de båda har svagheter som är för stora för att ge dem chansen att ta sig vidare.
 
Getzlaf/Perry vs. Zetterberg/Datsyuk
 
De fyra viktigaste spelarna på hela isen. De har alltid skyhöga förväntningar på sig och kommer att behöva producera, då man egentligen livnär sig på dessa profiler. För Anaheims del är det tungt om varken Perry eller Getzlaf producerar p.g.a. en smalare tyngd i sin trupp. Detroit har mindre bekymmer kring den fronten.
 
Souray vs. Kronwall
 
För ca åtta år sedan slogs Souray med Niklas bror, Staffan, under den senaste lockouten i ett möte mellan FBK och Djurgården. Nu möter han ”Kron-Wall of Pain” i en kamp om sju matcher till en kvartsfinal. Från den synpunkten finns det mycket att ta utav, särskilt som de båda har viktiga roller i varsina spel i numerärt över- och underläge.
 
Tre nycklar till seger:
 
Anaheim Ducks
 
Boxplay
 
Bedrövligt under inledningen, men har förfinats under säsongen. Anaheim måste undvika att ta onödiga utvisningar för att begränsa Detroits chanser.
 
Stjärnorna levererar
 
Som tidigare nämnt måste både Perry, Getzlaf och Ryan leverera för att man ska ha en ärlig chans. Det finns ingenting annat på världskartan. Ta bort deras chanser och segern är lättillgänglig.
 
Hiller
 
Målvakten måste leverera även han, och om Hiller kan hitta sin slutspelsform i kombination av bra offensivt spel från det egna laget kan man spela ut och få en enorm fördel.
 
Detroit Red Wings
 
Veteranerna måste leda
 
Det finns hål i Detroits lagbygge, så det kommer krävas att lagets veteraner kliver fram på det bästa av sätt och leder laget. Zetterberg, Datsyuk och Kronwall måste leva upp till sitt anseende.
 
Johan Franzén
 
33-åringen har en historia som playoff performer och han måste ta fram de egenskaperna om Detroit ska rå på Anaheim. Lyckas han – ja, då har Red Wings goda möjligheter att slå ut andraseedade Ducks. Det är värt att notera att Franzén avslutade grundserien riktigt starkt.
 
Special teams
 
Spelet i numerärt över- och underläge kan alltid avgöra en serie. Anaheim och Detroit har likvärdiga siffror i båda delarna, så lyckas Detroit överträffa Ducks i powerplay eller penalty killing har man mycket vunnet.
 
Förmodade laguppställningar:
 
Anaheim Ducks
 
Corey Perry – Ryan Getzlaf – Bobby Ryan
Andrew Cogliano – Saku Koivu – Daniel Winnik
Teemu Selänne – Nick Bonino – Patrick Maroon
Devante Smith-Pelly – David Steckel – Harry Zolnierczyk
 
Sheldon Souray – Bryan Allen
Francois Beauchemin – Cam Fowler
Toni Lydman – Sami Vatanen
 
Jonas Hiller (Viktor Fasth)
 
Detroit Red Wings
 
Henrik Zetterberg – Pavel Datsyuk – Justin Abdelkader
Daniel Cleary – Valtteri Filppula – Johan Franzén
Joakim Andersson – Gustav Nyquist – Damien Brunner
Patrick Eaves – Cory Emmerton – Jordin Tootoo
 
Jonathan Ericsson – Niklas Kronwall
Jakub Kindl – Danny DeKeyser
Brendan Smith – Kyle Quincey
 
Jimmy Howard (Jonas Gustavsson)
 
Skador
 
Anaheim Ducks
 
Vad som varit jobbigt för Anaheim är Luca Sbisa som återkommit till träning men som inte kommer att vara med till matchen enligt indikationerna. Rakt igenom finns det inte så många skador som man kan peka på innan slutspelet.
 
Detroit Red Wings
 
Detroit dras med en del skadeproblem. Todd Bertuzzi och Mikael Samuelson har bara spelat sju respektive fyra matcher i år, men har nu fått klartecken att spela. Det är dock tveksamt om Mike Babcock & Co släpper in dem direkt i slutspelet. Drew Miller skadade handen förra veckan och förväntas missa en längre tid. Inte heller Darren Helm är att räkna med på grund av en efterhängsen ryggskada.
 
Inbördes möten under säsongen:
 
15/2 Detroit - Anaheim 2-5
22/3 Anaheim – Detroit 1-5
24/3 Anaheim – Detroit 1-2
 
Så går det:
 
Stefan Löfstrand: Detroit har djupet, medan Anaheim kämpar lite med den biten. Mer rutin och ett – just nu – lite hetare målvaktsspel talar för en seger hos Red Wings. Anaheim har dock visat mod och givit bra spel under hela säsongen. 4-2 i matcher till Anaheim Ducks.
 
Niclas Viberg: Detroit – och framför allt Zetterberg och Franzén – har vaknat till mot slutet, men Anaheim har fler potentiella matchvinnare och går vinnande ur striden efter sex eller sju matcher.
 
Spelschema:
 
30/4 Anaheim – Detroit
2/5 Anaheim – Detroit
4/5 Detroit – Anaheim
6/5 Detroit – Anaheim
8/5 Anaheim – Detroit
10/5 Detroit – Anaheim
12/5 Anaheim - Detroit

Stefan Löfstrand & Niclas Viberg2013-04-30 00:57:47

Fler artiklar om NHL-podcast