Lagbanner
Preview: Anaheim Ducks – Los Angeles Kings

Preview: Anaheim Ducks – Los Angeles Kings

För första gången möts ärkerivalerna Anaheim och Los Angeles i slutspelssammanhang. Ska detta bli serien som får rivaliteten att befästa sig på allvar?

Det har alltid funnits en rivalitet mellan Anaheim och Los Angeles. Helt naturligt eftersom de ligger så nära varandra. Men riktig rivalitet skapas oftast i slutspelet, och sitter sedan i även under efterföljande säsonger. Relationen mellan Ducks och Kings har varit lite mer av karaktären hatkärlek.
 
Kan den här matchserien ändra på det?

Anaheim visade klass under grundserien, och fortsatte på den inslagna vägen från lockout-säsongen 12/13. Nu som då stod man som vinnare av sin division, men trots två raka divisionstitlar finns det fortfarande en osäkerhet kring Ducks. Är laget så bra som tabellen indikerar? Har man tillräcklig bredd? Håller försvaret och målvaktspositionen tillräcklig klass? Är Bruce Boudreau en coach för en förmodad contender?
 
Att ifrågasätta Ducks känns rimligt, samtidigt som argumenten att en tabell aldrig ljuger i allra högsta grad är rimliga. I förstarundan ställdes Anaheim mot ett ungt och orutinerat Dallas – och Stars stod emot bra, men Anaheim var aningen hetare. Stars hämtade upp ett 0-2-underläge till 2-2, men så småningom tog Ducks hem serie med 4-2 i matcher.

Los Angeles kommer precis från ett annat Kalifornien-derby mot San José som gick till hela sju matcher. Där inledde man katastrofalt och blev utklassade i de två första matcherna. Men Kings kom tillbaka och efter att ha vänt 0-3 i matcher till 4-3 skrev man in sig i historieböckerna som blott det fjärde laget som lyckas med en sådan bedrift.
 
Under grundserien drabbade Anaheim och Los Angeles samman vid fem tillfällen – och Ducks har ett tydligt övertag i säsongsserien. Fem matcher slutade nämligen i fyra segrar, varav tre kom under ordinarie tid, för Anaheim. Kings enda seger kom först efter straffläggning.
 
Kan Kings tända om nu och vara med från början den här gången, eller är laget allt för nöjda med bragden mot San José? På lördag natt vet vi svaret.
 
Nyckelspelare:
 
Anaheim
 
Matchvinnaren: Ryan Getzlaf
 
Nyligen en av tre nominerade spelare till Hart Trophy – och kapten Getzlaf har visat varför även i slutspelet. Han missade en av matcherna mot Dallas, men var en kraft att räkna med på isen. Sju poäng (3+4) på fem matcher är gedigna siffror och Getzlaf måste fortsätta producera även mot Kings.
 
Försvarsgeneralen: Francois Beauchemin
 
Beauchemins knappa 25 minuter per match är mest i Anaheim. Han spelar i alla situationer och har fått spela ännu mer efter Stephane Robidas skada. Fyra assist är ett godkänt facit och givetvis blir Beauchemin viktig även i fortsättningen.
 
Målvakten: Jonas Hiller
 
Målvaktspositionen är kanske Anaheims stora akilleshäl. Frederik Andersen fick starta alla sex matcherna mot Dallas, men i den sjätte matchen blev han utbytt efter fyra insläppta mål. Nu förväntas ersättaren Jonas Hiller få starta den här matchserien – och den på förhand stora osäkerheten kring målvaktsposten har knappast blivit mindre under slutspelets gång.
 
Doldisen: Nick Bonino
 
Bonino spelade en framträdande roll för Anaheim redan i förra slutspelet, och har fortsatt med samma stil även i år. Sex matcher har resulterat i tre mål och bakom de största namnen är Bonino en skicklig tvåvägscenter.

Los Angeles
 
Matchvinnaren: Anze Kopitar
 
Kopitar har utan tvekan varit en av Kings bästa spelare i år, kanske t.om den allra bästa. Han snittade nästan en poäng per match i grundserien i ett defensivt Kings och hade dessutom en +/- statistik på +34. Han blev nyligen nominerad till Selke Trophy, och i matchserien mot San José var han fullkomligt fenomenal. Särskilt i de fyra sista matcherna då Kings vände hela serien. Totalt har det blivit 10 poäng (4+6) på 7 matcher i slutspelet.

Försvarsgeneralen: Drew Doughty
 
En pånyttfödd Doughty har presterat en av sina bästa säsonger i år. Han har åter hittat tillbaka till sitt explosiva anfallsspel och varit oerhört stark även i det defensiva spelet. En +/- statistik på +18 är i klass med det året han blev nominerad till Norris Trophy (ligans bäste back). Mot San José visade Doughty upp ett spel som påminde om året Kings vann cupen. På 7 matcher har det blivit 7 poäng (1+6) vilket är riktigt bra.
 
Målvakten: Jonathan Quick
 
Quick inledde svagt i matchserien mot San José. Han släppte in en del tveksamma mål men fick inte direkt någon god hjälp från försvaret framför. Tränare Darryl Sutter valde att hela tiden ge Quick förtroendet, och till slut tackade han och tog emot med bravur. Endast fem insläppta mål blev det på de sista fyra matcherna då Kings vände hela matchserien.

Doldisen: Tanner Pearson
 
Pearson inledde matchserien mot San José på bänken. Men när Kings spel fallerade kände tränare Darryl Sutter att han var tvungen att hitta på något, och Pearson fick förtroendet. På 5 matcher blev det 3 poäng varav 1 mål och 1 assist i den sista så viktiga sjunde avgörande matchen. Han och supertalangen Tyler Toffoli har börjat hitta fin kemi som påminner om deras spel i farmarlaget Manchester.
 
Tre nycklar till seger:
 
Anaheim
 
Målvakterna
 
Målvakterna är som sagt det stora orosmolnet i Anaheim. Men det är inte bara individernas faktiska kompetens som oroar – så gör även det förtroendet, eller kanske snarare bristande förtroende, som målvakterna lär känna. Ett misstag, eller en svag match, kan få dig petad. Är det en press som hjälper eller stjälper?
 
Getzlaf/Perry
 
En av ligans absolut mest respekterade duo måste fortsätta bära sitt Anaheim. För kan Anaheim räkna med att spelare som exempelvis Devante Smith-Pelly, Nick Bonino, Mathieu Perreault och Patrick Maroon fortsätter leverera om Getzlaf eller Perry hamnar i en svacka?
 
Bryt ner Kings hybris
 
Los Angeles svävar säkerligen på moln efter den imponerande och historiska vändningen mot San José. Får de omgående medgång även mot Anaheim kan deras mäktiga maskineri gå igång på alla cylindrar – och då blir Kings en extremt jobbig motståndare. För Ducks del blir det troligtvis direkt avgörande att få ner Los Angeles på jorden igen redan i den första matchen.

Los Angeles
 
Hungern
 
Kings öppnade svagt mot San José, och det var först med kniven på strupen som man började få spelet att stämma. Kan man va tillräckligt hungriga den här gången och vara med från början? Eller är laget omedvetet nöjda redan efter att ha skrivit in sig i historieböckerna? Anaheim är inget lag man kan ställa in skridskorna mot efter den fantastiska grundserie de haft.
 
Försvarsspelet
 
Under de inledande matcherna mot San José blev man utklassat och försvaret såg oerhört darrigt ut. Detta som ska vara Kings signum fallerade totalt. Quick släppte billiga mål och fick ingen hjälp framför kassen. Men med under de tre sista matcherna stängde man igen totalt och släppte bara in två mål. Det är detta fina försvarsspel som Kings måste ta med sig in i matchserien mot Ducks.
 
Special teams
 
Detta kommer bli en oerhört viktig faktor i denna matchserie. Kings hade väldigt skakigt boxplay mot San José, men det förbättrades i takt med att laget började stänga igen bakåt. Los Angeles hade en tendens att ta väldigt många utvisningar vilket straffade sig inledningsvis. Det som kan visa sig positivt för Kings del är att Anaheim var ännu värre med 25 minuter i snitt per match, jämfört med Kings 22.
 
Förmodade laguppställningar:
 
Anaheim

Beleskey – Getzlaf – Perry
Cogliano – Koivu – Silfverberg
Winnik – Bonino – Smith-Pelly
Maroon/Palmieri – Perreault – Selänne
 
Fowler – Lovejoy
Beauchemin – Lindholm   
Allen – Fistric
 
Hiller (Andersen)
 
Los Angeles
 
Gaborik – Kopitar – Brown
Pearson – Carter – Toffoli
King – Stoll – Williams
Clifford – Richards – Lewis

Muzzin – Doughty
Regehr – Voynov
Greene – Martinez
 
Quick
 
Skador:
 
Anaheim

Sedan tidigare är Sheldon Souray och Tim Jackman borta en längre tid. Stephane Robidas benfraktur i match tre mot Dallas är dessutom ett hårt slag för Anaheim, men det mesta tyder på att Hampus Lindholm är i speldugligt skick igen efter att ha missat de två sista matcherna mot Stars.
 
Los Angeles

Willie Mitchell skadade sig efter att ha fallit konstigt under ett boxplay i match 5. Det är ännu oklart hur allvarligt det är och när han kan beräknas återkomma.

Så går det:
 
Niclas Viberg:
Visst är Los Angeles i en skön form efter vändningen mot San José och man har blivit ett respekterat slutspelslag de senaste åren – men går man på tabellen under de två senaste säsongerna ställs man nu mot ett bättre lag. Firma Getzlaf/Perry kan dock spela på en högre nivå än Kings toppspelare. Gör duon det går också Anaheim vidare efter sex matcher.
 
Marcus Andersson (LA):
Kings är fulla av självförtroende efter vändningen mot San José men klarar de av att utestänga Anaheims spjutspetsar Ryan Getzlaf och Corey Perry? Jag tror att försvaret avgör till slut, och där är Kings bättre om de spelar som i de sista matcherna mot San José.
Mitt tips: 4-2 i matcher till Kings.
 
Spelschema:

Lördag 3 maj: Anaheim – Los Angeles
Måndag 5 maj: Anaheim – Los Angeles
Torsdag 8 maj: Los Angeles – Anaheim
Lördag 10 maj: Los Angeles – Anaheim
Måndag 12 maj: Anaheim – Los Angeles
Onsdag 14 maj: Los Angeles – Anaheim
Fredag 16 maj: Anaheim – Los Angeles 

Niclas Viberg och Marcus Andersson2014-05-02 20:01:58

Fler artiklar om NHL-podcast