Preview: Boston Bruins – Detroit Red Wings
Det var 57 år sedan senast, men nu möts de båda Original Six-lagen igen.
Boston Bruins har stått för en riktigt fin säsong, även om den började ganska knackigt. Laget ledde divisionen i princip hela året men man låg väldigt länge bakom Pittsburgh i konferensen, för att inte tala om alla starka lag i västra konferensen som gick som tåget speciellt i början och mitten på säsongen.
Ända fram till början av mars låg man faktiskt bakom hela sex lag i hela NHL. Men med den otroliga vinstraden man stod för i just mars månad så seglade man förbi varenda lag i hela serien och hade ett försprång på ganska många poäng innan man mot slutet började vila spelare och fick en dipp i spelet, en helt naturlig reaktion då man redan varit klara för slutspelet länge.
Trots dippen på slutet lyckades man hålla fast vid förstaplatsen i NHL och vann Presidents Trophy, då man hamnade en poäng före Anaheim Ducks till slut. Till skillnad mot förra säsongen har man verkligen visat kontinuitet hela den här säsongen, och man är fulla av revanschlusta efter förra årets förlust mot Chicago i finalen. Det har man visat hela året att Bruins version 13/14 är svårstoppade.
Med tanke på att man ändrade strukturen på ligan inför säsongen så fick Detroit flytta till Bruins division och nu möts man för första gången i slutspel på hela 57 år! Alltså är det ingen större rivalitet lagen emellan, men man kanske skapar det efter den här serien, åtminstone en början på det? Säsongens matcher går faktiskt i Detroits favör med 3-1, men grundserien är en sak, slutspel en annan.
Nu kommer spelare som Bergeron, Krejci, Lucic, Iginla, Marchand, Chara och Boychuk prestera på en ännu högre nivå än tidigare, precis som övriga laget. Och med det spelet man visat upp under hela året så är man av många experter tippade att ta hem alltihop framåt sommaren. Men, det är många steg på vägen och det gäller att alla spelar på sin högsta nivå för att det ska gå vägen.
Att Detroit skulle ta sig till slutspel så länge ut som ett frågetecken, men Gustav Nyquists monsterform och Torontos monumentala kollaps öppnade dörren för Red Wings. Efter 82 matcher slutade man på den andra wild card-platsen och säkrade därmed sitt 23:e raka slutspel – en imponerande svit.
Men även om Detroit alltjämt är ett respekterat lag är man långt ifrån den maskinen man var under Yzerman, Fedorov och Lidström – framför allt som skadeläget ser minst sagt jobbigt ut. Henrik Zetterberg är fortfarande inte återställd efter sin ryggoperation och lär inte kunna delta i den här matchserien. Det är givetvis ett sanslöst avbräck, då Zäta är en av ligans mest pålitliga slutspelsspelare och verkligen har förmågan att bära fram hela sitt lag.
Nu kommer istället mycket – för att inte säga alla – av Detroits förhoppningar att läggas på Pavel Datsyuk. Visst får han uppbackning av Niklas Kronwall, Johan Franzén, Gustav Nyquist och Jimmy Howard – men är det tillräckligt mot Boston, en av de klart största förhandsfavoriterna?
Matchserien mellan Boston och Detroit är den sista som drar igång – under fredagsnatten sker nedsläpp i den första matchen.
Nyckelspelare:
Boston Bruins
Matchvinnaren: Jarome Iginla
Man kan egentligen ta vem som helst av Bruins toppspelare eftersom det finns en drös av dom som kan avgöra matcher. Men, efter en väldigt trög start i laget kom Jarome Iginla igång och pytsade till slut in hela 30 mål, vilket var tolfte gången i karriären som han nådde 30 mål eller över. Kedjan med honom, Krejci och Lucic är utan tvekan en av NHLs bästa och man har spelat tillsammans sen match 1, vilket får ses som väldigt ovanligt nu för tiden. Men det är ingen tvekan om att kemin i den kedjan har burit frukt under hela året och bör så göra även i slutspelet.
Försvarsgeneralen: Zdeno Chara
Som alltid när det gäller Boston är den stora härföraren i laget Zdeno Chara. Även han hade dock en riktigt trög start på säsongen men precis som övriga laget spelade han upp sig succesivt och från december och framåt har han verkligen visat prov på varför han är med i snacket om Norris Trophy iår igen. Gjorde till slut 17 mål och var med det fjärde bästa backen i hela NHL med den noteringen.
Målvakten: Tuukka Rask
Har spelat gudabenådad hockey hela säsongen och borde i mina ögon vinna Vezina Trophy. Mest nollor av alla med sju stycken. Femte mest vinster av alla, spelade dock 5-6 mindre matcher än målvakterna före pga att man ville vila honom mot slutet av säsongen. 2,04 insläppta mål per match är näst bäst efter Cory Schneider bland målvakterna som spelat över 45 matcher och en räddningsprocent på fenomenala 93% som är bäst av alla som spelat 45 matcher eller fler. Dessutom inger han ett otroligt lugn i laget, vilket alltid är väldigt betydelsefullt för att lag ska kunna prestera på sin toppnivå.
Doldisen: Carl Söderberg
Doldis kanske man inte ska säga, men faktum är att detta är Carl Söderbergs första hela säsong i NHL och han har hela året fått spela i tredjekedjan. Men, med tanke på det så har han ändå gjort 48 poäng på 73 matcher och verkligen fått sitt genombrott. Han har verkligen utnyttjat sin storlek och kommit in i spelet på liten rink riktigt bra, hans kemi med kedjekamraten och svenskpolaren Loui Eriksson har skördat stora framgångar under senare delen av säsongen vilket resulterat i att Bruins har en otrolig bredd framåt.
Detroit Red Wings
Matchvinnaren: Pavel Datsyuk
Många lag skulle vilja ha Pavel Datsyuk i sin förstakedja. Även om ryssen nu börjar närma sig ålderns höst och har haft skadeproblem den här säsongen har han fortfarande en toppnivå som få spelare i världen kan nå. Bergeron, Chara och gänget kommer få fullt upp med puckkonstnären.
Försvarsgeneralen: Niklas Kronwall
Bakom Niklas Kronwall ser det aningen tunt ut, framför allt med Jonathan Ericsson skadad, så det vill till att 33-åringen presterar sitt livs hockey om Detroit ska gå vidare. Räkna med många och tunga minuter för svensken.
Målvakten: Jimmy Howard
Är Jimmy Howard verkligen en målvakt som kan bära ett lag? Stundtals har han visat goda tendenser för det, men han har också varit mindre lyckosam här och där. Det är fördel Boston i målvaktsduellen, men ser Howard bara till att hålla sitt Red Wings i slagläge i varje match finns det goda förhoppningar.
Doldisen: Tomas Tatar
Detroit är välkända för att behålla sina yngre spelare länge i AHL, och Tomas Tatar är ett nytt exempel på att det inte behöver vara en dålig strategi. Slovaken har skolats under 3-4 i Grand Rapids innan det blev NHL-tjänstgöring fullt ut. Den här säsongen gjorde han 19 mål och 20 assist för Red Wings, och är en mycket intressant spelartyp.
Tre nycklar till seger:
Boston Bruins
Bredden
Man hade i serien hela nio spelare som gjorde över 40 poäng och har tre kedjor som vilken dag som helst kan gå in och avgöra en match på egen hand. Skulle då alla tre kedjor ha en bra dag samtidigt är det inte många lag i hela NHL som kan rå på Bruins, vilket man visade med besked den här säsongen då Presidents Trophy bärgades.
Fysiska spelet
Boston är ett storbyggt och tufft lag. Man är tillsammans med Blues och Kings förmodligen tuffast att möta fysiskt sett och det drar man ofta fördel av. I en serie i bäst av sju matcher kommer det vara viktigt att trötta ut sina motståndare, och ett skadedrabbat lag som Detroit har varit hela året kommer förmodligen få det tufft om Bruins spelar sitt vanliga spel.
Special teams
Jag hävdade inför säsongen att en av förra årets svagheter skulle förbättras avsevärt till iår. Och jag fick verkligen rätt då powerplay förbättrades radikalt. 14,8% förra säsongen förvandlades till 21,7% vilket var tredje bästa siffran i NHL. Som en liten, men ändå överkomlig bieffekt försämrades boxplay från 87,1% till 83,6%. Men, fortsätter man hålla såna siffror uppe under slutspelet har man väldigt mycket vunnet.
Detroit Red Wings
Pavel Datsyuk
I Henrik Zetterbergs frånvaro kommer det i princip att läggas ett omänskligt förtroende, och förväntningar, på Pavel Datsyuk – och är det någon som kan leva upp till det så är det Datsyuk. Säsongen har kantats av skadeproblem, men hans högstanivå är alltjämt mycket imponerande och det vill till att han plockar fram den nu.
Säsongens resultat
Hur stor vikt ska man lägga på inbördes möten under säsongen? Nu är det helt nya förutsättningar som gäller, men att gå in i en matchserie mot stora och mäktiga Boston och veta att man vann tre av fyra grundseriematcher, den senaste i början av april, är uppmuntrande. Boston kan ses som en hopplös uppgift med tanke på skadeläget, men har man besegrat Bruins tidigare kan man göra det igen.
Snabbheten
Boston är stora och tunga, och det är ingen slump att man har gjort det bra i de senaste slutspelen. Men man kan få problem med tekniska och skridskostarka lag, vilket Detroit definitivt kan utnyttja. Lyckas Red Wings trampa igång snabbheten och hålla en hög intensitet kan man skaka Bruins.
Förmodade laguppställningar:
Boston Bruins
Milan Lucic – David Krejci – Jarome Iginla
Brad Marchand – Patrice Bergeron – Reilly Smith
Chris Kelly – Carl Söderberg – Loui Eriksson
Daniel Paille – Gregory Campbell – Shawn Thornton
Zdeno Chara – Dougie Hamilton
Johnny Boychuk – Matt Bartkowski
Torey Krug – Kevan Miller
Andrej Meszaros – Corey Potter
Tuukka Rask (Chad Johnson)
Detroit Red Wings
Johan Franzén – Pavel Datsyuk – Justin Abdelkader
Gustav Nyquist – Riley Sheahan – Tomas Tatar
Tomas Jurco – Darren Helm – Daniel Alfredsson
Drew Miller – David Legwand – Luke Glendening
Niklas Kronwall – Brendan Smith
Kyle Quincey – Danny DeKeyser
Brian Lashoff – Jakub Kindl
Jimmy Howard (Jonas Gustavsson)
Skador:
Boston Bruins: Dennis Seidenberg, Adam McQuaid
Dennis Seidenberg hann spela 34 matcher innan han skadade knät så illa att det blev operation och säsongen var över. Adam McQuaid har haft flera skador mot slutet av säsongen, senast en överansträngning och där är det fortfarande osäkert när han kan vara tillbaka i spel. Man är just nu drabbade av influensan och tar inga risker inför första matchen, så man har låtit flera spelare vara hemma och kurera sig, förhoppningsvis är alla tillbaka i spel på fredag natt, annars kommer det att bli ändringar i laget.
Detroit Red Wings: Henrik Zetterberg, Jonathan Ericsson, Stephen Weiss, Dan Cleary
Detroit sitter med några tunga namn på skadelistan. Visst har såväl Stephen Weiss som Dan Cleary varit besvikelser den här säsongen, men i grund och botten är de pålitliga spelare. Kapten Zetterberg är givetvis en otroligt tung förlust, och han förväntas inte kunna vara i speldugligt skick igen efter sin ryggoperation förr i en eventuell andrarunda. Jonathan Ericssons fingerskada sätter också stopp för medverkan i förstarundan, i alla fall till en början.
Så går det:
Erik Hansson (BOS):
Om Boston spelar som man gjort under senare delen av säsongen så ska Detroit utan Henrik Zetterberg inte vara något problem. Man har dock gjort riktigt bra matcher mot Boston i vinter så ett varningens finger ska definitivt upp för Detroit, som är i slutspel för imponerande 23e raka säsongen. Men nu är det en helt annan grej och Bruins vet exakt vad man behöver göra för att slå ut ett heroiskt kämpande Detroit som hela säsongen haft problem med skador och på något vis känns det som att Bruins bara gått och väntat på detta i flera veckor medan Detroit fått kämpa rejält för det hela säsongen. Jag tippar att Bruins vinner den här serien med 4-1 i matcher då man är bättre på alla positioner än Red Wings.
Niclas Viberg:
Skulle Henrik Zetterberg vara frisk och i full form skulle förutsättningarna vara helt annorlunda, men utan Zäta och med en Pavel Datsyuk vars säsong har varit problematisk ser det jobbigt ut för Detroit. Man bjuder upp till kamp – det ser trots allt Datsyuk och Gustav Nyquist till – men i slutändan går Boston vidare med 4-2 i matcher.
Spelschema:
Fredag 18 april (01:30) Boston – Detroit
Söndag 20 april (21:00) Boston – Detroit
Tisdag 22 april (01:30) Detroit – Boston
Torsdag 24 april (02:00) Detroit – Boston
Lördag 26 april (21:00) Boston – Detroit
Måndag 28 april (tid meddelas senare) Detroit – Boston
Onsdag 30 april (tid meddelas senare) Boston – Detroit