Lagbanner
Preview: Boston Bruins – New York Rangers
Boston gjorde en mirakelvändning mot Toronto. Hur mäktar man med New York Rangers?

Preview: Boston Bruins – New York Rangers

Efter den smått otroliga och med Bostonögon fantastiska avslutningen i matchserien mot Toronto så väntar nu New York Rangers med en Henrik Lundqvist i högform. Två defensivt starka lag gör upp – vilka går till Conferencefinal?

Boston Bruins och New York Rangers ställdes båda inför ett match 7-drama när deras respektive åttondelsfinaler skulle avgöras. De båda matcherna slutade dock på helt olika sätt då Bruins stod för en makalös upphämtning när man från underläge 1-4 gick till övertidsseger med 5-4 mot Toronto. Rangers fick å sin sida en ganska enkel resa borta mot Washington där man till slut kunde gå ifrån och vinna med hela 5-0.
 
Fjärdeseedade Bruins tappade segern i Northeast Division till rivalen Montreal i slutet av grundserien, måhända en liten missräkning men faktum är att Bruins hade en ganska behaglig resa till slutspelet. I matchserien mot Toronto gick man upp till ett 3-1-läge och hade alltså två chanser att avgöra serien innan den dramatiska avslutningen i match 7.
 
Rangers å sin sida har fått kämpa i motvind under året, och inte infriat de högt ställda förväntningarna som fanns på laget innan året. Man kämpade kring slutspelsstrecket hela året och säkrade en topp 8-placering först i den näst sista omgången. I serien mot Capitals vann de båda lagen sina respektive hemmamatcher fram tills Rangers avgörande i huvudstaden.
 
Det blir alltså ett Original Six-möte även i Öst, och hur osannolikt det än kan låta har Bruins och Rangers inte mött varandra i en slutspelsserie på 40 år. Då, i början av 1970-talet, var de båda lagen bittra rivaler som möttes tre gånger på fyra år, med Boston-laget som segrare (och till slut vinnare av Stanley Cup) 1970 och 1972.
 
Vi ska troligen inte vänta oss en serie full av sprudlande skönspel, utan snarare jämna och stenhårda matcher mellan två lag som har sin stora styrka i det defensiva spelet.
 
Frågan är om Lundqvist leder sitt lag till ännu en viktoria eller om Bostons starka kollektiv lyckas få överhanden mot Manhattans stolthet?
 
Nyckelspelare:
 
Boston Bruins
 
Matchvinnaren: David Krejci

Tjecken visade i serien mot Toronto vilken kapacitet han har. Leder hela NHLs poängliga på 13 poäng och gjorde väldigt viktiga mål för Boston, varav ett matchvinnande. +9 är näst bäst i hela slutspelet, Nathan Horton är bättre på +11. Han är även på delad andraplats i målligan med 5 mål på 7 matcher. Kedjan med honom, Milan Lucic och Nathan Horton har varit den bästa i slutspelet hittills och där får Rangers verkligen se upp.

Försvarsgeneralen: Zdeno Chara

Efter en något knackig grundserie så har giganten verkligen visat vem som bestämmer i slutspelet. Både poängmässigt och spelmässigt har han visat klass. Bäst bland backarna offensivt med 8 poäng (1+7) och en femteplats i plus/minus slagen av enbart ovanstående kedja och Kindsbacken Slava Voynov. Leder han laget mot ännu en triumf nu?

Målvakten: Tuukka Rask

Fanns det frågetecken på målvaktsposten inför slutspelet så har Rask rätat ut det till utropstecken. Strålande spel och även här visar statistiken det då han är uppe och nosar i toppen. Lugnet han sprider i laget är något som är väldigt viktigt och speciellt då i ett tätt slutspel där ett eller två billiga mål kan bli ödesdigra. 

Doldisen: Johnny Boychuk

Johnny "Rocket" Boychuk är backen som inte brukar få de där stora rubrikerna. Men han är ovärderlig för det här laget i bakvattnet från spelare som Chara och Seidenberg. Visade även varför han kallas "Rocket" då han bombade ett av två mål mot Toronto. Kommer alltid till jobbet och gör det riktigt bra, inte den mest offensiva backen men som sagt visar två mål att det finns att ta av även här. 
 
New York Rangers
 
Matchvinnaren: Derick Brassard
 
När Rangers anfallsstjärnor svek, var det den lite mindre välkände Derick Brassard som klev fram mot Washington och visade vägen. Den passningsskicklige 25-åringen stod för två mål och sju assists i kvartsfinalen vilket var poängbäst i Rangers och visade överlag upp en fantastisk spelglädje i sitt första NHL-slutspel i karriären.
 
Försvarsgeneralen: Ryan McDonagh
 
Ryan McDonagh plockade på egen hand bort Alex Ovechkin i kvartsfinalen och det var en bidragande faktor till att Rangers nu står i semifinalen. McDonagh har växt ut till ryggraden i Rangers backlinje då han loggar tunga minuter och alltid står för ett gediget defensivt arbete och han kommer nu återigen att ställas mot namnkunniga spelare i Boston och få ett stort ansvar av coach John Tortorella.
 
Målvakten: Henrik Lundqvist
 
Den största anledningen som Rangers är i semfinal mot Boston stavas Henrik Lundqvist. Målvaktsfantomen svarade på nytt för en fenomenal slutspelsserie där han höll nollan som den fjärde målvakten någonsin i match sex och sju i ett slutspel. Allt talar för att "King Henrik" kommer att fortsätta att stjäla matcher åt sitt lag i semifinalen.
 
Doldisen: John Moore
 
En väldigt okänd spelare för de flesta, men faktum är att den 22-årige backen var en av de bästa spelarna i kvartsfinalen för Rangers. John kan styra ett power play, slå perfekta passningar, åker skridskor som en gud samt att han nästan aldrig går bort sig i defensiven. Ett mycket spännande framtidsnamn i New York.
 
Tre nycklar till seger:
 
Boston Bruins
 
Marchand-Bergeron-Seguin

Det här var kedjan man trodde skulle leverera, så som dem gjort hela säsongen tidigare. Men inför sista matchen hade man tillsammans stått för ett mål till väldigt mångas besvikelse. Patrice Bergeron visade dock i sista matchen med kvitteringsmålet och övertidsmålet plus en assist att han kan vara på gång. För den här kedjan är ett måste att få igång om man ska rå på Rangers, Lucic-Krejci-Horton kan inte göra allt ensamma. Frågan är dock om Julien låter dessa tre spela tillsammans eller om han splittrar kedjan, på träningarna ser man tecken till att så är fallet, huvudsaken är att dessa tre börjar leverera i vilket fall som helst.

Tuukka Rask

Nu får han det ultimata provet. Rask måste försöka nå upp till Lundqvists nivå i den här serien. Målvakten brukar man ju säga är halva laget och släpper han några lätta puckar här och var så blir det oerhört svårt att slå Rangers. Jag själv tror dock att Tuukka pallar för trycket och fortsätter visa att han är en av de bästa målvakterna i hela NHL. Fortsätter han som han spelat denna säsongen bör inte Vezina Trophy ligga långt borta för finländaren.

Doldisarna

De lite mindre namnkunniga spelarna i Boston behöver hjälpa de ledande kedjorna på ett bättre sätt än vad man gjorde i förra serien. Man kan inte direkt klaga på kämpaglöden, men poängmässigt finns det mer att önska från spelare som Peverley, Kelly, Campbell, Paille och Thornton. Får man några extra och oväntade mål från de här killarna så kan det ge den där extra lilla skjutsen som behövs för att vinna över Rangers.
 
New York Rangers
 
Stjärnorna måste vakna
 
Två spelare som Brad Richards och Rick Nash - som nästan täcker en fjärdedel av Rangers lönelista - stod tillsammans för tre fjuttiga poäng. Richards, som vann Conn Smythe Trophy 2004, ser ut att ha tappat all sitt självförtroende och väljer fel beslut efter fel beslut ute på isen, samtidigt som Rick Nash ofta inte syns till i matcherna. Det är nödvändigt för Rangers att dessa båda herrar vaknar till liv och börjar spela på den nivån som en hel hockeyvärld vet att de kan göra.
 
Grovjobbet
 
Rangers sätter stor tilltro till att alla spelare jobbar stenhårt över hela planen, och filosofin snarare om att släppa in färre mål än motståndarna snarare än att göra fler än dem. Spelare som Taylor Pyatt, Brian Boyle, Derek Dorsett och Ryan Callahan är alla tunga spelare att möta, och de behöver jobba hårdare än Bostons diton för att detta ska kunna gå vägen.
 
Henrik Lundqvist
 
Ja, det är lite tjatigt att behöva påpeka hans betydelse för Rangers i varenda preview, men faktum är att utan Henrik Lundqvist i mål hade Rangers inte varit med i matchen längre. Mot Washington var han omutlig i de två sista matcherna och han måste fortsätta spela på en omänsklig nivå när Bostons offensiva krafter står på andra sidan.
 
Förmodade laguppställningar:
 
Boston Bruins
 
Milan Lucic - David Krejci - Nathan Horton
Brad Marchand - Patrice Bergeron - Jaromir Jagr
Rich Peverley - Chris Kelly - Tyler Seguin
Daniel Paille - Gregory Campbell - Shawn Thornton

Zdeno Chara - Dennis Seidenberg
Wade Redden - Johnny Boychuk
Andrew Ference - Adam McQuaid
(Dougie Hamilton)

Tuukka Rask (Anton Khudobin)
 
New York Rangers
 
Carl Hagelin – Derek Stepan – Ryan Callahan
Rick Nash – Derick Brassard – Mats Zuccarello
Taylor Pyatt – Brian Boyle – Derek Dorsett
Chris Kreider – Brad Richards – Arron Asham
 
Ryan McDonagh – Dan Girardi
Michael Del Zotto – Anton Strålman
John Moore – Steve Eminger
 
Henrik Lundqvist (Martin Biron)
 
Skador:
 
Boston Bruins
 
Dennis Seidenberg (Lättare skada, förmodligen tillbaka i match 1 eller 2)
Andrew Ference (Lättare skada, förmodligen tillbaka i match 1 eller 2)
Wade Redden (Lättare skada, förmodligen tillbaka i match 1 eller 2)
 
New York Rangers
 
Marc Staal kom tillbaka efter sin hemska ögonskada och spelade en match mot Washington, men kastade in handuken efteråt. Rapporter gör gällande att hans syn inte är riktigt 100% och det är inte klart när Staal kan spela igen. Även Ryane Clowe gjorde comeback efter skada mot Washington, men blev tyvärr skadad igen. Där ryktas det om en hjärnskakning och det är oklart när Clowe är åter i Rangers laguppställning. Michael Sauer är borta resten av säsongen med en hjärnskakning.
 
Så går det:
 
Erik Hansson (BOS):
 
Totalt omöjligt att tippa, trodde inte det skulle bli så jämnt mellan Boston och Toronto. All cred till Maple Leafs, där har man något på gång. Den här serien kommer bli minst lika tät, förmodligen tätare överlag match för match. Jag tror dock att Bruins vinner ännu en sjunde och avgörande match!
 
Daniel Johansson (NYR):
 
Efter att ha tippat rätt att Rangers skulle vinna match sju mot Washington håller jag fast på den inslagna vägen. Den här serien kommer bli väldigt fysisk och underhållande och det känns väldigt oberäkneligt att tippa, men den här gången säger både hjärna och hjärta 4-3 i matcher till laget från New York.
 
Oscar Grälls Nilsson (NYR):
 
En intressant serie med två lag som spelar på ett liknande, uppoffrande och fysiskt sätt. För Rangers del handlar det till att börja med Henrik Lundqvist, om han har tänkt sig spela på samma nivå som de sista matcherna mot Capitals, har Blueshirts vunnit väldigt mycket. För Boston handlar det om att hitta vägar förbi den svenske målvakten, samtidigt som man med sin tyngd jobbar hårdare och bättre än Rangers. Klarar man av det? Jag tror inte det, utan Lundqvist kommer bomma igen samtidigt som Nash och Richards börjar producera. Rangers vinner med 4-2.
 
Spelschema:
 
Torsdag 16/5 kl 01.30 Boston - Rangers
Söndag 19/5 kl 21.00 Boston - Rangers
Tisdag 21/5 kl 01.30 Rangers - Boston
Torsdag 23/5 kl 01.00 Rangers - Boston
*Lördag 25/5 Boston - Rangers
*Måndag 27/5 Rangers - Boston
*Onsdag 29/5 Boston - Rangers
 
* = Vid behov

E Hansson, D Johansson & O Grälls Nilsson2013-05-15 23:13:00

Fler artiklar om NHL-podcast