Preview: Chicago Blackhawks - Detroit Red Wings
Det vankas ett klassiskt Original 6-möte när Chicago och Detroit drabbar samman i Western Conference. Håller Blackhawks för favorittrycket eller kan Red Wings skrälla?
Chicago mot Detroit är ett utav de mest intensiva ”derbyna” i NHL, städerna ligger bara ca 30 mil ifrån varandra och det är även två Original 6-lag, vilket gör matcherna ännu hetare. Chicago har under säsongen dominerat Detroit och vunnit 4 utav de 4 matcher som har spelats. Chicago har bland annat vunnit med 7-1 i Detroit under året vilket säger en hel del.
I slutspelssammanhang så har lagen inte möts sedan 2009, då i Conference-final där Detroit avancerade vidare.
Mycket talar för att även detta kan bli en slutspelsserie utöver det vanliga med två klassiska lag. Men favoriterna är Chicago.
Chicago skickade ett NHL-rekord till historieböckerna under säsongen och dominerade i grundserien med Presidents Trophy-vinst, som kröner seriens bästa lag – i grundserien.
I slutspelet blev det formsvaga Minnesota Wild som stod redo på andra sidan isen, men det blev inte heller någon jättesvår match för jättefavoriterna. Första matchen var tät och tuff tillika match 3 i Minnesota, utöver det så var det inte så speciellt tufft läge för Chicago, som tillslut vann med övertygande 4-1.
Nu väntar skrällen Detroit Red Wings som nog inte hade många förhandstips mot Anaheim, men de gjorde det bra och kan bli en tuffare nöt än Wild för Blackhawks att knäcka.
Detroit kunde inte säkra sin slutspelsplats förrän i den sista omgången, och när man nu slog ut Anaheim tog man sig till andrarundan för sjätte gången på de sju senaste åren. Red Wings är inte längre den stormakt man var för inte så länge sedan, men det är inte heller något lag man bara ska avfärda.
Med namn som Henrik Zetterberg, Pavel Datsyuk och Johan Franzén finns det offensiv kompetens som inte skojas bort. Det finns också goda förutsättningar bakom dessa tre namn, men den stora nyckeln för Red Wings blir givetvis defensiven. Man höll bland annat Corey Perry mållös i förstarundan, och stjärnorna i Chicago måste hållas under kontroll om chansen till skräll ska finnas.
Chicago kommer få en längre tids vila inför den här matchserien, då man tidigt avfärdade Minnesota. Detroit å sin sida kommer från sju matcher mot Anaheim och har tempot uppe. Är det en fördel - och kan man i så fall dra nytta av den?
Matchserien inleds på onsdag natt, med nedsläpp klockan 02:00, svensk tid.
Nyckelspelare:
Chicago Blackhawks
Matchvinnaren: Patrick Kane
Kane hade inte mest poäng i första rundan i laget med sina 5, men är ändå den mest givna på denna position med sin förmåga att frysa spelet och leta upp de suveräna pass som han allt som oftast lyckas att hitta. Han är en stor faktor i Hawks framgångsrecept. Men även Patrick Sharp har fått det att lossna lite med hela 5 mål mot Wild. Men Kane är given.
Försvarsgeneralen: Brent Seabrook och Niklas Hjalmarsson
Både ”Hammer” och ”Seabs” är extremt värdefullt i försvaret och gör allt för att pucken inte skall hamna bakom Corey Crawford, de offrar sig och täcker skott med den kroppsdel som är nödvändig, huvudet om så krävs. Även här så måste jag påstå att valet är enkelt. Men det föll på två stycken, men vinner man Presidents så får man lite egna regler.
Målvakten: Corey Crawford
Crawford har gått ifrån skarpt kritiserad till hyllad under bara ett par månader, för jag måste säga det med lite svordomar inblandat för ”JÄVLAR VILKET LYFT HAN HAR FÅTT” han har blivit extremt solid och visade extremt hög klass mot Minnesota vilket inte får mig att tvivla någonting längre. Jag var aningen tveksam inför playoffs men inte ett dugg nu.
Crawford har 95 i räddningsprocent efter 5 matcher och ligger 3:e i slutspelet med det och har 1.32 i GAA, det tillför också att laget vunnit så många matcher som de har gjort.
Doldisen: Bryan Bickell
Bryan Bickell är en doldis för många, men för mig är han en sann hjälte. Han ger 110% varje kväll och har varit riktigt bra under den första delen av slutspelet, men hela kedjan med Bickell – Shaw – Stålberg har varit fantastisk hela året och har fortsatt med det även i de viktigare matcherna. När det drar ihop sig i matcher, håll koll på tredjekedjan, säger bara det.
Detroit Red Wings
Matchvinnaren: Henrik Zetterberg
Det är Henrik Zetterberg som är den stora ledaren i Detroit, och inte bara sett ur aspekten som lagkapten. "Zäta" är hela den drivande kraften på isen. När svensken spelar på toppen av sin förmåga kan Detroit skaka vilken motståndare som helst, och givetvis kommer han få en nyckelroll mot Chicago. "Zäta" måste stänga ner Blackhawks stora stjärnor samtidigt som han själv producerar. En tuff uppgift, men är det någon som kan hantera den är det Henrik Zetterberg.
Försvarsgeneralen: Niklas Kronwall
Niklas Kronwall inledde säsongen strålande, men svalnade av allt eftersom. I förstarundan mot Anaheim blev det bara en passningspoäng och -2 som facit. Det vore givetvis önskvärt om Kronwall kan hjälpa till något mer i offensiven, men mot Chicagos mäktiga offensiv kommer prio 1 för Detroit i allmänhet och Kronwall i synnerhet att vara defensiven. Det är där Red Wings måste vinna matcherna.
Målvakten: Jimmy Howard
Siffrorna är inte lika fina som under grundserien, men Jimmy Howard är - som alla målvakter - otroligt viktig för sitt lag. Defensiven måste fungera klockrent för Detroit, och en stor del av de förhoppningarna vilar givetvis på Howards axlar. Han har en skön högstanivå och måste prestera väldigt, väldigt nära den om Red Wings ska hota Blackhawks.
Doldisen: Damien Brunner
Det är kanske aningen för hårt att kalla Damien Brunner för en doldis, men i sammanhanget får han ändå ses som en sådan. På sina sju första slutspelsmatcher gjorde han fem poäng, vilket får ses som ett klart godkänt facit. Schweizaren måste fortsätta med sin secondary scoring om Detroit ska lyckas.
Tre nycklar till seger:
Chicago Blackhawks
Powerplay är en viktig del i Blackhawks framtåg i slutspelet. Powerplay har inte varit deras bästa sida de senaste åren, men för ett långt slutspel måste A-spelet plockas fram.
Boxplay är något som har förbättrats med Krüger och Frolik i spetsen, de två européerna har varit en stor del till att de har klarat så många powerplay som de har gjort utan att få mål i baken.
Målvaktsspelet, det har varit ett frågetecken men året har visat motsatsen. Men det är i slutspelet som det måste levereras, grundserien är en sak, slutspel en annan. Jag tvivlar inget länge men det är fortfarande en viktig del av receptet.
Detroit Red Wings
Special teams är som vanligt ett viktigt inslag, men då Detroit sannolikt inte kan mäta sig med Chicago i even strength vill det till att powerplay och penalty kill fungerar. Powerplay höll en bra nivå mot Anaheim, men numerärt underläge måste förbättras.
Henrik Zetterberg och Pavel Datsyuk kommer säkerligen att göra sina poäng, men en nyckel för Detroit är secondary scoring. Johan Franzén måste ta fram sin gamla sköna slutspelsform, och spelare som Justin Abdelkader, Valtteri Filppula och Damien Brunner måste leverera.
Team defence kommer lägga grunden för Detroits chanser att avancera. Fungerar defensiven har man offensiv spetskompetens för att skaka Chicago, men fallerar team defence blir Blackhawks sannolikt en omöjlig motståndare.
Förmodade laguppställningar:
Chicago Blackhawks
Saad-Toews-Hossa
Sharp-Handzus-Kane
Bickell-Bolland-Stålberg
Shaw-Krüger-Frolik
(Bollig, Carcillo, Mayers)
Keith-Hjalmarsson
Leddy-Seabrook
Oduya-Rozsival
(Brookbank, Stanton)
Crawford (Karlsson)
Detroit Red Wings
Cleary-Zetterberg-Filppula
Abdelkader-Datsyuk-Franzén
Nyquist-Andersson-Brunner
Bertuzzi-Eaves-Samuelsson
Ericsson-Kronwall
Smith-Quincey
Kindl-Colaiacovo
Howard (Gustavsson)
Skador:
Chicago Blackhawks
Efter att Bolland fått klartecken att återvända in i laget till matcherna mot Detroit är det bara Ray Emery som är osäker, en lower-body sätter stopp för honom, ingen vet riktigt när han återvänder.
Detroit Red Wings
Darren Helm är fortfarande borta och förväntas inte spela mer den här säsongen. Danny DeKeyser skadade tummen i matchserien mot Anaheim och kommer missa flera veckors spel. Även Drew Miller dras med skadeproblem. I hans fall är det en handskada som sätter stopp för spel.
Så går det:
Philip Bjuresäter:
Jag har en känsla utav att det kan bli klassiska matcher, men jag håller ändå fanan väldigt högt för mitt kära Chicago. Jag tror på 4-2 eller 4-1, men jag måste nog ändå säga 4-1, jag kan inte se att Detroit kan ha en chans mot Chicagos bredd.
Niclas Viberg:
Detroit har förutsättningarna för att kunna skaka Chicago, men då måste precis allting klaffa samtidigt som Chicago inte riktigt når toppform - och det är inte mycket som talar för det på förhand. Chicago får sannolikt en ganska bekväm resa till Conference-final, mycket tack vare sitt överlägsna djup.
Spelschema:
Onsdag 15/5 Chicago - Detroit
Lördag 18/5 Chicago - Detroit
Måndag 20/5 Detroit - Chicago
Torsdag 23/5 Detroit - Chicago
Lördag 25/5 Chicago - Detroit *
Måndag 27/5 Detroit - Chicago *
Onsdag 29/5 Chicago - Detroit *
* = vid behov
Lördag 18/5 Chicago - Detroit
Måndag 20/5 Detroit - Chicago
Torsdag 23/5 Detroit - Chicago
Lördag 25/5 Chicago - Detroit *
Måndag 27/5 Detroit - Chicago *
Onsdag 29/5 Chicago - Detroit *
* = vid behov
Philip Bjuresäter & Niclas Viberg2013-05-13 23:30:00