Preview: Chicago Blackhawks – Minnesota Wild
Chicago vann Presidents Trophy och är storfavoriter. Minnesota satsade stort under sommaren och tog sig precis till slutspel. Blir det en favoritseger för Blackhawks eller kan Parise och Suter bära Wild till en skräll?
Minnesotas säsong har varit upp och ner. Inte så förvånande med tanke på de stora förändringarna i spelartruppen inför säsongen. Suter, Parise, Granlund och Brodin var alla nya och P-M Bouchard var tillbaka efter stora skadebekymmer. Laget började tveksamt men reste sig och ledde Northwest Division under en period. Dessvärre avslutade laget svagt och det var alltså inte förrän i den sista omgången laget lyckades ta sig till slutspel.
Blackhawks har hela säsongen seglat ostört i toppen och har haft en helt fantastisk säsong. Man är även Presidents Trophy vinnare, vilket medför extra press.
Ettan mot åttan, vi såg vad som hände ifjol när LA Kings mot alla odds på förhand dängde Vancouver ganska enkelt och gick som bekant hela väggen mot titeln. Det kan hända, med Blackhawks kommer med största sannolikhet att vara ett nummer för stort för laget från tvillingstäderna.
Historia:
Chicago och Minnesota håller på att bygga upp en stor rivalitet, med tanke på att städerna ligger nära så bidrar det så klart till en större rivalitet. Med även en slutspelsserie under bältet kommer uppmärksamheten mellan lagen att öka och det kommer troligtvis att bidra till en större rivalitet på isen, precis så som vi vill har det.
Chicago och Minnesota har aldrig möts i ett slutspel tidigare, Wild nådde slutspelet för första gången sedan 2008, där nu stjärnförvärven Zach Parise och Ryan Suter får chans att glänsa, de tillsammans med Toews, Kane, Hossa och Sharp. Matchserien ska bli mycket intressant att se hur det utvecklar sig. Om kampen om varje meter blir lika stenhård som förväntat.
Nyckelspelare:
Chicago Blackhawks
Matchvinnaren: Patrick Kane
I ett lag som vinner Presidents Trophy finns så klart många matchvinnare annars skulle de inte vara där de är. Men om man ska fokusera på just en så kan man inte undgå Patrick Kane som har haft en lysande säsong och varit en stor faktor sett över säsongen, men han har även klivit fram när det som bäst behövs.
Efter ett antal magiska stunder på isen inkluderat några fantastiska pass och mål så kan man inte undgå att nämna gubben i lådan som sköt Stanley Cup till Chicago 2010. Han är älskad och kommer alltid vara älskad i Chicago för det målet. Med all rätt. Kane är en färgklick som sätter prägel på sitt egna sätt i matcherna. Kane slutade femma i NHLs poängliga med 55 poäng vilket har gjort hans status ännu större.
Försvarsgeneralen: Brent Seabrook
Duncan Keith är en kille som är svår att undgå i dessa sammanhang men när det gäller försvarskungar så måste man nämna Brent Seabrook som är navet i Blackhawks försvarsarbete. Seabrook är en kille som ger 100% i alla byten, jag säger inte att de andra ger mindre, men Seabrook är en kille som inte är lika elegant som Keith men gör lika stör nytta om egentligen inte större.
Seabrook är kungen i Chicago när det gäller försvarsarbetet.
Grovjobbaren: Dave Bolland
Det finns många tänkbara grovarbetare i Blackhawks trupp, men den jag tycker utmärker sig är ”the rat” Dave Bolland som verkligen vet hur man kommer under skinnet på en motståndare. Med flertalet kommentarer i media mot bland annat flera i Vancouvers organisation så har han fått flera spelare men även coacher att uttala sig hårt mot sig.
Bolland har haft en mer offensiv roll under året med Kane och Sharp på en varsin sida, men hans jobb som ”the rat” har inte avtagit för det. Men lita på att det kommer fler uttalanden under slutspelets gång.
Doldisen: Andrew Shaw
En kille som är ganska okänd runt om i hockeyvärlden och NHL är Andrew Shaw som dock inte är nära lika okänt i Chicago, Shaw kom in under fjolårssäsongen och gjorde succé direkt med sin orädda spelstil och har satt färg på de kedjekamrater han har matchats med. Shaw är en typ som skulle kunna göra dundersuccé i ett slutspel och kan troligtvis bli samma succé för Chicago som Brad Marchand var för Boston vinnarsäsongen 2011.
Kommer in okänd och gör succé, Shaw har allt för att bli just det.
Bryan Bickell är också en nämnvärd spelare under kategorin doldis, han är billigast i laget, men hans arbetskapacitet är knappast lägst.
Målvakten: Corey Crawford
Blackhawks målvaktspar Corey Crawford och Ray Emery var efter en dålig säsong där det tog slut i förstarundan mot Phoenix väldigt ifrågasatta och det var många som ställde sig tveksamma till deras existens i Blackhawks-tröjan. Men årets säsong har motbevisat de flesta. Båda målvakterna har imponerat stort och har lyft sig enorm och har gått från en osäkerhet i målet till en säkerhet och man vet nu vad man får varje kväll.
Det är ett fantastiskt lyft som de har gjort, nu återstår bara en succé i ett slutspel för de två herrarna med mest press. Men Blackhawks har materialet att gå hela vägen.
Lagkaptenen: Jonathan Toews
”Jonny T” är av många en het kandidat till Hart Trophy som ligans mest värdefulla spelare under grundserien, en bättre kapten går knappast att hitta? 48 poäng på 47 matcher och en kille som går i bräschen varje kväll, en bättre kapten än Jonathan Toews är svårt att hitta.
Toews har imponerat stort och det är inte mycket som behöver tilläggas.
Fightern: Dan Carcillo
Blackhawks har två egentliga fighters, men skillnaden är att Danny Carcillo kan spela lite hockey till skillnad mot Brandon Bollig, i övrigt finns det inte mycket att nämna om dem.
Coachen: Joel Quenneville
”Coach Q” är en rutinerad räv i NHL-sammanhang och vet vad som krävs för att vinna. Han var vinnande coachen 2010 när Blackhawks gick hela vägen, han coachar oftast sitt talangfulla manskap rätt och ska ha mycket cred för det. Quenneville är även bra på att matcha in sina unga spelare i rätt miljöer. Han började till exempel med att matcha Saad med Toews och Hossa i första femma där han har imponerat stort. Drew LeBlanc har även han fått chans i ett par matcher där även han har fått högklassig omgivning.
Minnesota Wild
Matchvinnaren: Zach Parise
Lagets poängkung, krigare och alltigenom kompletta spelare har snabbt blivit en publikfavorit hos fansen då han både gör mål men är också den som åker absolut mest skridskor matcherna igenom. Med ett stort hjärta (född i Minnesota) leder han laget offensivt där han ofta hittar målet tätt inpå motståndarmålet.
Försvarsgeneralen: Ryan Suter
En av NHL:s bästa backar. Defensivt som offensivt. Spelar i snitt över 27 minuter/match och är lugnet själv i försvarzonen. Framåt producerade han 32p (4+28) vilket gjorde att han blev trea i Wilds interna poängliga. Tillsammans med Jonas Brodin bildar han Wilds bästa backpar.
Grovjobbaren: Cal Clutterbuck
Cal kombinerar en god skridskoåkning med en tuff spelstil. Han banar väg för andra genom sitt hårda jobb och är en uppskattad spelare för coach Yeo.
Doldisen: Devin Setoguchi
Femma i lagets poängliga som tog ett större ansvar när Heatley blev skadad. Kombinerar bra speluppfattning med ett vasst skott och har många matchavgörande mål under säsongen. Bli inte förvånad om han kommer högt upp i poängligan när vi summerar slutspelet för Wild.
Målvakten: Niklas Bäckström
Har under många år haft en ohotad förstaplats mellan stolparna och är i sina bästa stunder topp 5 i NHL. Har dessvärre stått väldigt mycket matcher under grundserien då den evige talangen Josh Harding drabbades av nervsjudomen MS. Trots det är Harding fast besluten att fortsätta spela hockey på absolut högsta nivå och fortsätter konkurera med Bäckström. Vår finske målvakt måste spela på toppen av sin kapacitet för att Wild ska ha någon som helst chans i matcherserien.
Fightern: Zenon Konopka
Stor, stark och dålig på skridskorna. En fighter.
Lagkaptenen: Mikko Koivu
Lagets hjärta. Tvåa i poängligan och en av NHLs starkaste tvåvägscentrar. Gör sin åttonde säsong i laget har äntligen hittat en värdig lek-kamrat i Parise. Att dom två lyckas är ett måste om laget ska ha en chans mot Chicago.
Coachen: Mike Yeo
NHLs yngsta coach (39 år) och Wilds tredje tränare genom tiderna. Har ett ovanligt lugn och är en perfektionist ut i fingerspetsarna. Har haft en stor press på sig från fans och media i Minnesota, främst genom Suter och Parises intåg då alla förväntade sig att laget minst skulle klara sig till slutspel.
Duellerna:
Bäckström – Crawford
Målvaktsduellen. Som vanligt gäller det att målvakterna är på topp. Bäckström har rutinen men det var längesedan han spelade slutspelshockey. Har stått många matcher i år vilket kan visas i ett intensivt slutspel.
Crawford har ifrågasatts av många, men säsongen har varit stark och nu finns chansen att överbevisa alla i slutspelet.
Toews – Koivu
Centerduellen. Två oerhört spelskickliga centrar som båda lagen bygger mycket av sitt spel kring. Koivu leder Minnesota med sin attityd och måste fortsatt producera för att laget ska kunna hota Chicago. Dessutom ska han bana väg för Parise genom sitt skickliga passningsspel.
Suter – Keith
Två av ligans bästa tvåvägsbackar som lagen lutar sig mot. Båda spelar mycket och får inte svikta i form. Suter är kanske den som inte får svikta en tum då Minnesota är mer beroende av honom än vad Chicago är av Keith.
Tre nycklar till seger:
Chicago Blackhawks
Powerplay
Powerplay är en viktig del i Blackhawks framtåg i slutspelet, powerplay har inte varit deras bästa sida de senaste åren, men för ett långt slutspel måste A-spelet plockas fram.
Boxplay
Har förbättrats med Krüger och Frolik i spetsen, de två européerna har varit en stor del till att de har klarat så många powerplay som de har gjort utan att få mål i baken.
Målvaktsspelet
Det har varit ett frågetecken men året har visat motsatsen. Men det är i slutspelet som det måste levereras, grundserien är en sak, slutspel en annan.
Minnesota Wild
Suter/Brodin
De spelar överlägset mest av backarna och måste fortsatt spela som de gjort under säsongen för att Minnesota ska ha en chans.
Powerplay
Måste effektiviseras. Många gånger har laget verkat ofokuserat och inte varit effektivt nog. Det måste bli bättre och återigen är det samspelet Koivu/Parise som måste stämma.
Coach Yeo
Hur agerar Yeo när han nu för första gången som huvudtränare coachar slutspelshockey? Många tvekar på hans orutin i dessa sammanhang. Han måste visa tydlighet och pondus när det börjar hetta till.
Förmodade laguppställningar:
Chicago Blackhawks
Saad-Toews-Hossa
Sharp-Bolland-Kane
Bickell-Shaw-Stålberg
Frolik-Krüger-Carcillo
Keith-Seabrook
Oduya-Hjalmarsson
Leddy-Rozsival
Crawford (Emery, skadad?) (Hutton)
Minnesota Wild
Parise-Koivu-Coyle
Clutterbuck-Cullen-Setoguchi
Mitchell-Brodziak-Bouchard
Rupp-Konopka-Dowell
Brodin-Suter
Gilbert-Stoner
Spurgeron-Falk
Bäckstöm
Harding
Skador
Chicago Blackhawks
Dave Bolland - Har varit borta ett tag med en ”lower-body injury” ingen vet riktigt vad det är, men det är listad som ”day-to-day” han borde vara tillbaka tills första matchen.
Ray Emery – Han startade matchen mot Edmonton, men i en närkamp så lämnade han matchen direkt och ersattes av Crawford, det är en ”lower-body” , vi får se om han är tillbaka redan på tisdag, annars finns Carter Hutton på bänken och backar upp Crawford.
Minnesota Wild
Danny Heatley – En av lagets viktigaste spelare rent offensivt är borta resten av säsongen vilket är ett tufft avbräck för laget. Heatley är en sniper av klass och även fast han sett sina bästa dagar hade han med en full säsong garanterat legat topp tre i poängligan.
Jason Pominville – Kom sista dagen av draften och gjorde många poäng och såg vass ut. Har nu en ”upper-body injury” och står som dag-för dag. Oklart när han är tillbaka.
Inbördes möten under säsongen:
CHI-MIN 2-3 SO
CHI-MIN 5-3
MIN-CHI 0-1
Så går det:
Andreas Ekeling:
Wild har kanske den tuffaste uppgiften av alla lag framför sig. Chicago var ligans bästa lag grundserien igenom och det ska väldigt mycket till om Wild ska rubba Blackhawks. Firma Koivu/Parise/Suter måste alla spela på topp samtidigt som Bäckström är ett monster i målet. Defensiven måste primeras och sen satsa på omställningar och förvalta de powerplay som kommer. Hoppet är det sista som överger en så varför ska inte superskrällen komma här?
Philip Bjuresäter:
Jag tror att Blackhawks tyngd och det spel som de har visat upp under säsongen kommer att köra ner Minnesota som inte alls har samma breda trupp, Blackhawks stjärnor har verkligen presterat på topp och mycket tyder på att det kommer att fortsätta. Crawford spikar igen och Hawks vinner med 4-1.
Spelschema:
Minnesota – Chicago tis 30 april – 02:00 (Match 1)
Minnesota – Chicago fre 3 maj – 03:30 (Match 2)
Chicago – Minnesota sön 5 maj – 21:00 (Match 3)
Chicago – Minnesota tis 7 maj – 03:30 (Match 4)
Minnesota – Chicago tors 9 maj – (Match 5, om nödvändig)
Chicago – Minnesota lör 11 maj – (Match 6, om nödvändig)
Minnesota – Chicago sön 12 maj – (Match 7, om nödvändig)