Preview: Chicago Blackhawks – Minnesota Wild
För tredje gången på lika många säsonger ser vi ett slutspel där Chicago Blackhawks och Minnesota Wild slåss om avancemang. Blir det tredje gången i rad som Hawks spelar ut Wild, eller blir det tredje gången gillt för Minnesota?
Säsongen 2012-13 var det aldrig något snack om vilket lag som var bäst. De blivande Stanley Cup-mästarna avfärdade enkelt ett nykomponerat Minnesota och vann bekvämt med 4-1 i matcher. Ifjol var situationen en annan. Minnesota var ett mer fungerande lag som kom stärkta efter en imponerande vändning mot Colorado i första rundan, och även om matchserien slutade 4-2 till Chicago var Minnesota det spelmässigt dominerande laget. En viss Corey Crawford storspelade, och lyckades föra sitt lag vidare till Conference final mot Los Angeles Kings.
Hur ser det ut i år då? Det är nog jämnare än någonsin.
En av de största skillnaderna jämfört med ifjol är att Chicago inte har någon storspelande målvakt för tillfället. Varken Crawford eller Scott Darling har imponerat i slutspelet, utan har turats om att vakta målet i den målglada matchserien mot Nashville. Crawford inledde som förstemålvakt, passerades av Darling, som i sin tur tappade tillbaka förstaspaden till Crawford. Wild har däremot en skållhet målvakt i Devan Dubnyk, som efter klubbytet från Arizona varit en av ligans absolut bästa målvakter. I Minnesotas fyra segrar mot St. Louis släppte han bara in fyra mål. Jämför det med Crawford/Darlings tio.
Chicago är dock långt mer än sin målvakt. Vi ser hur NHL:s störste ledare Jonathan Toews har tagit kommandot på isen och öst in poäng. Vi ser hur världens bäste back de senaste åren, Duncan Keith, styr och ställer från blålinjen. Vi ser också hur Patrick Kane så smått har börjat hitta tillbaka till formen efter sitt långa skadeuppehåll. Chicago vann den sista matchen mot Predators efter att ha vänt 0-3 till seger. Är man nu mästare på att göra comeback också?
För Minnesotas del handlade det istället om att med defensiva medel kväva sin motståndare. St. Louis lyckades varken luckra upp försvaret eller Dubnyk, och när Wild utnyttjade sina chanser, ja, då stod Minnesota som segrare. Förstakedjan med Zach Parise, Jason Pominville och Mikael Granlund har varit lagets offensiva katalysator i slutspelet, men Mikko Koivu, Thomas Vanek och Jason Zucker har varit mer lyckosamma mot Blackhawks tidigare den här säsongen. Har Wild därmed två riktigt vassa kedjor?
Det är en jämn matchserie som kan sluta hur som helst. I grundserien vann Chicago de tre första matcherna och Minnesota de avslutande två, så det går inte att säga att något av lagen har dominerat de andra. Men vi kan konstatera att om Chicago tror att de kan vända två- och tremålsunderläge mot Minnesota – som de gjorde mot Nashville – slutar sannolikt den har matchserien med Wild-seger. När Wild kopplar greppet om matcher är de smått omöjliga att besegra. Framförallt med Dubnyk i mål. Kan Chicago däremot lösa Dubnyk, då väger det sannolikt över till Blackhawks fördel.
Lets drop the puck.
Nyckelspelare:
Chicago
Matchvinnaren: Patrick Kane
Kane spelade inte en grundseriematch efter den 24 februari, men likväl kommer han in och äger spelet som om att han inte funnits på skadelistan. 7 poäng på 6 matcher trots en tidigare trasig axel tyder på klass. Kane har också den otroliga förmågan att alltid kliva fram när det behövs som mest.
Försvarsgeneralen: Duncan Keith
Serien mot Predators kan mycket väl ha varit då Keith spelade sin bästa hockey under hela året. Han gör ett stabilt jobb i defensiven och är alltid ett hot i offensiven, vilket också visat sig med två matchvinnande mål. Ett i övertid i game 1 och det avgörande med 3,5 min kvar av game 6.
Målvakten: Corey Crawford
Crawford fick under game 2 lämna ifrån sig startsysslorna till Chicago-bördige Scott Darling. Darling svarade upp till kraven och startade totalt fyra matcher på raken. Vilket förde Crawford surnandes till bänken. Men laget vann och hans humör var på topp, enligt honom själv. Match 6 blev inte vad Darling hade hoppats och han släppte tre kassar relativt tidigt och fick då lämna tillbaka till Crawford. Som är där för att stanna då han spikade igen totalt.
Doldisen: Andrew Desjardins
Denne slitvarg har fått en riktig betalning för sitt hårda slit under slutspelet. Från att kanske inte tillföra så mycket så bildar han nu en fruktad fjärdekedja tillsammans med Marcus Krüger och Andrew Shaw. Han har också målat under serien vilket var hans första i indiantröjan och mer lär komma, för lägena fattas inte.
Minnesota
Matchvinnaren: Zach Parise
Parise gjorde ingen besviken i den första slutspelsrundan, utan var Minnesotas offensiva ”go-to-guy” precis som han var tvungen att vara. Sju poäng på sex matcher gör honom till poängbäst i Wild, och det kommer sannolikt att krävas något liknande i den här slutspelsrundan om Minnesota ska kunna rubba Chicago.
Försvarsgeneralen: Ryan Suter
Suter var sannolikt inte helt nöjd med sin insats i matchserien mot St. Louis. Han gjorde nära på ingenting i offensiven och tilldelades inte lika mycket istid som vi är vana vid att se. Visst spelar han alltid mot motståndarnas stjärnor på ett effektivt sätt, men om det ska bli avancemang måste Suter bidra mer över hela isen.
Målvakten: Devan Dubnyk
I de två matcher Dubnyk har spelat mot Blackhawks den här säsongen har han bara släppt in ett mål på 57 skott. Det är ett litet urval, men är i alla fall inget tecken på att Chicago skulle ha listat ut hur man överlistar honom. Mot Blues hade han mediokra dagar vid de två förlusterna, men var utöver det precis så stabil och lugn som Minnesota önskar.
Doldisen: Jason Zucker
Jag vet, exakt samma nyckelspelare som i förra rundan. Men nu är det så att Zucker är en doldis, och har varit mycket bra mot Chicago säsongen 2014-15. Han har gjort mål i tre av de fyra senaste mötena och är målbäst i Wild mot Blackhawks den här säsongen. Nu blev det bara en kasse mot Blues, men i en matchserie med större ytor kan han få mer användning av sin skridskoåkning.
Tre nycklar till seger:
Chicago
Målvakterna
Är Crawford tillbaka på banan eller är det ännu en ihopklappning att vänta. Just denna fråga kommer vi inte få något svar på för ens det kickar igång på fredag. Ska man lita på det som Crawford fick stå emot i game 6 mot Nashville så är han tillbaka på tronen som Blackhawks ”guy to be” men som sagt, vi ska inte ta ut något i förskott. Mycket kan hända- det har vi sett.
Stjärnorna
Fortsätter Blackhawks tre superstjärnor att leverera så kan det sluta i mycket fest i Chitown. Kane har kommit tillbaka på ett sätt som är ögonbrynshöjande. Toews har enligt rapporter uttalat blivit mer chansfylld i offensiven vilket har skördat frukt och resulterat i att han leder poängligan i slutspelet. Sen också Keith som jag skrev om tidigare. Han har tagit sitt spel till en annan nivå.
Djupet
Blackhawks två sista kedjor har fungerat olika bra. Den uttalade tredjekedjan har inte kanske gjort det som många förväntade sig, medan den fjärde har skapat vad fansen har väntat på. En riktigt giftig bottomline. Vi får se hur det utvecklar sig i serien mot Wild. Känslan är att man nu fått koll på lag med hög fart. Vilket är positivt.
Minnesota
Stoppa Hawks top guns
Minnesota lyckades kväva Blues offensiva krafter. Vladimir Tarasenko och Patrik Berglund var ensamma om att göra mer än ett mål för Blues. Kan Wild lika effektivt plocka bort Chicagos stjärnor kommer man att ha en bra chans att ta sig vidare, eftersom motståndarna släpper in ganska mycket mål.
Dubnyk
I defensiven är det naturligtvis Dubnyk som är den viktigaste spelaren. Håller han samma nivå som tidigare blir Minnesota fruktansvärt farliga i den här matchserien. Minnesota har bara förlorat en match under hela säsongen när Dubnyk släppt in färre än tre mål.
Hungern
Jag vet att det är en uttjatad klyscha, och att den kanske inte stämmer. Men nog borde två raka uttåg mot Chicago fungera som extra tändvätska för Minnesota? I en på för hand så pass jämn matchserie kan det vara viljan som fäller avgörande. Det borde Minnesota ha mer av.
Förmodade laguppställningar:
Chicago
Saad – Toews – Hossa
Bickell – Richards – Kane
Sharp – Vermette – Teräväinen
Desjardins – Krüger – Shaw
Keith – Rozsival
Timonen – Seabrook
Hjalmarson – Oduya
Crawford (Darling)
Minnesota
Parise – Granlund – Pominville
Zucker – Koivu – Stewart
Vanek – Coyle – Niederreiter
Cooke – Brodziak – Fontain
Suter – Brodin
Scandella – Spurgeon
Leopold – Dumba
Dubnyk (Kuemper)
Skador:
Chicago
Den enda skadan i dagsläget är Dan Carcillo, vilket jag nästan inte ens tycker är nämnvärd. Han tillför i min mening inte speciellt mycket.
Minnesota
Minnesota har en i stort sett frisk trupp, förutom Keith Ballard som har saknats sedan 59 matcher tillbaka.
Så går det:
Philip Bjuresäter (CHI):
Extremt svårtippat måste jag medge. Men med tanke på att Blackhawks lyckades på kontroll på Nashvilles speed så talar mycket för att man kan lyckas med det samma i serien mot Wild. Wild är om något lite spetsigare och har en målvakt i storform. Vad som helst kan egentligen hända. Fast det vore dumt att tippa ned Blackhawks som kommer in med favoritskapet. Jag säger 4-2 i matcher och Krüger avgör game 6.
Simon Strömberg:
Det är Minnesotas tur nu. Och jag sticker ut hakan och säger att de vinner ganska lätt. 4-1 i matcher blir det, även om många av matcherna slutar med ett eller två måls skillnad. Anledningen är att Wild lyckas hålla matchserien målsnål, och kniper minst en match på grund av målvaktsslarv hos Chicago.
Spelschema:
Fredag 1 maj: Chicago – Minnesota
Söndag 3 maj: Chicago – Minnesota
Tisdag 5 maj: Minnesota – Chicago
Torsdag 7 maj: Minnesota – Chicago
Lördag 9 maj: Chicago – Minnesota
Måndag 11 maj: Minnesota – Chicago
Onsdag 13 maj: Chicago – Minnesota