Lagbanner
Preview: Montreal Canadiens - New York Rangers

Preview: Montreal Canadiens - New York Rangers

Då är det dags för det tredje mötet mellan två Original Six-lag i årets slutspel. Montreal Canadiens möter New York Rangers för 15:e gången genom tiderna i Stanley Cup.

Tre av fyra lag i Konferensfinalerna är Original Six lag så chansen är stor att det blir precis som förra säsongen då två O6 lag möttes i Stanley Cup finalen. Västkustjournalister och fans till lag i den västra konferensen pratar ofta om det som de kallar ”east coast bias” dvs att media och NHL favoriserar lag från den östra konferensen. Man kan tycka vad man vill om den, vare sig den finns i verkligheten eller bara i huvudet men om den finns så beror det till 90% på en enda sak nämligen skillnaden i intresse.

Original Six lagen (speciellt Boston, Detroit, Montreal och Toronto) genererar betydligt mer intresse från fans över hela Canada/USA och Europa än övriga lag och NHL och media är givetvis inte dummare än att de skriver om just de lag som genererar många klick och läsningar. Rangers är ett specialfall eftersom NHL har sitt huvudkontor i New York så ”måste” Rangers vara någorlunda bra för att NHL ska känna sig helt nöjda och även om Rangers är långt, långt efter Yankees, Giants och de andra storheterna i staden så får de enormt mycket press just för att de är ett lag från New York. När det gäller Chicago så har de precis kommit ur en enormt svart hål och rider just nu på en framgångsvåg, frågan är vad som händer när Bowman och Quenneville inte längre kan presentera en vinnare.

New York Rangers och Montreal Canadiens har mötts 614 gånger sedan Rangers blev New York andra lag i NHL 1926 och Montreal har ett enormt övertag med 328 vinster, 189 förluster, 94 oavgjorda och 3 förluster efter OT/straffar. Rangers är det minst framgångsrika Original Six laget med enbart 4 Stanley Cup titlar, den senaste för exakt 20 år sedan. Montreal är däremot NHL:s mest framgångsrika lag med 24 Stanley Cup titlar och Habs vann sin senaste Stanley Cup året före Rangers dvs 1993.

De senaste åren har Montreal ett massivt övertag och har vunnit 12 av de 16 senaste matcherna lagen emellan. Det är framförallt i Montreal som Rangers har svårt att prestera, när Rangers i år vann med 1-0 så var det första vinsten för New York laget på de 10 senaste matcherna i Centre Bell. Totalt har Rangers bara vunnit 65 matcher i Montreal samtidigt som de förlorat 200, spelat oavgjort 40 gånger och förlorat 3 matcher efter OT/straffar.

De senaste årens dominans av Montreal över Rangers har gjort att Rangers svenske målvakt Henrik Lundqvist har ett ganska dåligt facit mot just Canadiens, om det beror på att Lundqvist varit dålig eller om det beror på att laget spelat uselt framför honom tvistar de lärde om. Det har i alla fall gått så långt att han de senaste säsongerna inte ens fått spela i bortamatcherna mot Montreal, det har istället Martin Biron och Cam Talbot gjort med blandat resultat. Lundqvist har inte vunnit en match i Montreal sedan den 17 mars 2009 då Rangers vann med 4-3 efter straffar och senaste vinsten under ordinarie tid var den 5 februari 2008 då Rangers vann med 5-3.

Lundqvist har ett bra facit sammanlagt mot Montreal med 13 vinster, 11 förluster och 2 förluster efter OT/straffar, i Centre Bell ser hans siffror betydligt sämre ut 4 vinster, 5 förluster och 2 förluster efter OT/straffar, hans GAA i Montreal är mediokra 3,87 och räddningsprocenten är inte bättre den ,876. Anledningen till Lundqvist dåliga siffror i Montreal beror till viss del på att Carey Price har ett fantastiskt facit mot just Rangers i Centre Bell, 8 vinster, 5 förluster och en förlust efter OT/straffar och i fem av vinsterna har han hållit nollan, senaste den 12 april i den sista matchen av årets seriespel.

Montreals övertag från seriespelet i NHL har inte överförts till Stanley Cup sammanhang där är Rangers ett av väldigt få lag i NHL som har spelat jämnt med Canadiens. Ställningen är 7-7 i vunna serier och Rangers vann senaste gången lagen möttes i slutspelet, det var visserligen 1996 så det finns varken spelare eller ledare som är kvar sedan dess. Lagen möttes 1979 i Stanley Cup finalen och då vann Montreal med 4-1 i matcher efter att Rangers vunnit den första matchen. Sett till matcher så har Montreal däremot ett övertag, Montreal har 34 vinster och 25 förluster medan medan 2 slutspelsmatcher har slutat oavgjort.

Den här säsongen

Montreal blev trea i Atlantic division på 100 poäng bakom Tampa Bay och Boston som bägge fått bita i gräset för Le Club de Hockey under slutspelet. Montreal blandade och gav under säsongen men efter OS-uppehållet så såg laget till att man tog en säker slutspelsplats. Rangers som fick börja med nio raka bortamatcher inledde säsongen uselt men kom så sakta igång och tog till slut hem andraplatsen i Metropolitan division på 96 poäng.

Största anledningen till att de båda lagen tog sig till slutspelet hittar man i lagens målvakter Carey Price och Henrik Lundqvist, trots det blev ingen av dem blev nominerad till Vezina Trophy. Två starka försvar och snabba forward gör att lagen ser rätt lika ut och statistiken från grundserien bekräftar i viss mån det. Rangers kom på plats 15 med 18,2% i PP medan Montreal blev 19:e lag med 17,2%., när det gäller PK var Rangers trea med 85,3% och Montreal fyra med 85,1%.

Lagen har mötts tre gånger under serien och bara lyckats göra 4 mål sammanlagt, alla matcherna slutade med att ett lag höll nollan så oddsen för målsnåla matcher är ganska låga. Första matchen lagen emellan spelades i Madison Square Garden och Peter Budaj höll nollan medan Tomas Plekanec och Alex Galchenyuk gjorde var sitt mål på Henrik Lundqvist.

Rangers vann säsongens andra match som spelades i Centre Bell med 1-0 efter att Ryan Callahan gjort matchens enda mål under den andra perioden, resultatet var Cam Talbots första shutout i karriären. I säsongen sista match för bägge lagen som spelades i Centre Bell höll Carey Price och Cam Talbot tätt i 60 minuter innan Brian Gionta avgjorde under förlängningen på en straff (något som inte händer speciellt ofta).

Hur tog sig lagen till den tredje omgången?

Montreal Canadiens

Efter att ha slagit ut Tampa Bay i den första omgången gick Canadiens vidare till conferencefinal efter en emotionell serie mot Boston Bruins. Efter att ha gått fram till 1-0 och 2-1 i matcher tappade man match 4 tungt i förlängningen, och därefter också match 5. Med säsongen på spel gick man ut i match 6 i Bell Centre och gjorde en av säsongens allra bästa insatser, och det var egentligen aldrig något snack om 4-0 segern.
 
I match 7 tog Canadiens ledningen tidigt genom Dale Weise, och släppte den sedan aldrig trots visst tryck stundtals från Boston. Efterspelet till matchen blev rejält omskrivet, efter att Milan Lucic uttalat hot mot just Weise, som hånat Lucic under serien, och Alexei Emelin. Att det var känslosamt efter serien var inte konstigt, speciellt med tanke på att intresset kring den var så stort att match 7 hade fler tv-tittare i USA än match 7 mellan Penguins och Rangers. En stor seger för Canadiensfans överallt, och nu är laget vidare till den första conferencefinalen sedan 2010.

New York Rangers

Efter att ha slagit ut Philadelphia Flyers i sju matcher väntade en annan rivalmotståndare i Pittsburgh Penguins. Rangers hade inte mött Penguins i slutspelet sedan säsongen 2008-09 och fick en smakstart genom seger på bortaplan i den första matchen. Leendena på Rangersspelarna suddades snabbt ut till sura miner när man efter den första matchen förlorade tre raka och hamnade i ett rejält undertag i matchserien. De flesta räknade ut laget och fansen var inställda på att damma av golfutrusningen och göra sjöklart inför sommaren, men icke.

Strax innan match fem chockades laget av dödsbeskedet att Martin St Louis mor avlidit efter följderna av en plötslig hjärtattack. Laget tog sig samman och spelade för familjen St Louis när man vann match 5 i Pittsburgh, red sedan hem på framgångsvågen till New York där man enkelt avväpnade pingvinerna än en gång och flög tillbaka till stålstaden. Rangers fortsatte att spela på samma framgångskoncept med en extremt tajt defensiv och med en Henrik Lundqvist i målet som spelade som hans liv hängde på det kunde Pittsburgh inte få in pucken i mål mer än en gång och eftersom Rangers gjorde två mål genom Brian Boyle och Brad Richards visar enkel matte att laget från New York därmed stod som segrare i serien och får nu för andra gången på tre år spela i Eastern Conference-final.

Nyckelspelare:

Montreal Canadiens: 

Matchvinnaren: Max Pacioretty

Pacioretty är inte den spelaren i Habs som gjort flest mål i slutspelet – faktum är att fem spelare gjort fler än honom – men om det är någon som kan avgöra en match precis när som helst är det han. Gjorde det avgörande målet i serien mot Tampa med mindre än en minut kvar av match 4, och hans mål i match 7 mot Boston blev också avgörande. Två mål de senaste två matcherna, och alla som kan sin Pacioretty vet att han är streaky likt ingen annan i ligan. Se upp!

Försvarsgeneralen: P.K. Subban

Det är inget snack om att Montreal Canadiens är P.K. Subbans lag just nu. Han leder den interna poängligan, och dominerade på egen hand stora delar av serien mot Bruins. Om Subban kan fortsätta spela som han gjort den senaste månaden kommer han orsaka stora problem för Rangers, och om några månader kommer hans nya kontrakt göra detsamma med Canadiens ekonomi. 

Målvakten: Carey Price

Vann tveklöst målvaktsmatchen mot Tuukka Rask i Bruinskassen, och var den enskilt största anledningen till att Canadiens gick vidare. Snodde match 1 nästan på egen hand, och med lite bättre hjälp i slutet hade han snott match 2 också. Står nu inför en kanske lite lättare arbetsbörda, men måste spela på samma höga nivå.

Doldisen: Dale Weise

Marc Bergevin fick utstå en del kritik när han plockade in Dale Weise, men Weise har visat att folk kan köra upp kritiken. Tre oerhört viktiga poäng i serien mot Bruins – lika många som stjärnspelaren Milan ”I’m gonna kill you” Lucic, och fler än hans kamrat David Krejci – och det var i mångt och mycket Weise som stod upp mot Big Bad Bruins och visade sina lagkamrater att vi kan stå upp mot det här. En oerhörd karaktärsspelare som säkerligen kommer stå i centrum flera gånger i serien.  

New York Rangers

Matchvinnaren: Brad Richards

Ingen utespelare har presterat på max och inte heller Brad Richards, men Brad har gjort flest poäng bland Rangersspelarna i årets playoff och avgjorde serien mot Pittsburgh. Den förre detta Conn Smythe-vinnaren kommer att bli oerhört viktig med sin rutin och Stanley Cup-vinst med Tampa 2004 ju längre slutspelet lider. 34-åringen har mycket kvar i tanken att plocka ut och det är dags att visa att gammal är äldst nu, Brad.

Försvarsgeneralen: Marc Staal

När Ryan McDonagh fortfarande lider av sviterna efter sin axelskada, så är Marc Staal den backen som har imponerat mest för New York-laget. Marc var den försvararen som mest stod ut i positiva toner i defensiven mot Pittsburgh och är under 14 slutspelsmatcher +5 i plus/minusstatistiken.

Målvakten: Henrik Lundqvist

Vad skall man egentligen säga om Henrik Lundqvist som inte redan har sagts? Lundqvist var helt enkelt fenomenal under de avslutande matcherna mot Pittsburgh och bar på egen hand vidare sitt lag på sina axlar. Under de avslutande tre matcherna släppte svensken bara in tre mål och Henrik kommer självklart att vara den viktigaste spelaren mot Montreal - ett lag han överlag har haft väldigt svårt emot i karriären.

Doldisen: Dominic Moore

Dominic Moore är en synonym på ordet doldis. Den rutinerade centern jobbar alltid i det tysta och får aldrig några rubriker - trots att han ofta förtjänar det. Dominic är säkerheten själv i den defensiva zonen och i tekningscirkeln. Han kämpar stenhårt i varje byte och släpper aldrig motståndare med markeringen. I serien mot Pittsburgh var 33-åringen en av Rangers bäste spelare.

Tre nycklar till seger:

Montreal Canadiens:


Döda Rangers momentum
 
Kalla det cyniskt, kalla det hemskt, men sedan Martin St. Louis mamma hastigt avled är det som att Rangers haft vinden i ryggen. Man slöt upp bakom St. Louis, och kom tillsammans som lag. För Canadiens kommer det vara oerhört viktigt att döda det emotionella momentum Rangers kommer in i serien med. Kom ut snabbt, kom ut hårt, och visa Rangers att det här blir ingen lek. På söndag är France St. Louis begravning i Montreal, och hela Rangers kommer vara där. Jag tvivlar inte en sekund på att Rangers kommer göra en av säsongens bästa matcher på måndag – då gäller det att stå upp.
 
Carey Price
 
Det kanske är tjatigt, men den enskilt viktigaste spelaren för Montreal Canadiens är han som står längst bak med nummer 31 på ryggen. Price är 5-0 i matcher när hans lag kan slås ut under 2014, och på de fem matcherna har han släppt in två (2) mål. Fortsätter han på den inslagna vägen kommer Rangers inte få många puckar förbi honom, och i så fall ser det bra ut för Habs. Det är inte precis Marc-Andre Fleury som står på andra sidan för Rangers nu…
 
Bottom six
 
Som så många gånger förr i slutspelet finns risken att det här blir en matchserie när lagens toppkedjor tar ut varandra. I så fall är det upp till bottom six, och i så fall får jag en riktigt bra känsla. Tredjekedjan, ledd av Lars Eller, spelade i nästan hela matchserien ut en av Bostons toppkedjor med David Krejci i spetsen. Fjärdekedjan klev fram när det som mest behövdes, och avgjorde match 7 med två mål. Känslan är att Habs har ett lite bättre djup än Rangers, och det kan fälla avgörandet. 

New York Rangers

Bell Centre-spöket
 
Montreal har hemmafördel i serien vilket inte är några goda nyheter för Rangers på förhand. Inför säsongen hade Rangers förlorat åtta raka möten i Bell Centre innan Rangers tillslut lyckades slå hemmalaget med 1-0 i november och då var det inte ens Henrik Lundqvist som vaktade kassen. Fansen i Montreal är otroligt passionerade och ljudnivån i arenan är så hög att den knappt går att beskriva. Det kommer att ge hemmalaget ytterligare en, eller kanske två, spelare till på isen.
 
Henrik Lundqvist
 
Han har inte vunnit borta mot Montreal sedan 2009, men nu är det dags för svensken att visa att han kan vinna i provinsen Quebec. Montreal och Rangers är inte direkt några målglada lag framåt, så det kommer att bli en målvaktsmatch utan dess like där den bästa mycket säkert kommer att vara den som tar sitt lag vidare. Det finns inga utrymmen för målvaktstavlor eller misstag - "Henke" måste bibehålla sin formtopp.
 
Offensiv utdelning
 
Rangers och Montreal har drabbats samman tre gånger i år och Rangers har stått för ett ynka vilket gjordes av Ryan Callahan som inte spelar kvar i klubben. Båda lagen spelar en extremt tajt defensiv med väldigt små utrymmen för att ta sig in framför kassen och göra mål. De chanser spelarna får måste resultera i mål och spelet i power play, som har varit allt annat än bra än så länge, måste ge utdelning. Annars blir 'Le Canadiens' en svår nöt att knäcka.

Förmodade laguppställningar:

Montreal Canadiens

Max Pacioretty – David Desharnais – Brendan Gallagher
Brandon Prust - Thomas Plekanec – Thomas Vanek
Rene Bourque – Lars Eller - Brian Gionta
Michael Bournival – Daniel Brière – Dale Weise

Andrei Markov – Alexei Emelin
Josh Gorges – PK Subban
Mike Weaver – Nathan Beaulieu

Carey Price (Peter Budaj)

Andra notabla spelare: Mike Blunden, Francis Bouillon, Travis Moen Douglas Murray, George Parros, Jarred Tinordi, Ryan White & Alex Galchenyuk som är skadad

New York Rangers

Rick Nash - Derek Stepan - Chris Kreider
Carl Hagelin - Brad Richards - Martin St Louis
Benoit Pouliot - Derick Brassard - Mats Zuccarello
Brian Boyle - Dominic Moore - Derek Dorsett
 
Ryan McDonagh - Dan Girardi
Marc Staal - Anton Strålman
John Moore - Kevin Klein
 
Henrik Lundqvist (Cam Talbot)

Andra notabla spelare: Justin Falk, Dan Carcillo, Jesper Fast, Danny Kristo & Oscar Lindberg.

Skador:

Montreal Canadiens: Alex Galchenyuk

Galchenyuk, som varit borta med en skada på underkroppen sedan den 9 april, är tillbaka på is och tränar med laget. Det spekuleras i om han kan vara tillbaka redan till match 1, men just nu verkar det peka på att han inte är redo. När han väl kommer tillbaka kan han vara en riktig joker att slänga in i laguppstälningen.

New York Rangers: Inga.

Så går det:

Dan: Om Montreal vinner den första matchen på hemmaplan så kommer de även att ta sig vidare till Stanley Cup finalen, troligen efter 4-1 eller 4-2 i matcher. Som jag ser det så måste Henrik Lundqvist vara bättre än Carey Price i alla matcherna för att Rangers ska kunna gå vidare, anledningen är att jag anser att Montreals backar och forwards är bättre än Rangers och om målvakterna är jämna så kommer det att fälla avgörandet.

Oliver: Vad har Rangers som Canadiens inte har? Habs har en minst lika bra målvakt, en starkare backuppsättning, och ett större djup på forwardssidan. Visserligen verkar Rangers vara ödets lag just nu, men det sätter Canadiens stopp för direkt i Bell Centre. Canadiens förvaltar sina hemmamatcher och snor en i Garden, och gör det Penguins inte klarade av – avslutar Rangers i fem matcher.

Daniel: Hoppet är det sista som överger människan sägs det och får hjärtat bestämma så går Rangers vidare efter sju tuffa matcher. För låt oss vara ärliga - serien mot Montreal kommer att bli otroligt tuff. Montreal bjuder aldrig motståndarna på några chanser och Rangers som är så ineffektiva framåt måste få ut allt av sina spelare. Jag tippar på Rangers avancemang efter sju matcher, men det kommer att sitta väldigt långt inne.

Spelschema:

Montreal Canadiens – New York Rangers lördag den 18 maj kl. 19:00 svensk tid
Montreal Canadiens – New York Rangers måndag den 20 maj
New York Rangers – Montreal Canadiens
New York Rangers – Montreal Canadiens
Montreal Canadiens – New York Rangers
New York Rangers – Montreal Canadiens
Montreal Canadiens – New York Rangers

Resterande del av spelschemat har ännu inte offentliggjorts. 

Dan Augustsson/Oliver Åbonde/Daniel Johanssondaug4663@gmail.com@DaugHabs2014-05-16 18:30:00
Author

Fler artiklar om NHL-podcast