Preview: Montreal Canadiens - Ottawa Senators
Tvåan Montreal Canadiens och sjuan Ottawa Senators i Eastern Conference gör upp i den första omgången av Stanley Cup slutspelet. Kan Ottawa med Erik Karlsson tillbaka i laget rubba Montreal som var en av seriens stora överraskningar?
Montreal har överraskat alla så kallade experter den här säsongen när de gått från att vara konferensens sämsta lag förra säsongen till att vinna Northeast Division och komma tvåa i konferensen. Laget spelade bland annat 19 matcher i rad utan att förlora under ordinarie tid, Montreal blev också det tredje laget i NHL som säkrade en slutspelsplats (Chicago och Pittsburgh var före). Avslutningen på serien var däremot ingen höjdare, när slutspelsplatsen var klar så gick lite av luften ur laget och man avslutade säsongen med fyra vinster och sex förluster. En av Montreal styrkor under säsongen var att laget hade tre väl fungerande kedjor och hela tio spelare i laget gjorde över 25 poäng under säsongen, vilket var bäst i NHL, näst bästa lag Pittsburgh hade 8 spelare med över 25 poäng.
Ottawas säsong har varit fylld av motgångar och framförallt skador, stjärnorna Jason Spezza, Craig Anderson, Erik Karlsson och Milan Michalek har samtliga missat mängder av matcher. Trots alla skador har Ottawa tagit sig till slutspelet mycket tack vare coachen Paul MacLean som är en av favoriterna till att vinna Jack Adams Award. Ottawa hade det lite tungt med fem raka förluster i början av april men en hyfsat bra spurt med 6 segrar och 4 förluster räckte till en sjundeplats i konferensen. Ottawa har haft stora problem med att göra mål under seriespelet, laget har gjort högst ett mål under 13 av seriens 48 matcher så man är väldigt beroende av ett bra försvars- och målvaktsspel för att lyckas. Laget har låtit massor av unga spelare få chansen pga skadorna och flera av dem har verkligen tagit den. Ottawa hade fyra rookies bland de tolv främsta i poängligan för rookies: Cory Conacher, Mika Zibanejad, Jakob Silfverberg och Patrick Wiercioch.
Montreals bäste poängplockare under säsongen var Max Pacioretty med 39 poäng på 44 matcher, PK Subban 38 poäng på 42 matcher och Michael Ryder med 35 poäng på 46 matcher. Ottawas bäste poängplockare under säsongen var Kyle Turris med 29 poäng på 48 matcher, Cory Conacher 29 poäng på 47 matcher och Sergei Gonchar med 27 poäng på 45 matcher. Craig Anderson vann 12 av 24 matcher med 1,69 i GAA och ,941 i räddningsprocent medan Carey Price vann 21 av 39 matcher med 2,59 i GAA och ,905 i räddningsprocent.
När det gäller special teams så hade Montreal ett riktigt bra PP med 20,7% (plats 5), däremot var lagets PK inte alls bra 79,8% (plats 23). Ottawa hade ett mediokert PP med 15,9% (plats 20 i NHL) men seriens bästa PK med 88%. Det kan med andra ord bli en riktig batalj mellan Montreals PP och Ottawas PK där det lag som bäst lyckas upprepa spelet från serien har en stor chans att gå vidare från den första omgången. Lagen har mötts fyra gånger under serien och vunnit två matcher var samtidigt som de förlorat en match under ordinarie tid och en efter straffar. Det enda som skiljer lagen åt är målskillnaden där Ottawa har övertaget med 11 mål mot 8. När det gäller Erik Karlsson så var han med i de två första mötena lagen emellan och gjorde 1 assist och hade 0 i +/- när lagen vann var sin match.
Historia:
Man kan se den här serien på två sätt, dels som det första mötet någonsin i slutspelet mellan en av NHL's verkliga giganter Montreal Canadiens och en rookie Ottawa Senators. Montreal bildades 1909 och var med om att bilda både NHA som var föregångare till NHL och just NHL 1917. Montreal har vunnit Stanley Cup hela 24 gånger, första gången 1916 och senaste gången var 1993, alltså precis 20 år sedan. Den segern är dessutom den sista för ett kanadensiskt lag i Stanley Cup. Under 2000-talet har Montreal haft väldigt blandade resultat, fem gånger har man missat slutspel och som bäst nått Conference-finalen vid ett tillfälle (2010).
Ottawa å sin sida bildades inte förrän 1990 och gjorde sin första säsong 1992-93, vilket också är precis 20 år sedan. Ottawa Senators av i dag har spelat i samma division som Montreal under hela sin existens och lagen har mötts 116 gånger under de 20 säsongerna, Montreal har vunnit 57 gånger och Ottawa 54 gånger och 5 gånger har matchen slutat oavgjort (OT infördes inte i NHL förrän inför säsongen 1999-2000). Det dröjde till 1997 innan Ottawa nådde slutspelet för första gången men under 2000-talet har laget varit framgångsrikt och bara missat slutspelet vid två tillfällen. Lagets bästa säsonger var 2002-03 då de vann President's Trophy och 2006-07 då man förlorade Stanley Cup finalen mot Anaheim Ducks.
Man kan också se det som att två av NHL's ursprungliga lag äntligen möts i slutspelet igen efter drygt 80 års väntan. Ottawa Senators eller Ottawa Hockey Club som deras riktiga namn var vann Stanley Cup vid 11 tillfällen fram till 1934 då laget flyttades till St. Louis (7 av dem sedan NHL bildats). Ottawa Hockey Club bildades 1883 och när de var som bäst under 1900-talets början kallades laget för Ottawa Silver Seven eftersom hockey då spelades med sex utespelare per lag. Ottawa Senators gick in i NHA när deras egna liga lades ned under NHA's första säsong och var ett av fyra lag som 1917 bildade NHL. Montreal och Ottawa möttes fem gånger i slutspelet under NHA-tiden och NHL's tidiga år, Ottawa besegrade Montreal 2 gånger (1923 och 1927) och Montreal slog Ottawa vid 3 tillfällen (1917, 1919 och 1924), de fem serierna innehöll 13 matcher sammanlagt och Montreal vann 8 av dem, Ottawa vann 4 och 1 match slutade oavgjort, målskillnaden var 41-34 till Montreal. När det gäller seriespelet så har Ottawa ett kraftigt övertag med 80 segrar på 148 matcher. Dessutom så är ju Ottawa Stanley Cup's födelseplats eftersom det var här Canadas General Guvernör Lord Stanley av Preston den 18 mars 1892 tillkännagav att han tänkte donera en pokal som han kallade ”The Dominion Hockey Challenge Cup”. Nu kallas den enbart för Stanley Cup och är sportvärldens äldsta lagpokal som fortfarande delas ut.
Hur som helst så är mötet en helkanadensisk uppgörelse mellan två lag från städer med en rik och framgångsrik ishockeyhistoria bakom sig.
Nyckelspelare:
Montreal Canadiens
Matchvinnaren: Max Pacioretty
Poängbäst i Canadiens under grundserien. Och ändå är känslan att Pacioretty har en nivå till i sitt spel. Tung powerforward som egentligen när som helst kan ta in pucken på kassen och avgöra en match. Gör slutspelsdebut efter att Charas tackling stoppade honom från slutspelet 2011. Slutspelshockeyn bör passa honom mycket bra.
Försvarsgeneralen: PK Subban
Andrei Markov i all ära, men den som leder den här backbesättningen är ändå PK Subban. Han blandar ett (ibland vilt) fysiskt spel med fantastiskt spel i offensiv zon. Vann backarnas poängliga under grundserien med 38 poäng, och lär vara en av kandidaterna till Norris Trophy. Subban var mycket bra när han, efter bara två grundseriematcher, fick kliva in i slutspelet 2010 och var med och bar fram Canadiens till konferensfinal. Canadiens viktigaste power play-vapen måste fortsätta på samma nivå som under grundserien.
Grovjobbaren: Travis Moen
Moen är en sann grovjobbare, och han kommer inte att dyka upp i poängprotokollet särskilt många gånger under slutspelet. Är också en spelare som höjer sig en nivå när slutspelet kommer. Har slagit Ottawa i slutspelet förut, när han vann Stanley Cup med Ducks 2007. Då stängde han, i kedja med Samuel Påhlsson och Rob Niedermayer ner Ottawas toppkedja med Daniel Alfredsson, Jason Spezza och Dany Heatley. I år lär han inte ha en lika stor roll, men som energispelare och försvarsspecialist är han ovärderlig.
Doldisen: Josh Gorges
Hans insatser är absolut inte de som syns mest på isen. Men Josh Gorges kommer att vara vital om Canadiens ska vinna den här serien. Grundseriens sjunde bästa skottblockare, och han har varit med i slutspelet förr. 2010 hade han, i backpar med Hal Gill, stor roll i att varken Alex Ovechkin eller Sidney Crosby kom upp i sin vanliga nivå. Gorges är en ledare såväl på isen som i omklädningsrummet, och är Canadiens viktigaste pjäs i egen zon. Är också en briljant penalty-killer.
Målvakten: Carey Price
Carey Price som trots att han endast är 25 år redan är en veteran i målet med drygt 300 matcher under sex säsonger bakom sig, har haft en för honom ganska svag säsong. Det är speciellt under seriens avslutning som han inte riktigt gått att känna igen och han behöver skärpa upp spelet i slutspelet minst ett par snäpp annars blir det troligen en snabb sorti för Montreal.
Fightern: Brandon Prust
Brandon Prust som Montreal gav ett fyraårskontrakt i somras har blivit en omedelbar publikfavorit. Prust har nästan dubbelt så många utvisningsminuter som närmaste Montrealsspelare och med 110 PIM ligger han på sjunde plats i NHL's utvisningsliga. Med 13 majors, samtliga för fighting är han med i den absoluta toppen av NHL tuffingar. Hans spelstil saknades i Montreal den förra säsongen och han var rejält saknad i NY Rangers under inledningen av säsongen.
Lagkaptenen: Brian Gionta
Den 34-årige Brian Gionta har gjort en riktigt bra comeback efter att han förra säsongen slet av höger biceps, en skada som faktiskt hotade hans karriär. Han har gjort 14 mål under säsongen och 3 av dem har varit GW mål. Under slutspelet kommer den gamle Stanley Cup vinnarens rutin att vara ovärderlig, han måste helt enkelt visa vägen.
Coachen: Michel Therrien
Michel Therrien, Montreals nygamle coach som under säsongen passerat 500 matcher som coach i NHL har en helt annan stil nu än när han var i Montreal senast. Borta är den yvige, gapige pådrivaren med de färgstarka kavajerna, istället har han en betydligt lugnare framtoning men han tvekar fortfarande inte att ryta till när det behövs. Tillsammans med sin stab har han förvandlat Habs som förra säsongen kom på femtonde och sista plats i den östra konferensen till en utmanare som lyckades vinna Northeast Division och bli tvåa i Eastern Conference.
Ottawa Senators
Matchvinnare: Milan Michalek
Michalek har haft stora knäproblem den här säsongen och bara spelat 23 matcher. Det blev bara fyra mål under grundserien, och 28-åringen måste lyfta sitt målskytte om Ottawa ska kunna utmana Montreal. Potentialen för det finns definitivt där.
Försvarsgeneralen: Erik Karlsson
Rekordtidig comeback och nog är Erik Karlsson inte hundraprocentigt återställd? Han är kanske lagets viktigaste spelare i det offensiva spelet, men med tanke på frågetecknen som finns ska det bli otroligt intressant att se hans status när det nu blir slutspelshockey. Fallerar Karlsson blir det Sergei Gonchar som tar över rodret där bak.
Grovjobbaren: Zack Smith
En stark och hårt jobbande center som är lagets bästa tekare. Det är inte alltid vackert, men Smith gör sitt jobb och är effektiv i sin roll.
Doldisen: Jean-Gabriel Pageau
Pageau gör inte mycket väsen av sig i poängprotokollet, men 20-åringen kom in i Ottawa sent under grundserien och imponerade. Han är mångsidig, arbetar hårt och faktum är att båda hans mål den här säsongen är matchvinnande.
Målvakten: Craig Anderson
Skador ställde till det för Craig Anderson, som inledde säsongen fantastiskt. Till slut blev det 24 matcher, med en räddningsprocent på 94,1 och ett GAA på 1,69 som facit. Anderson måste fortsätta storspela om Ottawa ska överleva.
Fightern: Chris Neil
Neil kan så mycket mer än att bara vara en agitator, och används titt som tätt framför kassen i powerplay. Han är lagets överlägset mest fysiska spelare och kan bidra med viktiga mål här och där. Veteranen är viktig för Senators eventuella framgångar.
Lagkaptenen: Daniel Alfredsson
En gång en av ligans mest fruktade målskyttar, men ”Alfie” sjunger nu på sista versen. 40-åringen är numera främst en viktig tvåvägsspelare och, av förklarliga skäl, ledarprofil – men kan fortfarande näta. Förhoppningsvis har han ett sista (?) slutspel i kroppen.
Coachen: Paul MacLean
Paul MacLean gör sin andra säsong som head coach för Ottawa och har fått enorma mängder beröm efter att ha tagit Senators till slutspel med tanke på skadesituationen under säsongen. Han får ut mycket av sina spelare och ger dem förtroende.
Duellerna:
PK Subban vs. Erik Karlsson
Förra årets Norris-vinnare mot favoriten till att bli årets. Subban och Karlsson är respektive lags främsta vapen i power play, för att inte säga främsta offensiva vapen över huvud taget. Ska något av de här lagen gå långt i slutspelet kommer det krävas att Subban eller Karlsson bär fram dem. Vem av de två som gör den bästa serien kan bli helt avgörande. Frågetecken för Karlssons fysiska form efter den långa frånvaron?
Carey Price vs. Craig Anderson
Halvvägs in i säsongen var kanske Price och Anderson de två hetaste kandidaterna till Vezina Trophy. Nu är ingen av dem med i diskussionen längre. Skillnaden? Anderson blev skadad och kom tillbaka i samma form, Price tappade bara formen. I en serie som kan komma att bli rätt målsnål kommer målvakterna att spela en huvudroll, och ett billigt misstag kan avgöra serien. Fördel Ottawa?
Canadiens rookies vs. Senators rookies
Både Ottawa och Montreal sätter stor tillit till sina rookies. Brendan Gallagher, Alex Galchenyuk, Jarred Tinordi, Jakob Silfverberg, Mika Zibanejad, Cory Conacher och Patrick Wiercioch är alla rookies som lär finnas med på isen, och kan alla komma att spela en avgörande roll i den här serien. Gallagher och Conacher är de som nämnts mest i snacket om Calder Trophy, men samtliga har haft bra debutsäsonger. Stanley Cup däremot, är något helt annat än grundseriehockey. Vilket lags rookies är mest redo för uppgiften? Bli inte förvånade om det avgör den här serien.
Tre nycklar till seger:
Montreal Canadiens
Carey Price
30 matcher in i säsongen såg han ut att vara en kandidat till Vezina Trophy. Nu: Ifrågasatt och hånad. Price måste hitta tillbaka till formen han hade under den tidiga delen av säsongen för att Canadiens ska kunna vinna den här matchserien. Han behöver kanske inte spela ut Craig Anderson, men han måste i alla fall ligga väldigt nära hans nivå.
Vinn special teams-matchen
En matchserie avgörs inte sällan med färre än 12 man på isen. Canadiens power play har varit ett av lagets främsta vapen hela säsongen. Men nu stöter man på NHL:s bästa box play-lag, med 88%. Ottawas power play har å andra sidan varit mediokert, med 15,9%, men man får också tänka på att Erik Karlsson missade tio veckors spel. Kan Canadiens hitta flytet med en man mer på banan lär man vinna den här serien, speciellt med tanke på hur bra man varit 5-mot-5 i år. Spelarnas disciplin kan vara precis lika avgörande, det lag som får en extra power play-chans varje match ligger väldigt bra till.
Produktion från tre kedjor
Canadiens är inte ett lag med en riktig superkedja, som gör majoriteten av lagets mål. Nej, för att man ska slå ut Ottawa krävs produktion från samtliga tre ”offensiva” kedjor. David Desharnais, Tomas Plekanec och Lars Eller kommer att bära varsin kedja och ha en nyckel var till kassaskåpet som innehåller konferens-semi. Alla tre nycklar behövs för att öppna det.
Ottawa Senators
Ottawas ungdomar måste leverera
Nya rykten säger att Jason Spezza inte kommer kunna spela mer den här säsongen, och oavsett om de stämmer eller ej är han ett osäkert kort för den här matchserien. Vidare finns det en del frågetecken kring både Erik Karlsson och Milan Michalek. När lagets normala go-to guys kanske inte går att luta sig mot som vanligt är det upp till ungdomarna att fortsätta leverera. Kyle Turris, Cory Conacher, Mika Zibanejad och Jakob Silfverberg har press på sig.
Vinn den fysiska kampen
Snacket om hur små och tunna Montreal är, är givetvis en överdrift – men Ottawa har de främsta möjligheterna för att vinna den fysiska kampen. Matchserien kommer sannolikt inte att avgöras enbart baserat på vilket lag som får den fysiska överhanden, men veteraner som Chris Neil, Chris Phillips och Marc Methot måste sätta tonen för Senators. I det långa loppet blir alla fördelar man kan skaffa sig avgörande.
Craig Anderson
Målvakten är alltid viktig i slutspelet, men Craig Anderson har tidigare visat vilken enorm betydelse han har för Ottawa. Står han på huvudet kan Senatros rubba vilket lag som helst, och Anderson är grundpelaren i ligans bästa numerära underläge.
Förmodade laguppställningar:
Montreal Canadiens
Michael Ryder-Tomas Plekanec-Brian Gionta
Max Pacioretty-David Desharnais-Rene Bourque
Alex Galchenyuk- Lars Eller-Brendan Gallagher
Brandon Prust-Ryan White-Travis Moen
(Gabriel Dumont- Jeff Halpern-Colby Armstrong)
Andrei Markov-PK Subban
Josh Gorges-Raphael Diaz
Jarred Tinordi-Francis Bouillon
(David Drewiske-Yannick Weber)
Carey Price (Peter Budaj)
Ottawa Senators
Milan Michalek-Kyle Turris-Daniel Alfredsson
Guillaume Latendresse-Mika Zibanejad-Jakob Silfverberg
Colin Greening-Zack Smith-Chris Neil
Erik Condra-Jean-Gabriel Pageau-Cory Conacher
Marc Methot-Erik Karlsson
Patrick Wiercioch-Sergei Gonchar
Chris Phillips-Jared Cowen
Craig Anderson (Robin Lehner)
Skador:
Montreal Canadiens
Montreal har just nu endast Alexei Emelin på skadelistan, den tacklingsglade ryssen saknades ordentligt under avslutningen på serien då Montreals defensiv rasade ihop fullständigt.
Brandon Prust dras med en sargad axel men kommer säkert att spela, frågan är bara hur effektiv han kommer att vara.
Ottawa Senators
Ottawa saknar alltjämt Jason Spezza och nya rykten säger att han, efter ett bakslag, inte kommer att spela mer den här säsongen.
Inbördes möten under säsongen:
30/1 Ottawa – Montreal 5 - 1
3/2 Montreal – Ottawa 2 - 1
25/2 Ottawa – Montreal 2 – 1 (straffar)
13/3 Montreal – Ottawa 4 – 3 (straffar)
Säsongen delas av lagen som bägge har ett 2-1-1 record, vill man vara petig så har Ottawa ett övertag i målskillnad där det blev 11-8 till Ottawas favör.
Så går det:
Dan Augustsson: Det här kommer säkert bli en målsnål historia, där matcherna troligen kommer att vinnas med ett eller högst två mål. Jag tror på en jämn serie där lagen vinner varannan match fram till den sjätte matchen som Montreal tar hem och därmed även serien med 4-2 i matcher.
Oliver Åbonde: Känslan är att det blir en lång och tät matchserie. Men Canadiens har det något djupare laget, och får man bara fart på alla spelare ska det här gå vägen. Tror på 4-2 till Canadiens, och att Price tystar sina tvivlare genom att sno minst en match åt Habs.
Spelschema:
Match 1: Torsdag 2 maj kl. 01:05 Montreal Canadiens – Ottawa Senators (Viasat Sport)
Match 2: Fredag 3 maj kl. 01:05 Montreal Canadiens – Ottawa Senators (Viasat Hockey)
Match 3: Söndag 5 maj kl. 01:05 Ottawa Senators – Montreal Canadiens (Viasat Hockey)
Match 4: Tisdag 7 maj kl. 01:05 Ottawa Senators – Montreal Canadiens (Viasat Hockey)
Ev. match 5: Torsdag 9 maj kl. 01:00 Montreal Canadiens – Ottawa Senators *
Ev. match 6: Lördag 11 maj kl. ? Ottawa Senators – Montreal Canadiens *
Ev. match 7: Söndag 12 maj kl. ? Montreal Canadiens – Ottawa Senators *
* = vid behov