Preview: Vancouver Canucks – San José Sharks
2011 möttes de i Conference-final. Då gick Vancouver vidare till Stanley Cup-final – får San José sin revansch nu?
För femte året i rad står Vancouver Canucks som segrare i Northwestern division, fyra poäng före Minnesota Wild som säkrade sin slutspelsplats i sista omgången mot bottenlaget Colorado. Henrik Sedin förde sitt manskap till 26 vinster under säsongens 48 matcher och vann den interna poängligan med sina 45 poäng, fem före brorsan Daniel. Henrik var även den, tillsammans med Maxim Lapierre, som spelade alla matcher under grundserien.
30 minuter efter Canucks storförlust mot Edmonton i sista omgången så kom beskedet att det är San José Sharks som kommer stå för motståndet i första slutspelsomgången. De bägge lagen har drabbats ihop tre gånger under den korta säsongen och baserat på de tre mötena så är det San José som får ses som favoriter. San José lyckades vinna alla tre matcher, varav en på straffar.
När kanadensiska tidningen Vancouver Sun pratade med Henrik Sedin angående matchserien mot San José sa han följande: ’’Vi spelade mot dom för två år sedan i en väldigt tight matchserie. De är byggda likt många andra lag i den här konferensen. De är stora, de har några riktigt duktiga killar. Så det kommer bli tufft.’’
Den 24 maj 2011 kommer föralltid att vara ingraverat i minnet hos väldigt många Sharks supportrar och det är inget vidare positivt minne. Sharks ledde match fem i Rogers Arena när det återstod 13,2 sekunder av matchen, då Vancouver fick ett väldigt kontroversiellt icing-domslut med sig och Ryan Kesler kunde utnyttja läget och kvittera för Vancouver och sudden väntade. Där kunde Vancouver i mitten av den andra förlängningsperioden avgöra när Kevin Bieksa kunde göra mål på en helt galen studs i sargen. Känslan då är nog för icke insatta obeskrivlig, under alla mina år som ett fan av Sharks har jag nog aldrig mått så dåligt som jag gjorde den där natten.
Nu är det dock nya puckar och Sharks kommer till spel med ett helt annat självförtroende än förra säsongen där man fick se sig utspelade av Blues. Bay Area brinner just nu av revanschlusta och rider på en framgångsvåg sällan skådad i regionen då Golden State Warriors just nu också är stekheta i NBA-slutspelet och Oakland Athletics börjat baseboll-säsongen på ett närmast perfekt sätt. För San José som stad finns det dock bara ett lag i fokus just nu, San José Sharks och deras revansch mot späckhuggarna från Kanada.
Historia:
Vancouver och San José har endast mött varandra en gång tidigare under slutspelet – säsongen 2010-11 i konferensfinalen. Vancouver gick då segrande ur serien efter fem jämna matcher, bortsett från en av matcherna som Canucks lyckades vinna med 7-3. Vi alla vet hur det gick i den efterföljande Stanley Cup-finalen mot Boston, så det känns inte nödvändigt att gräva djupare i... inte just nu i alla fall.
Även om lagen inte har någon gedigen historia till varandra så är det två bra lag som ställs mot varandra i en, förhoppningsvis, tight och spännande förstarunda i årets NHL slutspel.
Nyckelspelare:
Vancouver Canucks
Matchvinnaren: Henrik Sedin
Trots att Daniel Sedin bara gjort ett mer mål och Burrows två så är det Henrik som måste ses som nyckeln för att Vancouver ska kunna komma långt i Stanley Cup. Med sin spelförståelse och passningar, av sällan skådat slag, så är det han som ska leverera pucken till sina medspelare som ska förvalta möjligheterna han serverar. Har Henrik en bra dag på jobbet, vilket verkligen krävs nu, så kommer Vancouver avancera.
Försvarsgeneralen: Kevin Bieksa
Även om Bieksa inte gjort sin bästa säsong, spelmässigt eller produktionsmässigt, så är han ändå den som har ett A på bröstet och det av en anledning. Han har ett temperament som, likväl, kan vara förödande som gynnande för Canucks. Han är +6 under sina 36 matcher och, även om han inte är den bäste backen i Vancouver, så har han enorm betydelse för gruppen.
Grovjobbaren: Jannik Hansen
Vad ska man säga? Jannik Hansen ger aldrig upp och är den i Vancouver som presterat på en jämnast nivå under säsongen. Sättet han har vuxit in på i Canucks spelstil är fantastisk och det ser inte ut som att det skulle bli sämre framöver. Med sin energiska och fartfyllda spelstil är det inte många som hinner ikapp en Hansen på frammarsch över isen. Det är i spelomvändningarna som Hansen kommer vara och är nyttigast.
Doldisen: Mason Raymond
Han har haft krav på sig att det är dags att börja producera och det har han kanske fortfarande ännu inte gjort men han har definitivt potentialen som kan göra honom till en av Canucks stjärnspelare. Det är dags för honom att plocka fram sitt bästa spel nu.
Målvakten: Cory Schneider
Målvaktsfrågan i Vancouver, the never ending story. Canucks kan bara glädjas åt att man har två målvakter som bägge spelat bra under säsongen, bortsett från enstaka tillfällen. Schneider har medverkat i 30 matcher under säsongen och har en räddningsprocent på 92.7% och ses som förstemålvakt. De sista fem matcherna han stod under grundserien så, i tre av matcherna, släppte han endast in ett mål. Likt Luongo kan han blanda och ge men i sina bästa stunder är han en av NHL:s främsta målvakter.
Fightern: Zack Kassian
Han är inte rädd för någon eller visar någon respekt överhuvudtaget för motståndarna. Zack Kassian gör som han själv vill och trots sin, övervägande, fysiska spelstil så finns det en i grund och botten skicklig hockeyspelare inom honom och stundtals har han visat det under säsongen.
Lagkaptenen: Henrik Sedin
Revanschlustan inom Henrik tordes vara stor. Efter förlusten i finalen mot Boston för två år sedan och ett snöpligt uttåg i första rundan mot fjolårets vinnare Los Angeles Kings så lär han, likt sin bror, känna att det är dags nu. Henrik är ingen pratkvarn, han är ingen spelare som tappar temperamentet, han är envis och kan stundtals se ut att vara borttappad i spelet, vilket han inte är, hans skicklighet är något som vi “vanliga” inte alltid uppfattar.
Coachen: Alain Vigneault
Det är nu det gäller för coach Vigneault som är inne på sin sjunde säsong i Vancouver. I båset ger han sken av ett lugnt intryck och en manager som inte ofta brusar upp, men följer man Vancouver, så ser man både humor och hett temperament i hans ansiktsuttryck. Som coach är han envis, där av görs ofta inte många ändringar i vare sig taktik eller laguppställningar, beroende på om spelare är skadade eller inte, vilket kan resultera i att Canucks ofta uppträder på samma sätt. Vignault vet vad som gäller och hur staden Vancouver är i behov av Stanley Cup pokalen.
San José Sharks
Matchvinnaren: Logan Couture
Kanske den absolut viktigaste kategorin för Sharks? Laget har flera gånger gått på pumpen i slutspelet efter fantastiska säsonger och ofta har det varit att toppspelarna inte presterat på den nivå vi är vana vid att se dem. Kalla mig obotlig optimist, men det känns faktiskt som att detta verkligen kan bli Logan Coutures riktiga genombrott. Killen har spelat fantastisk hockey den sista tiden och leder laget tillsammans med Joe Pavelski med flest matchvinnande mål.
Försvarsgeneralen: Brad Stuart
Killen blir inte yngre, men oj så viktig han har varit för Sharks denna säsong. Trots den tunga perioden i februari/mars fortsatte Stuart att visa på vilken fantastisk backklippa han faktiskt är och med den tunga rutin han kommer in med kommer Vancouver få det riktigt jobbigt.
Grovjobbaren: Tommy Wingels
Kan liknas vid en bålgeting, Wingels åker skridskor som en dåre ute på isen och ser alltid till att vara i ansiktet på motståndarna att killen sedan spelar hyfsad hockey är inte heller något negativt. Kommer bli otroligt viktig mot bröderna Sedin som kommer få utstå en hel del när Wingels är på isen.
Doldisen: Marc-Edouard Vlasic
Kanske inte en doldis så, men Vlasic gör ett hästjobb i defensiven och det är något han borde få större cred för, killen är riktigt bra på rören och av någon anledning så står han nästan alltid rätt i banan. Ofantligt viktigt för Sharks.
Målvakten: Antti Niemi
Vad kan man säga om Niemi som inte redan sagts denna säsong? Killen har varit enastående och det var det nog inte många som trodde efter förra säsongens fiasko. Niemi har verkligen spelat upp sig nu och ska Sharks gå långt så behöver han fortsätta bygga vidare på det underbara spel han visat under säsongen. Niemi är också en väldigt stor del i att Sharks kunde hålla sig kvar så pass högt i tabellen som man faktiskt gjorde under den där helvetesmånaden februari.
Fightern: Raffi Torres
Kom in som ersättare till Ryane Clowe och på vilket sätt han har gjort det. Clowe kändes som att han var på väg ner och när det sedan stod klart att han skeppades iväg till Rangers saknades muskler i Sharks. Det tyckte uppenbarligen Doug Wilson med som plockade in Torres vid deadline och till en början var inte fansen överförtjusta, men ju längre säsongen gått han fler och fler stämt in i hyllningskören av Torres och kan han bara hålla sitt humör i schack får Vancouver se upp.
Lagkaptenen: Joe Thornton
Jumbo Joe, vad finns det egentligen att säga? Vissa älskar att klanka ner på den stora kanadensaren och i flera fall har faktiskt kritiken varit välförtjänt, men jag tycker att vi har fått se en helt annan glöd hos Jumbo denna säsong än tidigare och kanske var det de där uppehållet som han behövde? Han toppar poängligan i Sharks med 40 poäng och det många av oss undrar nu är huruvida han kan plocka med sig sitt fina spel in i slutspelet, för det är oftast där det har tagit stopp tidigare år.
Coachen: Todd McLellan
Efter förra säsongen så fick McLellan utstå en hel del kritik tillsammans med laget, välförtjänt förvisso och även om jag ibland kan bli förvånad och förbannad över hans sätt att ställa upp laget så går det inte att förneka att gubben är duktig på det han gör. Dock ska det sägas att ramlar nu Sharks ut ur slutspelet med fyra raka matcher eller liknande så kommer hans framtid i Sharks hänga på en mycket lös tråd.
Duellerna:
Cory Schneider vs. Antti Niemi
Två målvakter av yttersta världsklass som, bägge, spelat och gjort bra siffror under säsongen. Medan Schneider endast spelat trettio matcher så har Niemi haft betydligt mer att göra då han stått i fyrtiotre matcher. Medan Niemi har gedigen erfarenhet från slutspel så är Schneider relativt oprövad med endast åtta matcher, åtta matcher han dock spelat väldigt bra i. Givetvis är det en duell mellan målvakterna i varje match men när det nalkas slutspel så är förmågan att vara så jämn som möjligt avgörande. Schneider är Vancouvers förstemålvakt, kommer han klara pressen nu i slutspelet?
Edler/Hamhuis vs. Couture/Marleau
San José har något som Vancouver inte har – tre spelare som gjort över 15 mål, Joe Pavelski (15) Patrick Marleau (17) och Logan Couture (21). Edler och Hamhuis kan räkna med att matchas rejält i denna matchserie mot första linan med Marleau, Couture och Havlat, samt i powerplay där Thornton tar Havlats plats. Så det lär vara avgörande i hur Vancouvers defensiv lyckas stå upp och göra livet surt för San Josés målfarliga anfall.
Henrik Sedin vs. Joe Thornton
Lagens generaler, kaptener och assistkungar. Henrik stod för 34 assist under grundserien, Thornton var inte mycket sämre med sina 33. Två spelare som båda har gedigen erfarenhet från slutspel och det som krävs för att föra sina lag långt i Stanley Cup. Två smarta spelare som hittar sina medspelare utan att behöva se dem. Medan Thornton är en större spelare, mer fysisk och “gruffig” så är Henrik en “tystare” spelare som, när han visar prov på sin spelintelligens, kan göra vad som helst. De är två helt olika spelare men lika nödvändiga för sina respektive lag.
Tre nycklar till seger:
Vancouver Canucks
Powerplay
Vancouvers powerplay är inte vad det var förra året eller året innan det men nu krävs det att man tar fram det bästa från PP formationerna och visar hur man KAN spela. Med ett fungerande Powerplay spel så kommer Vancouver bli livsfarliga och det vet alla lag om.
Målvaktsspelet
Med ligans, förmodligen, bästa målvaktspar så har Vancouver en enorm fördel i att kunna fördela matcherna på både Luongo och Schneider. Som redan nämnt så besitter inte Schneider mycket erfarenhet från slutspel men det är han som kommer ses som förstaalternativet bakom stolparna, skulle han vara skakig så kommer Luongo hjälpa till.
Ryan Kesler
För två år sedan stod Kessler för 19 poäng på 25 matcher under slutspelet och om han, trots sin sporadiska säsong, lyckas få fram det han är kapabel till så kommer Vancouver tjäna mycket på det. Han är lika viktig defensivt som offensivt och kan både passa och göra mål på egen hand. Så en Kesler i slutspelsform skulle betyda oerhört mycket för Canucks.
San José Sharks
Palla trycket
Känns självskrivet på något sätt, Sharks har under tidigare slutspel inte pallat för trycket och har alldeles för ofta sett bleka ut under slutspelet. Sharks måste kunna hantera den press de har på sig denna säsong för på något vis känns det lite som att det är sista chansen för Thornton, Marleau och co att verkligen göra något av det här.
Antti Niemi
Skulle jag plocka ut en enda spelare i denna säsongs upplaga av Sharks så blir det Antti Niemi, finnen har varit outstanding och gör han och Sharks ett bra slutspel förväntar jag mig att Vezina går till honom. Han har varit livsviktig för Sharks och utan honom hade troligen inte ens Sharks gått till slutspel.
Utnyttja powerplay
Allt snack kring Sharks i början av säsongen handlade om hur bra deras powerplay var, detta har gått ner sig något, men faktum kvarstår att Sharks är riktigt farliga i powerplay och ska man lyckas slå ut en så pass tuff motståndare som Vancouver krävs det att man gör mål på de chanser man får.
Förmodade laguppställningar:
Vancouver Canucks
Daniel Sedin – Henrik Sedin – Alexandre Burrows
Mason Raymond – Ryan Kessler – Jannik Hansen
Chris Higgins – Derek Roy – Zack Kassian
Dale Weise – Max Lapierre – Steve Pinizzotto
Alexander Edler – Dan Hamhuis
Kevin Bieksa – Jason Garrison
Keith Ballard – Andrew Alberts
Corey Schneider/Roberto Luongo
San José Sharks
Patrick Marleau – Logan Couture – Martin Havlat
T.J. Galiardi – Joe Thornton – Brent Burns
Raffi Torres – Joe Pavelski – Tommy Wingels
Andrew Desjardins – James Sheppard – Adam Burish
Matt Irwin – Dan Boyle
Brad Stuart – Matt Tennyson
Marc-Edouard Vlasic – Scott Hannan
Antti Niemi (Thomas Greiss)
Skador:
Vancouver Canucks
Såväl David Booth som Chris Taven är borta på obestämd tid.
San José Sharks
Truppen är förhållandevis hel, Jason Demers kommer att missa den första matchen mot Vancouver på grund av en fotskada, men ska vara tillbaka till den andra matchen. Scott Gomez är en annan spelare som just nu är day to day. Kommer inte att spela i de två första matcherna men kan troligen vara tillbaka lagom till match tre eller fyra.
Inbördes möten under säsongen:
27/01 Vancouver – San Jose 1-4
3/3 San Jose – Vancouver 3-2 (SO)
1/4 Vancouver – San José 2-3
San Jose vann säsongsserien med 3-0-0
Så går det:
Kevin Wedin: Som skribent för Vancouver-sidan på SvenskaFans måste jag säga 4-2 i matcher till Vancouver.
Philip Thor: Att tippa sådant här är alltid galet svårt, men jag ska göra ett försöka. Vancouver har haft en turbulent säsong där situationen med Roberto Luongo knappast varit optimal och det spel de visat upp under säsongen har inte imponerat särskilt mycket på mig, samtidigt är laget fyllt av slutspelsrutin och det känns verkligen som ett lag byggt för att gå långt i ett slutspel. Kan Sharks vinna första matchen uppe i Vancouver tror jag dock att man plockar hem serien ganska behagligt med 4-1 i matcher.
Spelschema:
1/5 Canucks – Sharks
3/5 Canucks – Sharks
5/5 Sharks – Canucks
7/5 Sharks – Canucks
9/5 Canucks – Sharks
11/5 Sharks – Canucks
13/5 Canucks – Sharks