Lagbanner
Slutspelet summerat: Tudelade känslor i Montreal?

Slutspelet summerat: Tudelade känslor i Montreal?

SvenskaFans sammanfattar Stanley Cup i artikelserien Slutspelet summerat.

CHICAGO – MINNESOTA 2-0 I MATCHER
 
2/5 Chicago – Minnesota 5-2
4/5 Chicago – Minnesota 4-1
 
Chicago har tagit två klara segrar hittills och ser onekligen ut som de regerande mästarna. Jonathan Toews och Patrick Kane fortsätter att leda sitt Blackhawks, även om Toews har det lite väl enkelt ibland. Bryan Bickells grundserie var allt annat än en succé, men precis som i fjol ser han ut att bli ett mindre monster i slutspelet. Han har nu redan gjort fem mål och åtta poäng i slutspelet, jämfört med elva mål och 15 poäng på 59 grundseriematcher.
 
Även Marian Hossa ser ut att ha kommit igång efter en något anonym förstarunda. Sex poäng på de två matcherna mot Wild är imponerande. Minnesota å sin sida ser inte riktigt ut att hänga med när Chicago skruvar upp. Ryan Suter har gått -5 på de två matcherna och Zach Parise har bara gjort en assist. $200 miljoners investering behöver resultera i mer än så.
 
Han har imponerat: Patrick Kane
 
Snubben vet hur man hanterar en puck…
  
Han behöver höja sig: Zach Parise
 
Parise har inte på något sätt varit dålig, men med tanke på hans saftiga kontrakt måste Parise vara en av isens bästa och producera stadigt. Så har inte varit fallet mot Chicago.
 
Nästa match: Tisdag 6/5
 
---
 
ANAHEIM – LOS ANGELES 0-2 I MATCHER
 
3/5 Anaheim – Los Angeles 2-3 OT
5/5 Anaheim – Los Angeles 1-3
 
Det är Anaheim som är toppseedat av de kvarvarande lagen i Western Conference, men ändå kändes Los Angeles som aningen hetare inför den här matchserien – och nu har Kings visat varför. Anze Kopitar fortsätter visa Conn Smythe Trophy-värdig form, Marian Gaborik har varit en succé och Jonathan Quick är i playoff mode igen.
 
Till skillnad från Chicago-Minnesota har Kalifornien-mötet varit desto tightare. Anaheim hade en 2-1-ledning, efter Teemu Selännes första slutspelsmål, i den första matchen men med bara sju sekunder kvar kvitterade Marian Gaborik – och avgjorde sedan i förlängningen.
 
Just Gaborik inledde även målskyttet i den andra matchen, där Kings vann efter att ha satt sista målet i tom kasse. I Ducks fick Jonas Hiller förtroendet mellan stolparna efter sitt inhopp mot slutet av den förra matchserien – frågan nu är hur länge Bruce Boudreau håller kvar schweizaren om även match tre börjar gå i Kings fördel, oavsett om det är hans fel eller ej.
 
Han har imponerat: Marian Gaborik
 
Gaborik är redan uppe i sex slutspelsmål, jämfört med fem mål på 19 grundseriematcher för Kings, och när han nu äntligen har fått spela med en av världens bästa centrar i form av Anze Kopitar blir succén påtaglig. Gaborik gör dessutom inte bara mål, han gör otroligt viktiga mål.

Han behöver höja sig: Corey Perry
 
Hittills är det bara en hälften av firma Getzlaf/Perry som har producerat mot Kings – och det är just Corey Perry som behöver steppa upp nu. Att han går poänglös från de två första matcherna har Ducks bevisligen inte råd med.
 
Nästa match: Torsdag 8/5
 
---
 
BOSTON – MONTREAL 1-1 I MATCHER
 
1/5 Boston – Montreal 3-4 OT
3/5 Boston – Montreal 5-3 (SvenskaFans matchrapport)

 
När matchserien nu vänder till Bell Center kan Montreal lämna Boston med 1-1 i matcher – vilket får ses som ett mycket gott betyg... även om man säkert skulle önskat ett annat öde i den andra matchen. Båda matcherna har nämligen varit högdramatiska. Boston kvitterade till 3-3 sent i match ett och det var först i den andra förlängningsperioden som matchen avgjordes. P.K. Subban blev hjälte med ett tungt slagskott någon meter in i offensiv zon.
 
I match två kollapsade sedan Montreal fullkomligt. Thomas Vanek vaknade äntligen till liv och såg med två mål till att Canadiens gick upp till 3-1 tidigt in i den tredje perioden. Men under matchens sista tio minuter gjorde Bruins en mäktig upphämtning. 1-3 blev till 5-3 och när Reilly Smith gjorde 4-3 exploderade TD Garden. Montreal borde kanske haft en 2-0-ledning, men att lämna Boston med 1-1 är trots allt ett styrkebesked.
 
Han har imponerat: P.K. Subban
 
Med två mål och ytterligare två assist är Subban en stor anledning till att Canadiens får med sig 1-1 hem till Montreal, vilket på förhand skulle ses som en stor framgång. Försvararen har även lyckats hantera de rasistiska hånen föredömligt.
  
Han behöver höja sig: Max Pacioretty
 
Grundseriens fjärde bästa målskytt har bara nätat vid ett tillfälle under det här slutspelet och totalt har det bara blivit tre poäng. Hur länge klarar sig Montreal utan sin bästa målskytt?
 
Nästa match: Tisdag 6/5
 
---
 
PITTSBURGH – NY RANGERS 2-1 I MATCHER
 
2/5 Pittsburgh – NY Rangers 2-3 OT
4/5 Pittsburgh – NY Rangers 3-0
5/5 NY Rangers – Pittsburgh 0-2
 
New York Rangers inledde starkt mot Pittsburgh med en 3-2-seger, men därefter ser det absurda spelschemat – med sex matcher på nio dagar, inklusive två back-to-backs – ut att ha knäckt Rangers. I två raka matcher har man blivit nollade av självaste Marc-Andre Fleury, vilket – i slutspelssammanhang – säkerligen höjer på ett och annat ögonbryn.
 
I Rangers fortsätter Rick Nash att svika, och är nu poänglös i sju raka matcher. Martin St. Louis, som stundtals såg så pigg ut mot Philadelphia, är poänglös i fem raka matcher. Penguins å sin sida fick äntligen igång en hyggligt viktig spelare. I den tredje matchen gjorde nämligen Sidney Crosby sitt första mål i slutspelet.
  
Han har imponerat: Jussi Jokinen
 
När alla de andra stora kanonerna inte alltid levererar har Jussi Jokinen visat sig vara pålitlig i det här slutspelet. Han fortsätter göra viktiga mål, bland annat 2-0-målet direkt från utvisningsbåset i nattens match.  
 
Han behöver höja sig: Rick Nash/Martin St. Louis
 
Duon får dela plats under den här rubriken. Drygt $14 miljoners lönekostnader har gett Rangers noll poäng i den här matchserien. Det är inte i närheten av att vara godkänt.
 
Nästa match: Onsdag 7/5 

Niclas Vibergniclas.viberg@svenskafans.com@NiclasViberg2014-05-06 12:40:00
Author

Fler artiklar om NHL-podcast