Nitton matcher kvar.

Finns det något roligt att fokusera på kvarvarande del av säsongen eller ska man dra en skamsen, våt filt över huvudet och bara ignorera det som är kvar? Jodå, det finns saker kvar att fokusera på - så låt oss.

Med nitton matcher kvar av säsongen och ett Anaheim som ligger tredje sist i tabellen, och med ett fem poäng stort glapp upp till såväl Columbus som Ottawa, så är det dags att börja zooma in på vad som faktiskt kan göra den här säsongen fortsatt intressant. För nej, slutspel blir det inte.

Ungdomarnas utveckling och kemi med varandra.
Det är knappt så det behöver skrivas, men det absolut mest intressanta just nu är hur Carlsson, Zegras, McTavish, Zellweger, Mintyukov, Dostal och i viss mån LaCombe ser ut de här kvarvarande månaderna.
Ifall Luneau tillfrisknar så ska han också nämnas.  
Lägg därtill att Cutter Gauthier med allra största sannolikhet kommer att hinna få några matcher innan säsongen är över, och just han kommer bli MYCKET intressant att följa.
Troy Terry är ingen ungdom längre, men han kommer vara topp 6-kedjekamrat med tidigare nämnda spelare under en lång tid framöver, och vem vet – han kan bli deras nästa kapten. Hans roll är och kommer förbli elementär för Anaheims eventuella framtida framgångar.
Inbakat i deras egna utveckling kommer också kemibildandet med varandra. Det är trots allt den här kärnan av spelare som förutspås bära Anaheim under det kommande decenniet, och många av dem kommer att spela i samma kedjor, backpar, powerplay och boxplay.
Gauthier, Terry och någon av Zegras & McTavish bör bli ytterforwards i en framtida topp 6 (förmodligen med Killorn i åtminstone en säsong till), och Carlsson och den av Zegras & McTavish som blir kvar blir deras topp 6-centrar.
Hur spelas Zegras? Har han en framtid som center eller förpassas han ut på en ytterposition, och vem centrar då hans kedja?
Har McTavish verkligen tvåvägsspelet för att inom något år bli en riktigt bra 2C bakom Leo, eller måste han då vara fastnaglad med en Troy Terry för att det ska fungera?
Hur löser man backsidan? Mintyukov, Zellweger och Lacombe är alla vänsterfattade, likaså Fowler och Vaakanainen. Den enda givna på högersidan är i dagsläget Radko Gudas (vad bra han varit!!!).

Min projektion för säsongen 24/25:
Gauthier – Carlsson – Killorn/Terry
Zegras – McTavish – Terry/Killorn
Vatrano – Lundeström – Strome
Johnston/Jones – Groulx – Silfverberg

Fowler – Zellweger
Mintyukov – Gudas
LaCombe – Vaakanainen/Lindström/Helleson

Gibson - Dostal


Notera att det här alltså är helt utan nya tillskott. Med ryktena om att Verbeek vill fortsätta ta in bra, rutinerade, förebilder för det yngre gardet så är det alltså mest troligt att det INTE ser ut så här.
Notera också att Silfverberg är kvar, trots utgående kontrakt. Vill han stanna och är beredd på att ta ett ett- eller tvåårskontrakt till en modest lönetaksträff så verkar han få det. Han har varit nyttig den här säsongen, och det märks att Cronin uppskattar det han gör på och utanför isen.
Den kedja som Silfverberg, oftast bredvid Lundeström, spelar i går dessutom i regel oftast bra – vilket inte alltid varit fallet på senare tid…

Draften
Med ett tidigt, Anaheims, och ett sent, Edmontons, förstarundeval kommer det bli väldigt intressant att se hur Anaheim går till väga.
Av allt att döma verkar detta var en ”grund draft”, där det sker ett kvalitetsdropp efter lite drygt 20 spelare ner till kvarvarande. Med Edmontons val, som mest troligt hamnar någonstans därefter att kvalitetsdroppet skett, finns det alltså lite alternativ.
Med den nuvarande skaran av spelare inom organisationen, och framförallt MÄNGDEN halvbra – bra prospects, så bör man försöka sig på att spetsa till det som går.
Möjliga (positiva) utfall är:
En spelare som Anaheim har högre på sin lista faller och man behöver inte göra ett smack för att plocka in någon man vill ha.
Anaheim trejdar Edmontons förstarunda ihop med tex Bostons andrarunda för att försöka komma in bland topp 20 – 22. Tänk tex lag som Islanders, som har en rätt osexig och grund talangpool. Där kan det finnas en lockelse i att faktiskt få in två 3+-spelare istället för en 4+.
Kanske har utfallet i draftlotteriet också en inverkan på vad man gör med Edmontons val.
Skulle nu, ta i trä, Anaheim faktiskt gå och vinna och därmed kan plocka in Macklin Celebrini och därmed redan kommande säsong ha förbättrat laget – ja, då finns det absolut incitament för att trejda Edmontons val mot en färdig spelare som man lokaliserat kan komma att hjälpa till att ytterligare snabba på processen att bli ett slutspelslag.

Vinner man inte, utan hamnar någonstans 3 – 5 i ordningen, så kommer man ändå att kunna få in en väldigt bra spelare som kommer kunna hjälpa till om några år.

Bygga en framgångsrik omgivning i San Diego
Det ska fasen inte tas för lätt på huruvida ett AHL-lag är bra eller inte, åtminstone inte när laget till så stor del agerar plantskola åt en NHL-organisation som i San Diegos fall.
Den här säsongen når dom inte slutspel, men det har ändå tagits kliv och det finns godbitar att ta med sig från deras säsong. Kanske främst Tomas Suchaneks målvaktsspel och Olen Zellwegers fina siffror under sin första säsong där.
Suchanek bör man skriva kontrakt med. I dagsläget är han alltså utan NHL-kontrakt, och tillhör bara San Diego Gulls – så det hoppas jag att man löser.
Att Nathan Gaucher, Drew Helleson, Ben King och Tyson Hinds gör det okej trots lagets svaga säsong är också glädjande.
Mest troligt kommer Verbeek att fortsätta att försöka skapa ett så slagkraftigt AHL-lag som bara möjligt med de draftade spelarna i nyckelroller.

Sånt som INTE är så kul: 

Ryan Stromes kontrakt
Helst hade jag sett att Brett Leason hade fått chansen på Stromes bekostnad, men här sitter Verbeek fast med Stromes kontrakt som alltså sträcker sig över säsongen 26/27 och bär en caphit på $5M. Det var Verbeek själv som skrev det här kontraktet och hittills har det inte visat sig särskilt bra och är förmodligen så nära oflyttbart som det är möjligt.
MEN. Kontraktet är fruktansvärt vänligt att köpa ut, vilket kan vara en sista utväg.
Ifall man går den vägen får Anaheim en kvarvarande årlig caphit på bara $1,66M, om än över säsongen 28/29. Med ett förmodat höjt fortsatt höjt lönetak skulle det faktiskt vara en klart tänkbar idé om saker och ting verkligen skulle barka åt helsike (läs: Strome inte är bra. Alls.) och man hellre öppnar upp en plats åt någon skickligare tvåvägsspelare.
Mer troligt är då förmodligen att det är Vatrano som trejdas iväg i sommar, alternativt under nästa säsong.

Cam Fowlers kontrakt
En till äldre spelare som inte heller levt upp till sitt kontrakt är Cam Fowler. Det är egentligen också relativt utköpsvänligt, men med tanke på hans långa historia i Anaheim så tror jag inte att det kommer att hända. Istället får vi nog leva med honom i två säsonger till efter den här, om han nu inte kan flyttas under förutsättningen att Anaheim behåller halva lönen.



Inatt svensk tid tar Anaheim emot Islanders.
Med hjärtat tips: 4-2 till Anaheim (Terry, Silfverberg, Vatrano och Mintyukov)

 

 

Torgny Johanssonjohansson.torgny1985@outlook.comTogge92024-03-10 15:43:00
Author

Fler artiklar om Anaheim