FLA Live Arena, 2024-10-09 01:00

Florida - Boston
6 - 4

Preview 24/25 - Boston Bruins

Preview 24/25 - Boston Bruins

Bruins höll sig i toppen av ligan även förra säsongen likt man har gjort ett bra tag nu. Det sade sig självt att man skulle tappa från rekordåret med 135 inspelade poäng med alla tapp man drabbades av på spelarmaterialet. men likväl spelade man ihop 109 poäng och tog sig till slutspelet där man slog ut Toronto ännu en gång innan Florida Panthers som sedermera blev mästare blev för svåra i andra rundan. Vad väntar då denna säsongen?

Vi landade alltså in på 109 poäng, fem bakom Rangers som vann Presidents Trophy och bara en poäng bakom Florida som vann divisionen. Detta gjorde att vi återigen fick ett hatmöte mot Toronto i första rundan av slutspelet och än en gång gick vi vinnande ur striden.

Men först lite kring vilka som utmärkte sig under grundserien. Man måste börja med David Pastrnak där. Han är en superstjärna och utan honom hade vi haft bra mycket mindre poäng i slutändan. Han slutade på 110 poäng, 43 (!) poäng mer än Marchand som tog hand om andraplatsen i den interna poängligan. "Pasta" tappade en del målmässigt från säsongen innan men det vägde han upp med att assistera till fler mål istället. Bakom honom imponerades jag av Marchand som trots sin ålder och trots skadeproblem var den ledare som vi vet att han kan vara. Med tre operationer efter säsongen så hoppas vi att han kan förbättra sitt spel några procent till när han förhoppningsvis får vara skadefri.

Tappen av Bergeron och Krejci blev såklart kännbara men ingen skam ska läggas över ersättarna Coyle och Zacha. Tillsammans gjorde dom 119 poäng så rent poängmässigt ersatte man den duon rakt av. Men det är omöjligt att ersätta Bergerons ledarskap och Krejcis smartness över hela isen. Hade dom däremot inte gjort det så bra som dom gjorde så hade säsongen kunnat sluta på ett annat sätt.

Trent Frederic tog nästa steg i utvecklingen och det ska bli oerhört kul att se hur han fortsätter utvecklas nu. 40 poäng är starka papper när man spelar i tredjekedjan och inget powerplay. Morgan Geekie stod även han för en fin insats som ganska okänd på förhand där man inte visste riktigt vad man kunde förvänta sig. Frågan är om han har mer i sig än dom 39 poängen han levererade förra säsongen? Han kommer få alla möjligheter från starten av säsongen att förbättra sig, men mer om det senare.

Ett helt gäng nya bekantskaper fick chansen och i mina ögon tog man den rejält. Matthew Poitras blev tyvärr skadad men spelade som om han hade varit på den här nivån i flera år innan dess och där finns det stor potential att utveckla honom till en spelare för topp sex. Mason Lohrei tog oss med storm från första matchen han fick chansen och även där har vi en hög potential. För John Beecher och Justin Brazeau kanske taket inte är lika högt men oj som dom tog för sig förra säsongen. Speciellt Brazeau utnyttjade sin storlek och styrka och blev ett bra vapen framför mål i powerplay dessutom.

Nu har en sommar gått och vi är nu bara timmar ifrån nedsläpp säsongen 24/25. En säsong som har alla möjligheter att bli vår även fast det tog en lång stund att få alla pusselbitar på plats.

Vad har då hänt med laget? En hel del vill jag lova. Vi börjar med det mest tårdrypande av alla farväl. Linus Ullmark tradades till Ottawa för Joonas Korpisalo och Mark Kastelic. Sweeney gjorde redan där och då klart att det är Jeremy Swayman som kommer vara vår nummer ett under många år framöver men oj vad tungt det var att se Ullmark gå även fast man var beredd på det. Nu blir det inga fler målvaktskramar men vi får helt enkelt vara oerhört glada att vi fick se dom under den tid vi fick. Ligans bästa duo splittrades och målet skulle nu vara Swaymans, det enda som saknades var ett nytt kontrakt för densamme.

Jake DeBrusk har nu också gått vidare efter många om och men genom åren. En oerhört bra spelare i sina bästa stunder men som kanske var lite för ojämn. Det känns som att det finns så mycket mer att kräma ut ur honom men att det inte har fungerat hos oss hur mycket vi än har försökt. Med Montgomery som ny tränare tänkte man att nu kommer han må bättre och kunna spela ett bättre spel där han levererar mer än tidigare säsonger. Men nej, det blev fortsatt lite av samma vara och detta var kanske det bästa i slutändan för både han och Bostons del. Vi önskar honom lycka till i Vancouver helt enkelt.

Matt Grzelcyk har fått mycket skit genom åren, väldigt ofta oförtjänt men ibland har kritiken kanske också varit befogad. När matcherna blir tätare har han fått flytta på sig och så blev det även denna säsongen där han bara fick spela tre matcher i slutspelet. Han har hela tiden haft storleken emot sig men i mina ögon har han varit värd mer och varit ett bra alternativ för backlinjen även i slutspelet. Men nu testar även han ett nytt ställe att spela på och vi önskar honom lycka till i Penguins.

Utöver dom här spelarna är det inga större förluster sett till vad som presterats av dom. Pat Maroon blev en favorit under den korta tid som han var här men det skulle nog inte vara hållbart i längden att ha en spelare som honom när vi redan har en yngre och mycket bättre version i Frederic och dessutom tagit in flera andra som kan vara en jävel på isen. Han får nu chansen att försvara Connor Bedard i Chicago istället. James van Riemsdyk gjorde en grym första halva av förra säsongen sett till förväntningarna men andra halvan var inget att hänga i julgranen tyvärr och därför har han fått lämna också. Han kommer göra ett gott jobb i Columbus förmodligen.

Danton Heinen gjorde det omöjligt för Bruins att inte signa honom efter hans fina försäsong förra året och han gjorde sin roll med bravur och via det så har han nu också fått fortsätta sin NHL-karriär som såg ut att vara på vippen att försvinna innan dess. En pålitlig spelare som gör sitt jobb exemplarisk utan att få några rubriker alls egentligen. Följde med DeBrusk till Vancouver.

Jakub Lauko är en riktig skön karaktär och han gjorde allt han kunde och lite till på isen varje gång han fick chansen. Hos oss räckte det till 83 matcher under två säsongers tid innan han nu fått segla vidare i karriären till Minnesota där han får försöka etablera sig istället. "Grapes" kommer dock vara saknad för den person han är.

Jesper Boqvist och Oskar Steen är två svenskar som inte blivit kvar. Steen har verkligen kämpat under alla år och bara kört på. Fick också chanser förra säsongen men har aldrig fått ut någon offensiv i NHL, men det har heller inte varit enkelt från en roll i fjärdekedjan. Tillbaka i Färjestad istället där han kommer spela en väldigt stor roll och det kommer nog vara väldigt skönt för "Steener" efter många års slit i AHL på gränsen till NHL. Boqvist har potential och fick visa det lite hos oss. Såpass mycket att han nu fått ett läge att ta en plats hos regerande mästarna Florida. Återstår att se om han slår sig in där.

På backsidan har Kevin Shattenkirk och Derek Forbort lämnat. Forbort var uppskattad i boxplay för sin uppoffrande stil men spelet i övrigt har mer att önska och när man konkurrerar inom Bostons backlinje så behöver man vara bättre på fler saker än bara det defensiva. Han tog istället följe med DeBrusk och Heinen till Canucks som förhoppningsvis blir glada av hans prestationer. Shattenkirk gjorde det bra när han spelade och det man kunde förvänta sig av honom. Han har fortfarande inte skrivit på något kontrakt för någon ny klubb och det återstår att se om han fortsätter karriären eller om han lägger skridskorna på hyllan nu.

Vad har vi då fått in istället? Några väldigt intressanta pjäser som kommer göra vårt lag bättre än förra säsongen om jag får sia om framtiden.

Först och främst plockade vi in Elias Lindholm. Det har varit på tapeten många gånger. Redan när han draftades var Boston där men lyckades inte få honom då. Under förra säsongen ville man ha in honom också men då fungerade det inte heller. Istället fick man nu äntligen alla stjärnor att linjeras på rätt sätt för att han skulle bli en Boston-spelare och han skrev på ett sjuårskontrakt. Nu har vi äntligen hittat en ersättare till Patrice Bergeron även fast ingen någonsin kommer kunna ersätta honom såklart. Men det är en oerhört ansvarsfull tvåvägscenter som kommer in som kommer att göra vårt lag mycket bättre. En solklar förstacenter där pressen på Coyle och Zacha blir avsevärt mycket mindre. Det är bara att hoppas att Elias kan axla den rollen på bästa sätt nu. Han har mycket hockey i sig och med Pastrnak och Zacha som vingar kommer man kunna göra mycket skada och förhoppningsvis blir man giftiga i powerplay också.

Nummer två sett till vilken påverkan man kommer ha på laget rankar jag Nikita Zadorov. En back som kommer bli stor favorit i Boston med tanke på hur han spelar. Har redan gett ett positivt intryck kring vad för människa han är på intervjuer inför säsongen och på isen kommer han vara definitionen av en "big bad Bruin". Han är stor som ett hus och när han spelar hockey använder han sina kilon för att sätta stopp för motståndare vilket kommer uppskattas enormt i TD Garden. Inte helt oäven när det kommer till det poängmässiga heller även fast han i första och andra hand är en försvarsgeneral att lita på.

Det är dom största förändringarna som kommer påverka laget mest. Utöver det har Sweeney gjort klart med lite breddspelare där Mark Kastelic kan komma att bli en favorit också sett till vad han presterat på försäsongen. Han lägger inga fingrar emellan och kan bli ett bra komplement i en fjärdekedja som ska vara fruktansvärt jobbig att möta.

Max Jones plockade man in från Anaheim och han är tanken att man placerar tillsammans med Kastelic tror jag såhär på förhand. Finns lite offensiv uppsida när man ser hans statistik från tidigare år och det här är också en spelare som gärna håller sig i närheten av där det bränner till ute på isen.

Tyler Johnson är fortfarande med laget på ett try out-kontrakt och han har imponerat på försäsongen vilket inte gör det helt omöjligt att han faktiskt får ett kontrakt med oss. Men från start är han i Providence.

Nu tror ni att jag har glömt någonting kanske, men nej. Det viktigaste som hände under dom här månaderna för Bostons framtid var det som har utspelat sig den senaste veckan. För det där kontraktet som Swayman skulle skriva på? Det hängde som en våt filt över oss under hela sommaren och hela vägen in i oktober. Det började rapporteras om att man inte var nära varandra och att det här skulle kunna dra ut på tiden och ju mer tid som gick desto oroligare blev man.

När Bruins höll en presskonferens och fick frågor kring Swayman bara en och en halv vecka innan premiären small det till på riktigt. Cam Neely sade dom bevingade orden "I have 64 million reasons why i'd be playing right now" och hela helvetet bröt ut. Lewis Gross (Swaymans agent) kontrade med att dom siffrorna hade man aldrig hört tidigare och läget var minst sagt prekärt efter detta.

Därför blev det en helt otroligt skön känsla när Boston under söndagen innan premiärveckan lade ut att man hade signat Swayman till ett åttaårskontrakt värt 8,25 miljoner dollar per säsong. Enligt ryktena började Bruins på 6,5 miljoner och Swaymans sida på 8,5 miljoner. Så om det stämmer kan man lugnt säga att Bruins organisation gjort vad man kunnat för att kompromissa och det gjorde även Swayman till slut. Här kanske Sweeney sköt sig själv lite i foten när han skeppade Ullmark innan man hade Swayman under kontrakt men till syvende och sist löste det sig och nu kommer man jobba stenhårt för att få honom redo så snabbt som möjligt.

Ett skönt avslut på något som kunde ha slutat riktigt illa. För som jag skrev i början fick vi ju in en ny målvakt också och det är den finländske burväktaren Joonas Korpisalo som varit väldigt ifrågasatt under flertalet år nu. Allmänt känd som en av dom sämre målvakterna i ligan. Det hade känts väldigt osäkert att starta säsongen med honom som etta med en oerfaren Brandon Bussi eller Michael DiPietro som tvåa. Därför tog vi också in Jiri Patera från Vancouvers organisation innan kontraktet blev klart med Swayman. Vi satte upp honom på waivers när Swayman blev klar och då plockade Vancouver tillbaka honom så det blev en blixtvisit i Boston.

Men det ska bli spännande att se vad Korpisalo kan prestera bakom ett oerhört mycket bättre försvar. Förhoppningsvis kan målvaktstränaren Bob Essensa hitta delarna som han behöver jobba med för att bli en plåtlig backup till "Sway", för jag tror och hoppas att Joonas kommer prestera en bra hockey hos oss i jämförelse med vad han har gjort tidigare.

Sammanfattning:
Boston Bruins anno 24/25 kommer vara bättre än förra säsongen tror jag. Möjligtvis inte poängmässigt i slutändan, men definitivt som ett slutspelslag. Vi har adderat det som saknades i form av en pålitlig förstacenter och en riktigt grym försvarare och i mål har vi nu en målvakt där "the sky is the limit".

Det är fint att se när både Pastrnak och McAvoy säger att det enbart är Stanley Cup som gäller i år på frågor kring hur dom vill utvecklas personligen. Nu är det struntsamma, vi har verktygen för att vinna och nu gäller det att se till att man gör det ihop. För som McAvoy sade "you blink and eight years have gone" och Boston har varit ett slutspelslag under alla dom här åren utan att gå hela vägen. Förutom finalen 2019 där man var så otroligt nära så har man faktiskt blivit utslagna i första eller andra rundan sju gånger. Det är inte bra nog och tiden att vinna är nu.

Målvakter:
Jeremy Swayman är nutiden och framtiden i Boston. Nu ska han bevisa att han kan ge oss det där lilla extra som behövs i kassen på en daglig basis under lång tid och i många matcher. Så bra som han var i slutspelet mot Toronto och Florida har jag inte sett en målvakt vara på väldigt länge. Om han kan hålla den nivån och dessutom utvecklas ännu mer så kan det här kontraktet visa sig vara guld värt om tre fyra år redan när taket fortsätter att gå upp. Skrev alltså på ett åttaårskontrakt värt 8,25 miljoner och det är ingen tvekan om att Bruins kasse tillhör Swayman under en lång tid framöver och det tror jag att vi ska vara fruktansvärt nöjda över. Istället för 44 matcher som det blivit som mest ska han nu stå mellan 60-65 matcher varje säsong och kan han hålla i sitt snitt på cirka 2,40 GAA och 91,8% så har vi en vinnarmålvakt i kassen.

Joonas Korpisalo ska som sagt bli hans nya målvaktspartner och 30-åringen går in på sitt andra år på det femårskontrakt han skrev med Ottawa värt 4 miljoner. Ingen tvekan om att det kanske är för mycket sett till vad han presterat men samtidigt stod han hela 55 matcher förra säsongen och med en bra mycket mindre arbetsbelastning så kanske vi kan få tillbaka hans självförtroende så att han kan prestera bättre hos oss jämfört med dom 3,27 GAA och 89% han slutade på i Senators.

Bakom dom här två står Brandon Bussi och Michael DiPietro och knackar på dörren men det lär bli AHL-spel för båda denna säsongen om inget oförutsett händer.

Backar:
Charlie McAvoy går in på sin åttonde säsong i Boston och nu är det dags för 26-åringen att visa vägen på ett ännu större sätt än tidigare. Det är han som anför trupperna och det är han som ska vara vår poängbästa back. Går in på tredje året på det åttaårskontrakt han skrev på inför 22/23 värt 9,5 miljoner och han ska definitivt kunna nosa på 60 poäng varje säsong, gärna ännu mer om han avlossar mer skott både i fem mot fem och i powerplay där han ska ha en stor roll i första uppställningen. Det sjuka med årets backuppsättning är att McAvoy är den minsta av dom, men han är inte liten för det och älskar att använda sina kilon på rätt sätt också. Det kommer bli ett mer fysiskt lag denna säsongen utan tvekan och motståndarna kommer nog se sig för både en och två gånger när man ska in i Bostons zon.

Hampus Lindholm gjorde inte sin bästa säsong förra året efter att ha varit grym säsongen innan. En rejäl nedgång i poängantalet från 53 till 26 och vi vill ju gärna se honom närma sig 50 poäng igen för det har han definitivt i sig. Skridskoåkningen är hans styrka och därför var det dålig timing när han skadade foten i förrförra slutspelet, något som han opererades för men som också kanske hämmade honom under fjolåret. Jag tror att vi får se en bättre Lindholm i år där 30-åringen går in på sitt tredje år på det åttaårsavtal värt 6,5 miljoner han skrev inför säsongen 22/23. Som näst bäst betalda back i laget ska han leverera därefter också och kraven ska med rätta vara högt ställda på honom.

Tredje bäst betalda backen är nyförvävet Nikita Zadorov som det ska bli oerhört intressant att se på nära håll. Tidigare har man sett highlights på tacklingar mestadels men det ska bli kul att se vad han kan göra både med och utan puck på nära håll denna säsongen. 29-åringen skrev på ett avtal på sex år värt 5 miljoner och ska göra oss till ett oerhört mycket tyngre och mer fysiskt lag defensivt. Förhoppningsvis ska motståndarna tänka sig för en extra gång innan man gör någonting dumt när man har en 198 cm lång bjässe att svara inför. Det bästa med Zadorov är ju att han är en bra back förutom bara fysiken och rädslan han kan sätta i motståndarna. Jag är väldigt spänd på hur han kommer att se ut i spelet överlag på isen.

Brandon Carlo är numera en av dom som spelat i Boston längst och ska leda det här laget med sitt sätt att vara. Han har tre år kvar på det sexårsavtal han skrev 2021 värt 4,1 miljoner och med tanke på hur mycket han betyder för det här laget är det väl spenderade pengar. Trots sin storlek är det väldigt sällan han använder den likt Zadorov eller McAvoy som kan dela ut tacklingar till höger och vänster. Istället använder han sin räckvidd till att göra livet surt för motståndarna utmed sarghörnen och är nog väldigt svår att ta sig förbi som anfallare. Vår mest defensiva back som går att lita på i speciellt numerärt underläge där han gör ett hästjobb.

Andrew Peeke var en värvning som kom lite i skymundan förra året. En smart sådan enligt mig då han trots sin storlek har ett bra rörelsemönster på isen. Han är likt Carlo en defensivspecialist som ska tugga många minuter i boxplay för oss den här säsongen när han nu får köra från start. Skadade sig oturligt i slutspelet där det bara blev sex matcher. Så vi har en ganska liten sample size på honom som Bostonspelare men det ska bli kul att se vilka steg han tar i år. 26 år gammal går han nu in på andra året på ett treårskontrakt värt 2,75 miljoner och han är en uppgradering jämfört med Forbort.

En otroligt positiv överraskning förra säsongen var ungtuppen Mason Lohrei som verkligen tog för sig när han kom in i laget. Fick spela halva säsongen i NHL och gjorde det riktigt bra sett till förutsättningarna. Han är också en stor back men med rörligheten som sin främsta styrka där han har en hög potential offensivt och lär få chansen att visa det i både fem mot fem men framförallt i powerplay där han kan styra en blålinje på ett effektivt sätt med sin rörlighet och smartness. Bara 23 år gammal fortfarande så här finns det mycket att utveckla och framtiden ser ljus ut. Går in på andra året på sitt entry level-kontrakt värt 925000 dollar och blir en restricted free agent efter säsongen. En prioritet att skriva ett längre avtal med honom för Sweeney.

Parker Wotherspoon är i nuläget sjundeback i det här gänget och han gjorde det riktigt bra under dom 41 matcherna han fick spela förra säsongen. Är en tuff och hård spelare som gillar när det hettar till och är även han en defensiv back i första och andraläget. Skrev på ett nytt ettårskontrakt värt 800000 dollar och kommer få speltid men kanske mestadels vid sjukdomar och skador.

Ian Mitchell rundar av backuppsättningen och här lär det bli mestadels AHL-spel även fast han har ett NHL-kontrakt värt 775000 dollar. Kom från Chicago och spelade 13 matcher i grundserien under fjolåret och lär få svårt att ta en plats i år.

Forwards:
Här cirkulerar mycket kring en stjärntjeck som älskar att göra mål och poäng men där målet den här säsongen enbart är inställt på en sak - Stanley Cup. Jag pratar såklart om David Pastrnak. Har gjort 223 poäng på dom två senaste säsongerna och det finns ingen anledning att tro att han skulle leverera mindre denna säsongen. Snarare motsatsen då han nu kommer att ha en legitim förstecenter bredvid sig i jämförelse med förra säsongen där han gjorde mycket på egen hand. Har hunnit bli 28 år nu och ska leda det här laget både på och utanför isen. Bäst betald i laget där han nu går in på andra året på åttaårskontraktet värt 11,25 miljoner som i ärligaste laget kanske är lite mindre än vad han är värd på riktigt. Ska bli spännande att se vad han kan hitta för kemi med Lindholm, för vi vet redan att han och Zacha hittar varandra bra och tillsammans kan den trion bli riktigt fin.

Elias Lindholm är äntligen en Bostonspelare! Det här är det nyförvärvet som jag är mest intresserad av att se och jag håller alla tummar för att det kan bli succé från start. Han var ju oerhört framgångsrik i en kedja med Johnny Gaudreau (vila i frid) och Matthew Tkachuk i Calgary för tre säsonger sedan då han snittade en poäng per match. Han borde kunna komma upp i något liknande med oss med tanke på rollen han kommer att få här. Skrev ett sjuårskontrakt värt 7,75 miljoner och det som är extra spännande med Elias är att han har levererat i slutspel dom gånger han fått chansen där. Det är precis en sådan spelare som vi behöver med tanke på våra för tidiga uttåg där spelare kanske inte riktigt maxat sin prestation när det gäller som mest. I Elias får vi en spelare som kan göra skillnad just vid dom tillfällena.

Brad Marchand går in på sin sista säsong på det åttaårskontrakt han skrev 2017 värt 6,125 miljoner. Snacka om att vi har fått valuta för dom pengarna sedan dess. Redan nu pratas det om en förlängning och "Marchy" själv har sagt att han vill spela så länge han kan. 36-åringen är fortfarande en kraft att räkna med och som kapten har han gjort det riktigt bra sett till hans historik som vi alla vet om. Ska kunna snitta en poäng per match fortfarande, det är ju trots allt något med vattnet i Boston som gör att spelare oftast bara blir bättre och bättre med åren. Men efter en sommar med tre operationer får vi nog skynda långsamt med honom. Dessutom en lite nykomponerad kedja som man ska försöka hitta kemi i som funkar bra i fem mot fem.

Som center i andrakedjan kommer vi med största sannolikhet hitta Charlie Coyle som nu går in på femte året på det sexårskontrakt han skrev 2020 värt 5,25 miljoner. Han har definitivt levt upp till förväntningarna och lite till även fast han kanske har fått ta på sig en lite större roll än han har kapacitet till. Det bästa vore om en ungtupp som jag kommer till lite längre ner tar över platsen som center i andrakedjan för Coyle är som klippt och skuren som ankare i en tredjekedja där man både kan producera offensivt men också plocka ner motståndarnas bästa vapen. För i grund och botten är Coyle en defensiv center som man kan lita på i alla lägen, en riktig grovjobbare som sätter laget före jaget alla gånger i veckan. Nådde 60-poängsplatån för första gången i karriären förra året och kan han fortsätta leverera sådana siffror är mycket vunnet för ett lag som vill gå långt i ett slutspel.

Som tredjelänk i förstakedjan hittar vi en tjeck till vid namn Pavel Zacha. Har verkligen blivit en succé sedan vi plockade honom från New Jersey istället för Erik Haula som gick andra hållet. Har visat att han har riktigt fina händer och tillsammans med Pastrnak och Lindholm kan det bli ännu bättre nu. Skrev ett fyraårskontrakt värt 4,75 miljoner inför förra säsongen och stod för 59 poäng på 78 matcher vilket jag hoppas kommer förbättras nu när han kommer ha en tydlig roll som vinge i förstakedjan och slipper centra densamma som förra året. Vald i förstarundan som sjätte spelare finns här en outnyttjad potential som jag tror kan blomma ut den här säsongen när förutsättningarna är så bra som dom kan bli helt enkelt.

Trent Frederic kommer vi hitta i tredjekedjan där han kommer fortsätta sin utveckling förhoppningsvis. Ett kontraktsår är alltid spännande och det tvåårskontrakt han skrev på inför förra säsongen är värt 2,3 miljoner, något som både vi och han vill ska gå upp till nästa kontrakt för då vet vi att den här säsongen har gått riktigt bra också. En oöm spelare som älskar att reta gallfeber på motståndarna och som dessutom kan stå upp för sig själv om nämnda motståndare tappar humöret. 18 poäng har blivit 31 poäng som blev 40 poäng förra säsongen, frågan är hur högt han kan komma innan taket är nått. Det finns en hel del hockey i honom, mer än han kunde visa när han slog sig in i laget som en bulldozer. Liknar Marchand i mångt och mycket utan att göra dom där riktiga idiotgrejerna som vår kära kapten kunde få för sig att göra då och då.

Morgan Geekie gjorde det riktigt bra sin första säsong i Bruins och till denna säsongen har förutsättningarna verkligen förändrats för honom. Under fjolåret tänkte vi oss en roll i tredjekedjan där han ska kunna hjälpa till mestadels i boxplay och vara pålitlig vid ledningar. Det gjorde han med bravur och visade också en offensiv som är lovande, 17 mål och 22 assist var hans bästa notering hittills i karriären och nu ska han få starta i andrakedjan och spela i powerplay vilket kan ge en rejäl boost på dom siffrorna. Skrev också ett tvåårskontrakt som ska förnyas inför nästa säsong ganska snabbt är tanken och dom 2 miljoner han har nu kan mycket väl gå upp till det dubbla om han tar tillvara på det här tillfället.

Max Jones kom från Anaheim under sommaren och det ska bli intressant att se vad han kan åstadkomma i Black & Gold. Kommer att få chansen i tredjekedjan från start och han är en spelare som har storleken med sig och frågan är om han har skridskoåkningen för att vara en effektiv spelare för oss. Skrev på ett tvåårskontrakt med en cap hit på 1 miljon dollar och har som bäst levererat 19 poäng på en säsong tidigare. Men det är skillnad på Ducks och Bruins så den poängkolumnen borde kunna ökas hos oss. Gillar också att använda sin fysik och kan stå upp för sig själv och sina lagkamrater när det hettar till.

I fjärde kommer vi att hitta John Beecher som verkligen satte avtryck förra säsongen när han dök upp. 7 mål på 52 matcher och ett moget spel sett till hans ålder. Någon som Montgomery uppskattade då han fick visa upp sig mer än vad man trodde på förhand. Nu ska han försöka slå sig in och behålla sin plats i laget över 82 matcher och som alla vet så brukar spelare förbättra sig en aning när det är kontraktsår. Vårt förstaval som nummer 30 från draften 2019 har visat sig användbar och nu kommer han att spela för att få ett nytt bra kontrakt i Boston där hans entry level-kontrakt värt 925000 dollar går ut efter säsongen.

Matt Poitras kom även han in som en solstråle förra säsongen och han imponerade otroligt mycket på mig med sin teknik och smarthet ute på isen. Tyvärr blev han skadad och om det är något han måste jobba extra på så är det att bygga upp sin kropp så den orkar med alla smällar som man får på en säsong för i den här killen finns det mycket hockey som han förhoppningsvis ska få visa än mer den här säsongen. Lär få chansen att centra tredjekedjan när han är tillbaka från en skavank som han ådrog sig på försäsongen. Han är bara 20 år och går in på sitt andra år på det entry level-kontrakt han skrev 2023 värt 870000 dollar. Här kan vi snacka att vi kommer få bang for the buck om han fortsätter utvecklas och kan hålla sig skadefri kommande två säsonger.

Mark Kastelic kom till oss i traden som skickade Linus Ullmark till Ottawa. Han är en tuff spelare som ska göra ett gott jobb i fjärdekedjan och tanken är att han ska döda utvisningar dessutom. Hade ett tvåårskontrakt som han går in i det andra året på nu värt 835000 dollar och 25-åringen har den rätta spelstilen för att bli en spelare som vi Bostonfans gillar. Likt många andra i det här laget denna säsongen är han ingen man jävlas med ostraffat och han kommer att komma till undsättning om spelare som "är mer värda" eller hur man ska uttrycka det blir felaktigt behandlade av motståndare ute på isen. 102 utvisningsminuter förrförra säsongen sänktes till 63 förra året men det säger en liten del om vilken typ av spelare han är.

Justin Brazeau var en spelare som jag verkligen gillade förra säsongen när han kom in och använde sin storlek på det allra bästa sättet. Ingen dålig skridskoåkare trots kroppshyddan och han var riktigt bra på att skydda pucken utmed sargerna och dessutom hittade han en effektiv roll framför mål i powerplay som han ska få försöka utveckla den här säsongen. 26-åringen går även han in på sista året på sitt tvåårskontrakt värt 775000 dollar och hans 5 mål på 19 matcher i grundserien kan vi förvänta oss blir bra mycket mer i en tilltänkt roll i tredjekedjan från start och i andra powerplayuppställningen.

Cole Koepke har kommit in som ett okänt namn för mig och verkligen presterat bra på försäsongen. Det har också lett till att han slagit sig in i laget som öppnar säsongen. Gör han det fortsatt bra kan han komma att bli kvar hela året. Kom från Tampa Bays organisation under sommaren och har levererat relativt fina siffror på AHL-nivå. Det ska bli intressant att se vad han kan göra i vår uniform nu när han får chansen direkt från start. Har ett ettårskontrakt värt 775000 dollar där han nu måste visa vad han går för inför ett eventuellt nytt kontrakt. Alltid en bra motivation att ha för en spelare att då också prestera bra.

Riley Tufte är även han en okänd spelare på förhand som kom till oss från Colorados organisation där han gjorde 5 matcher förra säsongen. Även han har levererat ganska fina siffror på AHL-nivå och försöker nu slå sig in en nivå högre. Han har fått beskedet att han är med i NHL-truppen men kommer börja säsongen på läktaren. Men här finns det såklart möjligheter för honom att ge järnet på träningarna för att lyckas ta en plats helt enkelt. Även han har ett ettårskontrakt värt 775000 dollar så samma sak gäller för honom att försöka prestera så bra som möjligt för att spela till sig ett nytt kontrakt antingen hos oss eller en annan NHL-klubb.

Det här är dom spelarna som har slagit sig in i 25-mannauppställningen. Bakom dom finns det några som vill slå sig in men som behöver visa mer än vad man gjort enligt Montgomery helt enkelt och där finns Fabian Lysell, Georgi Merkulov, Riley Duran och veteranen Tyler Johnson som tränat och spelat på försäsongen med ett try out-kontrakt men inget besked har kommit än kring hans status mer än att han inte är med laget till Florida för premiären.

Allt som allt så tycker jag att förstakedjan ser fantastisk ut och det är den som ska leda oss. Andrakedjan finns det frågetecken för med Marchands status efter tre operationer i sommar och Geekies potential. Har han vad som krävs för att bli en effektiv spelare i en andrakedja i NHL? Coyle har visat att han håller för rollen som andracenter men det allra bästa hade varit om en spelare som Poitras tar ett rejält steg i utvecklingen och börjar knacka på dörren kring den platsen då han har en mycket större offensiv potential än Coyle i mina ögon.

Tredje kommer kunna vara både bra framåt och bakåt förhoppningsvis men här finns det också olika scenarion där Montgomery är en tränare som gillar att mixtra med kedjor. men på förhand känns den väl sammansatt även om ett skifte på Poitras och Coyle hade gjort laget bättre men under förutsättning då att ynglingen tar det där stora klivet han skulle behöva göra i så fall. Fjärde blir en ren checking line som ska göra livet surt för motståndarna och där kommer det säkerligen skiftas en hel del på personalen under säsongens gång.

Tre styrkor:
Nummer ett blir vår backsida. Den ska vara ett monster den här säsongen är tanken. Storleken och tyngden skämtar man inte bort. Vi har defensiva generaler i Zadorov, Carlo och Peeke blandat med en arbetshäst som är en av NHLs bästa backar i McAvoy tillsammans med skridskovirtuoserna Lindholm och Lohrei. Det är utan tvekan en av NHLs bästa backsidor vi stoltserar med och det hoppas jag att vi kommer märka i all möjlig statistik detta året.

Nummer två blir Jeremy Swayman. Kan han vara lika bra som han var i slutspelet så har vi otroligt mycket vunnet jämfört med konkurrenterna. Han var magisk även om det inte räckte mot ett powerhouse som Florida var förra året men det var till stor del han som gjorde att vi drog den matchserien så långt som till sex matcher för spelmässigt var vi numret mindre än katterna. Nu är det Swaymans tid att skina och bevisa för alla och sig själv att han är värd det kontraktet som han skrev på. Nu är manegen krattad, nu ska han bli allmänt känd som en av NHLs absolut bästa målvakter.

Nummer tre får bli en individuell spelare som kommit in till oss. Elias Lindholm. Han är den pusselbiten som vi saknade förra säsongen och han kommer vara otroligt viktig för oss över hela isen. Jag kommer hålla tummarna så hårt för att han gör en kanonsäsong och visar att det var helt rätt att satsa på honom och att han blir en perfekt lekkamrat till Zacha och Pastrnak där dom skulle kunna bli en av NHLs giftigaste kedjor denna vintern.

Tre svagheter:
Nummer ett är bredden på forwardssidan. Förstakedjan kan komma att vara sylvass för oss. Men efter det börjar det tunnas ut ganska snabbt. Om inte våra ungdomar börjar ta nästa steg ganska omgående så är det svårt att bedöma hur väl vi kommer stå oss i konkurrensen i divisionen där lagen bakom rustar vidare. Vi behöver ha fler än sex forwards över 40 poäng för att inte överlåta alltför mycket av offensiven till "Pasta".

Joonas Korpisalo är på förhand ett frågetecken och en svaghet sett till vad han har presterat dom senaste säsongerna. Däremot finns det något bra där, han har faktiskt bevisat det tidigare i Columbus bland annat där han var en målvakt att lita på. Nu kommer han få en mindre roll, han kommer få mycket tid att jobba med Essensa för att få tillbaka självförtroendet och för att bli en bättre målvakt. Men på förhand får han anses vara en svaghet som vi förhoppningsvis kan ändra på längs vägen.

Prospectspoolen vi har anses som en av dom sämsta i NHL och tråkigt nog så får vi inte se Lysell eller Merkulov i NHL när vi drar igång inatt. Nu har vi trots allt lyckats få upp lite yngre spelare på NHL-nivå som man kanske inte såg komma men det hade varit kul om vi hade haft några fler spelare som man kunde ha rejält höga förväntningar på inför en säsong. Fast jag lever dock hellre med visionen vi har att vi ska vinna nu och inte sen.

Preliminär laguppställning när alla är tillgängliga:
Pavel Zacha - Elias Lindholm - David Pastrnak
Brad Marchand - Charlie Coyle - Morgan Geekie
Trent Frederic - Matthew Poitras - Justin Brazeau
Mark Kastelic - John Beecher - Max Jones

(Cole Koepke - Riley Tufte)

Hampus Lindholm - Charlie McAvoy
Mason Lohrei - Brandon Carlo
Nikita Zadorov - Andrew Peeke

(Parker Wotherspoon - Ian Mitchell)

Jeremy Swayman
Joonas Korpisalo


Säsongens poängkung: David Pastrnak
Solklart val här såklart. Frågan är hur länge han kommer att abbonera på den här platsen? Han får gärna göra det i tio år till men jag ser mer än gärna att några fler börjar utmana honom. Det ska bli ett mindre glapp till spelare nummer två i år då vi har både Lindholm och Zacha i samma kedja nu. Marchand har levererat otroligt bra och lär göra i år igen men en spelare som Lindholm ska kunna snitta en poäng per match och då hamnar han ju "bara" cirka 25-35 poäng bakom "Pasta".

Säsongens viktigaste spelare: Elias Lindholm
Jag går inte på Swayman trots att han är den viktigaste spelaren för oss, men det är målvakten för dom allra flesta lag. Istället tror jag att Elias kan komma att bli den viktigaste spelaren för oss om man enbart räknar utespelarna. Pastrnak är ju nummer ett där men betydelsen av att få in en spelare av Lindholms kaliber kan vara monumental för det här lagets chanser att gå hela vägen till våren. Är han allt och lite till av vad vi hoppas så kan det vara den lilla saken som gör att vågskålen tippar över till vår fördel.

Säsongens unga spelare: Matthew Poitras
Jag hoppas på att Poitras får sitt rejäla genombrott i år. Det hade varit grymt bra för oss som lag om han kunde hitta en jämn och bra nivå där han framförallt ska vara ett hot framåt med sin teknik och sitt hockey-IQ som redan nu är på en hög nivå. Kan han ta det rätta klivet så kommer det vara ett stort steg framåt för den här klubben.

Säsongens doldis: Justin Brazeau
Här hoppas och tror jag att vi har hittat en spelare som kan överraska på dom flesta. När han äntligen fått chansen på högsta nivå har han hittills gjort det bästa av den och nu är det upp till honom själv att bevisa för oss att han räcker till på den här nivån en hel säsong. Ska bli oerhört kul att se vad han kan bidra med från start den här säsongen.

Säsongens första vecka ser ut som följer:
Florida Panthers - Boston Bruins natten mellan 8-9 oktober 01:05
Boston Bruins - Montreal Canadiens natten mellan 10-11 oktober 01:05
Boston Bruins - Los Angeles Kings lördagen den 12 oktober 19:05
Boston Bruins - Florida panthers måndagen den 14 oktober 19:05


LETS GO BRUINS!

Erik HanssonErikhanzzon@hotmail.se@Hanzzzon2024-10-08 18:26:43
Author

Fler artiklar om Boston