Preview: Carolina Hurricanes
Is it October yet? Oh yes!

Preview: Carolina Hurricanes

En andra plats i Metropolitan Division efter förra säsongens grundserie innebar att New York Islanders väntade i slutspelets första runda. Då gick Brind’Amours mannar enkelt vidare med 4-1 i matcher. I andra rundan väntade det andra New York-laget. Då tog Rangers slutligen hem serien med 4-2 i matcher. Under sommaren har det skett mycket ändringar i truppen, hur går det den här säsongen?

Säsongen 2023/24:

Grundserien

Canes gjorde en stark säsong och avslutade grundserien med 111 poäng. Det räckte till en andra plats i Metropolitan Division bakom New York Rangers med 114 poäng, samt en tredje plats i hela NHL:s tabell, en poäng mindre än tvåan Dallas Stars med 113 poäng.

På 82 grundseriematcher blev det 52 segrar, 23 förluster och sju förluster efter förlängning/straffar. 

Grundserien inleddes med en hemmamatch mot Ottawa Senators, som Canes vann med 5-3. Efter det väntade en sex matcher lång bortaturné, med matcher mot Los Angeles, Anaheim, San Jose, Seattle, Colorado och Tampa Bay. Under dessa sex matcher vann Canes endast två, 6-5 efter straffar mot Los Angeles och 6-3 mot San Jose Sharks.

Efter bortaturnén lyckades Brind’Amours mannar ändå avsluta oktober starkt, med tre raka segrar. (3-2 mot Seattle efter förlängning, 3-0 mot San Jose och 3-2 mot Philadelphia)

På tolv matcher i november blev det sju segrar, fyra förluster och en förlust efter förlängning den sista november hemma mot New York Islanders.

Matchsaldot i december blev ganska likadant som i november, med sju segrar, fem förluster och tre förluster efter förlängning/straffar, men i januari spelade laget starkt. Först tog man två storsegrar på bortais, med 6-1 och 6-2 mot NY Rangers respektive Washington Capitals. Sedan blev det en förlust efter straffar hemma mot St.Louis Blues men det slutliga matchsaldot i januari blev åtta segrar, två förluster och en förlust efter straffar. 

I februari blev det åtta segrar, tre förluster och en förlust efter straffar och även i mars gick laget starkt med elva segrar, tre förluster och en förlust efter straffar.

Grundseriens sista månad april inleddes med att förlora hemma mot Boston med 4-1. Efter det tog laget fem raka segrar innan grundserien avslutades med en 3-6 förlust på bortais mot Columbus Blue Jackets.

Nu väntade slutspelets första runda, där New York Islanders stod för motståndet för andra året i rad. 

En stabil serieseger över New York Islanders för andra året i rad!

Slutspel
För tredje gången i klubbens historia stod New York Islanders för motståndet i ett slutspelssammanhang. Första mötet ägde rum 2019 i andra rundan och då gick Canes vidare till konferensfinal med 4-0 i matcher. 2023 drabbade lagen samman i första rundan och då gick Canes vidare efter 4-2 i matcher.

De två första matcherna spelades hemma i PNC Arena. Canes hade inga större problem utan vann med 3-1 och 5-3. I den tredje matchen blev det seger med 3-2 på bortais. I fjärde matchen var det jämnt mellan lagen och matchen gick till förlängning två gånger. I den andra förlängningsperioden kunde Islanders slutligen vinna med 3-2 och reducera matchserien till 3-1. Väl tillbaka i PNC Arena avslutade Canes serien starkt med en komfortabel 6-3 seger. 

I andra rundan väntade New York Rangers. 

Serien var jämn från första början, men Rangers var lite vassare och vann de tre första matcherna. (4-3, 4-3 i andra förlängningsperioden och 3-2 efter första förlängningsperioden)

Med kniven mot strupen lyckades Canes hitta sitt spel och vinna fjärde och femte matchen med 4-3 respektive 4-1. I seriens sjätte match ledde man med 3-1 efter två perioder. Game 7 på kommande? Nej tyvärr, istället drog Rangers ifrån i tredje perioden och gjorde fyra mål och Canes säsong var över. 

Game 7 var nära, men slutligen fick Rangers fira avancemang.

Offseason
Under sommarens draft valde Canes tio spelare.
Dominik Badinka (CZE) (andra rundan, #34)
Nikita Artamonov (RUS) (andra rundan, #50)
Noel Fransén (SWE) (tredje rundan, #69)
Alexander Siryatsky (RUS) (fjärde rundan, #124)
Oskar Vuollet (SWE) (femte rundan, #133)
Justin Poirier (CAN) (femte rundan, #156)
Timur Kol (RUS) (sjätte rundan, #168)
Roman Shokhrin (RUS) (sjätte rundan, #184)
Fyodor Avramov (RUS) (sjätte rundan, #188)
Andrei Krutov (RUS) (sjunde rundan, #220)

Backen Dominik Badinka som valdes först av Canes i årets draft spenderade förra säsongen i Malmö Redhawks. Där blev det 17 matcher för J20-laget och 33 matcher för A-laget. Badinka representerar även Redhawks den här säsongen, där det blivit en assist på sju matcher. Är bara 18 år gammal och det blir intressant att se var han finns om några år!

Yttern Nikita Artamonov gjorde 54 matcher, sju mål, 16 assist och 23 poäng för Torpedo Nizhny Novgorod i KHL i fjol. I år spelar han för samma lag och har hittills gjort sju mål och sex assist på 13 matcher.

Övriga draftval från i sommar kommer inte heller att spela för Canes den här säsongen, men kan vara intressanta namn att hålla ögonen uppe för i framtiden.

Under sommaren har Jack Drury, Jordan Martinook, Seth Jarvis, Jaden Chatfield och slutligen även Martin Necas skrivit på nya kontrakt för Carolina. 
 
Eric Robinson (Buffalo) William Carrier (Vegas) Tyson Jost (Buffalo) Sean Walker (Colorado) och Jack Roslovic (New York Rangers) har anslutit, dessutom är Shayne Gostisbehere tillbaka i Raleigh efter en säsong i Detroit Red Wings, men listan på spelare som lämnat laget är tung.

Yevgeni Kuznetsov har återvänt till KHL efter elva år i NHL. Nya klubbadressen är SKA St. Petersburg, ett lag som även Tony DeAngelo representerar den här säsongen, efter att ha tillhört Canes för andra gången i karriären i fjol.

Jake Guentzel anslöt till Canes i våras och hittade sin plats i laget direkt. På 17 grundseriematcher blev det 8+17=25 poäng och på elva slutspelsmatcher 4+5=9 poäng. Under sommaren förhandlade han om ett förlängt kontrakt, men det blev slutligen inte av och han skrev istället på för Tampa Bay Lightning.

 Den ytterst defensivt stabila Brett Pesce och Brady Skjei, som gjorde flest poäng av samtliga lagets backar ifjol med 13+34=47 poäng på 80 matcher, har skrivit på för New Jersey Devils respektive Nashville Predators. Teuvo Teräväinen har återvänt till klubben som draftade honom i första rundan 2012, nämligen Chicago Blackhawks, efter åtta år i Raleigh. Stefan Noesens sejour i Raleigh blev två säsonger lång och representerar nu New Jersey Devils för andra gången i sin karriär. (Första sejouren ägde rum 2017-2019).

Lagdelarna:

Målvakter
Den finländske målvakten Antti Raanta har lämnat Canes efter tre säsonger, nya klubbadressen är Geneve-Servette HC i schweiziska ligan. Kvar i laget är Frederik Andersen (kontrakt till 2025, inleder sin fjärde säsong i klubben) och Pyotr Kochetkov. (kontrakt till 2027, inleder sin fjärde säsong i klubben) 

I november förra säsongen åkte Andersen på en blodpropp och var inte tillbaka i spel förrän i mars. Väl i spelskick igen gjorde dansken det väl under resten av grundserien. På 16 matcher landade räddningsprocenten på 93,2. I slutspelet gick det sämre. På tio matcher blev det en räddningsprocent på 89,5.

Kochetkov spelade flest grundseriematcher av målvakterna förra säsongen, med 42 och en hyfsad räddningsprocent på 91,1. I slutspelet spelade han endast en match, mot New York Rangers och släppte då in tre mål. 

 De två målvakterna kommer att få dela på ansvaret relativt jämnt under säsongen, men troligen är det Andersen som står mellan stolparna när Tampa Bay Lightning väntar hemma den 11 oktober.

Backar
Jaccob Slavin är en av ligans bästa defensiva backar och tilldelades Lady Byng Trophy för andra gången i sin karriär efter förra säsongen, efter att ha vunnit priset för första gången säsongen 2020/21. Han kommer nu att få ett ännu större defensivt ansvar och inleder säsongen i första backparet tillsammans med Brent Burns. Trots att han fyller 40 nästa år och inte hade en lika stark säsong poängmässigt som under debutsäsongen i Canes (61p på 82 grundseriematcher 22/23 jämfört med 43p på 82 grundseriematcher 23/24) håller Burns fortfarande en hög nivå och gjorde 20 poäng i powerplay förra säsongen. Han har spelat i samtliga grundseriematcher de senaste tio säsongerna för Sharks och Canes, men är det nu som åldern börjar komma ikapp eller orkar han än?

Att ersätta Pesce och Skjei är inte någon lätt uppgift, men Dmitry Orlov och Jaden Chatfield inleder säsongen i det andra backparet efter att ha bildat lagets tredje backpar förra säsongen.

Duon gjorde det bra tillsammans förra säsongen och under grundserien hade de ligans bästa Corsi-statistik med 61.3%. Orlovs styrkor är det fysiska spelet, att röra sig med pucken och att läsa spelet, medan Chatfield besitter en stark skridskoåkning och spelar hårt fysiskt.

Det tredje backparet består av nyförvärvet Sean Walker och ‘’nyförvärvet’’ Shayne Gostisbehere.

Walker spelade 63 matcher för Philadelphia Flyers förra säsongen med poängsaldot 6+16=22, sedan blev han trejdad till Colorado Avalanche där han stod för sju poäng på 18 grundseriematcher. Väldigt duktig på att röra sig med pucken och bra i egen zon.

Senast Gostisbehere representerade Canes blev det 3+7=10 poäng på 23 grundseriematcher och tre assist på femton slutspelsmatcher. Förra säsongen i Detroit gjorde han 56 poäng på 81 grundseriematcher. Stark skridskoåkning och har ett starkt offensivt spel, har gjort tio mål eller mer i grundserien fem gånger samt 29 powerplay-poäng för Detroit förra säsongen.

Jaccob Slavin inleder nu sin tionde säsong i Raleigh!

Forwards
Jack Roslovic
inleder säsongen i första kedjan med Aho och Jarvis. 27-åringens poängbästa säsong i NHL ägde rum 2021/22 när han spelade för Columbus Blue Jackets. Då blev det 22+23=45 poäng på 81 matcher. Är väldigt snabb och har det som krävs för att göra ännu mer poäng, men brukar vara lite ojämn. Får han igång kemin med kedjekamraterna kan han vara en 20-målsskytt den här säsongen.

Lagets förstecenter Sebastian Aho hade sin poängmässigt starkaste grundserie förra säsongen, när det blev 36+53=89 poäng på 78 matcher, bäst +-statistik i laget med +34 samt även poängbäst i slutspelet med 4+8=12 poäng på elva matcher. Hade en god kemi med Jake Guentzel under våren och har tidigare fungerat alldeles utmärkt i samma kedja som Teuvo Teräväinen under flera säsonger. Trots att de båda lämnat laget nu så är Aho ytterst rutinerad och kan utan tvekan fortsätta att prestera väldigt bra med Roslovic och Jarvis på kanterna.

Seth Jarvis gjorde sin andra hela grundserie för Canes förra säsongen, men till skillnad från 2022/23, när det blev 14+25=39 poäng på 82 matcher, skruvade han upp sin poängproduktion enormt. På 81 matcher landade poängsaldot på 33+34= 67 poäng och i slutspelet 5+4=9 poäng på elva matcher. Runt 75 av matcherna spelade han dessutom med en skadad broskläpp och rotatorkuff samt ett brutet finger i slutspelet mot New York Islanders, det blir spännande att se vad han kan lyckas med om han kan hålla sig skadefri!

Andrei Svechnikov tampades med flera skador under förra säsongen och spelade 59 grundseriematcher, men stod ändå för 19+33=52 poäng. I slutspelet höll han sig skadefri och stod för elva poäng på lika många matcher. Han kommer att inleda som ytter i den andra kedjan och om han kan hålla sig skadefri den här säsongen har han goda chanser att slå sin poängbästa grundserie 2021/22, när det blev 69 poäng på 78 matcher.

Jesperi Kotkaniemi inleder sin fjärde säsong i Canes och har överlag inte levt upp till förväntningarna. 2022/23 var okej med 43 poäng på 82 matcher, men förra säsongen var hans poängmässigt sämsta. Han inledde starkt med 8+7=15 poäng på de första 21 matcherna, men avslutade slutligen med endast 12+15=27 poäng på 79 matcher. Har Brind’Amours förtroende som lagets andra center inför säsongen, men lyckas han inte prestera i den rollen är det ytterst sannolikt att han gjort sitt i Canes-tröjan efter säsongen 2024/25.

Martin Necas ryktades lämna Canes under sommaren, speciellt Winnipeg och Nashville visade stort intresse, men slutligen valde 25-åringen att skriva på för två år och bli kvar i Raleigh. Han vann VM-guld med Tjeckien i maj och kommer att få ett ännu större offensivt ansvar den här säsongen efter flera offensiva tapp.

Jordan Martinook skrev i somras på ett nytt treårskontrakt. En väldigt hårt arbetande spelare som kommer att fortsätta göra sitt defensiva jobb i den tredje kedjan.

Den nu 36-årige lagkaptenen Jordan Staal kommer att fortsätta bidra med ledarskap och spela ett gott defensivt spel. Tvåa i omröstningen till Selke Trophy bakom Floridas Aleksander Barkov förra säsongen.

William Carrier värvades in efter att ha tillbringat de senaste sju säsongerna i Vegas Golden Knights. Är inte en utpräglad offensiv spelare, men den 100 kilogram tunga och 188 centimeter långa kanadensaren är duktig på att irritera sina motståndare och kommer passa väl in i tredje kedjan istället för Jesper Fast, som är skadad och missar hela säsongen.

Eric Robinson anslöt från Buffalo Sabers i somras och är en fysiskt stark och defensiv spelare, som är riktigt stark i boxplayspelet.

Jack Drury gjorde sin första hela säsong i NHL 2023/24 efter att tidigare säsonger växlat mellan NHL och AHL. På 74 matcher i NHL blev det 8+19=27 poäng. 24-åringen spelar ett stabilt tvåvägsspel och är en skicklig tekare. Förra säsongens tekningsprocent på 55,3 var näst bäst i laget efter Jordan Staal med 58,1%. Han inleder säsongen som fjärde center, men kommer att utvecklas ytterligare som spelare och eventuellt arbeta sig uppåt i rangordningen senare under säsongens gång.

Jackson Blake vann poängligan i Univ. of North Dakota med 22+38=60 poäng på 40 NCAA-matcher förra säsongen. Spelade en match för Canes förra säsongen och spelade stabilt under försäsongen, vilket ledde till att han belönades med en plats i premiärtruppen. Har ett väldigt gott passningsöga och är duktig med pucken. Inleder säsongen i fjärdekedjan men är med i den andra PP-formationen. Det blir intressant att se om han lyckas hålla sig kvar i laget eller om han blir nedskickad till AHL.

Senaste spelaren att göra 100 poäng i grundserien för Canes var Eric Staal säsongen 2005/06, är det någon som kan lyckas med det är det Aho!

Tre styrkor:

Defensiven
Förra säsongen hade Canes ligans bästa Penalty Kill-procent med 86,4. Trots att två riktigt bra backar i form av Skjei och Pesce lämnat så håller Canes backbesättning ännu hög klass och kommer vara en viktig lagdel under säsongens gång.

Stark offensiv trots flera tunga tapp
Näst bäst powerplay förra säsongen bakom Tampa Bay Lightning, med 26,9% och sköt åttonde mest mål av alla lag med 277, en förbättring från säsongen 2022/23 när man låg på femtonde plats. Trots några tunga tapp finns det ännu flera väldigt duktiga offensiva spelare i form av bland annat Aho, Necas, Svechnikov och Jarvis. De måste fortsätta producera bra offensivt, sedan kan det hända lite vad som helst i NHL så det blir spännande att se om någon annan spelare producerar väldigt bra offensivt!

Special Teams
Laget spelade riktigt bra i både numerärt över- och underläge förra säsongen och har det som krävs för att hålla sig kvar i toppen av den statistiken också den här säsongen.

Tre svagheter:

Lagets offensiva centrar
Sebastian Aho är utan tvekan en center av absolut världsklass, men efter det blir det ganska tunt offensivt på samma position. Klarar Kotkaniemi inte av att prestera som andra center får Brind’amour tänka om på samma position och alternativt spela Drury högre upp eller Necas som center.

Målvakternas nivåer under säsongen
Både Andersen och Kochetkov avslutade fjolårets grundserie med bra räddningsprocenter, men det fanns en period förra säsongen när bådas målvaktsstatistik var alldeles bedrövlig, till och med så dålig att det var NHL:s 
 sämsta. När det hade spelats runt 30 matcher av säsongen 2023/24 låg Kochetkovs räddningsprocent på 89 och Andersens på 89,4. Båda två spelade visserligen upp sig senare under grundserien, men även i slutspelet hade båda två relativt svaga räddningsprocenter.  För att laget ska kunna säkra en slutspelsplats för sjunde säsongen i rad våren 2025 kan målvaktsspelet inte falla så lågt igen och det måste hållas stabilt även i ett eventuellt slutspel.

Hinner laget anpassa sig efter sommarens förändringar och hitta kemin?
Brind'Amour har varit en omtyckt tränare och nya spelare har oftast haft det lätt att få en bra relation till honom och anpassa sig. Nu gäller det för sommarens nyförvärv att anpassa sig till honom, hans spelsystem och de nya lagkamraterna. Går det smidigt kan det bli en spännande säsong, tar det tid får laget bygga om vidare.

Preliminär laguppställning:
Jack Roslovic-Sebastian Aho-Seth Jarvis
Andrei Svechnikov-Jesperi Kotkaniemi-Martin Necas
William Carrier-Jordan Staal-Jordan Martinook
Eric Robinson-Jack Drury-Jackson Blake

Jaccob Slavin-Brent Burns
Dmitry Orlov-Jalen Chatfield
Shayne Gostisbehere-Sean Walker

Frederik Andersen (Pyotr Kochetkov)

Powerplay formationer:
PP1: Svechnikov-Necas-Jarvis-Aho-Gostisbehere
PP2: Kotkaniemi-Drury-Roslovic-Burns-Blake

Säsongens poängkung: Sebastian Aho
Den nu 27-årige finländske centern blir bara bättre och bättre för varje säsong och som går och sköt över 30 mål för tredje säsongen i rad ifjol. Lagets ledande spelare kommer att axla stort ansvar i både första kedjan och första powerplay-formationen och har alla möjligheter att göra ännu fler poäng än fjolårets 89.

Säsongens viktigaste spelare: Sebastian Aho/Martin Necas
Sebastian Aho är utan tvekan en av lagets viktigaste spelare, men med yttrar som Teräväinen och Guentzel borta kommer Necas nu att få ett ännu större offensivt ansvar. Han har tidigare visat sin enorma potential, när han säsongen 2022/23 stod för 28+43=71 poäng på 82 matcher och till och med vann lagets interna poängliga under grundserien. Blir utan tvekan en av de viktigaste spelarna i laget om han kan komma upp i den nivån igen. Extra motiverad efter vårens VM-guld?

Säsongens unga spelare: Seth Jarvis/Jackson Blake
22-årige Seth Jarvis är näst yngst i laget. Hade en kanonsäsong ifjol och känns som att han är kapabel att göra lite vad som helst kommande säsong. 21-årige Jackson Blake är truppens yngsta spelare. Bland annat Svechnikov, Aho och Jarvis har gjort lyckade rookiesäsonger, kan även Blake lyckas med det?

Säsongens doldis: Jack Roslovic
27-åringen har tidigare NHL-säsonger inte gjort lika mycket poäng som Teräväinen eller Guentzel, men inleder säsongen i första kedjan. Blir kul att följa med hur hans spel ser ut från början för att sedan se hur det ser ut för hans del poängmässigt om några månader! 

Säsongens besvikelse: Jesperi Kotkaniemi
Trots att Brind’amour ger fortsatt förtroende tror jag att den finländske centern inte kommer att uppfylla förväntningarna. Tyvärr, men det känns som att detta blir hans sista säsong i Canes.

Så går det: Canes har gjort det bra i Metropolitan Division de senaste åren. 2022 och 2023 vann man divisionen, och i våras blev det en andra plats. Våren 2021 slutade man på första plats i Discover Central, en division som fanns på grund av dåvarande coronapandemi. Det har hänt mycket i truppen och jag tror laget kommer att knipa en slutspelsplats nästa vår, men inte lika hög placering som under de senaste åren. Lyckas de med det blir det spännande att se hur det går i slutspelet våren 2025!

Förhoppningsvis får vi se glatt målfirande i både grundserien och slutspelet den här säsongen!

Thomas EngstrandThomasE-31@hotmail.com2024-10-10 18:00:00
Author

Fler artiklar om Carolina