Förnuft eller känsla – Maple Leafs säsong 2015/16
Säsongen 2015/2016 var resultatmässigt en katastrof för Toronto Maple Leafs. Ynka 69 poäng över en hel säsong borde få fansen i den stad som brukar kallas hockeyns Mecka att fullständigt gå bananas. Jämfört med föregående säsong höll sig fansen dock lugna och hyllade istället ”The Shanaplan” och hävdade att även om det blev färre poäng såg ändå spelet bättre ut. Men är det resonemanget resultatet av en känsla eller går det att underbygga med siffror?
Själva grundstommen i att vinna hockeymatcher är att göra fler mål än motståndaren. Toronto vann väldigt få hockeymatcher så hur kunde då känslan vara att spelet blivit bättre? Faktum är att laget släppte in elva färre mål (160 mot 171) men å andra sidan så sjönk den redan låga målproduktionen ännu mer genom att man bara gjorde 120 mål jämfört med 136 säsongen innan. Som en helt logisk följd av dessa fakta så ökade skillnaden mellan gjorda mål per match (-0,26) gentemot insläppta mål per match (-0,18) så att det samlade värdet som betecknas GF% sjönk från 44,3 till 42,9. Målmässigt säger alltså statistiken att det enbart var en känsla att det såg bättre ut från föregående år.
Om vi går djupare än bara gjorda och insläppta mål, vad säger då de populära ”Corsi numbers”? Känslan var ju fortfarande att trots en urusel utdelning poängmässigt så såg ju spelet ändå bättre ut. Faktum är att Corsi talar för att känslan var rätt här. I spel 5 mot 5 var skillnaderna rätt signifikanta för Maple Leafs. ”Corsi for” ökade med 409 (3361 vs 3770) medan ”Corsi against” minskade med 302 (3878 vs 3576). Corsi ger alltså vid handen att känslan gick hand i hand med förnuftet.
Låt oss till sist ta en titt på den berömda PDO-statistiken, det vill säga de siffror som avslöjar om ett lag i medgång är värd medgången eller har mer tur än de förtjänar. Det är här statistiken blir verkligt intressant. Saken med PDO är att man tänker sig att grundvärdet är 100 – dvs om ditt lags PDO är 100 så har laget i princip presterat exakt som förväntat. Ett större värde betyder således att laget presterat bättre än vad som kunnat förväntas – med andra ord haft tur. Toronto Maple Leafs PDO sjönk faktiskt från säsongen 2014/15 (99,64) till 2015/16 (98,71) vilket betyder att laget spelade lika uselt som laget de facto var säsongen 2014/15 medan man faktiskt spelade bättre än det förväntade resultatet 2015/16. Om möjligt så borde det alltså gått ännu sämre förra säsongen! Utifrån PDO-siffrorna stämmer alltså känslan med statistiken.
Nu kan man ju förvisso fråga sig vad det är för mening att ta fram den här statistiken utifrån Maple Leafs perspektiv. Målet med säsongen var ju att få en så bra chans i lotteriet som möjligt och sen ha tur i lotteriet och båda sakerna inträffade. Men det säger också något om att klubben är på väg i rätt riktning inte bara i delen som front office sköter utan även på isen. Betänk också att truppen utarmades stegvis under säsongen i takt med att spelare byttes bort och unga oerfarna spelare fick mer istid och ändå höll sig Corsi och PDO på en bättre nivå än föregående säsong.
Ibland är det lätt att luras av känslan att något förhåller sig på ett visst sätt men när det gällde Toronto Maple Leafs säsong 2015/16 kan vi nog ändå säga att känslorna som sade att det hade hänt något litet positivt med spelet faktiskt stämde. Nu väntar vi in Austons ankomst!
Källor och lästips:
http://www.arcticicehockey.com/2011/10/28/2520115/pdo-if-you-were-going-to-understand-just-one-nhl-statistic
http://proicehockey.about.com/od/scoresandstat1/fl/Corsi-PDO-and-Fenwick-3-hockey-stats-you-need-to-know.htm
http://puckalytics.com/