Vinterns tio hetaste villebråd
Augustsson har en hel del att fundera på i vinter..

Vinterns tio hetaste villebråd

Allsvenska säsongen har knappt lagt sig innan vi går in i Silly Season. Vilka lämnar och vilka förstärkar? Vi har listat vinterns tio mest jagade villebråd på den svenska transfermarknaden.

1. Ola Toivonen, Malmö
Intresserade: PSV
Kontrakt till: 2010
Kommentar: Malmö gjorde en fiaskosäsong med undantag för Ola Toivonen, som svarat för en av sina bättre i karriären. Från Degerfors, via Örgryte, till Malmö har Ola haft en stadig utveckling och lovordats av varje tränare han har haft. I vinter är det dags att ta steget ut i Europa. PSV har följt Toivonen under hela höstsäsongen och var på plats i sista matchen mot Hammarby, där "OT" var magnifik. Hasse Borg kan vara på väg mot en ny storförsäljning. Då kontraktet sträcker sig även över 2010 ryktas övergångssumman vara upp i 40 miljoner.

2. Patrik Ingelsten, Kalmar
Intresserade:
Holländska klubbar, Rosenborg, Grashoppers, Rennes
Kontrakt till: 2009
Kommentar: Blir man skyttekung med 19 mål på 29 matcher efter en - bokstavligen talat - haltande höst och fortfarande har sina bästa år framför sig, är det bara att invänta anbuden. Föga överraskande är det holländska klubbar och svenskklubben Rennes som har visat intresse, men även norska Rosenborg som behöver en ersättare till Steffen Iversen. Prislappen antas ligga på knappa 20 miljoner eftersom kontraktet går ut om ett år.

3. Rasmus Bengtsson, Trelleborg
Intresserade:
Danska och norska klubbar, Hammarby
Kontrakt till: 2009
Kommentar: Tog klivet ner från anfallet till försvaret sommaren 2007 och sedan dess har Rasmus gjort succé som nickstark, placeringssäker och målfarlig mittback, vilket har gett eko i Skandinavien. FC Köpenhamn sägs jaga Bengtsson, men även Hammarby, vars försvar har varit under all kritik i år, har anmält intresse. Trelleborg räknar inte med att behålla sin mittbacksklippa till nästa säsong.

4. Adama Tamboura, Helsingborg
Intresserade: Rennes, Sochaux
Kontrakt till: 2009
Kommentar: Med Tambouras fantastiska ytterbackskvalitéer blir man inte långvarig i Allsvenskan. Scouterna har duggat tätt på Olympia under hösten och Helsingborg får inrikta sig på att hitta en ny vänsterback i vinter. Flera franska klubbar, däribland Rennes och Sochaux, sägs vara intresserade. Prislappen torde uppgå till åtminstone fyra miljoner kr.

5. Andreas Augustsson, Elfsborg
Intresserade:
Viborg, Viking Stavanger
Kontrakt till: 2010
Kommentar: Elfsborgs hårdföre mittback har efter ett par starka säsonger i Elfsborg lockat till sig större klubbars intresse. Viborg uppges vara det hetaste alternativet. Har själv uttalat att han gärna tar chansen om den kommer. Kontraktet förlängdes i fjol.

6. Tobias Eriksson, GIF Sundsvall
Intresserade:
 Kalmar 
Kontrakt till: 2010
Kommentar: Sundsvalls lille playmaker på mitten har varit en av lagets bättre i flera år nu och borde ta steget till en större klubb. Kalmar har fått upp ögonen för norrlänningen och ser i Tobias en ersättare till Viktor Elm. Prislappen ligger på 3-4 miljoner kronor då Tobas har två år kvar på kontraktet.

7. Rasmus Elm, Kalmar
Intresserade: Viking Stavanger
Kontrakt till: 2009
Kommentar: Passningsskicklige lillebror Elm har hamnat i skymundan av storebror men spås en minst lika ljus framtid. Intressenter finns, men än så länge har bara Viking Stavanger visat konkret intresse. Kalmar border se till att förnya kontraktet med sin guldgosse.

8. Amadou Jawo, Gefle
Intresserade:
Mönchengladbach
Kontrakt till: 2010
Kommentar: Duktig hela säsongen men slog igenom på allvar under hösten när han blev Gefles räddare i nöden. Tyska klubbar, däribland Mönchengladbach, har bevakat Jawo en längre tid. Gör sin första säsong i klubben och har två år kvar på kontraktet. Har sagt att han är inställd på ytterligare en säsong. Tekniska och målfarliga anfallare är annars ett hett byte på marknaden.

9. Wanderson do Carmo, GAIS
Intresserade: Feynoord
Kontrakt till: 2011
Kommentar: Trollgubben Wandersons succé har inte gått obemärkt förbi. Brassen, som sköt överlägset mest (97 skott), och satt flest på mål i årets Allsvenska, sägs intressera holländska klubbar och framför allt Feynoord. GAIS var dock smarta som skrev kontrakt till 2011, vilket gör brassen betydligt mer dyrköpt.

10. Nordin Gerzic, Örebro
Intresserade:
Danska klubbar
Kontrakt till: 2011
Kommentar: Även ÖSK har en egen trollgubbe i innermittfältaren Nordin Gerzic. Bosniern, som för bara ett par säsonger sedan spelade med bristande motivation i Division 2, har återfunnit spelglädjen och varit en av Örebros viktigaste spelare. Rykten cirkulerade om en AIK-flytt i somras - då skrev Nordin på nytt kontrakt. Nu uppges bland andra FC Köpenhamn vara intresserade.

¤¤¤
Rätt eller fel? Saknas någon spelare? Vem hoppas Du ska lämna hos dina konkurrenter?
Tyck till nedan eller på vårt forum!

Linus Sunnerviklinus.sunnervik@svenskafans.com2008-11-13 22:30:00
Author

Fler artiklar om Silly-bloggen