Silly season-bloggen "En hyggligt störd silly season - tack och hej"

Silly season-bloggen "En hyggligt störd silly season - tack och hej"

Här följer ni senaste nytt från Allsvenskan, Serie A, Premier League och Primera División. Vilka spelare lämnar och vilka köps in?

Redaktionen - 3 februari kl 10:00

Så var det över för den här gången, silly season var precis lika galen som vanligt men mängder av segdragna historier där jag främst misstänker att Arshavin-affären vart den segaste utav dem alla. Nu verkar ryssen klar för Arsenal trots alla även fast vissa påstår motsatsen.

Spurs och Redknapp känns annars som den bästa aktören på marknaden när det just kommer till "galna affärer". Både Defoe och Keane tillbaka i klubben varpå man åtminstone tjänade lite pengar på Keane-övergången, men jag kan inte bortse det faktum att Keane måste känna sig misslyckad - han återvänder med svansen mellan benen efter bara åtta månaders spel i Liverpool.

Sådär ja, Atléti sparkar Aguirre - tycker man väntade ovanligt länge denna gång.

Joe Kinnear! Finns den mannen på riktigt eller? Newcastle har en utklädd apa till tränare, "Insomia" flydde till Wigan när Kinnear ville ge spelaren sex rapp med käppen, bara i England!

Faubert? Var det verkligen högeryttern Juande Ramos ville ha i Real Madrid? Jag är tveksam.

Sportbladet försökte slå till med en bomb igår; "Touma till AIK". Om vi säger såhär, Touma skulle nog få det svårt på Råsunda iklädd en AIK-tröja. 

Känns som att Riccardo Quaresma får akta benen i Premier League.  

Men de sjukaste affärerna kommer till sommaren då även denna blogg och sida återvänder, tack för denna vinter! På återseende!

Sunnervik - 30 januari 23:10

Fotbollskanalen skriver att Hammarbys före detta anfallare Pablo Piñones Arce är på väg att lämna Vejle en gång för alla. "Semester i Sverige" innebär nog att telefonen ringer stup i kvarten hos agenten just nu... ...och även om Eurosport rapporterade för två veckor sen att Hammarby "nobbar" Pablo (trots att Micke Andersson aldrig säger något om det i artikeln), borde Bajen rimligtvis vara mycket intresserade. Om inte herr Andersson har ett riktigt ess i rockärmen? PPA är inte det perfekta komplementet till Charlie Davies, om än sju dagar i veckan ett bättre komplement än Nathan Paulse eller Freddy Söderberg.

Sunnervik - 30 januari 15:40

Det har varit mystiskt tyst de senaste dagarna på både nyförvärvs- och försäljningsfronten. Vi kan nog vänta oss att det smäller till i helgen, eller på måndag. Flera av de europeiska ligorna stänger nämligen sina transferfönster på måndag då den 31/1 är en röd dag.

Djurgården har iallafall gjort klart med sitt andra nyförvärv och fortsätter värva enligt den uttalade målsättningen; ungt, tekniskt och utvecklingsbart. Hrvoje Milic ska bara krita på ett kontrakt så är allting klart, affären kommer inte kosta Stockholmarna mer är uppskattningsvis 800 000 svenska kr. Kroaten har varit bland de bättre på träningarna men hur han kommer prestera i Allsvenskan återstår att se. Med Rajalakso, Youssef och Milic har Djurgården iallafall en spännande uppsättning ytteranfallare i sitt 4-3-3-system..

Hoppas de danska och holländska scouterna fanns på plats i USA i veckan. Rasmus Bengtsson & Mattias Bjärsmyr gjorde nämligen succé när de spelade tillsammans mot Mexico. Tror man jublade lite mer i IFK än i Trelleborg..


Sunnervik - 27 januari 20:10

Feliciano Magro bryter alltså med IFK Norrköping - trots två år kvar på kontraktet. Vad är det med denna karl? Sympatisk och rolig vid sidan av, men framställs som totalt omedgörlig på fotbollsplanen. Då talar vi om en kille som spelade i Italiens U20-lag och var hett eftertraktad på den italienska marknaden för 7-8 år sedan. Nu skär det sig med tränare efter tränare och han klarar inte ens av att spela hyfsat i en liga som Allsvenskan. För Magro väntar en sista (?) chans i Superettan, eller så får han helt enkelt vända hem till Schweiz eller sina sicilianska rötter.

Stackars Hammarby. Vet inte hur pass intresserade man var, men Sharbel Touma har definitivt tackat nej till Allsvenskan 2009. Än värre kan man förlora Louay Chanko, som berättar för Aftonbladet att han är starkare än någonsin och ser sista chans till spel i Europa. Fråga Tony Gustavsson om ni undrar hur många dagar det är kvar till den 31:a..

Såg den numera ÖIS-tillhörande David Leinar göra en "indianare" över Linnégatan häromdan i min och hans nya hemstad. Ska inte påstå att försäsongen har satt sina spår, men det var inga lätta gasellkliv över den lätt trafikerade vägen..


Kviborg - 27 januari 14:55


Hur tänker Arshavin egentligen? När hans klubb (Zenit) under en längre tid sett till att stranda affären med Arsenal genom att begära för mycket pengar så är det istället Andrei själv som sätter käppar i hjulet. När Zenit äntligen gått med på The Gunners bud på cirka 170 miljoner SEK så vill ryssen ha 80 miljoner SEK i årslön. Jag tror inte ens Arsenal ger han hälfen utav det...

Flera luriga värvningar i Premier League ser jag, Heskey till Villa känns lagom intressant för inte tala om att Spurs tar tillbaka Pascal Chimbonda efter bara halvåret i Sunderland. Ytterbacken som närmast beskrevs som galen under sin sista tid i London-klubben, nu vill Redknapp ha tillbaka Keane också...


Känns som att Christian Panucci reagerade lite väl våldsamt efter att ha blivit bänkad i en match utav Spalletti. Nu vill 35-åringen bestämt bort, enligt mig borde han visa lite mer tålamod. Han måste väl fatta att man som 35-åring inte kan spela 90 minuter hela tiden?

Sunnervik - 24 januari 20:15

Precis som halva Sverige har man drabbats av influensaepedemin, så här sitter man en lördag kväll och jobbar sorgligt nog..

..nåväl, en vecka kvar för svenska klubbarna att härda ut, och samtidigt sista chansen att sälja överflödiga spelare till utlandet. De största affärerna (Toivonen och Ingelsten) är avklarade men vad kan vi vänta oss? 

...för att nämna några...

Om Trelleborg inte säljer Rasmus Bengtsson i nästa vecka ökar chanserna att behålla honom enormt. Allsvenska klubbar är nog bortskrämda av prislappen vid det här laget.. 

IFK Göteborg hoppas nog på att kränga iväg Bjärsmyr för en schyst summa. Danmark, Holland, Tyskland (?) borde rimligtvis ligga närmast till hands, samtidigt som GAIS sitter och hoppas innerligt hoppas att Pachajyan inte övertalas att flytta till Grekland. Wanderson borde vara än mer aktuell, men har betryggande tre år kvar på kontraktet. AIK för en dialog med Óbolo och även om man inte kommer överens om ett nytt kontrakt verkar läget under kontroll.

Men som alltid kan vi räkna med en eller annan sista minuten-övergång. Jag gissar att Djurgården gör sig av med Enrico för Brasilien och att Helsingborg får ett tungt bud från Frankrike på Tamboura man inte kan tacka nej till...

...men det vore riktigt ballt om de kunde ersätta med provspelande försvararen Cerezo Fung-A-Wing. Grattis alla PPV-kommentatorer..


Sunnervik - 23 januari 16:45

Kan inte låta bli att imponeras av Trelleborgs värvningsstrategi. Förutom Sjöhage, Drugge, Jensen har man nu även Marcus Pode i anfallsbesättningen. Även om man sannolikt inte får behålla Rasmus Bengtsson har man ett mycket intressant lag på pappret inför 2009. Vad finns det som säger att t.ex. Stockholmslagen är bättre i nuläget? Det känns som att flera topptippade lag kan hänga löst i år..

...gällande ryktena om Malmö FF och Micke Nilsson känns det mest som ett "1+1=2 rykte". Herr Nilsson vill hem - "okej, vi har inte mycket på löpet idag - sätt ihop en nyhet om att initierade källor säger att Malmö är intresserade". Halmstad sitter och tjuvhåller på sina pengar och bara väntar på Mickes klartecken. Hans själ hör hemma vid Tylösand och jag tror inte den går att köpa för ljusblåa pengar. Frågan är bara hur angelägna Panathinaikos är om att behålla Micke, dvs. när kan Halmstad locka hem honom? Senast förnyade man kontraktet i elfte timmen...


Kviborg - 23 januari 10:50


Vad händer med den lille Tsaren? Andrei Arshavin som lämnar Zenit denna vinter verkar vara på väg till Arsenal men ryssarna kräver duktigt betalt. Spelfördelaren själv ser sin framtid i Arsenal och visst passar han in i London-klubben, den fotboll Arsenal spelar tror jag lämpar sig väl för Arshavin. Men det är klart att en varningslampa lyser när klubbar värvar ryska spelare, det är väldigt sällan just ryska spelare lyckas utanför den ryska gränsen.

Blir inte klok på värvningar i Premier League, sjuka priser för högst mediokra lirare. Wayne Bridge var svindyr och nu vill Aston Villa köpa Heskey för typ 50 miljoner SEK.

Miguel Veloso är en riktigt bra spelare, varför kan inte Premier League-klubbarna buda ordentligt på honom istället för att byta pengar sinsemellan? Sporting gör för övrigt helt rätt i att neka skambud på 9 miljoner Pund och lånebud (!).

Sunnervik - 20 januari 16:45

Två väntade och en mer spännande affär i dagarna. Erkan Zengin bevisar att kontakter och en bra agent är minst lika viktigt som att prestera bra fotboll, för att bli proffs. Ibland. Vad jag har hört är det dock ont om casinon i Turkiet...

Om inte Christian Järdler kunnat läsa mellan raderna tidigare fick det han det instämplat i pannan att han inte längre är önskvärd i Malmö när Ricardo värvades. Den en gång talangfulle Järdler får ta nya tag på vänsterbacken i Halmstad. Trist om färgstarke "Texas" har flängt fram på sin kant för sista gången..

Spännande blir att följa Kalle Svenssons återkomst till Allsvenskan och vilka följderna blir av denna. Utan att vara blåvit expert känns det inte som Rehn/Olsson är speciellt sugna på att flytta upp "Bjärsa", vars kontrakt löper ut kommande säsong, på mitten. Alternativen lyder alltså skriv på nytt kontrakt eller flytta nu. Då skall vi komma ihåg att Bjärsmyr också är lagkapten för U21-landslaget och den som Lennartsson/Söderberg nyligen förklarade att han är "den enda givna i laget"... Sitta på bänken i Allsvenskan och bära bindeln i EM i juni? Det rimmar väl sisådär..



Kviborg - 20 januari 10:00


En seger för romantiken! Kaká nobbade stålarna i City och jag finner verkligen välbehag och charm i det beslutet. Välbehag för att transfermarknaden inte helt spårar ut, förvisso såldes Bellamy för 170 millar, och charm för att Kaká själv väljer harmonin framför stålarna. Hatten av för Kaká.

Tog förvisso bara tre och en halv sekund innan spanska AS meddelade att Kaká istället skulle köpas av Real Madrid. Bara i Spanien - att dom orkar?

Nu stavas väl den mest intressanta frågan "Drogba"? På läktaren de senaste två matcherna, byter han klubb innan februari?

Sunnervik - 18 januari 20:20

På väg till min nya hemstad Göteborg har jag precis testat min tidiga inflyttningspresent - ett mobilt bredband från jobbet (tack, Peter och Anders!). Nu kan vi blogga från plugget.

Det känns som att Silly Season har börjat "arta sig". Tycker ni inte? De på förhand stora snackiskarna Toivonen, Ingelsten, Augustsson har hittat nya klubbadresser, Kalmar har värvat sina ersättare, GAIS har signat ett gäng islänningar (sedan tidigare) och Sthlmsklubbarna har nu kommit in i matchen också. Av de stora namnen väntar vi dock fortfarande på Rasmus Bengtsson. Precis som min kollega Kviborg brukar påpeka är allsvenska klubbar ofta ovilliga att sälja till konkurrenter, och av vad jag hört och läst pekar det mesta på att det blir Norge eller Danmark också för Bengtsson. Trots stort intresse från bland annat Hammarby. Frågan är om inte Djurgården är i större behov av en mittbacksförstärkning? Jeglertz & Lukic tycks dock vara mer intresserade av att bygga laget framifrån.

Kviborg - 18 januari 12:35

Helt galet så klart men det verkar som att Kaká har bestämt sig för City. Igår såg det verkligen ut som att han tackades av på San Siro, han behöll matchbollen och bytte inte tröja med någon. Ni vet redan vad jag tycker om hans transfer till City (att den är grotesk), men nu tyder allt på han verkligen går dit. I bästa fall spelar Kaká och Robinho Champions League 2010! I bästa fall.


Daniel Mendes till Kalmar FF alltså, någon mer än jag som tror att han vinner skytteligan nu?

Det är harmoni i min klubb som vanligt, avgående presidenter då? Ehh, vardagsmat.


Sunnervik - 15 januari 21:15

Jag tror att det bara är en tidsfråga innan vi kan räkna in Erkan Zengin som såld - och genast snackas det om Sharbel Touma som ersättare. Blaskorna fokuserar ofta på just ersättare till en viss spelare - men är det alltid lösningen? I Malmös fall är det t.ex. en omöjlighet att ersätta Toivonen. Man får helt enkelt försöka hitta en ny anfallare och göra om spelsättet. En i Inter superpetad Goran Slavkovski har misslyckats att bli utlånad eller såld gång på gång det senaste året - Malmö borde se över möjligheterna att knyta till sig halvmakedoniern, som skulle må bra av en nytändning i Sverige.

Gällande Bajen är jag inte övertygad om att man letar en ny mittfältare. Jag tror Tony Gustavsson ser potential i Carlos Gaete, Simon Helg, Maic Sema och inte minst Sebastian Castro-Tello. Eftersom Paulinho antaligen blir klar i dagarna borde Bajen lägga sitt krut på att hitta ett dugligt komplement till Charlie Davies, för hur mycket herr Gustavsson än hyllar Nathan Paulse kommer jag aldrig se någon storhet i honom. Och Freddy Söderberg är en back-up helt enkelt. Men var hittar man en prisvärd anfallare idag utan att behöva chansa blint? Norge? Finland? Eller heter han Álvaro Sántos?

...och apropå ersättare söker Djurgården fortfarande en ersättare till Andreas Johansson, som försvann i januari 2005. Anfallsbesättningen är tillräckligt bra för ett 4-3-3-spel men Daniel Sjölund är inte den "tia" klubben söker efter, utan snarare en defensiv speluppläggare på mitten. Ytterligare två förstärkningar skall inhandlas i vinter och enligt min mening har man ett av Allsvenskans svagaste försvar - trots det surras det mest om kroatiska anfallare och Superettan-spelare.


Sunnervik - 15 januari 14:10

Äntligen, Tobias Eriksson. Så känner jag. Den tystlåtne norrlänningen har varit en av Allsvenskans dolda guldkorn en längre tid. En liten kvick, teknisk och samtidigt hårt jobbande innermittfältare med fint spelsinne. Klarar han bara av att bryta med sina norrländska rötter och ställa om till Kalmars spel, nya förväntningar, lagkamrater etc, blir det succé. Ännu en mycket smart värvning av Kalmar, precis som Lühr utlovade i Matchpuls... ...och som vi var tidigt ute med på Silly Season-sidan.

..och så var Toivonen klar också. Har Allsvenskan sålt klart sina superstjärnor nu?


Kviborg - 14 januari 10:30


Ett fullkomligt groteskt bud läste jag någonstans, City bjuder 1.2 miljarder SEK för Kaká. Spelaren själv får blygsamma 3 miljoner SEK i veckolön! Det blir 800 miljoner SEK för fem år i den ljusblåa tröjan. Själv är jag förvånad över hur Kaká ens kan överväga att gå till City. I Milan är han en ikon, i City skulle han bli en, tja, vadå? Jag vet helt ärligt inte, det känns bara så mycket Football Manager och det är en utveckling som skrämmer mig. Självklart ska Citys supportrar inte behöva be om ursäkt för att man har en stenrik ägare, precis som att Chelseas supportrar inte ska behöva skämmas över Roman. Men på något sett är det "äckligt" - nyrika på en kvart. Går Kaká till City så är det bevisat - pengar styr ALLT.

Sportbladets etta idag? AIK:s tränare mobbade Alex Schulman. Orkar inte kommentera detta ens, den lilla gnutta heder den tidningen hade kvar försvann där. Mitt tips till SPORTbladet  -börja skriva lite om sport...

Kviborg - 12 januari 17:30

Milan och Atlético Madrid, där har ni två klubbar som förbryllar, den senare konstant. När det kommer till Milan så har man rent finansiellt gjort det rätta, Milan-tröjor med "Beckham 32" säljer som nudlar i Asien och visst kan den gamle frisparkskungen fortfarande spela boll, han är ju rentav en ungdom i dagens Milan. Om "världens vackraste människa" ska spela VM-slutspel i Sydafrika 2010 så är det nog ingen dum tanke att stanna i Italien, LA Galaxy och MLS får ursäkta - sen att han stryker frugan medhårs med allt vad Milano kan tänkas erbjuda är en annan femma.

Atlético Madrid, ständigt detta Atlético! Jag brukar kalla dom för Spaniens svar på Newcastle, alltid grymt lag på pappret - några brukar dra till med "outsider till titeln denna säsong" - men (!) det skiter sig alltid. Mittfältet och anfallet är toppklass, Forlan, Agüero, Maxi, Simão, Banega, Raúl García och Maniche, även fast den sistnämnde i mina ögon är lönnfet och elak. Backlinjen däremot, inte ens topp10 i La Primera División. Ujfalusi och Heitinga gör indianare vart tredje match, Perea har tappat fokus och ytterbackarna är ju närmast ett skämt. Antonio López håller i sina bästa stunder bra klass, han går mycket på hjärta och ska ha cred för det. Men Seitaridis och Pernía! Det är fan två liggsår. Kan dom balansera upp den där backlinjen lite så blir man helt livsfarliga.

Gillade för övrigt Sydsvenskans artikel om Malmö FF:s nya stjärnskott Ricardo - "Den nya Roberto Carlos". Bra jobbat där, nu kan han inte misslyckas...

Ser att svenska tidningar återigen missbrukar begreppet "Allsvensk stjärna". Denna gång är det AIK:s Martin Mutumba som tydligen rappat om att "röka gräs". "Allsvensk stjärna sjöng knark-låt!" - fantastisk rubrik förresten. Mutumba som spelat typ 17 minuter allsvensk fotboll...men redan en stjärna! Fantastiskt.

Ska vi reda ut det här nu Expressen och Aftonbladet? Ska jag rapa fram ett par stjärnor åt er? Obolo, Henke, Toivonen, Chanko, Christensen, Anders Svensson - där har ni "Allsvenska stjärnor". Och nej, Patrick Manzilla, Prince Ekong, Mobaeck och Mutumba är inte Allsvenska stjärnor, även fast de tre sistnämnda fortfarande har chansen.

Yoann Gourcuff - utlånad från Milan till Bordeaux. Troligen hela Frankrikes bästa spelare just nu tillsammans med Karim Benzema. Hur Milan ens kunde låna ut honom är en stor gåta, men det är klart grabben är ju en bra bit under dom 33 år det krävs för att platsa på Milans mittfält. Gourcuffs senaste underverk finner ni här.

Sunnervik - 12 januari kl 13:25

Prestigevärvning nummer två i Allsvenskan är klubbad och klar - Ricardo skriver trots anbud från franska och tyska ligan på för Malmö FF. En brasse med hundratalet matcher i högstaligan väljer alltså, om vi ska tro på uppgifterna, Europas 25:e (?) bästa liga istället för Frankrike och Tyskland. Hur går det ihop? Med rätt kontakter, förhandlingsteknik och villiga investerare har Malmö lyckats igen. Mannen bakom affären är som vanligt Hasse Borg - som efter att DIF:s Bosse Andersson lagt mobilen på hyllan spelar i en egen division.

Återstår att se vad Toivonens prislapp landar på. MFF kan mycket väl ha Allsvenskans fyra dyraste försäljningar genom tiderna när januari är till ända.


Sunnervik - 9 januari kl 22:20

Slutligen kan vi Magnus Härenstam-välkomna-in Djurgården i spelet om Silly Season också. Christer Youssef känns som en spelare som passar in i Det Ny(gaml)a Djurgården som ska fokusera på kreativitet, anfallsspel, individen och utveckling. Zoran Lukic's likör. Med Youssef på ena kanten och Rajalakso på andra i en 4-3-3-uppställning har man ett av Allsvenskans mest lovande - och skottvilliga - kantspelarpar. Mattias Jonson kommer få slita hårt för sin plats i laget.

Häcken tappar Daniel Larsson och Örgryte får räkna bort Pavel Zavadil. Hur ska nykomlingarna klara sig utan sina viktigaste spelare? Häcken kommer sannolikt utnyttja sina brassekontakter - men ÖIS? Det blir att blicka mot Superettan...


Sunnervik - 7 januari kl 16:25

Vad har han i kikaren, denne fantastiske idrottsman, Henrik Larsson? Som vanligt är han ryktenas man utan att själv ha yppat ett enda ord. "Everton vill ha Henke", "Henke pensionerar sig", "Marseille har tröttnat på Henke"... Jag tror mest han sitter hemma och smågarvar för sig själv.

Olof Lundh, Fotbollskanalens starke man, må syssla mest med skvaller, men han har ganska ofta klart för sig. Enligt honom talar det mesta för att Henke pensionerar sig. Det vore fruktansvärt tråkigt för Allsvenskan - så känner jag trots min starka lagfärg och faktumet att slippa möta herr Larsson - men ärligt talat jag tror inte vi behöver vara så oroliga. Henke har tagit på sig en lagkaptensbindel i landslaget och lovat att ställa upp i VM-kvalet, fått ett skräddarsytt försäsongsprogram av Helsingborg för att kunna spela innebandy och ska nu vara med på januarilägret. Tror han har lite mer framförhållning än att bara lägga skorna på hyllan helt plötsligt. Vad som känns helt klart är iallafall att det inte blir några mer proffsäventyr (i t.ex. Marseille) för Henke...

Sist av allt: detta händer bara Bajen.

Kviborg - 7 januari kl 10:02


Tillbaka på kontoret efter en välbehövlig semester, stämningen nere i Madrid var som vanligt intensiv och stadens tidning Marca gjorde som vanligt sitt yttersta för att sätta ännu en spelare ur balans. Denna gång är Uniteds Carlos Tévez målet för Marca som via helsida efter helsida placerar argentinaren i Madrid. Inte blir det bättre när huvudpersonen själv uttalar dom magiska orden "jag vill gärna till Real Madrid" - Marca, likt den blodtörstiga haj man ibland kan tolkas som - uttnyttjar ju självklart sådana uttalanden. Men för mig som lekman inom ämnet spansk fotboll blir det lite lätt tröttsamt när Marca för 1000:e gången placerar spelare i den vita huvudstadsklubben. Å andra sidan gillar jag när man retas med Ferguson och United, den klubben saknar ordentligt med självdistans vissa gånger. Rycker klubbar i "deras" spelare så är det som att man förolämpat Fergusons barn. Men när United jagar nyförvärv så heter det något helt annat. Real Madrid å andra sidan är troligen inte mycket bättre i detta avseende, tyvärr.

Lite luriga rykten i Italien skådas på olika sajter och forum, mitt favoritrykte är Antonio Cassano till Inter. Om man nu skulle göra sig av med psykbrytet Adriano, en vuxen man som inte kan boka en flygbiljett, varför då ersätta honom med en om möjligt ännu mer störd människa? Det känns rent spontant som att harmonin i Inters trupp skulle svälla över av lycka om brassen stannar i Brasilien och om Cassano stannar i Genoa.

Andrei Arshavin-ryktet känns som det mest tröttsamma just nu, hur många klubbar är det han ska till egentligen?

Sunnervik - 4 januari kl 14:15

Silly Season har nu börjat "på riktigt" och bloggen kommer att uppdateras därefter. I Sverige kan vi vänta oss en längre ryktesperiod, ända fram till säsongspremiären, medan den europeiska blir mer koncentrerad till januari.

I bloggen ställde vi, för några veckor sedan, frågan om var Daniel Larsson spelar 2009? Han är kanske svenska transfermarknadens hetaste spelaren just nu, och det säger mer om tillgång och efterfrågan på målfarliga svenska anfallare än om unge herr Larssons prestationer. Hammarby, Malmö och Helsingborg är i akut behov av anfallare. Djurgården skulle behöva en. Cash is king och just nu pekar det mesta på att det blir MFF, även om Bajen kanske hade passat bättre? Jag gissar att den förlorande klubben får rikta in sig på Nannskog.

Ola Toivonen är det desto tystare kring. Men precis som i Ingelstens fall var det när alla trodde att affären strandat som den faktiskt blev klar. Förhandlingsteknik, såklart, och jag blir inte överraskad om han blir klar någon gång i nästa vecka.

I övrigt tror jag det ser ut såhär:

AIK lägger krut på att förnya kontrakt med befintliga spelare.
IFK Göteborg behöver en ytter.
Elfsborg har ägt Silly Season hittills och är nog rätt nöjda nu. Hassan är förstekeeper.
Halmstad sparar pengar till en Micke Nilsson-finansiering.
Trelleborg behöver ersätta Erik Sundin.

När ska det börja surras om HBK:s ytterback Jesper Westerberg?

Kviborg - 1 januari kl 23:00


God kväll! Hoppas alla fått en bra start på 2009, nu öppnar snart transferfönstret ute i Europa - ska bli riktigt spännande att se vad som händer. Det är ingen hemlighet precis, att det både är svårare och dyrare för klubbar att värva i januari. Dessutom ofta inte speciellt fördelaktigt då det bästa lirarna redan är registrerade för exempelvis Champions League.

Hetaste på marknaden? I mitt tycke Karim Benzema, Franck Ribery och Valencia-duon Silva/Villa. Ekonomiska problem i den spanska östkustklubben kan försätta stjärnor på transferlistan, är det skrytbygget Nou Mestalla som sätter käppar i Valencias skattkista?

Franck Ribery är riktigt het nu, efter en magisk höst i Bayern efter knäskadan i EM så jagas han av många klubbar. 50 miljoner Euro väntas räcka, inte helt oväntat är Real Madrid intresserat och Ribery själv talar varmt om marängerna, besvarad kärlek blir konkret affär?

På svenskfronten ser det väl inte ut att hända så mycket, jag tycker att Kim Källström ska byta klubb, väldigt synd att det inte blev Sevilla förra sommaren och även denna sommar då "Monchi" var intresserad. Henok stretar på i Valladolid, spelmässigt rätt vass men på tok för få mål för att Valladolid ska hosta upp 35 miljoner SEK till Real Murcia i dessa prekära tider.

Real Betis har gjort det enda rätta och frilöst höstlövet José Mari, världens genom tiderna bästa filmare är ute på marknaden och han är gratis att signa. Så vet du om att just din klubb söker en långhårig stylta med noppade ögonbryn och en alldeles förträfflig fallteknik så kan jag starkt rekommendera José Mari, eller som Hasse Holmquist en gång sade på tv4 under en La Liga-match när José Mari för 100:e gången ramlat ihop oattackerad i straffområdet:

"För lite José och för mycket Mari"

Kviborg - 28 december kl 19:55

Ser att min kollega Sunnervik, trots flertalet dagar i NY, inte kommit över jetlagen ännu. Jämföra NY Rangers med Real Madrid, vad är det för trams? Hur som helst, Linus är ursäktad -  i dessa amerikaniserade tider är det lätt att misstaga sig.

I Las Palmas skiner hur som helst solen och det är en solbränd undertecknad som efter en titt i dagens Marca finner en hel del smått och gott. Real Madrid grillas som sig bör då man verkar ha riktigt risig koll på UEFA:s reglemente. Ni har säkerligen inte missat det dilemma klubben står inför - man får bara registrera Lass Diarra eller Klaas-Jan Huntelaar inför vårens Champions League - om nu inte Ramón Calderón smörar till det ordentligt för Platini...

Marcos Senna är i mitt tycke en av världens bästa balansspelare, dessutom en grym frisparksskytt. Skulle pengarna från nyrika City locka så kan Villarreal säga hejdå till allt som har med titlar att göra, Eguren och Cazorla får ursäkta.

Barcelona jagar konkurrens till Victor Valdés enligt sportbibeln Marca, Pinto gör inte ett tillräckligt gott jobb med att värma Camp Nous bänkrader eller? Det ryktas om duktige Diego Lopéz från Villarreal samt min nya favorit Asenjo från Valladolid. Valdés som annars jämnat till prestationerna måste jag säga, han kallas ju för världens bästa målvakt fast under träning som en del säkert visste - helt omöjlig att näta på är han - fast på Barcas träningsanläggning...

Var det någon mer än mig som tyckte det var rätt kul - i den tragik som kunde ha skett - att Djurgårdens Prince Ekong ropade "Jesus Blood" när han trodde bilen skulle krocka? Har fått det där förklarat för mig nu, varför "Jesus Blodd" alltså. Annars är det alltid lika kul att läsa tidningarna i Sverige när allsvenska fotbollsspelare är inblandade i brott eller olyckor. Har det någonsin inte stått "Allsvensk stjärna"?

Sunnervik - 27 december kl 16:35 (10:35 local time)

Fran andra sidan Atlanten i ett soligt New York kan jag läsa att Hammarby har gjort klart med ännu en okänd forsvarare, men likväl en forsvarare. Monday James och Igor Armas är inga dyra värvningar, smarta? Aterstar att se. Nu har man iallafall täckt upp for "Sulan" och dessutom har man deg for att värva en anfallare man verkligen behover. När ska AIK och DIF borja agera?

Fotboll - forlat, soccer - är inte stort här borta. I hockeyn är svenskarna desto storre. Var pa Rangers - Capitals i tisdags och sag hemmalaget tappa 4-0 till 4-5 pa overtid. Bäckstrom och Ovechkin hade lekstuga. Rangers? Overbetalda 34-ariga kedjespelare (Markus Näslund, japp), obefintlig backlinje, troga skridskor och en ensam tapper, men fantastiskt duktig, malvakt i Henrik Lundqvist. Skrämmade Real Madrid-känsla..

Sunnervik - 19 december kl 19:25

Norge är egentligen en otroligt dåligt mediabevakad liga, sett ur svenskt perspektiv. På många sätt lik men på många sätt också olik Allsvenskan. Genom åren har flera ratade svenska fotbollsspelare fått en andra chans och gjort succé i vårt grannland. Hur många hade koll på Andreas Augustsson i Sandefjord innan han blev en av allsvenskans bästa mittbackar? Eller före detta MFF-spelaren Johan Andersson, som i år har gjort 12 mål från mittfältsposition och varit en av de bästa spelarna i Tippeligan?

Givetvis är den norska ligan högintressant om man ser till Silly Season också. Det hetaste ämnet just nu är toppklubben Brann´s jakt på en anfallare. Det sägs att norrmännen är villiga att lägga fram upp emot 10 miljoner kr på bordet för rätt man. Enligt norska BT borde namn som Charlie Davies, Patrik Ingelsten och Anslemo intressera Bergen-klubben. Ska vi hålla det till verkligheten är Anselmo det enda realistiska alternativet - och varför inte? Brassen är 28 års ålder inte direkt stekhet på marknaden efter en "lyckosäsong". En flytt till Norge skulle vara ett lagom steg och ge ett extra klirr på lönekontot. Ta chansen, medan den finns, tycker vi.

Kviborg - 17 december kl 13:10

Napolis preident, Aurelio De Laurentiis, må vara framgångsrik och numera håller han hårt i sina stjärnor (Se Hamsik, Lavezzi och Santacrose). Ett gäng engelska klubbar är ute efter exempelvis den lille bollsnidaren Ezequiel Lavezzi men Aurelio vill annat och varnar spelare från att att åka till England för att, håll i er nu, kvinnorna inte tvättar sina "intima" delar  i det landet. Naturligtvis rätt osmakligt sagt men jag kan inte låta bli att skratta åt citatet.

Det har ju funnit en del "galna" presidenter genom tiderna. Min favorit var Jesus Gil y Gil (ja, han hette faktiskt så, lite som Boutros Boutros-Gali om ni minns honom?). Hur som helst, denna galanta men numera avlidne man var en riktigt citatmaskin av rang. Jag bjuder på ett axplock:

"Dra åt helvete! Försvinn, fan jag får alltid dras med dom dummaste" (Jesus lackar ur på en journalist)

"Att sparka en tränare är för mig som att dricka en bira. Jag kan sparka 20, ja till och med 100 om jag måste." (Jesus sparkade nämnligen tränare på löpande band under sin tid i Atlético)

En annan personlig favorit är Palermos nuvarande president Maurizio Zamparini som inte har mycket till övers för tränare i klubben. (Francesco Guidolin har han anställt och kickat 4 gånger!). 

Avslutar med den här klassikern:

Gordon: "Jag har viktigare saker att tänka på. Jag har en yoghurt att äta upp, den passerar bäst-före-datum idag. Det känns viktigare än Agustin Delgado."

Southampton-tränaren Gordon Strachan är trött på Delgado.


Sunnervik - 17 december kl 00:05

Vi lägger en seg Silly Season-vecka till handlingarna. Dåliga tider, ingen vill vara för angelägen om att sälja eller köpa i december... Ni vet hur det fungerar. Men som min kära kollega Kviborg brukar påpeka händer det nog mer i kulisserna än vad vi får veta...

..det gäller i alla fall Häckens vindsnabbe anfallare Daniel Larsson, som svarade för 12 mål i Superettan i fjol och som kanske står inför sitt rejäla genombrott på den svenska scenen kommande säsong. Han har allsvenskt spel innanför västen sedan tidigare och IFK Göteborg är mest angelägna om att knyta 20-åringen till sig efter att man "blivit av med" Martin Ericsson. Det skulle bädda för en Tobias Hysén på vänsterkanten igen.. Samtidigt är alla tre Stockholmslagen i behov av förstärkningar i anfallet - och gärna en spelartyp som Daniel Larsson. IFK Göteborg & co får dock se upp med unge herr Larsson, som man titt som tätt stöter på i samband med studentskivor och andra tillställningar i huvudstaden...

Detta kan vi vänta oss i veckan...

...Patrik Ingelsten skriver på för Heerenveen.
...PSV erkänner intresse i Toivonen-affären.
...Daniel Nannskog kopplas ihop med en Allsvensk klubb


Kviborg - 15 december kl 13:22


Satt och synade Real Madrids silly season och till min stora panik kom jag fram till att klubben vill "köpa" 47 spelare till vintern. Lägger man ihop alla rykten som tidningar och TV skakat fram från alla möjliga håll och kanter så blir det alltså enligt mig 47 namn. Senast i raden Aston Villas Ashley Young - billig och bra med: 300 millar.

Andra smaskiga rykten är som följer:

* Pato och Chiellini till Gunners
* Babel till Spurs
* City vill ha Ribery?

Manchester City är väl annars den klubb som tillsammans med Real Madrid länkats samman med flest namn, minst 47 stycke även här. Kan i och för sig behövas med tanke på klubbens usla facit i Premier League så här långt. Har förresten Robinho blivit världens bästa spelare i City än?

Kviborg - 8 december kl 16:25

Ett riktigt lurigt rykte är att Liverpools anfallare Robbie Keane ska återvända till White Hart Lane och Spurs, klubben han lämnade i somras efter mängder av mål. Ynglingarna Lennon och O´Hara plus 5 miljoner £ ska få Liverpool på andra tankar. Skulle man släppa tillbaka Keane till Spurs så vore det nästintill en personlig tragedi för Keane, lite mer tid förtjänar väl irländaren?

Kviborg - 7 december kl: 14:45

Oasis var det ja, City-supportrar och musikaliska genier. Det fanns en tid då City var charmigt, men även charmigt och genuint uselt. Nu har man någon stenrik ägare som leker verklighetens Football Manager och det känns ungefär lika smaklöst som skolmaten man tryckte i sig för ett par år sedan.

Iker Casillas och Real Madrid nobbade 150 miljoner Euro, frågan är om Valencia, med sina pengabekymmer, nekar 52 miljoner Pund (!) för David Villa. Hans agent ska flyga till öarna och förhandla fram ett kontrakt för den spanska stjärnan. Men om Villa skulle ha en "riktig" agent, en människa som bryr sig så skulle flajten till Manchester avbokas direkt.

"Jag vill bli bäst i världen" yrade Robinho om - "Då ska du gå till ett engelskt mittenlag" svarade agenten, sagt och gjort men är det någon som tror Robinho gick till City från Real Madrid för att chansen var större där att bli bäst i världen? Nej, trodde väl inte det heller.

Sunnervik - 7 december kl: 13:05

Ett lag som smyger i vassen i vinter är Halmstad. I mitt tycke har Janne Andersson gjort ett fantastiskt långsiktigt arbete med laget - nu står man lite inför ett vägskäl; ska man fortsätta inrikta sig på att vara ett mittenlag eller ska man börja sikta mot Europacupplatserna? Efter otaliga mångmiljonsförsäljningar genom åren finns ekonomi att investera i större värvningar, något man enligt uppgifter också vill göra i vinter.

Än så länge har media fokuserat på andra lag - Halmstad har fått arbeta i lugn och ro och vi har inte fått höra om några heta namn. Men det är ingen hemlighet att drömvärvningen heter Micke Nilsson. Dock kommer det bli svårt att flirta över honom redan i vinter. Som bekant brukar hemvändarna vara mer villiga att lämna under sommaren. Frågan är bara vad Halmstad kommer hitta på i vinter?

Kviborg - 5 december kl: 10:45

AC Milan söker med all frenesi en ersättare till legendaren Paolo Maldini som efter denna säsong ska lägga skorna på hyllan, 40 år ung. Real Madrids Sergio Ramos har länge vart alternativ ett men det förefaller högst osannolikt att El Madrid släpper sin backstjärna till Milano. Nu är siktet instältt på Liverpools danska rebell Dan Agger. Gazzetta dello Sport menar på att Milans gudfader Adriano Galliani är ute efter Agger och det känns än mer realistiskt då Rafa Benitez vill köpa Gabriel Heinze från Real Madrid. Agger har inte kommit överens med Liverpool om ett nytt kontrakt ännu, Milan kliver in?

Sunnervik - 3 december kl: 22:40

Snacka om att första bomben har slagit ner. Martin Ericsson - som jagats av samtliga (?) allsvenska klubbar i tre års tid - har skrivit på för Elfsborg. Det är en riktig kanonvärvning, men också en prestigevärvning, och den avslöjar en hel del om Boråsarnas ambitioner nästa säsong.

De har faktiskt ringt från Ellos tre dagar i rad nu. Imorgon ska jag gratta dem. Martin Ericsson kommer passa utmärkt in i Elfsborg kvicka kortpassningsspel. Djurgården har jagat Ericsson tidigare, Hammarby har visat intresse och i vinter har både IFK Göteborg (även om Mild kanske har svårt att erkänna det) och Malmö velat signa Bröndbys skicklige offensive mittfältare. Nu väljer han alltså Elfsborg. Är det helt plötsligt Elfsborg som är laget - och Borås som är staden - man flyttar till? Tydligen. Sportchefen (numera också klubbchefen) Andreasson ska hur som helst ha cred för den värvningen.

Elfsborg mot guldet -09?


Kviborg - 2 december kl: 13:51

Just nu är det omöjligt att blogga utan att nämna Real Madrid, man är åtminstone dominanta på transfermarknaden, tillskillnad från på fotbollsplanen. Senaste nytt är:

* Klaas-Jan Huntelaar väntas skriva på för Real Madrid idag även fast Ajax förnekar att något är klart. Både italiensk och spansk press har förklarat affären som "klar", han kostar 22 miljoner  Euro.

* Real Madrids president Ramón Calderón menar på att ytterligare en spelare ska presenteras, en "dyr ytter". Spekulationerna är många men främst nämns Benficas Angel Di Maria, Zenits Andrei Arshavin, Lazios Mauro Zárate och Bayerns Franck Ribery.

Den italienska tidningen Il Giorno menar på att Inter kanske säljer Mario Balotelli, Hernan Crespo och Adriano för att på så vis få in 70 miljoner Euro som i sådant fall används på Kun Agüero och inte Chelseas Didier Drogba.

Sunnervik - 1 december kl: 12:45

Vi lägger en ganska död Silly Season-vecka bakom oss där Magnus Pehrsson var undantaget. Svensklaget Ålborg kan vara ett perfekt nästa steg för "MP". Dessutom en bättre ursäkt att lämna för Danmark, än t.ex. Djurgården. Stackars GAIS - som står helt utan tränare och plan B nu. Pengar har man iallafall att plocka in något duktigt namn. Ny tränare - igen - och stor spelaromsättning, "Makrillarna" är nog mer fisk än fågel nästa säsong.

Att Daniel Örlund nobbar Fredriksstad var ingen direkt överraskning. Stannar han i AIK nu? Knappast. Jag tror att "Örat" och hans agent hoppas på Rosenborg, som behöver en ny målvakt sedan man tappade Rune Jarstein, alternativt något danskt mittenlag. Imponerande för en kille som inte var värd mer än en påse hundskit i somras...

När vi ändå är inne på Rosenborg. Dorsin och Lustig har gjort mindre succé på varsin ytterbacksplats denna säsong. Lustig behöver inte packa upp sin väska efter semestern, han åker med landslaget till USA i januari. Norrbaggarna är fortfarande intresserade av Ingelsten och slåss i första hand med Heerenveen om svenskens namnteckning. Såväl sportsligt som ekonomiskt vore dock Holland ett bättre val för Ingelsten.

Sunnervik - 26 november kl: 11:00

Det är lite av försvararnas och tränarnas Silly Season i vinter. Idag blir sannolikt den första riktigt stora försäljningen klar, efter Johan Wiland och Viktor Elm. Andreas Augustsson går nämligen runt i detta nu och väntar på att Viborg ska ringa och kalla över honom på en läkarundersökning. Helt rätt av Augustsson att ta sista chansen, han har visat att han ska spela i en bättre liga än Allsvenskan. Själv ser jag fram emot en mindre armbågsdrabbad Allsvenska nästa säsong. Ska vi gissa på 3-4 miljoner till Elfsborg?

Tränarkarusellen i Djurgården snurrar fortfarande friskt. Satt med i Matchpuls igår med Zoran Lukic, och visst testade vi honom. Hade han fått något erbjudande från DIF? - Nej. Eller så höll han sitt poker face ganska bra, den gode Zoran. Som jag nämde tidigare tror jag DIF letar efter ett bra komplement, någon som håller ihop kollektivet, bredvid Zoran. Är Håkan Ericsson rätt man? Ingen aning!


Kviborg - 25 november kl: 11:15

Löningsdag och dagens bästa rykten:

- Pato till Real Madrid för 40 miljoner £?
- Schwiensteiger till Juventus?
- Podolski till Real Madrid?
- N´Zogbia till Arsenal?
- Giovinco till Atlético?
- Arshavin till Milan eller Inter?
- Rothen till Juventus?

Sådär ja, nu har ni något att bita i!


Kviborg - 24 november kl: 10:05

Michael Owen, som sitter och tickar på 110 000 £ i veckolön, uppges vilja lämna krislaget Newcastle redan till januari. Hans kontrakt går ut sommaren 2009 och båda Manchester-klubbarna uppges vara intresserade. Owen som säkerligen tvingas gå ner i lön om han flyttar uppges enligt Daily Star Sunday vilja spela i Champions League vilket i sådant fall gör United till det troliga valet? Men Rossi och Benzema intresserar troligen Sir Alex mer än Owen och släpper man Carlos Tévez så lär det hända saker på Old Trafford denna vinter!

Sunnervik - 20 november kl: 17:15

Magnus Pehrsson eller inte? Zoran & Snuffe? Rikard Norling!? Djurgårdens ledning och supportrar kommer få leva med ständiga rykten fram till att man presenterar sin(a) nya tränare. En oddslista har redan presenterats.

Supportrarnas dröm heter Magnus Pehrsson. Tror inte han är så sugen på att kastas in i ett - just nu - fallfärdigt Djurgåden med risk för att förstöra sin tränarkarriär. Kolla bara på Roland Nilsson som var landslagsaktuell innan han tog över MFF.. 
Zoran & Snuffe vore en tillbakagång utan dess like, visst - ett kittlande rykte - men inte ett realistiskt alternativ. DIF-profilen "Putte" Carlsson hyllar Per Olsson och hans ledarskap. Man ska inte underskatta hans insats i Gefle, men skillnaden mellan Norrlandsderbyn, mysiga kafferep efter träningen och Gefles Dagblad och att komma till Stockholm med supporterhot, sviniga journalister och spelare som ränner runt på krogen, ställer lite andra krav. Tränarrollen över huvud taget innefattar så mycket mer än att lära ut fotboll idag..

Tror hursomhelst att Zoran Lukic är det hetaste alternativet idag, men att man söker rätt man vid hans sida.

Läste för övrigt att handbollsspelaren Robert Arrheinus (han med det otroligt käkpartiet) har opererat bort en testikel idag -  aj.. Apropå Silly Season.


Kviborg - 20 november kl: 13:35

Det börjar röra på sig, Silly season börjar ta fart och det dyker ständigt upp nya rykten. De senaste som följer:

* Arshavin nära Real Madrid?
* Marcus Berg till Ajax?
* Roma cashar in på Aquilani?
* Balotelli till England eller Spanien?

Det är Andrei Arshavins agent som medger att Real Madrid ligger närmast till hands men han medger samtidigt att förhandlingarna än så länge inte börjat mellan Zenit och Real Madrid. Marcus Berg är en av namnen enligt Danny Blind till att ersätta skyttekungen Klaas-Jan Huntelaar som med största sannolikhet går till Arsenal eller Real Madrid.

Juventus har sedan en tid tillbaka visat intresse för Aquilani, vars kontrakt går ut 2010. Slås Roma ut ur Champions League tidigt så kan mittfältaren röra på sig enligt Il Romanista som citerar Bruno Conti.

Villarreal och Manchester City uppges buda på Super-Mario och summor som nämns ligger runt 200 miljoner SEK. Zlatan, Cruz, Quaresma och Mancini är kanske ytterligare fyra anledningar för Inter att "casha" in på Super-Mario?

Kviborg - 19 november kl: 10:17

Barca-ikonen Xavi, som i allra högsta grad bidrog till Spaniens EM-guld i somras, meddelar nu att han stannar i FC Barcelona. Juventus har meddelat intresse då Xavis nuvarande deal går ut 2010. Sedan tidigare har man inte kommit överens om ett nytt kontrakt, Xavi vill ha en rätt saftig lön. Nu går spelaren själv ut med att han vill avsluta karriären i Katalonien och att den ny deal väntas bli klar snart. Xavis nya lön lär stanna på mellan 3.500.000-4.000.000 SEK.

Sunnervik - 18 november kl: 16:00

Allsvenska lag har som bekant svårt att locka riktigt heta publiknamn till sig. Men det går alltid att hoppas på hemvändare. Emra Tahirovic lämnade till mångas förvåning Halmstad för Lille 2007 och har sedan letat sig vidare till Schweiz och FC Zürich, där det också har gått trögt. Där fick han Andreas Vasquez som lagkamrat, som inte heller haft några större framgångar. I Allsvenskan har man haft om att dessa två herrar ska vända hem, något som deras agent Oliver Cabrera förnekar.
- Emra ska byta klubb och Andreas kommer lånas ut, men Allsvenskan är inte ett alternativ.


Sunnervik - 17 november kl: 22:30

Fotbollsgalan blev sådär väntat halvkass med ytterst få behållningar. Zlatan verkade ta det mesta med en klackspark, samtliga vinnande fotbollsdamer (utom Frida Östeberg) var stelare än Horace Engdal och den annars så duktige Jessica Almenäs verkade märkbart stressad av att följa programtiden i manuset. En som däremot inte tog det med en klackspark var Lars Lagerbäck under Jörgen Mörnbäcks briljanta imitation. Men det var kanske inte så oväntat..

Fotbollskanalens hederpris!? Olof Lundhs egen skvallerhemsida har fått ett eget fotbollsprogram, räcker inte det?

Till sist vill vi bjuda på ett hett Silly Season-rykte gällande Daniel Nannskog. Stabaecks skyttekung har tjatat om att han vill hem till Stockholm hela hösten. Men enligt uppgifter till SvenskaFans Silly Season-sida är 34-åringen nära Malmö FF. Nannskog ska ha varit i möte med Bengt Madsen i dagarna för att diskutera en framtid i klubben. Malmös anfallsjakt tycks - trots allt - kanske inte bli så långvarig...? 


Kviborg - 16 november kl: 13:20

Mitt hjärta blöder när jag ser ett Real Madrid helt utan spets förlora mot högst mediokra Valladolid. Klubben har likt en Football Manager-narkoman lagt bud på typ 124 anfallare senaste dygnen. Självklart vet alla klubbar om att Real Madrid är något desperata eller vad sägs om detta?

"Inte ens 50 miljoner Euro räcker för Diego Milito, de kan köpa Crespo istället."

Genoas president skulle alltså tacka nej till en halv miljard svenska kronor mot en 30-årig anfallare? Hur som helst, det kan likväl bli Wagner Love, Huntelaar, Arshavin eller Mario Gómez för Real Madrid. En sak är säkert, Ramón Calderón har lite mer än 100 miljoner Euro att leka med - som en tänd och lös kanon på däck med andra ord.

Andra klubbar som bör förstärka i vinter enligt mig:

* Roma -  som kommer att förlora derbyt mot Lazio ikväll. Saknar förvisso ett par viktiga spelare men vill man komma topp10 denna säsong så måste man värva. Pengar verkar dock inte finnas och inte "cashar" man in på De Rossi elelr Aquilani?

* Arsenal - saknar lite rutin men även en stabil målvakt. Mitt tips är Timo Hildebrand som just nu käkar tapas på Mestallas branta läktare.

* Atlético - behöver mittbackar! Heintinga och Ujfalusi har redan stått för mängder av skrattretande beslut.


Sunnervik - 15 november kl: 20:15

Vilka kommer värva tyngst i vinter? Den högintressanta frågan har ställts till samtliga allsvenska redaktioner på SvenskaFans och svaren kommer ni få i veckan.

Att Malmö kommer vara inblandade i spekulationer är lika säkert som att tomten kommer i år. Och frågan är väl just vilka klappar jultomten Hasse Borg planerar att köpa? Jonatan Johansson har redan lämnat och när Toivonen dessutom försvinner finns en stor lucka att fylla i anfallet. Kan även tänka mig att man letar efter en försvarare. Malmös anfallsjakt blir ett av vinterns hetaste spörsmål.

Kalmar får räkna med att tappa minst ett par spelare förutom Viktor Elm. Dock är den ekonomiska köpkraften begränsad och det handlar om att lägga plåster på såren genom att hitta dugliga ersättare. Med största sannolikhet inom Sverige.

Vad gäller Stockholmslagen får AIK och Hammarby gälla som favoriter i vinter. Hammarby är i störst behov av förstärkning i nästan samtliga lagdelar och även om pengarna tycks ta vägen överallt i Hammarby måste man kliva fram i vinter. Det ryktas att AIK gjorde allt för att få hem Pontus Farnerud i somras som ersättare till Dulee Johnson, utan att lyckas. Vi kan nog räkna med åtminstone ett mittfältsköp i vinter. Med en ny tränare finns nya visioner och även om klubben har backat ekonomiskt är riskkapitalbolaget starkt. Djurgården plockade fram plånboken i somras utan att få någon avkastning. Kommer nog lägga energi och resurser på andra håll i första hand i vinter. Räkna inte med några storköp.

Elfsborg och IFK Göteborg är liksom Helsingborg tre lag med stor tro på sina egna talanger. De nyförvärv som görs kommer sannolikt vara riktiga förstärkningar mer än "breddvärvningar". Elfsborg behöver som bekant en ny målvakt efter Johan Wiland. Abbas Hassan är väl knappast redo? Får man behålla Ishizaki? Helsingborg bör leta en anfallare och ersättare till Tamboura, som man får räkna bort. Har annars en mycket gedigen trupp, spetsat med "Henke". I Göteborg försvinner säkerligen en av Bjärsmyr-Sigurdsson, men här finns bra hemvändaralternativ i Karl Svensson och eventuellt Fredrik Risp. Får man behålla Wernbloom också finns goda förutsättningar för 2009.

Örebro och Halmstad har gjort mycket fina säsonger och får hoppas hålla sina trupper intakt. Det finns mycket att bygga på och några stora förstärkningar är inte nödvändiga. Vad ska Gefle hitta på med sina Oremo-pengar, nu när Woxlin slutat? GAIS har utan tvekan varit hetast hittills, och fortsätter satsa på islänningar. Fick in mycket pengar på Halsti och Ekong och har gjort en smart värvning i Richard Spong. Mer att vänta?

Silly Season är igång!


Kviborg - 14 november kl: 13:45

Tog mig en titt på marknaden i Spanien och visst finns det en hel del som behöver köpa in nytt folk. Real Madrid är eget kapitel i sig, med skador på Pepe, Diarra, Robben och numera även Ruud van Nistelrooy (missar hela säsongen) så behövs det anfallare. Karim Benzema är drömmen, Ajax Huntelaar den realistiska förstärkningen och Drogba utropstecknet. Även ett gäng unga spelare sägs vara på väg in, Dentinho och Dzagoev för att nämna en duo.

Vidare behöver lag som Osasuna och Athletic verkligen förstärka. Båda lagen är på nedflyttningsplats och jag ger Osasuna fördelen på marknaden då Athletics policy inte tillåter andra spelare än just baskiska. Den synen på nationalitet och geografisk ära håller på att kosta klubben kontraktet i landets högsta serie. Osasuna ligger sist och har ännu inte vunnit en match i seriespelet! Man har skickat ut Ziganda och tagit in den gamle Real Madrid-legenden Antonio Camacho. Han har fått fart på spelet men väntar fortfarande på den första poängen. Anfallarna Portillo och Pandiani räcker inte till. Mitt tips är att Osasuna köper minst en anfallare i vinter, Javier Saviola ligger bra till.

Sunnervik - 14 november kl: 11:20

Till min kära kollega Kviborg och er andra kan jag meddela att jag satt med FM -09 i handen redan igår förmiddag (posten kom tidigt). Dessvärre var inte SI Games lika pigga som CDON på att få låta mig spela, först runt kl 21 kunde man aktivera spelet. Det blev en ganska lång natt.

Vad är hett i Silly-väg? Att Ola Toivonen kommer hamna i PSV står väl mer eller mindre klart efter att PSV:s scouter sett honom i minst fem matcher i år, och OT har gjort bra prestationer i samtliga. Hösten kommer bli en lång dragkamp mellan Borg och holländarna. Det brukar sluta med bra resultat för skåningarna.

Annars är det försvararna som är i ropet. Om "Sulan" inte kritar på nytt står Hammarby med fyra försvarare inför nästa säsong. Tidigare har man visat intresse för Rasmus Bengtsson, men där lär man få stryk av danska klubbar. Kalmars allroundsskicklige 25-åring Stefan Larsson kan vara en bra förstärkning.

IFK Göteborgs mittlås Sigurdsson-Bjärsmyr har varit lite för bra de senaste åren för att få fortsätta i Allsvenskan. Nu är det Bjärsmyr som är på väg bort. Får man in Kalle Svensson istället är det inte fy skam.

Kviborg - 13 november kl: 17:15

Då var vi igång! Tillsammans med Linus Sunnervik så ska vi på allra bästa tänkbara sett underhålla er läsare med det ni tycker allra bäst om - transferrykten! Det är ett gäng klubbar både i Sverige och utomlands som säkerligen kommer att förstärka allteftersom januari närmar sig.

Men först måste vi väl ändå nämna att fotbollsnördens våta dröm släpps imorgon! Jag talar givetvis om Football Manager 2009 som kommer ut i butik imorgon (jag har givetvis förhandsbokat ett ex). Spelet som förstör förhållanden, gör dig osocial men samtidigt expert på just transfers intas alltså imorgon - vintern är räddad!












































Redaktionen2009-02-03 10:10:00
Author

Fler artiklar om Silly-bloggen