Allsvenska redaktionerna tycker till: Inhemskt eller utländskt?
"En värvning från utlandet måste leverera direkt, annars blir det rubriker i stil med "katastrofvärvning". En inhemsk spelare kan ha en längre inskolningsperiod och det brukar löna sig mer i det långa loppet.", menar Alexander Sellman på Hammarbyredaktionen.

Allsvenska redaktionerna tycker till: Inhemskt eller utländskt?

Vi fortsätter vår artikelserie där vi låter de allsvenskarna redaktionerna säga sitt om Silly Season. Idag behandlar vi ämnet importer kontra svenska spelare. Vad bör lagen satsa på - svensk trygghet eller internationell krydda? Vi har fått ett rungande enigt svar.

Vilken spelarmarknad tycker du att din klubb ska rikta in sig på i vinter; inhemska eller utländska?

 Jonas Larsson – Gefle
– Inhemska. Vi har till och med lyckats bra på den lokala marknaden de senaste åren. Visst kan man hitta otroligt bra spelare utomlands också, men det är alltid lite mer osäkert med det mesta (den ekonomiska biten, om spelaren verkligen passar in i laget och ligan, anpassningen till en ny miljö osv.)

Fredrik Janlind – IFK Göteborg
– IFK Göteborg ska fokusera på den inhemska marknaden och fortsätta värva spelare som passar in på Kamratgården med fokus på unga spelare. Håkan Mild fortsätter att imponera som sportchef när han plockade Erik Lund till klubben som senare visade sig vara en av Allsvenskans absolut bästa högerbackar.

Jimmy Högberg/Armin Samandi – Örgryte
– Egentligen så vill vi är ÖIS skall rikta in sig på både och, även om inhemska spelare är ett säkrare kort. Jag vill ha den underbara satsningen med Brasilien, samtidigt som billiga inhemska spelare kombineras med duktiga lärlingar från ungdomsakademin. Frågan är bara om brasse-samarbetet kostar för mycket pengar.

Marcus Avenbrand – Örebro
– Det känns som att spelare på den inhemska marknaden ibland kan bli onödigt och omotiverat dyra, men samtidigt vet man vad man får. Det går ju att fynda i Sydamerika och Afrika men man köper (ofta) grisen i säcken och acklimatiseringen till den svenska fotbollen och det svenska klimatet är för det mesta ett tidskrävande projekt. Det är inte alltid man har den tiden att låta spelare sakta fasas in. Jag går således på den trygga linjen och väljer den inhemska marknaden om jag står inför ett sådant val, även om det kanske kostar någon krona mer.

Pontus Glimsand – Ljungskile
– Inhemska anser jag. Det är viktigt att släppa fram egna talanger istället för att köpa in för många utländska spelare som måste acklimatisera sig. En blandning är dock inte fel, men med övertag för inhemska spelare/talanger.

Himlen är Blå – HBK
– Marknaden ser inte ut så, det är färdiga spelare eller talanger. HBK behöver 1-2 färdiga spelare.


Alexander Sellman – Hammarby
– Inhemska. Trots att en del utlandsvärvingar varit lyckade så brukar de ha en tendens att försvinna lika snabbt som de kom. En värvning från utlandet måste leverera direkt, annars blir det rubriker i stil med "katastrofvärvning" som i fallet med Davies. En inhemsk spelare kan ha en längre inskolningsperiod och det brukar löna sig mer i det långa loppet.

Alex Strigén – AIK
– Inhemskt och talanger. Och det säger jag för att Mikael Stahre och Björn Wesström företräder det sportsliga numera. Båda är kända inom AIK-led för bra talangutveckling. Jag tror nog att vi kan förvänta oss att fler talanger än IFK Sundsvalls Pontus Engblom och Västerås Daniel Gustafsson ansluter till AIK. Och då främst från Väsby United. Med några unga spelare redan i AIK kan det bli riktigt spännande.

Simon Kostofski – Gais
– Lite mer inhemskt kanske. GAIS har värvat några utländska spelare nu och det kanske är dags för lite mer svensk eller nordiskt i laget. Men GAIS har varit bra på att blanda både svenskt och utländskt det senaste åren. Men en talang till från Sverige hade inte varit fel.

Michael Kjellander – Djurgården
– Inhemska, helt klart. Vi har en del utländska spelare i truppen som är helt okej, men inget utöver det vanliga, och de tar därmed upp platser där juniorer lika gärna hade kunnat få chansen, även om det inte ser alltför ljust ut där just nu. Den största fördelen med inhemska spelare är att acklimatiseringen går betydligt smidigare och tittar man på de svenska nyförvärv som anslutit i år - Sebastian Rajalakso, Martin Andersson, Peter Magnusson, Johan Oremo och Patrik Haginge - så tycker jag att alla har gjort det bra. Därmed inte sagt att man bara ska handla i Sverige, men ska man hämta spelare utifrån så ska de ha någonting extra.

Nisse Byrfors – Malmö FF
– Alla marknader med fokus på att hitta bra spelare.



Joakim Johansson – IF Elfsborg
– Elfsborgs värvningsstrategi är att ha en hemvävd filosofi gällande spelarköp. Nu har laget redan förstärkt med Joel Johansson, Falkenberg, och Niklas Hult, Värnamo, inför kommande säsong, på det sättet blir det inhemskt. Men samtidigt har klubben givetvis minst lika bra koll på den utländska marknaden. Jag tror att Elfsborg kommer värva svenska killar från Europa.

Pontus Esbo – Helsingborgs IF
– Inhemska, anser jag. HIF har ett par killar på provspel nu från grannklubbarna i nordvästra Skåne. Det finns oerhört gott om talanger i närområdet. Bara runt Helsingborg finns 10 klubbar i superettan, div 1 och div 2 med unga lovande spelare som håller hög klass. Ska man spetsa truppen kan det vara bra med någon utländska spelare.

Jacob Cronhag - Trelleborgs FF
– Inhemska framförallt. Det är alltid roligare om laget kan bestå av lokala spelare. Sedan kan man självklart krydda med några utländska spelare som tillför spetskompetens.

¤ ¤ ¤ 

Imorgon kl 09:00 får redaktionerna den otacksamma uppgiften att hänga ut sina egna spelare. Vem vill de helst bli av med - och vem får absolut inte lämna?

Linus Sunnerviklinus.sunnervik@svenskafans.com2008-11-21 09:00:00
Author

Fler artiklar om Silly-bloggen