Allsvenskans bästa nyförvärv

Allsvenskans bästa nyförvärv

Januarifönstret har knappt hunnit öppna - men Silly Season är hetare än någonsin. SvenskaFans har listat Allsvenskans 10 bästa nyförfärv hittills samt några vi ska hålla ett extra öga på.

1. Martin Ericsson --> Elfsborg
Elfsborg imponerar återigen med en tung värvning och visar ambitioner inför 2009. I och med köpet av Martin Ericsson får man inte bara en mittfältare som - om han får vara hel - kommer kunna riva sönder de bästa försvaren i Allsvenskan med hjälp av Anders Svensson, Stefan Ishizaki och Emir Bajrami - man gör dessutom en rejäl prestigevärvning. Att IFK Göteborg inte var intresserade? Dra den om rödluvan också, Håkan Mild. Elfsborg är laget man går till om man vill vinna Allsvenskan 2009.


2. Kim Olsen --> Örebro
Nu tycker ni detta är gammalt och tråkigt, men när Örebro lyckades signa den danska dynamiten för tre år tidigt i vinter fick man den kanske viktigaste pusselbiten på plats i ett lagbygge med stor potential. Örebro har till skillnad från - i princip - övriga Allsvenskan haft en positiv trend både på och framför allt utanför planen de senaste åren. Med Kim Olsen har man tyngden framåt man tidigare saknat, en potentiell skytteligavinnare - kort och gott en biljett till en topp-5-placering 2009 med lite tur.


3. Daryl Smylie --> Kalmar
Uträknade Svenska Mästare innan januari? Med Viktor Elm, Patrik Ingelsten och Arthur Sorín förlorade och en skral köpbudget såg det länge mörkt ut. Men i Daryl Smylie gör Kalmar en fruktansvärt nyttig förstärkning. Med sin energiska, brittiska spelstil kommer Smylie passa som handen i handsken i Kalmars bygge och få en central roll direkt, antagligen bredvid den mer spelskicklige Rasmus Elm. Kan inte misslyckas!?


4. Joakim Sjöhage --> Trelleborg
Trelleborg önskade en djupledsspringande forward och Joakim Sjöhage, med ont om speltid i Elfsborg, var som klippt och skuren. Tom Prahl har nu en trevlig forwardsbesättning i form av Sjöhage, Jensen, Drugge att leka med och med en defensiv förstärkning för Rasmus Bengtsson blir Trelleborg svårslagna även 2009.


5. Daniel Larsson --> Malmö
Prestigevärvning nummer två. Flera klubbar ryckte i den vindsnabbe anfallaren men "när Malmö hörde av sig var det ingen tvekan". MFF står inte och faller med Toivonen längre och Daniels utveckling blir mycket spännande att följa. Har testat på Allsvenskt tidigare och är mogen för ett genombrott i år. Lär bli nästa ljusblåa storförsäljning till utlandet om 2-3 år.


6. Erik Sundin --> Helsingborg
Snabb och lurig ytter som passar bra in i Helsingborgs spelsätt och som petar ner Christoffer Andersson till högerbacken. En av Allsvenskans redan mest ouppskattade spelare lär inte få stående ovationer när han återvänder i derbyt till Vångavallen.

7. Richard Spong --> GAIS
GAIS fortsätter värva smart. Richard Spong gjorde en tapper höstsäsong och glänste i ett annars håglöst Norrköping. Tung mittfältskrigare som kommer bli en nyckelfigur hos "Makrillarna". 


8. Gabriel Petrovic --> Brommapojkarna
Trots värvningar av Andreas Eriksson och Olof Guterstam känns Petrovic som den mest spännande, om du frågar fansen själva. Pirlo-spelande mittfältare som aldrig räckte till i AIK, men tog revansch i Superettan. Fin teknik och stort lugn. Se upp, Allsvenskan.


9. Anders Wikström --> Elfsborg
Elfsborg ville snabbt täcka upp förlusten av Augustsson men gav sig (smart nog?) aldrig in i matchen om Rasmus Bengtsson när utländska klubbar visade intresse. Wikström är en tuff och gedigen, svensk mittback som fått väldigt lite uppmärksamhet. Nya krav och upp till bevis för Wikström här. Kommer få stor hjälp av Lucic.


10. Mathias Ranégie --> Häcken
Häcken hade säkerligen börjat dra i Ranégie redan när man anade att Daniel Larsson skulle försvinna och kunde snabbt och smidigt ersätta honom med en skaplig Allsvensk anfallare. Kanske kan Ranégie lyckas bättre i en mindre klubb med större ansvar?


Vi följer med spänning...

...Jan Hooiveld - AIK:s nyförvärv lovordas i Finland. Nye Andreas Augustsson?
...Christer Youssef - oslipad "diamant" som kan nå oanade höjder under Zoran Lukic vingar?
...Yakubu Alfa - har Helsingborg hittat nye Razak? Välscoutade värvningar senaste säsongerna.
...Alejandro Bedoya - näste okända USA-import med goda referenser. Imponerat i provspel.


Vi anar ugglor av...

...Jovanovic-bröderna- dålig Elm-kopia? Väger knappt 100 kg tillsammans. Får tuff första säsong i Trelleborg.
...AIK:s Väsbyvärvningar - Thorstensson en före detta korpenspelare med ett lyckoår och Mutumba? Känns mycket tveksamt...
...GAIS islänningar - värvade en och fick två "på köpet"?

Linus Sunnerviklinus.sunnervik@svenskafans.com2009-01-10 07:00:00
Author

Fler artiklar om Silly-bloggen