Kampen om Europa

Kampen om Europa

Åtta omgångar återstår i La Liga, Real Betis är ute ur alla övriga tävlingar och endast ett mål för säsongen är fortfarande uppnåeligt, att kvalificera sig för Europaspel.

Drygt en månad har gått sedan uttåget ur ECL och besvikelsen har ännu inte släppt taget om mig. Det smärtade när kvartsfinal lottningen nyligen föll och inte se det kronbeprydda grönvita emblemet där. Det skulle ju bli en magisk vår, jag kände det så starkt. Efter en halvknackig senare del av hösten, framförallt i EL gruppen där vi trillade ner till ECL, så fick jag upp tron på säsongen i januari. Med ett spännande fönster där klubben tycktes rusta för att strida på flera fronter och resultat som efter uttåget i “copan” började gå åt rätt håll igen så var jag självsäker när jag siade om våren. Ett hyfsat läge i ligan och övriga slutspelsklara i ECL, de skrämde inte det minsta, lite tur med lottningen såg jag vägen ligga öppen. Tidiga planer för finalresan till Aten började slipas på och första dubbelmötet mot Dinamo Zagreb skulle bara städas undan. Hux flux och två bleka insatser senare var allt i kras. Total pyspunka. Jag har känt mig bestulen på en otrolig vår. Zagreb ryker såklart i omgången efter mot PAOK, som nu ska ställas mot Club Brugge, vilket är överkomliga motståndare allihop. Sedan pekar allt mot en semi mot Fio med en trolig finalplats mot Villa på spel. Ni hör ju själva. VILKEN VÅR DET HADE KUNNAT BLIVIT! Men nej.

Istället kommer vi från tre raka förluster innan landslagsuppehållet och nu är jag rädd för att baksmällan är stor även i laget och att resterande del av säsongen kommer att bli ett vakuum. En för stor trupp som inte går att rotera, med spelare som känner att det inte finns något att spela för.

Men jag har bestämt mig för att lämna besvikelsen bakom mig och önskar att någon i klubben är klartänkt och kan ruska liv i gänget för det finns fortfarande mycket att spela om.

6. Real Sociedad 30 +12 49
7. Valencia           30 +1   44
8. Real Betis        30  0    42
9. Osasuna          30  -7   39
10. Villarreal         30 -5   38

Förutsättningarna inför slutspurten är som följer, Real Betis har fyra klubbar att tampas med om den sista, potentiellt två sista, europaplatserna för nästa säsong. Det som avgör hur många platser som står på spel är utfallet i cupfinalen mellan Athletic Club och Mallorca där utöver en åtråvärd titel även ligger en Europa League plats i potten. Vinner Baskerna faller den platsen till det sjätte placerade laget i LaLiga och ECL platsen som i vanliga fall tillfaller sexan petas ner till sjunde, detta då Athletic redan innehar europaplats genom sin ligaplacering. Skulle däremot Mallorca ta hem titeln är det såklart de som får resa ut på kontinenten.

Med elva poäng som skiljer sjätte placerade Real Sociedad med tiondeplacerade Villarreal så kommer detta avgöras med minsta möjliga marginal. Det är jag helt övertygad om. Därför hade det varit viktigt om man vände trenden mot Girona. Det har nog inte undgått någon att det är en tuff motståndare denna säsongen, men formen har börjat vackla betänkligt med endast tre vinster senaste nio och jag tror trots bortaplan att möjligheterna till åtminstone en poäng är goda. Det blev tyvärr förlust med 3-2 mot Girona. Spelschemat som följer är tufft men inte omöjligt, med bland annat ett som alltid sevärt derby samt möten med såväl La Real som Valencia. Förhoppningsvis underhållande och betydelsefulla matcher.

Truppen som Pellegrini styr över är som sagt något stor men kvalitén finns otvivelaktigt där. Att äntligen få tillbaka Fekir och Guido helt och hållet från skador kommer vara oumbärligt under våren, och tillsammans med Isco vara de tre absoluta nyckelspelarna.

Jag vågar lova att detta kommer bli något man vill följa, för trots att jag ser på det hela med grönvita ögon så är alla (förutom Getafe) intressanta lag som gör upp om det, med flera spännande och sevärda spelare att följa på närmare håll.

Här är spelarna i dessa lag jag tycker man ska hålla ett extra öga på i vår:

Peter González, 21, Valencia (Lån från Real Madrid)
Avig men kraftfull, anlände i januari och gör här sina första seniormatcher på denna nivån och har tio matcher kvar att imponera på innan han återvänder till huvudstaden. Jag ser ett litet genombrott komma i vår för den hårfagre yttern.

Pepelu, 25, Valencia
Han anlände från Levante sommaren ‘23 men är någon jag tror att har gått under radarn för gemene man. Bärande under hela säsongen från sin innermittfältsposition, spelskicklig och ett namn ni ska kunna för han kommer att vara en toppspelare i LaLiga inom kort.

Yerson Mosquera, 22, Villareal (Lån från Wolverhampton)
Den colombianske mittbacken anlände även han på lån i januari efter en säsong på lån i MLS. Kommer få mycket speltid och kan vara ett namn för Premier League klubben själva till nästa säsong. Mycket kraftfull och defensivt stark försvarare.

Takefusa Kubo, 22, Real Sociedad
Om det nu är någon som har missat honom så är det dags att vakna till nu. Här ska man sätta sig ner och följa denna spelare i 90 minuter, fantastisk underhållning. Teknisk briljans och en vänsterfot att dö för. Gör som jag säger och njut bara, njut.

Juan Miranda, 24, Real Betis
Här ska man också sätta sig och följa i 90 minuter, men inte av samma skäl som Kubo. Här är det avigt, styltigt och känslofyllt, något så vackert som en spelande supporter. Miranda har sedan barnsben varit stor Betissupporter, vilket syns. Framförallt i det stundande derbyt rekommenderar jag starkt att följa honom lite extra, underhållning utlovas! Tyvärr med utgående kontrakt till sommaren och en flytt verkar ofrånkomlig, därför se till att bekanta er med honom innan det är försent.

En troligtvis nervkittlande vår med sevärd fotboll. Jag kommer följa denna kamp om Europa nära och jag hoppas verkligen att jag har fått med mig någon fler, häng med!

¡Mucho Betis!

Rasmus Lindroth2024-04-06 10:18:00

Fler artiklar om Real Betis