IFK Norrköping - IF Elfsborg 0-3

Elfsborg kunde bärga en trepoängare från Norrköping, trots att man var kraftigt tillbakatryckta större delen av matchen. Fram till Anders Svenssons drömmål, som betydde 0-1, fanns det bara ett lag på banan. Och det laget spelade sannerligen inte i gulsvarta dräkter.

Trots att dimman låg tät över Norrköping på förmiddagen var uppslutningen på Peking Fanz förfest i Tennishallen mycket god. Uppskattningsvis 500 personer hade letat sig dit, varav ett stort antal var tillresta guliganer från Borås. Däremot lyckades inte IFK uppnå målet på 15 000 åskådare, endast 9250 åskådare hade gått genom vändkorsen på Idrottsparken. Något som jag ställer mig mycket frågande till, då det såg i stort sett fullt ut överallt. Idrottsparken tar in ca 19 000 åskådare, och jag kan inte förstå var man skulle kunna trycka in 10 000 till! Antingen så har man gjort nåt fel i räkningen av biljetterna eller så har man kraftigt överskattat Parkens publikkapacitet.

Matchen började mycket bra för IFK. Planen verkade inte bekymra de vitblå nämnvärt och man kom hela tiden runt på kanterna. Tyvärr höll inte inläggen den allra högsta kvalitén och de flesta bollarna blev enkelt bortnickade av Elfsborgs skickliga mittförsvar. IFK:s anfallare såg märkligt tunna ut när bollen väl landade hos dem. Inledningen var chansfattig, men IFK hade ett klart grepp om matchen. Elfsborg såg så långt väldigt bleka ut.

Då kom kallduschen. Ur en duell på mittplan kom Anders Svensson med bollen och hela Parken visste vad som väntade. Han kunde avancera nästan ända fram till straffområdesgränsen innan han klippte in bollen i Eddies vänstra kryss. Ett oerhört vackert mål, men fruktansvärt orättvist. Detta hände i den 22:a minuten och så långt hade IFK ägt matchen fullständigt.

Efter ledningsmålet fick Elfsborg råg i ryggen. IFK:arna såg konfunderade ut och boråsarna tilläts dominera. I 25:e minuten kom Svensson igenom igen och kunde återigen skjuta bollen förbi Eddie Gustafsson i målet, denna gången med ett distinkt markskott. 2-0 så långt speglade väl knappast matchbilden.

Efter detta försökte Elfsborg mest säkra hemåt och lät IFK ha bollen mycket. Borås-kontringarna var dock livsfarliga och man kunde aldrig känna sig säker när någon av anfallarna Carlstrand eller Gudmundsson sprang på mittfältarnas passningar.

Lite förvånande var det därför när IFK lyckades med en snabb kontring i den 39:e minuten. Kristian Bergström kom helt ren med Wiland i målet, men närskottet tog mitt på målvaktens ben. Returen gick ut till Patrik Jönsson som försökte lägga in bollen i tomt mål med vänsterfoten, men bollen tog tyvärr på en elfsborgsförsvarare och gick ut över kortlinjen.

I paus bytte IFK ut Gravem för att istället sätta in Flodström. Detta för att, enligt Tor-Arne, få lite mer tyngd i anfallen. Bytet höll på att löna sig redan efter 7 minuter av andra halvlek, när Floda försökte sig på en bicykletas i straffområdet, dock utan något resultat.

I andra halvlek fortsatte Elfsborg på den inslagna vägen med många kontringar. Detta höll på att ge utdelning i 62:a matchminuten då L-G Carlstrand fick på ett bra skott som tog klockrent i ribban. Strax därefter lassade även Andreas Klarström iväg ett skott mot mål som Eddie hade problem med. I IFK:s nästa anfallssekvens kom Kieback upp från sin högerbacksposition och sköt ett hårt markskott tätt utanför stolpen.

Efter dessa chanser blev matchen rätt tråkig, IFK fortsatte att ha mycket boll utan att komma till några egentliga lägen. Den bästa chansen fick Kristian Bergström i 88:e minuten när han fick ett frisparksläge bara några meter utanför straffområdet. Han siktade mot bortre krysset, men Wiland lyckades sträcka sig och tippa bollen till en resultatlös hörna.

På övertid kunde sedan inhoppande Fredrik Berglund trycka dit 3-0 på ett uppgivet IFK-försvar.

För IFK väntar nu Trelleborg borta på långfredagen och Elfsborg möter Malmö hemma på annandag påsk.