Lagbanner

Ungdomsverksamhet i Málaga C.F.

Ungdomsverksamheten, eller som man säger i Spanien "La Cantera", är även för de mindre klubbarna en viktig del för att se till att den framtida försörjningen av spelare till deras A-lag blir tillgodosedd. Att ha en väl fungerande plantskola för framtiden ger en god ekonomisk avkastning i förhållande till att gå ut på marknaden och köpa nya spelare. Dessutom har inte alla spanska klubbar ekonomiska möjligheter att köpa alla sina viktiga nyckelspelare. Detta gäller även för Málaga C.F. och ett av syftena med deras ungdomsverksamhet är att producera spelare till A-laget.

En bra ungdomsverksamhet för morgondagens spelare har blivit avgörande i kampen om spelare, men även för att inte riskera att tappa sina bästa spelare till andra lag. En stark ekonomi spelar också en allt större roll inom fotbollen och är dessutom helt avgörande för om ett lag kan nå önskade framgångar eller ej. För inte så länge sedan var Málaga tvungen att sälja sin bästa spelare, Catanha, och hela mittfältet för att sanera ekonomin. Málaga har ett avtal med de små regionala klubbarna om att ha förtur framför storklubbarna om de nya intressanta spelarna med hög potential. Men både Real och Barca har hittat ett sätt att kringå dessa informella överenskommelser, nämligen att vända sig direkt till familjerna. Föräldrarna bjuds in och förevisas allt som klubben har att erbjuda tex stadion, övriga anläggningar, skolor. Oftast nappar föräldrarna direkt, vilken förälder kan motstå drömmen om att se sin son bli en framtida Ronaldo eller Raul? För inte så länge sedan var Real Madrid intresserad av en pojke som spelade i Tiro de Pichon (lokal klubb) och Barcelona hade kontakter med en annan spelare endast 12 år gammal! Myndigheterna har vaknat till liv och håller på att ta fram lagar som gör det svårare för så unga spelare att lämna deras städer och regioner.

Vad ska styra ungdomsfotbollen? Föräldrarna, lagar och/eller klubbarnas krassa vinstintressen? Många unga lovande spelare blir till sist ändå tvungna att lämna sina hemmaklubbar för att kunna fortsätta med fotbollen. Ett exempel är Fernando som i dag spelar i Betis (i söndags tackade han sin fd hemmaklubb genom att göra två mål mot dem). En sak går nog att fastslå med säkerhet och det är att det inte endast är klubbarnas brinnande intresse för fotbollen eller omsorg om ungdomarnas utveckling och fostran som står i fokus när de spanska lagen planerar för framtiden.

Juan Barrena2002-11-05 15:30:00

Fler artiklar om Malaga