Benito Villamarin, 2024-09-23 21:00

Real Betis - Mallorca
1 - 2

Äntligen två mål!
Målskyttet lossnade i 93e minuten när Mallorca efter många om och men lyckades besegra Real Betis på bortaplan.

Efter att ha gått mot ännu en 1-1 match lyckas Mallorca via en hörna i 93e minuten för första gången den här säsongen göra mer än ett mål i en match. Det är tillräckligt för att vinna en händelserik och jämn match.

Real Mallorca, på elfte plats i La Liga, möter Real Betis på tionde plats. Betis har en match mindre spelad så viktig match för båda lagen, Betis som vill klättra mot europaplatser och Mallorca som vill etablera sig som ett stabilt mittenlag i ligan. Två ganska formstarka lag som båda har klättrat i tabellen de senaste omgångarna.  Som vanligt finfin allsång från läktaren när Real Betis beträder sin hemmaarena Benito Villamarin. Mallorca har två viktiga kuggar skagade i Asano och Muriqi, in på topp istället för Muriqi går den kanadensiske Cyle Larin, som ännu inte lyckats omvandla sin stora potential till en stark slutprodukt på planen.

Första halvlek:

Betis ställer sig i 4-5-1 i försvar och matchen inleds ganska låst och långsamt. Ezzalzouli gör några framfryckningar på sin kant men utan någon vidare framgång. Men i 7 minuten får Giovanni Lo Celso på en drömträff från några meter utanför straffområdet, ett mycket läckert skott i målvaktens vänsta hörn. MÅL. Svårstoppat och väldigt överraskande. Tung start för Mallorca som är ett starkt defensivt lag som haft det svårt i offensiven. Men, b ara 82 sekunder senare kvitterar dock Dani Rodriguez som får en passning i straffområdet efter en mycket väl utförd nedtagning av Cyle Larin och det är kvitterat. MÅL. Vilken start! 1-1 efter åtta minuter. Mallorca har fortfarande inte gjort mer än ett mål i en match den här säsongen, det här kanske är matchen då det sker?

I 14 minuten tar sig Darder in i straffområdet och får sånär fram bollen till Mojica som fyller på, Betisanfallaren Chimy Avila är dock nere i eget straffområde och glidtacklar bort bollen. I 17e minuten löper Roque sig fram på en fin pass från Roca men Greiff tar sig ut och räddar bort bollen. I samband med ingripandet verkar Greiff ha gjort sig lite illa. Spelar dock vidare. I 21 minuten rycker Bellerin, för dagen lagkapten i Betis, tag i Darder i mittcirkeln och drar på sig ett helt onödigt gult kort. De första 20 minuterna inleds med ett mycket stort bollinnehav för Betis, 78% mot 22%. Ställningen är dock 1-1.

Ett bolltapp av Darder i 22 minuten leder till ett skottläge för Vitor Roque. Skottet styrs dock ut till hörna av Mallorcaförsvarare. Efterspelet kring hörnan leder till ett bra inlägg som dock går i händerna på Greiff. I 24e minuten ramlar Mojica i närkamp med Bellerin. Frispark till Mallorca, men i själva verket är det mer Mojica som försöker få Bellerin utvisad. Intressant kamp på den kanten, med två rutinerade och lite kultförklarade ytterbackar som möter varandra. I 29e matchminuten sätter Valjent in en rejäl tackling på Roque, som iinte får frispark men i sin tur fäller en Mallorcaspelae och orsakar frispark. Betis är tydligt frustrerade, tidigare sparkade Avila iväg bollen långt upp på läktaren efter en misslyckad mottagning. Samme Avila ruffar också Samu Costa i den 30 matchminuten. I den 32a minuten snor Rodriguez bollen på offensiv planhalva, det hela leder till ett för långt slaget inlägg av Mojica som till sist leder till en hörna för Mallorca. I efterspelet av hörna slår Navarro ett inlägg som Costa nickar rakt på målvakten.

I den 34 matchminuten får Lo Celso något överraskande rött kort efter en kapning av Costa. Avila protesterar och får gult kort. Det röda kortet förefaller dock vara felaktigt sett till reprisbilderna. Inga dobbar är inblandade och Lo Celso gör så gott han kan för att hålla in benen. Efter att domaren konsulterat VAR ändras det röda kortet till ett gult. Avilas gula kort upprätthålls dock. Väldigt onödigt av Avila. Betis fortsätter se obalanserade ut. Domar Garcia Verdura är inte populär hos hemmafansen. En väldigt fysiskt första halvlek och pipan har gått varm, oftast till fördel för Mallorca. I den 38e matchminuten får Cyle Larin en kontroversiell frispark efter en närkamp. Vid det här laget leder Betis med 9-3 i förbrytelser. I den 41a matchminuten får Mallorca en kontring som efter fint och behärskat spel av Navarro leder till att Darder kan nicka in bollen i öppet mål efter att målvakten slängst sig för att rädda. Målet döms dock bort på grund av offside. Händelserik första halvlek, nästan derbystämning. Fortsatt högt bollinnehav för Betis men farliga chanser är det nästan fördel Mallorca. Mallorcas defensiv håller. I den 44 minuten faller Chimy Avila oerhört lätt, ingen frispark. Ett rött kort för Avila känns som att det ligger i luften. I 48e minuten springer Navarro på en djupledsboll, målvakten Silva är långt utanför sitt mål och täcker bort Navarro medans bollen går ut till hörna. Riskabelt men effektivt agerat.

Första halvlek blåses av med ställning 1-1. Trots stort bollinnehav för Betis känns Mallorca farligast med skarpa kontringar och ett försvarsspel som skapar stor frustration för Betis.

Andra halvlek:

Inga byten i halvtid. I den 48e minuten tar sig Ezzazouli med hjälp av en fin första touch in i straffområdet och skruvar bollen mot bortre stolpen, den studsar först i ena stolpen sen i andra stolpen men går till slut ut. Närmare mål än så kan man knappast komma.
I 51 minuten tar sig Avila in i straffområdet och spelar fram Vitor Roque men hans skott stoppas av Greiff som gör en kanonräddning. I 53 minuten tar sig Ezzazouli in i straffområdet igen, en potentiell straffsituation men domaren blåser inte och det är nog en korrekt bedömning. Betis har haft tre mycket farliga chanser på rad nu och Mallorca försöker hålla i bollen och lugna ner spelet.

I den 56e minuten växelspelar Navarro med Larin och tar sig fint in i straffområdet, men alldeles för många dribblingar och en jättechans rinner ut i sanden efter brytning av Bellerin. I minut 58 ger sig Rui Silva ut på ännu ett äventyr i straffområdeskanten som nästan leder till att Larin får tag i bollen. I den 63 minuten slår Mojica ett inlägg till Navarro som blivit helt fri i straffområdet, med oceaner av tid väljer han att gå på direktnick istället för att ta ner bollen och skjuta, och Silva räddar utan svårigheter. Ett bränt läge, helt klart. Två dåliga beslut i rad av Navarro. I den 65e minuten får Dani Rodriguez gult kort för protest efter att ha fallit i en bollduell vid sidlinjen. Strax efter etablerar Betis bra tryck kring Mallorcas straffområde, en sekvens som slutar i två hörnor för Betis. Greiff plockar dock enkelt ner hörna nummer två.

Tre byten för Betis i den 68e minuten: Vitor Roque ut mot Bakambu, Chimy Avila ut mot Fornals och Ricardo Rodriguez ut mot Perraud.
I den 71a minuten byter även Mallorca spelare. Valjent som har skadat sig går ut mot Copete. I den 72a minuten bryter Mojica och gör en fin löpning upp i plan, anfallet slutar med att Rodriguez får på ett hyfsat skott en liten bit utanför straffområdet men Silva räddar utan problem. I det efterföljande Betinsanfallet slarvar Mojica och det blir några farliga sekunder, men Copete nickar lugnt bollen till Greiff.
I den 75e minuten nickar Bellerin ihop med Darder, Bellerin som har ett gult kort orsakar frispark för Mallorca, i samband med ingripandet börjar han blöda från huvudet.

Mallorca gör byten i minut 76: Prats in mot Larin, Valery in mot Navarro och Chiquinho in  mot Rodriguez. Hela anfallstrojkan i Mallorca byts ut samtidigt. Abdon Prats, klubblegendaren som avgjorde mot Real Sociedad. I den 77 minuten ger Betis bort en hörna till Mallorca, men Darder slår ovanligt nog en mycket svag hörna. Det höga matchtempot från den första halvleken är som bortblåst. I den 81a minuten får Copete ett gult kort efter att ha varit hårdhänt i en duell med Lo Celso. I den 81a minuten byts Aitor Ruibal in mot Altimira.

Lo Celso försöker sig på ett långskott igen i den 84e minuten, men den här gången står Greiff rätt i målet och räddar. I den 85 minuten blir Lo Celso tacklad och Betis skriker efter frispark men domaren blåser inte. Strax därpå blir dock Abdon Prats fälld och frispark för Mallorca. Frisparken används mest för att döda tid och Mallorca verkar nu nöjda med ett oavgjort resultat. I den 87e minuten byter Mallorca ut Sergi Darder mot Toni Lato. Ett defensivt byte. I den 89e minuten lyckas Perraud jobba fram en hörna. Betis forcerar nu och försöker få till ett avgörande mål. Hörnan leder till inspark för Mallorca efter att Marc Roca nickar över.  Betis fortsätter forcera och i 90e minuten får Ruibal skjuta i straffområdet, Greiff gör en fin enhandsräddning. 4 minuters tilläggstid och matchtempot har ökat. Mallorca ordnar fram en hörna i den 93 minuten efter fina stillastående dribblingar av Chiquinho. Samme Chiquinho slår hörnan som via Samu Costa smyger sig fram till inlånade Valery som skjuter bollen i mål. MÅL. Valery avgör matchen på övertid. Skön vinst efter att ha förlorat på stopptid mot Villareal. Båda lagen förtjänar egentligen att vinna matchen men Mallorca gör första gången två mål i en och samma match och det är tillräckligt för att vinna mot ett Betis som kändes lite ofokuserade större delen av matchen.