R. Sociedad - R. Madrid 1-0

Real Madrid fick åter vända hem från Baskien tomhänta.

Real Madrid är ett lag som av tradition haft det ganska problematiskt i Baskien. På San Mamés i Bilbao och Anoeta i San Sebastián besegrade man varken Athletic eller la Real ifjol, och denna gång var inget undantag. Med en vacklande form i bakfickan för Txuri Urdin trodde nog vi få supportrar i Sverige inte på att de ihopskrapade arton poängen skulle bli mer än nitton, om ens det.

Men Málagamatchen i omgången innan visade sig medföra mycket gott. Inte bara välbehövliga poäng utan också självförtroende. När matchen drog igång var det ett välspelande Sociedad som visade upp sig, och man försvarade sig också på bästa sätt mot Madrids bollrullande. Bollinnehavet var klart till bortalagets favör, men chanserna hade varit Txuri Urdins. Karpin var en kreativ injektion och första halvlekens bästa spelare med sina dribblingar och smarta passningar från sin plats till höger på mittfältet.
Det kunde mycket väl varit 1-0 redan i första halvlek då Aranburu fick superbt nickläge på Igor Gabilondos hörna, men han förpassade inte bollen bättre än en bit över ribban.

Alberto stod alltjämt som burväktare i Westervelds ställe, och gjorde det mycket bra. Han kom visserligen till korta på Figos patenterade inlägg, men dessa var ganska få då Potillón höll portugisen under sträng bevakning. Raúl och Ronaldo var tämligen osynliga och bara den förstnämnde hade någon chans under 1:a halvleken, men Alberto visade att han är en mycket bra målvakt och avvärjde alla den och samtliga Madridfarligheter.
0-0 var kanske den rättvisaste utgången i halvtid, men med fördel till Sociedad som överraskat positivt och äntligen visade vad man var kapabla till.

Ifjol slutade mötet 4-2 till Txuri Urdin, men ingen risk fanns för samma slutnuffror då la Real spelade betydligt defensivare än vanligt. I 2:a halvlek backade man alltså hem ytterligare, och försvarade sig utomordentligt mot huvudstadens Galacticos, som för dagen såg mänskliga ut. Madrid kom ingenstans med sitt bollrullande, och hade inte fler chanser än vad hemmalaget hade.
En utav dem som visade sig mest mänsklig i kvällens Real Madrid var Iker Casillas som, hör och häpna TV 4 plus, gjorde en rejäl blunder. Darko Kovacevic gick upp för att nicka ett inlägg, som dock kom något för nära mål. Casillas stördes av den kolossale serben i sin väg, och fick inte grepp om bollen. Istället boxades den ned i gräset där en framstormande Valeri Karpin kom. Medan försvaret stod och såg och förmodligen undrade vad deras burväktare gjorde på placerade ryssen in 1-0 till hela Anoetas glädje.

Efter detta knäppte Denoueix igen fullkomligt och det såg inte ut som om la Real var ett nedflyttningshotat lag. Alltigenom matchen var baskernas passningsspel rakare och mer varierat medan Madridarna rullade runt straffområdet och inte kom någon vart. Förvånade var inte bara att hemmalaget styrde matchen utan att Carlos Queiroz inte satsade offensivare när hans lag låg under med 1-0.
Även om de hade några halvchanser kändes aldrig slutet spännande och efter ett otal minuters väntan blåste domaren av matchen och förkunnade att David hade slagit Goliat. Real Sociedad hade bärgat sin andra seger i rad och tog sig över strecket igen, medan man orsakade Madridarnas fall till andraplatsen. Zidane var en skugga, Figo blev hårt ansatt av tacklingar, Raúl och Ronaldo var ineffektiva inte delaktiga i spelet och Casillas bjöd på en blunder. Kvällen var fullbordad för Real Sociedad!

Spelplats: Anoeta
Åskådare: 39 316
Domare: Undiano Mallenco

Real Sociedad: Alberto; López Rekarte, Schürrer, Kvarme, Pottilón; Karpin, Aranburu (Xabi Alonso 58), Alkiza (Mikel Alonso 74), Gabilondo; Nihat (De Paula 88), Kovacevic.
Real Madrid: Casillas; Salgardo, Pavon, Raul Bravo, Roberto Carlos; Figo, Helguera, Guti (Solari 71), Zidane; Raúl, Ronaldo.

Mål: 1-0 (63) Karpin.
Gula kort: Raul Bravo (33), Alkiza (70)