Lagbanner
Framtida landslagsman?

Framtida landslagsman?

I andra delen av serien om de bästa spelarna från Sanse har jag valt att ta upp den spelskicklige mittbacken Jon Pacheco. Han har tidigt fått massa lovord från många i Real Sociedad, men kommer skadorna sätta stopp för hans fina utveckling?

Jon Pacheco Dozagarat
Född: 8 Januari 2001 (ålder: 20) Elizondo
Land: Spanien
Position: Mittback
Nummer: 6
Typ av spelare: Spelskicklig mittback
Styrkor: passningar, positionering, tuff i dueller, nicka, bra en mot en
Fot: Vänster
Svagheter: Skadedrabbad,
Liknande spelare: Inigo Martinez

Jon Pacheco föddes i Elizondo ca två timmar från San Sebastian. Vid 12 års ålder började han spela i La Real efter att inlett sin fotbollskarriär i Baztán Sports Club. Pacheco hamnade i Real Sociedad tack vare överenskommelsen mellan dessa två klubbar att La Real kan plocka över spelare vid en viss ålder. Han har sedan 2013 gått genom hela de vit/blå leden fram till truppen i Sanse idag men är även med i seniorlagets träningsgrupp.

Pacheco första match för Sanse i Segunda División B var den 23e mars 2019. Han fick hoppa in sista 12 minuterna hemma mot Amorebieta. Under sommaren kom det sedan uppgifter om att FC Barcelona försökte knyta åt sig vår guldklimp till deras Barcelona B. Övergången skulle dock ligga på 30 miljoner euro vilket Barca inte var villiga att lägga just nu. La Real var tydliga med att det ej kommer förhandla ner priset. 

Säsongen 19/20 blev han given i Sanse och fick starta 19 matcher för laget. Han visade sina kvalitéer så mycket att Real Sociedad valde att ge han ett långtidskontrakt fram till 30e juni 2025.  

Eftersom förra säsongen förlängdes i och med Corona så valde Alguacil att ta upp honom i träningstruppen under sommaren. På Zubieta imponerade han samtidigt som seniorlaget drogs med lite skador och avstängningar. Så han gjorde sin debut i la liga den 29e juni borta mot Getafe (förlust 2-1). Han fick starta matchen som mittback och fick många lovord efter matchen. 

"På måndagen i Getafe anlände dagen för Jon Pachecos debut, ett av de största löften från txuriurdin." - Marca.
”Hans vänsterfot skiljer honom det facto från resten, liksom den kvalitet han uppskattar för att vara en mittback förberedd för modern fotboll.” – Mundo Deportivo

Inför denna säsong valde Real Sociedad att liknande förra säsongen låta han vara kvar i truppen för Sanse och spela där så han utvecklas samtidigt som han kommer få träna en del med Real Sociedad A. Under hösten har dock Jon dragits med en del skador och knappt spelat i Sanse. I skrivandets stund har han enbart spelat fyra matcher denna säsong och drog på sig ett rött kort mot Atletic 2.

Jon Pacheco har gjort samma resa i det spanska landslaget som i La Reals akademi. Han har varit med i u16, u17, u18 och u19. 2018 fick han vara med Spaniens u-17 i EM men fick bara ett inhopp.

Jon får mycket beröm av Xabi Alonso som är tränare i Sanse. Han beskriver bland annat att han är en spelskicklig mittback som ofta kan slå ut andra lag med sina passningar. Försvarsmässigt säger även tränaren att han är väldigt följsam och tuff att möta. Även de flesta tidningarna nere i Baskien tror att han på sikt kommer bli en ny storstjärna på mittbacken. De skriver att det enda som kan hindra denna talang från att nå landslaget är skadorna.

Min bedömning:
Ett riktigt bra namn på mittbacksplatsen i framtiden. Han har storleken och är väldigt duktig på fötterna. Nackdelen med Pacheco är att han tyvärr dragits med en del skador som man kan hoppas han jobbar bort och slipper få i framtiden. Många frågade sig kanske varför man valde att inte flytta upp honom fullt ut i slutet av sommaren när Llorente försvann och La Real gick ut och sa att man ville förstärka mittförsvaret. Jag tycker dock man gjorde en vettig bedömning av att hålla kvar han i Sanse och spela där för hans utvecklings skull. Han har under hösten fått vara med och träna flitigt med första laget ändå. Av det man läst och sett av honom finns det en enorm talang och vi får hoppas han utvecklas väl. Jag tror det är perfekt för honom att ha Xabi Alonso som tränare i något år till.

Aupa La Real    
 

Mike Billman@Zebillman2021-02-08 16:33:09
Author

Fler artiklar om Real Sociedad