Guld i Copa del Rey 2020

Den baskiska Copa del Rey finalen 2020 slutade med ett mål. Oyarzabal avgjorde via ett straffmål och sköt hem titeln till La Real.

För första gången någonsin möttes rivalerna Athletic och Real Sociedad i en Copa del Rey finalen. Denna historiska final spelades i Sevilla inför noll personer i publiken. Matchen har skjutits upp flertalet gånger då båda lagen ville ha publik men så blev ej fallet tillslut.

Första delen:
Matchen i sig var kanske ingen vacker historia. Regnet öste ner i Sevilla och det var en svårspelad plan till att börja med. De vit/blå från San Sebastian hade mycket boll men hade svårt att skapa något. Det var bara något inspel mot Isak som kunde blivit farligt men det togs ganska enkelt bort. Första halvleks bästa chans hade den gamle Real Sociedad spelaren Inigo Martinez, han sköt ett skott utanför straffområdet som Remiro fick göra en kanon räddning på. Just Inigo Martinez skulle ha en huvudroll senare i andra halvlek.
HT: 0-0

Andra delen:
Andra halvlek hann knappt att börja innan Oyarzabal fick en långboll på vänsterkanten och slog in bollen mot straffområdet. Inigo Martinez slängde sig för att täcka bollen men fick den på handen. Real Sociedad spelarna ropade på straff medans domaren dömde frispark. Sedan blev domaren påkallad av VAR-rummet för att se om det ev var en straff. Efter flera minuters diskuterande med VAR-domare kom man fram till att det var frispark. Själva frisparken blev dock ofarlig och fastnade på första gubben i Athletic. Sedan hände inte särskilt mycket under en tio minuters period innan La Real bröt ett uppspel i 58:e minuten. Merino slog en fin djupledsboll mot Portu som skulle blivit fri mot Unai Simon. Precis när han skulle ta emot bollen kom Inigo Martinez in med en fot och fällde Portu. Domaren gav Inigo rött kort och straffen till La real va given. Men här gick återigen VAR in och efter en del granskande från domarrummet fick själva domaren i matchen gå bort till tv-skärmen. Efter att ha tittat på situationen valde han att ta bort det röda kortet men straffen stod sig. Oyarzabal gick fram och la upp bollen på straffpunkten. Kaptenen för dagen i Illarra frånvaro har missat två straffar på senare tid men gick nyss ut och sa att han utan tvekan kommer ta även nästa straff. Han tog sats och sprang sakta fram och placerade säker in bollen till 1-0. Det är första gången han skippade sitt ”skutt” men det gick ju bra så frågan är om han kommer ta bort det nu. Målet gav La Real rejält med energi och man satte hög press på Atheltic direkt efter målet. Det var inte många sekunder Athletic fick vila med bollen i sina ägor. Resterande del av matchen var ren ställningskrig. Inget av laget mäktade med att skapa något av värde. Trots att La Real backade hem en del sista 10 kunde Athletic inte skapa något. De hade inte ens en enda farlig chans att nämna här. Guldet gick således till San Sebastian klubben och det var rättvist sett till hela matchen.
FT: Athletic - La Real 0-1

Guldet betyder oerhört mycket för klubben uppe i Baskien. När väl slutsignal gick såg man på många att känslorna bara släppte och många grät av ren lycka. Detta är en dröm som går i uppfyllelse för många som spelat i La Real i hela sitt liv. Det är 34 år sedan klubben senast vann en titel och de flesta i laget var inte ens födda då.

Vår kapten Asien Illarramendi har beskrivit finalen i veckan som det största som hänt honom på fotbollsplanen. När han väl gick sönder på sista träningen igår inför matchen hade han svårt att kontrollera känslorna. Han fick följa matchen idag från läktaren men hade svårt att sitta ner trots sin muskelskada. Efter matchen valde dagens kapten Mikel Oyarzabal att springa direkt till Asien Illaramendi och ge över kaptensbindeln så Illarra fick hämta pokalen. Det är stort av en spelare tycker jag. Det visar hur mycket denna titel betyder för vår kapten och vice kapten.