Lagbanner
Real Sociedads framtidsplaner del 2

Real Sociedads framtidsplaner del 2

Bygget av truppen är i full gång inför nästa säsong. Här i del två kommer jag ta upp hur Real Sociedads trupp ser ut nu och vad som behövs för att nå ännu högre.

Real Sociedad spelar just nu med en formation som liknar ett 4-3-3. Jag kommer utgå ifrån att Imanol kommer köra likadant nästa år när jag skriver denna artikel. Han har visat under året att han gärna håller kvar vid sin filosofi och byter inte gärna formation om han inte måste. Dock ska poängteras att han bytte lite till någon form av 4-4-2 under april månad men gick snart tillbaka till 4-3-3.


Målvakt:
I målet har vi en given förstemålvakt i Alex Remiro. Han värvades på free transfer från lokalkonkurrenterna Athletic club för två år sen. När han kom till klubben var många skeptiska till hans meriter och var mest nöjda med att vi kunde sno en spelare gratis från Athletic Under två år i San Sebastian har han växt ut till att bli en bra la liga målvakt och hans utveckling kommer fortsätta trots att han är 26 år. För första gången på många år har vi en målvakt som man kan lite på och inte gör målvaktstabbar stup i kvarten.
Bakom honom är det dock mer ovisst om vem som ska vara. För tillfället har vi veteranen Miguel Angel Moya som är 37 år gammal men som dras med en knäskada. Han har inte spelat en enda match under året och hans kontrakt går ut i sommar. Förra sommaren förlängde han med ett år och gick ner rejält i lön och diskussionen är samma inför nästa säsong. Moya sägs vara väldigt angelägen om att förlänga och trivs i San Sebastian och i laget trots att han är back-up. Klubben däremot är lite tveksamma till hans skadehistorik och håller ögonen öppna för andra alternativ utifrån. Den stora frågan här är nog om klubben hittar någon utifrån som är villig att vara back-up till Remiro för annars tror jag man kommer förlänga med Moya fast sent under sommaren. Målvakterna i Sanse är inte riktigt redo att axla rollen som första målvakt om Remiro skulle gå sönder. 

Högerback:
Denna plats har varit given de senaste månaderna till förmån för Andoni Gorosabel. När konkurrenten Zaldua dras med en del skadebekymmer har det inte varit något snack om saken. När Zaldua dock är hel har det varit tuff konkurrens om vem som ska starta. Det är två spelare med olika egenskaper. Gorosabel är snabbare och bra på att hänga med framåt i anfallen medan Zaldua är mer placeringssäker och stabilare bakåt. När båda två är borta eller behöver vilas har Aritz Elustondo gått ut från sin mittbacksposition och vikarierat lite med gott resultat. När Gorosabal och Zaldua är friska känns det som vi har bra täckning här men tyvärr kan man inte lita på Zalduas skadehistorik så jag tror man kommer agera här under sommaren. I Sanse finns en duktig ytterback som har kontrakt med a-laget men som har vart knäskadad hela året, Alex Sola heter han och fick testa en match i La liga redan 2019. Dock är det samma sak här som med Zaldua att kan man lita på hans skadehistorik? Det kan bli att man kollar på förstärkning här i sommar och ni kan säkert gissa på vem jag syftar på. Ni får läsa mer om det i nästa del om ”övergångar”.

Mittbackar:
Vi sitter just nu med tre renodlade mittbackar och en spelare som fått gå ner från sin defensiva mittfältsposition för att täcka upp under denna säsong. Om alla är friska spelar vi Aritz Elustondo och Robin Le Normand som mittbackar. Aritz har växt fram som en ledarfigur i laget och gör aldrig en dålig kamp. Han har bra på det mesta men ingen spetsegenskap man kan säga tillhör absoluta toppen i la liga. Han håller ihop backlinjen bra. Mittbackskollegan Robin Le Normand har vuxit ut enormt detta år till att bli en nyckelspelare i la real. Han har mest spelade minuter efter målvakten Remiro. Robins största egenskap är huvudspelet och jag läste här i dagarna att han är nummer tre i de stora europeiska ligorna på vunna nickdueller. Fast med Robin i backlinjen får man se till att man har någon bredvid som håller lite koll för han har en tendens att chansbryta och sväva iväg lite från sin position. Det ska bli kul och se om han kommer bli en lika stor del av laget nästa år efter denna succésäsong.
Vidare har vi Modibo Sagnan som fått agera back-up och inhoppare i en del matcher. Han får inte riktigt till det när han spelar från start tycker jag och det är kanske inte så lätt när man inte får chansen så ofta. Skulle gynnas av en utlåning till ett bottenlag i la liga alternativt ett segunda lag. Sist ut har vi Igor Zubeldia som fått spela massor som mittback i år när Aritz dragits med skador. Den defensiva mittfältaren har gjort det bra men har svårt för spelet bakom sig och det märks att han är mer van vid en sittande roll på mitten. Man ska dock inte underskatta en spelare i truppen som kan spela på två positioner och göra det så pass bra som han gjort. Blir intressant och se vad han kommer spela under nästa säsong.
Sedan har vi två spelare från Sanse som jag anser står på tillväxt till a-laget, Pacheco och Urko de Zarate. Båda två tror jag kommer lira i representationslaget inom tre år. Men frågan är vilken väg de kommer gå för att komma dit. Sanse är på väg att kunna gå upp i Segunda vilket gör att man kan få stå på utveckling där.
Jag tror att man kommer leta en erfaren mittback att förstärka med för att kunna konkurrera lite högre upp i tabellen nästa säsong.

Vänsterback:
För cirka en månad sedan förlängde Nacho Monreal sitt kontrakt med ett år, och det kan bli två om jag fattar det rätt. Monreal har varit given som vänsterback i år med Aihen Munoz bakom honom som fått agera i vissa matcher. Aihen har dragits med skador men som tur är har Monreals kropp varit i gott trim. Nästa säsong tror jag att de kommer bli mer delat ansvar trots att Monreal kommer få spela lite mer. Vem som en startar av dessa två så känner jag mig säker på denna position. Det var i en match i år som ingen kunde spela och det var mot Barcelona och då fick Merquelanz går ner där. Det blev ingen hit men det var inte hans fel för hela laget var dåliga då. Här kan även Alex Sola spela om det skulle behövas i enstaka matcher.

Mittfältet:
Jag väljer att dela upp mittfältet i tre olika positioner defensivt mittfält, centralt mittfält och offensivt mittfält.

Defensivt mittfält:
Kanske den positionen vi har mest alternativ på i hela laget. Real Sociedad är riktigt bra på att skapa spelare som är gjorda för denna position. Sedan finns det olika typer av spelare som man kan använda sig av här. Jag väljer att inte skriva om hur alla är utan nöjer mig med att säga att här ska man kunna vinna boll och vara en bra passningsspelare. Vi sitter just nu med tre spelare som är av riktig hög klass här och lägg därtill en till som man kan ha som rotationsspelare där. Den som kanske många ser som nummer ett är vår kapten Asier Illarramendi men han har dragits med massa skador i år och har inte kunnat prestera på sin yttersta nivå som vi supportrar vet han kan. Dock är han väldigt viktig för laget både på och vid sidan av plan säger alla. Han var en bidragande orsak till att alla var väldigt fokuserade vid cup-finalen sägs det. Strax bakom honom ser jag den som kanske har störst framtid på positionen i Martin Zubemendi. Spelaren har tagit stora kliv i år och det kan man förstå då han blev uttagen i Spanska u21 truppen till Em och fick starta i gruppen (det trots väldiga smärtor i revbenen). Han har beskrivits som den nya Xabi Alonso men det har vi hört förr så det avvaktar vi med att bekräfta. Sedan har vi Ander Guevara och rotationsspelaren Igor Zuebldia som även de kan spela där. Guevara har använts som central mittfältare en del i år och Zubeldia som mittback men de har inga svårigheter att bemästra defensiva rollen. I matchen mot Valencia borta fanns inte många innermittfältare att tillgå så då valde Imanol Alguacil att starta Urko Gonzales de Zarate på denna position. Han gjorde det på ett bra sätt så honom kan man räkna med här i framtiden med. Detta är en position som klubben känner sig väldigt tillfreds med och kommer inte göra något åt på flera år tror jag.

Centralt mittfältare:
Här finns en given etta i Mikel Merino från Osasuna. Under första sex månaderna av säsongen valde Imanol att spela honom hela tiden för han var så viktig. Tyvärr har det gjort att hans kropp inte orka en hel säsong och han är nu skadad under slutet av säsongen vilket märkts på vårt spel. Det finns ingen spelare i som har samma kvaliteter på den positionen och det har gjort att vi fått rotera på olika spelare där. Jag ser det dock inte som något stort problem med denna position om man bara kan anpassa spelet lite till att Merino är borta. Vi kan exempelvis spela med någon defensiv mittfältare till som är bra med bollen. Imanol har valt att spela en del med Jon Guridi där som är en löpstark spelare men ruskigt dålig med boll. Det tar emot att säga det men jag tror han får svårt att bli kvar i La Real under en längre tid. Han är riktigt bra att ha i matcher mot topplag när han springer och pressar sönder motståndare men så fort han får bollen saktas vårt passningsspel ner. Det gör ju att motståndare låter han få bollen. Kan vara bra i djupled men skapar sällan något bra på det. Jag ser hellre att vi spelar Guevara i denna roll så länge och kollar ner i ungdomsleden om vi kan få upp en spelare som Merino.      

Offensivt mittfält:
David Silva, behövs det sägas mer? Ett spelgeni som kallas trollkarlen av många supportrar. Med honom på planen kan vad som helst hända och betydelsen av honom på planen kan ni utläsa själva i statistik. Hade man haft garanti på att han kunde spela hela säsongen utan skador så hade Champions League i stort sett vart klart redan. Tyvärr tar åldern och gamla skador ut sig på honom och han har varit skadebenägen denna säsong. Här måste vi förstärka på något sätt för jag vet inte hur många olika konstellationer Imanol testat. Det behövs ha en tydlig ersättare till David Silva under nästa år, vare sig det är från klubben eller utifrån. Roberto Lopez i alla ära men han är inte samma spelartyp och fungerar just nu inte i Imanols spelsätt om han ska vara offensiv mitt. Oyarzabal har fått lira där lite på slutet och gjort det okej men man ska inte behöva ta bort honom från sin ytterposition.
Här blir spännande och se hur klubben agerar och jag hoppas man vågar flytta upp Roberto Navarro från Sanse som gjort en bra säsong där. Låt honom få växa sakta i rollen så tror jag han kommer bli en stjärna i framtiden.  

Yttreranfallare:
Här har vi väldigt bra täckning på båda kanterna tycker jag. Det finns spelare med olika egenskaper och det enda som gör att vi inte kan vara mer slagkraftiga här kontra topplagen är skadehistoriken på vissa. Visst vi kanske inte når upp till lagen allra högst upp men jag tycker vi har gott och väl täckning för att nå Champions League. Till vänster har vi vice kaptenen Mikel Oyarzabal som i sina bästa stunder är ren världsklass men har tyvärr lite för ofta bottennapp. Han måste bli mer jämn i sitt spel och kunna prestera poäng hela tiden och inte under vissa perioder bara. Bakom honom har du talangen med snabbheten som många försvarare kommer få problem med framöver, Ander Barrenetxea. Han har kanske inte fått den utvecklingen i år som man hoppats på men skrev nyss ett långt kontrakt till 2027 vilket visar att klubben tror på honom.
Till höger har vi slitvargen Portu som aldrig ger sig och som har en arbetskapacitet som få yttrar har. En bra poängspelare som kan göra mål på alla olika sätt. Han konkurrerar med vår kanske bästa ytter när han är frisk, Adnan Januzaj. Den evigt unge talangen som dras med alldeles för många skador varje år. Han har spelat i klubben i fyra år och har knappt gjort tio matcher i rad under denna tid pga skador. När han väl är frisk och fått upp självförtroendet efter några matcher så är han näst intill omöjlig att stoppa. Han besitter speed, teknik och passningsfot av riktigt hög klass. Frågan är bara här om klubben väljer att behålla honom ett år till då hans kontrakt går ut 2022. Väljer man kanske att sälja honom nu när man kan få lite pengar för han. Bakom dessa två herrar har vi fjolårets succéspelare i Segunda Martin Merquelanz. Många trodde nog att han skulle få fler chanser detta år efter den poängskörden men han har haft svårt att imponera och kommer allt längre från startelvan.

Anfallare:
Jag tror inte det behövs någon direkt presentation av Alexander Isak som för tillfället är vår förste anfallare. Han har en bra säsong bakom sig och jag både tror och hoppas han stannar nästa säsong för att kunna utvecklas mer. Han skapar otroligt mycket chanser men måste bli bättre i skärpan framför mål för att ta det sista steget att nå toppen. Otroligt nyttig i spelet för oss då han gillar att dra i djupled och dra isär backlinjen så medspelare får bättre lägen. Strax bakom honom är Carlos Fernandez som värvades från Sevilla i januari. Han är ganska lik Isak i kroppsform men lite mer teknisk och inte så djupledslöpande, han är mer av en target. Gjorde några bra insatser innan han blev skadad här nyss och kommer nosa på anfallsplatsen nästa år om inte Isak levererar. Tredje valet är hemmasonen Jon Bautista som tyvärr måste anses för dålig för la liga. Han har fått en del inhopp nu i slutet man det händer inte så mycket när han är på planen. Han kämpar, sliter och är ganska vass i avslutslägen men kommer aldrig dit. Kommer troligtvis vara kvar nästa säsong men jag tror han får en ännu mindre roll då. Min gissning är att man flyttar upp den stora anfallstalangen Jon Karrikaburu under försäsongen och ser vad han går för i representationslaget. Anfallaren kommer troligen få spela en del med Sanse men kommer nog att hoppa mellan lagen och jag tror han kommer få några minuter här och där i a-laget.    
   

     
Här nedan ser vi kontraktlängd plus utköpsklausul för samtliga spelare i Real Sociedad A:

2021:
Miguel Angel Moya, €30M

2022:
Luca Sangalli, €50M
Adnan Januzaj, €60M
Nacho Monreal, €32M
David Silva, €60M
Aihen Muñoz, €50M
Jon Guridi, €32M

2023:
Asier Illarramendi, €70M
Alex Remiro, €40M
Joseba Zaldua, €50M
Jon Bautista, €50M

2024:
Mikel Oyarzabal, €70M
Portu, €50M
Alexander Isak, €70M
Robin Le Normand, €75m
Igor Zubeldia, €50M
Aritz Elustondo, €60M
Andoni Gorosabel, €50M
Ander Guevara, €50M
Modibo Sagnan, €50M

2025:
Mikel Merino, €65M
Martin Zubimendi, €60M
Martin Merquelanz, €50M
Roberto Lopez,

2027:
Carlos Fernandez, €75M
Ander Barrenetxea, €65M
 

Sanse Spelare: (de jag anser har störst chans att slå sig in i a-laget)
Urko Gonzales de Zarate, MB, IM (2026) €60M
Jon Pacheco, MB (2025) €50M
Beñat Turrientes, IM (2025) €50M
Roberto Navarro, OM (2025) €50M
Jon Karrikaburu, (2026) €60M 

I nästa del kommer jag ta upp mer om vilka positioner man behöver förstärka och vilka jag tycker Real Sociedad kan förstärka med i sommar.

Aupa La Real
 

Mikael B@Zebillman2021-05-10 18:15:00
Author

Fler artiklar om Real Sociedad