Lagbanner
Real Sociedads framtidsplaner del 3

Real Sociedads framtidsplaner del 3

I den sista delen kommer jag ta lite vad som behöver förstärkas och vad Imanol behöver göra för att nå topp 4 i ligan.

Tränaren:
Imanol Alguacil är hemmasonen och supportern av La Real sedan barnsben har som uppgift att ta laget vidare. Hans sätt att leda laget inger ett förtroende hos oss supportrar. Han är alltid aktiv och gestikulerar vilt för att få med sina spelare. Vid varje presskonferens skyddar han spelare för att de ska kunna fokusera fullt på fotbollen. Men vad saknas då för att nå lite högre?

Det jag saknar hos Imanol är uttagningar till startelvan och matchcoachningen. Båda dessa saker hör ihop men jag väljer att ta upp dem enskilt. Om vi börjar med uttagningen av startelvan så är det inte så att jag är bekymrad över att han tar ut rätt elva spelare för dagen utan han tar hur ofta ut samma elva. Visst pratar man om kontinuitet i fotbollen med att det är bra att starta samma spelare så det blir samspelta. Fast om man startar samma spelare match för match i dagens professionella fotboll kommer deras kroppar inte hålla till slut. Det kan finnas en åsikt om att man inte har tillräckligt bra ersättare på en viss position men ibland måste man tänka längre än just den matchen. Om jag tar Mikel Merino som exempel i frågan här. Mellan september och slutet av mars spelade han i stort sett varje minut och varje match oavsett vilken turnering det var. Han är en box to boxspelare och vi har ingen ersättare med samma kvalitéer som han. Från september till början av februari var han riktigt bra och presterade på en hög nivå nästan hela tiden men det var ganska enkelt att se när hans kropp börja ta stryk. Här måste du som tränare känna av lite hur du sa agera med en spelare. Spelaren i sig kommer givetvis vilja spela hela tiden men det kanske är läge att våga byta ut han i vissa matcher eller till och med vila någon match från start. Jag är väl medveten om att det kommer försämra lagets chanser i just den matchen men det kanske är dags att ge någon annan lite ansvar då.
Det andra Imanol behöver förbättra är sin matchcoachning. Jag vet inte hur många poäng vi förlorat denna säsong på att han ”måste” göra sina byten i slutet. Ovanför prata jag om att man ska vila vissa spelare som spelar mycket och det står jag fast vid men man måste ha lite känsla under matchen. Imanol har en tendens att vilja byta sina 5 byten per match och han gör ofta samma byten med något litet undantag. I vissa matcher måste han känna av hur matchen ser ut och kanske inte gör två till tre byten samtidigt på nyckelspelare, framför allt anfallare. Det har hänt i flera matcher att han tar av anfallare som gjort en bra match för att vila i slutet men då tappar vi allt av vårt spel. Det är inte så att avbytarna som kommer in alltid är dåliga men det tar en stund att komma in i en match och har du flera spelare som ska göra det samtidigt ger du över matchen till motståndaren.

Förstärka:
För att nå högre upp anser jag att vi behöver förstärka vissa positioner. Jag vet att jag tidigare skrivit en artikel om att vi bara ska plocka från egna leden och det vill jag att vi gör i första hand (Krönika: Alltid Zubieta först | Real Sociedad | SvenskaFans.com | Av fans, för fans). Efter att ha gjort en kartläggning av truppen i den förra artikeln har jag kommit fram till att några positioner behöver förstärkas i väntan på att spelare från Sanse växer till sig och blir redo för a-lagsspel. De positionerna vi behöver förstärka är mittback, högerback, centralt mittfält och offensivt mittfält.

Mittback: Denna position behöver vi förstärka med en erfaren mittback som har rutin av att vinna. När man ser sig omkring vad som kan vara tillgängligt och realistiskt så ser jag en klockren spelare, Javi Martinez. Hans kontrakt går ut i sommar och han kommer lämna Bayern Munchen efter massa år. Trolig destination är kanske Athletic Club där han slog igenom men jag tror Real Sociedad vill ha hans tjänster. Vad som talar för oss gentemot rivalen är Europaspel. Ge han ett två års kontrakt och låt våra egna talanger sedan ta över. Det positiva med Javi är att han är född och uppvuxen i Baskien.

Högerback: Här ska man givetvis kolla tillgängligheten av Alvaro Odriozola. Även om han fått spela lite på senare tid känns hans framtid i Madrid osäker. Kan vi göra som med Illarramendi och köpa tillbaka honom för halva priset av vad vi sålde han så är det givet köp. Får vi inte in Odriozola så tycker jag vi ska satsa på våra egna som vi redan har och hoppas skador uteblir.

Centralt mittfält: Vi behöver få in en box to boxspelare som kan avlasta Mikel Merino. Jag vet för närvarande inte någon som är tillräckligt bra för att vilja vara back-up men ändå hålla om man sätter in från start. Ni som läser kanske har något förslag här. Guevara kan bli back-up här om vi inte får in någon men han är inte en utpräglad box to box. När jag snackat med journalister i San Sebastian så säger de flesta att just box to boxspelare saknas för tillfället i Sanse och ungdomsleden. Så här är kanske viktigt vi förstärker.

Offensivt mittfält: Vi måste få in en spelare som kan avlasta David Silva. Jag hoppas klubben satsar på Robert Navarro men vi får se om det redan blir nästa säsong. Om man väljer att inte skicka upp han redan nästa säsong så måste man få in någon. Troligtvis kanske man tar in en spelare på lån. Men den man tar in måste nog kunna tänka sig att vara back-up då jag har svårt att se någon gå om David Silva. Det har ryktats lite här om Riqui Puig från Barcelona in på lån men känns som han kanske är för bra för back-up rollen.

Vi kanske har många tillräckligt bra spelare på positioner som vi behöver förstärka men det är inte tillräckligt bra bakom dem. Det blir en spännande sommar och se fram emot. Men jag tror att rykten och övergångar inte kommer bli aktuella förens vi vet om det blir Euro League eller inte.

Aupa La Real

Kommentera gärna i Real Sociedad forum vem ni tycker skulle passa in i San Sebastian gänget nästa år.
 

Mikael B@Zebillman2021-05-14 20:20:55
Author

Fler artiklar om Real Sociedad