Lagbanner
Skärpning Imanol

Skärpning Imanol

Det har bara blivit en seger sedan slutet av november då vi toppade ligan. Laget rasar bara längre ner i tabellen. Men vad beror det på?

I slutet av november var allt frid och fröjd i San Sebastian. Vi hade några fler matchen än de flesta lagen men vi ledde ligan och alla var glada. Efter det har något hänt och vi plockar inte längre poäng i samma tempo som innan. En av anledningarna var givetvis skador på tre viktiga spelare (Aritz, David Silva ovh Oyarzabal) fast den största anledningen ser jag i vår tränare Imanol Alguacil. 

Innan jag börja skriva här vad jag tycker han gör fel och vad som behöver förändras vill jag poängtera att jag gillar Imanol och vill ha kvar han som tränare i Real Sociedad. Jag tycker att man sparkar tränare alldeles för lätt nu för tiden. Real Sociedad visade även att man tror på sin "egna" tränare och förlängde hans kontrakt nyligen. Han har mycket kvar att bevisa men det kan han inte göra om han inte får tid och förtoende från klubben.

Det första jag vill påpeka med hans roll är att man som supporter inte riktigt vet vad och när han prioriterar spelare. Det kan vara så att klubben ger han order om att prioritera vissa turneringar men då borde det synas tydligare. Det är svårt att veta startelvan i förväg även om vissa spelare är i bra form innan matchen. De enda spelarna man egentligen kan räkna ut spelar är Oyarzabal, Merino och Alex Remiro. Merino har ju spelat så gott som varje match sedan inledningen av säsongen. Visst jag älskar Merino men att han ska klara och leverera i 90 minuter i ca två matcher per vecka i flera månader är inte realistiskt att tro. Han var riktigt bra under inledningen av säsongen men har mattats av nu i slutet. Han presterar ofta bra men det syns att han inte har samma spring i benen längre. Just nu känns det bara som en tidsfråga innan han får en rejäl muskelskada. Sedan kan man ju även nämna det ni alla svenska fotbollstittare kanske undrar över, Isaks startplats. Alexander Isak och Willian Jose (nu i Wolves) har ju startat så gott som varannan match men i vilken turnering de startar vet man inte. Så någon inbördes ranking där emellan är omöjlig att lista ut. Det man vet är att den som startar sällan får 90 min, men det återkommer jag till.
Så jag som supporter skulle gärna se att Imanol går ut och visar vad som prioriteras och även vågar vila viktiga spelare i den turneringen som inte är lika "viktig". För i ärlighetens namn har vi inte truppen för att slåss på flera olika fronter.

Som grej nummer två och kanske den viktigaste synpunkten tänkte jag ta upp Imanols matchcoachning. Det är lätt att sitta här i efterhand och skriva hur man skulle gjort och hur han borde tänka men efter två raka månader med samma tendens så ser man ett mönster. Imanol har en förkärlek till att byta ut våra anfallsspelare när de är som hetast. Kollar man på Isak så tror jag knappast han har en 90minuters match i benen denna säsong. Han vet att han måste prestera under första 70 fast även om han gör det så blir han utbytt ändå. Vad ger det för signaler till en anfallare? Samma sak gäller med våra yttrar som Oyarzabal och Portu. Oyarzabal var i strålande form innan skadan och ledde skytteligan. Han var under den tiden kapten då Illarramendi var skadad och det syndes flera gånger på hans kroppsspråk att han va missnöjd med att bli utbytt men ville inte visa det för tydligt under en formtopp för laget. Sedan måste han våga att inte byta så mycket och ofta under matcher. Troligtvis gör han väl det för att vila spelare som han tidigare inte vågat vila hela matcher. Priset på detta fick vi erfara senast mot Betis hemma i ligan. Vi leder klart med 2-0 och det är närmare 4-5 mot 0 och matchen är stensäker tror alla. Imanol väljer då att byta ut hela topptrion som har vart riktigt bra i matchen och skapat oreda hela tiden för betis försvar plus Merino och Gorosabel. Visst han byter inte in några dåliga spelare men att byta fyra spelare sista kvarten och få in nya är inte alltid särkilt bra. Det som gör mig mest irriterad här är att vi bara har en vinst i ligan på sista nio matcherna och då ska han "vila" spelare i slutet. Det enda som finns här är ju att spela klart matchen med det spelarna som är i form för dagen och ta 3p och gå vidare till nästa match. Nu går självförtroendet ner ännu mer. Det finns tyvärr fler exempel på denna form av matchcoaching under säsongen. 
Efter matchen gick Imanol ut och sa "Vi måste lära oss av våra misstag och gå vidare." Det hoppas jag nu att han tar med sig för visst är det spelarna på planen som ska vinna hem poängen men du måste underlätta för dem i ett läge där självförtroendet inte är på topp.

Jag tror fortfarande att Imanol är rätt tränare för oss och mitt förtroende har han. Men han måste börja skärpa sig och lära sig av sina misstag om vi ska kunna slåss högre upp i tabellen. Han är trots allt inte så gammal seniortränare på denna nivån så jag tror han kommer bli bättre. Spelarna verkar gilla han och han satsar mycket på eget vilket är bra.
 

Mike Billman@Zebillman2021-01-27 21:01:00
Author

Fler artiklar om Real Sociedad