Allianz Arena, 2021-11-06 15:30

Bayern München - Freiburg
2 - 1

Starkt försvar och effektivitet bäddade för ytterligare en Bayern seger
Thomas Müller (till höger) leder assistligan och svarade för ännu en målgivande passning i Bayerns segermatch mot SC Freiburg

SC Freiburg gästade München och satte Bayern Münchens backlinje under ordentlig press. Det tidigare svajiga Bayern försvaret svarade dock för en ovanligt stabil insats och var i högsta grad bidragande i Bayerns 2-1 seger.

På Allianz Arena vankades det under lördagseftermiddagen toppmöte. Serieledarna Bayern München ställdes mot ligatrean SC Freiburg som inte bara har ligans bästa defensiv utan också kom till München som seriens enda obesegrade lag

Freiburg startade matchen i högt tempo och satte på tidigt stadium hård press på Bayern som backade hem och kunde trots hård press skapa en solid  försvarsmur som hindrade Freiburg från att skapa de riktigt farliga målchanserna. Istället var det de defensiva mittfältarna Kimmich och Goretzka som stundtals spelade slarvigt och i 12:e minuten var det Kimmich som med en huvudlös hemåtnick gav Lucas Höler fritt läge, men skottet var felriktat och gick utanför. Kimmich skulle dock gottgöra sitt misstag när han i 27:e minuten var delaktig i ett mycket vackert anfall där Thomas Müller spelade fram just Kimmich som dock avslutade med en något svag bicykletas. Assistkungen Müller skulle dock få sin revansch när han tre minuter senare petade fram bollen till Leon Goretzka som iskallt placerade in 1-0 bakom Mark Flekken. Målet gjorde att Freiburgs framfart mattades av något och istället var det Die Roten som styrde spelet under halvlekens sista kvart, dock utan att skapa några farliga målchanser och i halvtid var resultatet 1-0 till hemmalaget.

Andra halvlek tog vid där den första slutade och det var Bayern som styrde spelet, men dock utan att skapa några chanser. Istället var det Freiburg som under halvlekens första tio minuter hade två skott som smet utanför Neuers stolpar. Istället var det Bayern som efter 56 minuter var nära att utöka ledningen men Goretzka hade inte turen med sig denna gång då bollen gick i stolpen. Tio minuter senare var mittfältaren än en gång nära att bli tvåmålsskytt men bollen gick denna gång strax över ribban och Goretzka blev sedermera utbytt. Med kvarten kvar avgjordes matchen och efter klapp klapp spel av Bayern och ett fint nummer på vänsterkanten av Davies hamnade bollen hos en fri Leroy Sané som kyligt gav Robert Lewandowski öppet mål och polacken stänkte in sitt trettonde ligamål för säsongen. Målet innebar spiken i kistan även om Freiburg under matchens sista tio minuter hade två bra chanser till reducering, men Neuer var säkerheten själv i kassen. På övertid svarade inhopparen Corentin Tolisso för en fantastisk chipp som gav Bayern 3-0, trodde man. Men målet dömdes bort efter en offside i momentet före och istället var det en annan inhoppare som i anfallet senare tände hoppet för gästerna. Janik Haberer snurrade bort Upamecano och placerade in bollen bakom Neuer som var märkbart frustrerad över nollan nu var spräckt. Reduceringen skapade viss nerv i matchen, men Bayern redde ut stormen och när slutsignalen ljöd konstaterades Bayerns nionde seger och Freiburgs svit på tio matcher utan förlust var därmed bruten.

Eftermiddagens match var en högklassig tillställning och det är inte för inte att båda lagen är med och slåss i toppen. Bayerns seger var rättvis även om Freiburg under första halvlek satte Bayern under hård press. En press “Die Roten” hanterade riktigt bra och det var kul att se att det försvar som tidigare svajat idag var på tårna och var så slagkraftigt att Freiburg, trots hård press, inte lyckades skapa allt för många målchanser. Efter ledningsmålet tog Bayern över taktpinnen och kunde med en stabil och väloljad offensiv kontrollera och avgöra matchen. En spelare som ska ha beröm är Alphonso Davies. Vänsterbackens snabbhet var ett ständigt hot för Freiburg och Davies var i första halvlek inblandad i det mesta av Bayerns offensiv. I andra halvlek var Davies något mer frånvarande, men att han i högsta grad var inblandad i Bayerns andra mål lär vara viktigt för framtiden.

I och med segern behåller Bayern serieledningen och efter Dortmunds match ikväll vet vi hur stor ledningen kommer vara. Härnäst väntar nu landslagsuppehåll där totalt åtta Bayern spelare ingår i den tyska trupp som nästa vecka spelar VM kval mot Liechtenstein och Armenien.